גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

7% או פחות: בכמה באמת עלה שכר הדירה ומה מקור הפער

האם נתוני הלמ"ס מפספסים עלייה גדולה של מחירים בשוק השכירות? כדי לדייק בדיווח החלו בלמ"ס לאחרונה לפרסם גם את עליית שכר הדירה בדירות שהחוזים בהן מתחדשים • דורון סייג, מנהל מדדי הדיור בלמ"ס, מסביר שברובן המכריע של הדירות החוזים נמשכים

פרסום של דירות להשכרה. ''הפער עלול להביא להטיות מדידה'' / צילום: Shutterstock
פרסום של דירות להשכרה. ''הפער עלול להביא להטיות מדידה'' / צילום: Shutterstock

הפערים בין הנתונים שמפרסמות חברות פרטיות לבין הפרסומים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) בנוגע למחירי השכירות למגורים, מעלים את השאלה האם נתוני הלמ"ס לא מפספסים תופעה גדולה של עליות מחירים בשוק השכירות? מדוע מדד מחירי השכירות כמעט לא זז, כששוכרים מתלוננים ברשתות החברתיות על העלאות מחירי שכירות של עשרות אחוזים?

כדי לתת תשובה מהימנה לשאלה זאת, צריך להבין תחילה כיצד מודדת הלמ"ס. בכל חודש פועלת הלמ"ס על מדגם מייצג של כ־18 אלף משקי בית שוכרי דירות. זהו מדגם גדול למדי, אם נביא בחשבון שסקרים שוטפים בנוגע לבחירות, למשל, כוללים בסך הכול 500 נדגמים. על משקי הבית הללו מבררים פרטים כגון מיקום הדירה, מספר החדרים שבה, מועדי תחילת חוזי השכירות וסיומו, דמי השכירות והאם הם כוללים חיובים שונים, האם קיים בחוזה מנגנון של הצמדה למדד או הצמדה כלשהי ועוד.

מדד שכר הדירה: בודקים גם "השכרות חוזרות" 

בלמ"ס יודעים לעקוב אחר הדירה המושכרת, וכך הם יכולים לראות אם הסתיים החוזה בדירה או לא. ואם הסתיים, האם התחלף דייר או שהתחדש חוזה עם הדייר הקיים. הדבר הזה מאפשר מדד של "השכרות חוזרות" - דהיינו על אותו נכס ניתן לראות את המחיר בחודש הקודם לעומת המחיר בחודש הנוכחי. כל זאת בחלוקה לדירות שבהן נמשך החוזה, התחדש החוזה עם אותו שוכר, או נחתם חוזה עם דייר חדש. גם מדגם הדירות מייצג את כלל הדירות בשוק.

את הממצאים מאותם סקרים מתרגמת הלמ"ס לשני תוצרים: הראשון הוא מדד שכר דירה. מדד זה בודק את כל המדגם. הדבר החשוב במדד הזה הוא חלקות אוכלוסיית השוכרים לשלוש קבוצות: הקבוצה הגדולה ביותר, שמנתה בחודש שעבר 86% מהשוכרים, היא זו שממשיכה לפעול וללא שינויים משמעותיים תחת חוזה שכירות קיים.

לקבוצה השנייה, שמונה כ־10% מהשוכרים, שייכים אותם אלה אשר חידשו חוזה באותה דירה, אך שכר הדירה שלהם השתנה. בחוזים החדשים שלהם נרשמה עלייה של כ־3.5%. עוד כ־4% מהשוכרים במדגם כלולים בדירות שבהן הייתה תחלופת שוכר. כלומר מדובר בשוכרים חדשים. על פי המדד האחרון חוזי השכירות שעליהם חתמו בחודש שעבר כוללים עלייה של כ־7% במחיר השכירות. הפרסום הזה הוא חדש יחסית, ולכן אין אפשרות להתרשם מהעליות בחוזים חדשים יותר מכמה חודשים אחורה.

"התחלנו לפרסם את הנתונים הללו לפני כשלושה חודשים לאור העיסוק התקשורתי בנושא", אומר דורון סייג, מנהל מדדי הדיור בלמ"ס. "מתוקף תפקידה של הלמ"ס לייצר סטטיסטיקה רשמית, ומתוך כוונה ליצר שיח ציבורי מדויק יותר בכל הנוגע לאופן חישוב המדד בלמ"ס".

דורון סייג, מנהל מדדי הדיור בלמ''ס / צילום: תמונה פרטית

הבעיה שהפער בין מה שפורסם על ידי חברות פרטיות שונות ובתלונות ברשתות החברתיות - היה גדול. אלה האחרונים תיארו מצב של דמי שכירות שמזנקים לעתים באלפי שקלים ואילו הלמ"ס המשיכה לפרסם נתונים על עלייה בשיעור חודשי של חלקי האחוז עד אחוז ומשהו. "ברגע שפירקנו את שינויי המחירים לקבוצות שוכרים ניתן היה להבין ששוק השוכרים החדשים מהווה אחוז קטן (כ־2%) משוק השכירות. הקבוצה המשמעותית יותר הינה השוכרים שמחדשים חוזה, עבורם השכירות עולה בממוצע באופן מתון יותר מהקבוצה הראשונה. ולבסוף, קבוצת השוכרים שנמצאים תחת חוזה קיים ואינם חווים שינויי מחיר על בסיס חודשי", מסביר סייג.

הפרסומים החדשים של הלמ"ס גרמו לאי־הבנות, שכן היו מי שניסו להרכיב מהם מדד עצמאי, דבר שאינו נכון. אסור לחבר את נתוני החוזים החדשים של יולי לאלה של יוני, שכן מדובר בחוזים אחרים, שאין קשר ביניהם.

סייג אומר כי המידע החדש מאפשר ללמוד לא רק על השינוי הכללי בשכר דירה אלא גם על הגורמים אשר השפיעו על תוצאה זו. "מידע זה יכול ללמד על שינויי מגמה כאשר מיצרים לאורך זמן סדרה עיתית", הוא אומר. נכון לעכשיו אין נתונים היסטוריים של המשתנים הללו.

מכיוון שמשקל שתי האוכלוסיות שחתמו על חוזים חדשים ומתחדשים אינו גדול בקרב כלל השוכרים, מדד השכירות הכולל עלה בחודש שעבר בשיעור של 0.6%. הסיבה, ששכר דירה מודד תופעה שונה מזו שמתריעים עליה ברשתות החברתיות.

מדד שירותי הדיור: יותר משקל לחוזים חדשים 

מדד אחר של הלמ"ס נקרא "מדד שירותי דיור", ובו הלמ"ס מודדת את השתנות מחירי השכירות תוך מתן משקל רב יותר להשתנות המחירים בחוזים חדשים ומתחדשים. בסך הכול במדדי יוני ויולי נרשמה עלייה של 2% במחירי השכירות. זהו שיעור גבוה יותר מזה של מדד שכר הדירה, אך גם הוא רחוק מאוד מהתלונות של השוכרים. כאמור, נמדדו בשתי הקבוצות הללו ביולי, עליות של 3.5% ושל 7%.

סייג מסביר לעניין זה שבמדד זה עושים השוואה בין השכירות הממוצעת אשר דווחה על ידי שוכרים חדשים ושוכרים מחדשים על פני זמן, תוך יצירת קבועים סטטיסטיים שיהפכו את הדירות לשוות איכות. נדגים: אם דמי שכירות של דירת 5 חדרים בתל אביב עלו ב־8% בחודש מסוים, ודמי שכירות של דירת 3 חדרים בבאר שבע עלו ב־2% באותו החודש - לא ניתן לבצע מיצוע פשוט בין שני האירועים. לכן צריך לערב במדד הזה נוסחאות סטטיסטיות, כדי להציב את שתי הדירות - ועוד אלפי דירות נוספות דומות שנמדדות - במכנה משותף אחד. ומכיוון שהמדד כולל לא רק דירות בתל אביב וסביבתה, שמשם מגיעות רוב התלונות, אלא מכל הארץ - התוצר הסופי שלו נראה ככזה שאינו משקף את מה שחשים המתלוננים.

מה שכן ניתן לראות, זה שהמדד בחודשים האחרונים עולה בקצב מעט מהיר יותר מאשר בעבר. "ניתן לראות שבחודשים האחרונים ישנה התמשכות בקצב עליית המחירים הן עבור שוכרים חדשים והן עבור מחדשים, דבר שעשוי להצביע על התגברות העלייה בשירותי דיור בבעלות הדיירים", אומר סייג. לדבריו, חלק מזה הוא תוצר עונתי של חודשי הקיץ, שבהם מתקיימת תחלופה גדולה של שוכרי דירות וחידושי חוזים. סייג אומר, כי השיא מתקיים באוגוסט. הוא מקפיד לא לומר, אבל את זה ניתן להסיק - שכנראה מדדי השכירות של החודש והחודש הבא יהיו גבוהים.

בכל מקרה, במסגרת מדד המחירים לצרכן מתפרסם רק מדד שירותי הדיור, בלי פירוט של חוזים מתחדשים וקיימים.

"ככל שידוע לי, מידע בחו"ל לפי סוגי שוכרים מתפרסם בעיקר בספרות המחקרית לצורך הבנה מעמיקה יותר של השינויים על פני זמן ומקורם", מעיר סייג.

אז מה המקור לפער בין נתוני הלמ"ס לבין הפרסומים בלוחות האינטרנטיים?
"ראשית, אוכלוסיית הסקר היא דירות אשר עומדות להשכרה. זה לא כולל מחדשי דירות מאחר שדירות שבהן השוכרים מחדשים חוזה לא מתפרסמות באינטרנט. זה גם לא מביא בחשבון את שכר הדירה של דיירים אשר מתגוררים בשכירות תחת חוזה קיים; שנית, מדובר במחיר מבוקש ולא במחיר בפועל. הפער ביניהם אינו אחיד על פני זמן ואזור גיאוגרפי ולכן עלול להביא להטיות מדידה", אומר סייג, אך הוא אינו פוסל את המדידות הללו ואומר, כי "המידע המתפרסם על ידי חברות פרטיות יכול לשמש משקי בית אשר מעוניינים לשכור דירה חדשה מאחר ולמטרה זו המידע הרלוונטי הינו מחירים מבוקשים של דירות העומדות להשכרה".

עוד כתבות

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל