גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כבר לא רק מר מאזדה: גיל אגמון מוביל עסקאות ענק של תשתיות ותעשייה

ארבע שנים לאחר שאגמון הימר בהצלחה על הרחבת עסקיה של דלק רכב לתחומי הקיימות באמצעות רכישת ורידיס, הוא נכנס באמצעותה לתחום מיחזור פסולת קרטון באמצעות רכישת אינפיניה ● בינתיים זה עובד לו: מניית דלק רכב זינקה 480% בשלוש השנים האחרונות

גיל אגמון, מנכ''ל ובעל השליטה בדלק רכב / צילום: איל יצהר
גיל אגמון, מנכ''ל ובעל השליטה בדלק רכב / צילום: איל יצהר

בינואר 2018 הפתיע גיל אגמון את המשקיעים בשוק ההון. אגמון, בעל השליטה בדלק רכב ומנכ"ל החברה, החליט במפתיע להרחיב את תחומי הפעילות שלה, ולהפוך אותה מיבואנית מצליחה של כלי רכב לחברת החזקות הפועלת גם בתחומי התשתיות ואיכות הסביבה, באמצעות רכישתה של חברת הקיימות ורידיס.

בדלק רכב טענו בזמנו, כי "העסקה מהווה הזדמנות עסקית המאפשרת לה לחדור לתחומי פעילות חדשים, אשר, להערכת החברה, הם בעלי פוטנציאל צמיחה משמעותי, אשר פירותיה יבואו לידי ביטוי בעיקר בטווח הארוך".

עוד הסבירו שם, כי "במסגרת שאיפות החברה להתפתח לתחומים נוספים, ובין השאר בשל האי-ודאות לגבי שיעורי הצמיחה לטווח הארוך של יצרניות הרכב, ובהתאמה - לגבי ענף יבוא הרכב בישראל, החברה בחנה כניסה לתחומי פעילות מעבר לענף זה". היה זה לאחר שלאורך שנת 2017 ירד מספר כלי הרכב שמכרה דלק רכב ב-7.7% ואילו נתח השוק של החברה ירד ל-7%.

פחות מחמש שנים לאחר מכן, ברור לחלוטין כי הייתה זו אחת ההחלטות הניהוליות הטובות שקיבל דירקטוריון דלק רכב, אשר תרמה לתשואה של 480% שהניבה מניית החברה בשלוש השנים האחרונות. כעת עומדת ורידיס עצמה בפני קפיצת מדרגה בהיקף עסקיה, לאחר שסיכמה על רכישת השליטה בחברת אינפיניה (נייר חדרה).

 

החזר של 80% על ההשקעה בארבע שנים

ורידיס הוקמה בישראל בשנת 1993 בידי קונצרן הענק הצרפתי ויאוליה, ופעלה תחת השם ויאוליה ישראל. בשנת 2015 נמכרה לקרן הזרה "אוקטרי" ובהמשך שונה שמה לורידיס.

פעילות החברה מחולקת כיום, ערב רכישתה של אינפיניה, לשלושה מגזרים עיקריים: איכות הסביבה, התפלת מים ואנרגיה. תחום איכות הסביבה כולל בין היתר טיפול בפסולת מוצקה, תפעול אתרי מיון והטמנה ותפעול של משרפה לפסולת אורגנית.

תחום התפלת המים של ורידיס כולל החזקה ב-50% ממתקן ההתפלה באשקלון, ואילו תחום האנרגיה כולל החזקה ב-20% ממניות תחנת הכוח במישור רותם, מזרחית לעיר דימונה.

במרץ 2018, חודשיים לאחר ההודעה על המו"מ לרכישת השליטה בורידיס, דיווחה דלק רכב כי חתמה על עסקה לרכישת 70% ממניות חברה זרה שהחזיקה בבעלות על ורידיס תמורת קרוב למיליארד שקל, ששולמו למוכרת (קרן אוקטרי) לפי שווי חברה של כ-1.4 מיליארד שקל.

ביוני 2021 השלימה ורידיס הנפקה ראשונה של מניות בבורסה בתל אביב לפי שווי של 3.75 מיליארד שקל והפכה לחברה ציבורית. במסגרת ההנפקה גייסה החברה סכום של 177 מיליון שקל ואילו דלק רכב מכרה מניות תמורת 549 מיליון שקל, והקטינה את החזקתה בחברה ל-51%. בצירוף הדיבידנדים שחילקה ורידיס מאז רכישתה, מדובר בהחזר של כ-80% מההשקעה בתוך ארבע שנים בלבד.

חלקו של אגמון מגיע ל-2.3 מיליארד שקל

עם זאת, רק בתחילת נובמבר 2020 החלה הפריצה הגדולה של מניית דלק רכב, אשר הובילה את החברה לשווי שוק נוכחי של יותר כ-5.2 מיליארד שקל, ואת חלקו של גיל אגמון בחברה (44% מהמניות) ל-2.3 מיליארד שקל.

אגמון מסכם כיום 12 שנה כבעל השליטה בדלק רכב, מאז שרכש באוקטובר 2010 נתח של כ-22% ממניות החברה מידי קבוצת דלק של יצחק תשובה, בהשקעה של כ-1 מיליארד שקל - עסקה שנעשתה במימון בנקאי מלא ובפרמיה של כ-20% על מחיר השוק במועד שבו נחתמה.

עד לרכישת השליטה שימש אגמון כמנכ"ל דלק רכב, ונחשב לגורם מרכזי בהצלחתה הפנומנלית, עם המותג היפני מאזדה שכבש את כבישי הארץ (שאליו הצטרפו בהמשך גם מותגי פורד וב.מ.וו).

השנים הראשונות לאחר הרכישה היו אומנם מאתגרות עבור אגמון, עם סנטימנט שלילי בפעילות ובמחיר המניה. בהמשך הגלגל התהפך, והצמיחה המחודשת בפעילות יבוא הרכב (שנמשכת גם היום) אפשרה לאגמון להרחיב את פעילות החברה ולרכוש את ורידיס.

 

ורידיס, שאותה מוביל המנכ"ל אילן בן סימון, נסחרת כיום בבורסה לפי שווי של כ-4 מיליארד שקל. את המחצית הראשונה של 2022 סיימה החברה עם רווח נקי של 63 מיליון שקל, אשר שיקף צמיחה של 59% לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

תחום איכות הסביבה תרם במחצית הראשונה רווח מגזרי של 57 מיליון שקל, ואילו ההתפלה והאנרגיה תרמו באותה תקופה רווחים מגזריים של 9 מיליון שקל ו-18 מיליון שקל, בהתאמה. ה-EBITDA (רווח לפני הוצאות מס, מימון, פחת והפחתות) גדל במחצית הראשונה ל-150 מיליון שקל, לעומת 142 מיליון שקל במחצית המקבילה.

ניסיון להתרחב לתחום התחבורה הציבורית

אגמון אינו מסתפק במגזרים הקיימים של ורידיס, ומבקש להרחיב את הפעילות לתחומים נוספים, כפי שעשה קודם לכן בחברה האם, דלק רכב.

מוקדם יותר השנה ביקשה לעצמה החברה דריסת רגל גם בתחום התחבורה הציבורית, כאשר הגישה עם בעלות השליטה (דלק רכב וקרן תש"י) וגופים נוספים, הצעה לרכישת השליטה בחברת התחבורה הציבורית אגד.

במסגרת המכרז שנערך באפריל השנה נבחרה לבסוף הצעה מתחרה שהוגשה בידי קרן קיסטון. עם זאת, אצל ורידיס לא שקטו על השמרים, וכבר בחודש שעבר דיווחה החברה על מו"מ מתקדם לרכישת השליטה בחברת ייצור ואיסוף נייר הקרטון, אינפיניה (לשעבר נייר חדרה) שבשליטת קרן פימי.

השבוע דיווחה ורידיס כי היא וקרן תש"י חתמו על הסכם לרכישת מלוא הבעלות על אינפיניה תמורת 2.37 מיליארד שקל בעסקת מיזוג, שבמסגרתה תרכוש ורידיס 70% ממניות אינפיניה תמורת 1.66 מיליארד שקל, ואילו את ה-30% הנותרים תרכוש קרן התשתיות תש"י.

"ורידיס רואה בעסקת המיזוג פוטנציאל להתרחבות וביסוס מעמדה בתחום המיחזור", הסבירה הנהלת החברה. "אינפיניה עברה תהליך מרשים של שינוי אסטרטגי, שבסופו הפכה למעשה לחברת מיחזור קרטון והפחיתה באופן משמעותי את החשיפה למחירי חומרי הגלם".

לדעת הנהלת ורידיס עסקת המיזוג מייצרת פוטנציאל לסינרגיה בתחום איסוף פסולת הקרטון ולשיפור רווחיות שתי החברות. "הפריסה הרחבה של ורידיס תאפשר לאינפיניה להמשיך בהגדלת כמויות הייצור של גלילי הנייר לקרטון, מפסולת הקרטון שלא נאספת כיום", הדגישה ההנהלה. "הביקוש לקרטון גדל לאורך השנים והשימושים מתרחבים לאור העובדה שקרטון הוא בר-מיחזור בשיעורים גבוהים".

ההחזקות בתחנת הכוח ברותם יעברו לאו.פי.סי

עוד קודם לכן חתמה ורידיס על הסכם עם חברת או.פי.סי שבשליטת עידן עופר, המחזיקה ב-80% ממניות תחנת הכוח במישור רותם. במסגרת ההסכם תעביר ורידיס את החזקותיה (20%) בתחנת הכוח, בתוספת תשלום של 425 מיליון שקל, לידיה של או.פי.סי, ותקבל בתמורה 20% ממניות כלל פעילות האנרגיה של או.פי.סי בישראל.

עסקה זו טרם הושלמה, אולם לדברי ורידיס היא כבר הגיעה להסכם מימון עם גוף מוסדי להעמדת האשראי הנדרש לעסקה בהיקף של עד 475 מיליון שקל. מהלך זה ירחיב עוד יותר את חשיפתה של ורידיס לשוק האנרגיה הפרטי בישראל, שנמצא במסלול מואץ של הקמת אמצעי ייצור חדשים והעברת אמצעי ייצור קיימים מחברת החשמל לגופים פרטיים בשוק.

עוד כתבות

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר