גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אותה חברה, שתי מניות שונות, ורווח בלי סיכון: יש חיה כזאת?

מהן מניות דואליות שמכונות גם מניות ארביטראז'? ● איך אפשר להרוויח מהן? ● ולמה הדרך מהרגע שמאתרים ארביטראז' ועד השגת רווח של ממש היא ארוכה?

הבנקים מקשים על משקיעי המטבעות המבוזרים בבואם להכניס את רווחיהם לחשבון הבנק / אילוסטרציה: Shutterstock
הבנקים מקשים על משקיעי המטבעות המבוזרים בבואם להכניס את רווחיהם לחשבון הבנק / אילוסטרציה: Shutterstock

וול סטריט היא כידוע הבורסה הגדולה בעולם, וכל חברה בעולם שמעוניינת להפוך לציבורית לוטשת עיניים אליה מתוך רצון להיסחר בה - שם יש את כל האקשן, המחזורים, האנליסטים, המשקיעים. ועדיין, יש חברות ממדינות אחרות בעולם, לרבות ישראל, שרושמות את מניותיהן בבורסה נוספת, לרוב בבורסה המקומית שלהן. החברות האלה נקראות חברות דואליות והמניות - מניות דואליות שמכונות גם מניות ארביטראז' ([לארביטראז]).

הסיבה העיקרית לרישום הכפול היא הבורסה בתל אביב שקוראת לחברות האלה להירשם למסחר גם כאן על מנת להגדיל את היקפי המסחר ואת רשימת החברות האיכותיות. כדי למשוך אותן מעניקה הבורסה בת"א לחברות האלה הטבה בדמות ויתור על דרישה לעמידה בכללי הרגולציה המקומית, אלא רק עמידה ברגולציה במדינה שבה רשומה החברה למסחר מלכתחילה. כאמור, לרוב מדובר בארה"ב, אבל יש מניות ישראליות דואליות שרשומות למסחר בבורסות אחרות בעולם, כמו לונדון, סינגפור וקנדה.

המניה הדואלית המוכרת ביותר לישראלים היא טבע , אבל אחריה הצטרפו לרישום הכפול גם מניות נוספות כמו נייס , אלביט מערכות , גילת , טאואר סמיקונ' , פרטנר תקשורת  ועוד.

הרישום הכפול הזה מאפשר למשקיעים להרוויח מהפער במחירי המניה השונים בשתי הבורסות הנפרדות. לפער הזה קוראים ארביטראז' (Arbitrage), והוא מהווה פוטנציאל לרווח חסר סיכון, מצב שכידוע בעולם ההשקעות כמעט ואינו קיים.

איך זה עובד?

נניח שמניה מסוימת נסחרת בבורסה אחת ב-110.5 דולר ובבורסה אחת במחיר שווה ערך ל-110.7 דולר. כלומר, קיים כאן פער ארביטראז' של 0.2 דולר. במצב כזה יכול המשקיע לקנות את המניה במחיר הנמוך מבין השניים ובו זמנית למכור אותה במחיר הגבוה, ולהרוויח מהפרש המחירים, לכאורה ללא סיכון.

רווח ללא סיכון? רק לכאורה

אלא שבפועל זה לא כל כך פשוט. ראשית, כשמדובר במניה דואלית שנסחרת הן בוול סטריט והן בתל אביב, אפשר לחפש ארביטראז' רק בשעות שבהן יש חפיפה בשעות המסחר, כלומר בשעת המסחר האחרונה בתל אביב שהיא תחילת המסחר בוול סטריט, או עם תחילת המסחר בתל אביב בבוקר לאחר הסגירה של ליל אמש בוול סטריט. האפשרות השנייה לא קיימת בפועל מאחר שברגע שהמשקיעים רואים את המחיר האחרון בוול סטריט, הם מבינים שהמחיר בתל אביב כבר אינו עדכני, כך שהוא צפוי להתכנס למחיר שיווי משקל כבר בפתיחה, והארביטראז' ייסגר.

שנית, מדובר כאמור ברווח קטן, כך שמשקיעים "רגילים" לרוב לא יצליחו ליהנות ממנו בגלל עמלות המסחר שהם משלמים. כלומר, נדרשים שחקנים גדולים מאוד, כמו קרנות גידור שמתמחות בארביטראז' וכמעט לא משלמות עמלות, כדי להצליח להפיק רווח של ממש מהסיטואציה.

שלישית, צריך לזכור שכאשר מניה נסחרת בשתי בורסות שונות, היא נסחרת גם בשני מטבעות שונים, והחשיפה למט"ח והשינויים בשערי החליפין עלולים לקזז את הרווח ואולי אף לגרום להפסד.

אגב, המניות הדואליות הן רק דוגמה אחת למצב שבו מתקיימים פערי ארביטראז', ואפשר למצוא אותם בשוקי הסחורות - כאשר אותה סחורה נסחרת בשווקים שונים, וגם בשוק הפורקס - כאשר הרווח מבוסס על ההפרשים בין שערי החליפין של המטבעות.

ארביטראז' יומי וההשפעה על פתיחת המסחר בבורסה המקומית

במסחר במניות הארביטראז שנסחרות גם בבורסה המקומית וגם בוול סטריט יש טווח זמן שאז המסחר מקביל ואז יש ארביטראז' אמיתי. המסחר בבורסה המקומית מסתיים לרוב ב-17:25 בעוד שהבורסה האמריקאית נפתחת ב-16:30. יש קרוב לשעה של מסחר מקביל ואז בהגדרה השערים צריכים להיות זהים או קרובים מאוד. אחרת יהיה ארביטראז.

הבורסה האמריקאית נסגרת ב-23:00 ולקראת הפתיחה של הבורסה בתל אביב, נוצרים פערי שערים. המשקיעים נוטים לקרוא להם פערי ארביטראז', אלא שזה לא פערי ארביטראז' במובן התיאורטי-אקדמי, אלו הם פערים שלא ניתן באמת לייצר בהם רווחי ארביטראז' כי לקראת הפתיחה בבורסה בתל אביב, הבורסה האמריקאית סגורה.

ובכל זאת, לפערי הארביטראז' יש השפעה ענקית על המסחר בפתיחת בבורסה המקומית. על פי בדיקת אתר הון, כמחצית ממד ת"א 35 מורכב ממניות דואליות וכך גם לגבי מדד 125. כלומר, ההשפעה של מניות הארביטראז' על המדדים בפתיחה היא אקוטית.

עקב פערי תזמון במעבר משעון קיץ לשעון חורף והפוך, נוצר לעיתים זמן חפיפה ארוך יותר (מסחר מקביל) והיכולת לנצל פערי ארביטראז' גדלה.

למדריכים נוספים באתר הון:

מניות דואליות - מהן וכל מה שצריך לדעת?

כך תנהלו את הכסף שלכם... לבד

* המדריך נכתב על ידי מערכת אתר הון, מדריכים פיננסים. המידע והנתונים במדריך אינם מהווים המלצה לרכוש או למכור נכסים כלשהם; וכן אינם תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם.

עוד כתבות

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

עליות בוול סטריט; טסלה קופצת ביותר מ-15%

השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● דומינו'ס פיצה קופצת אחרי שפירסמה דוחות שעלו על ציפיות האנליסטים ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: שני לוחמים נפלו בקרב במרכז רצועת עזה

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו