גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השחיתות ניצחה: פיפ"א עשתה הכל כדי שהמונדיאל יהיה בקטאר, גם במחיר אלפי הרוגים

חגיגת הכדורגל העולמי תצא לדרך ביום ראשון, אבל היא לא תצליח להשכיח את כל הפרשיות השנויות במחלוקות סביב המדינה המארחת ● אלפי הרוגים במהלך ההכנות, כספים שהועברו מתחת לשולחן, הזזת המשחקים לחורף בצעד תקדימי וחוקים בעייתים מאוד במדינת המפרץ ● האם כל זה היה שווה?

ספ בלאטר, נשיא פיפ''א לשעבר, מכריז על קיום אליפות העולם בקטאר / צילום: Reuters, imago sportfotodienst
ספ בלאטר, נשיא פיפ''א לשעבר, מכריז על קיום אליפות העולם בקטאר / צילום: Reuters, imago sportfotodienst

12 שנים עברו מאז שנשיא פיפ"א ספ בלאטר פתח מעטפה והציג לעיני העולם כולו דף מלבני קטן שעליו נכתב "קטאר 2022". מדינה מזרח תיכונית ללא שום תשתית רלוונטית, שתארח מונדיאל - במונחים של כדורגל האירוע משול לחזרה מפיגור 0־5 בתוספת הזמן, לניצחון. סנסציה שאינה יכולה להתרחש.

 

האירוע ההוא התברר מהר מאוד בבתי משפט - 11 מאותם 22 חברי פיפ"א שהיו שותפים לבחירה נקנסו, הורשעו והורחקו לצמיתות בשל שחיתות שהובילה לאותה הצבעה.

רחוק מאוד מההבטחות

אבל קטאר 2022, טורניר המונדיאל שעוד לפני שהחל סומן בכתם גדול, ייצא בסופו של דבר לדרך בתחילת השבוע באצטדיון אל־באית שבדוחא. הוא יהיה רחוק מאוד מהפרויקט המדוגם שהבטיחו הקטארים בספר בן 700 עמודים שהוצג לאנשי פיפ"א ב־2010: במקום 12 אצטדיונים שהובטחו, יתקיים המונדיאל ב־8 אצטדיונים בלבד - כולל אצטדיון אחד שהורכב ממכולות ויפורק מיד בתום הטורניר. האם קטאר הייתה זוכה באירוח אם הייתה מציגה 8 אצטדיונים? מי יודע.

הפיקוח ההומניטרי הצמוד שהובטח לבניית האצטדיונים - קרס. כ־6,750 פועלים נהרגו בתאונות עבודה ובשל תנאי מחיה ירודים, נכון לבדיקה שנחשפה על ידי "הגרדיאן" בשלהי 2021, ממוצע של 12 פועלים הרוגים מדי יום. התחקיר התבסס על מידע רשמי של 5 ממשלות בלבד - הודו, פקיסטן, נפאל, בנגלדש וסרי לנקה - ולא כולל את הקורבנות ממדינות אחרות כמו קניה והפיליפינים, ששלחו אלפים רבים של עובדים לקטאר וסירבו לחשוף את נתוני התמותה.

 

וכמובן, המונדיאל שהובטח להיות משוחק בהתאם למסורת בחופשת הקיץ כדי לא לפגוע בלוז השנתי הרגיל של הכדורגל - הוזז כשהתברר שאי אפשר למזג את קטאר.

לנציגי ועדת הבחירה של פיפ"א הוצגה מצגת שמבטיחה איך כל האצטדיונים יהיו ממוזגים לטמפרטורה מקפיאה, במקום שבו ממוצע הטמפרטורה בקיץ עומד על קרוב ל־40 מעלות. בדיעבד התברר כי גם ההבטחות הללו היו לשווא: ב־2010 כאשר קטאר הבטיחה את מיזם ה"איירקונדישנינג הגדול בהיסטוריה האנושית", אפילו לא הייתה טכנולוגיה כזאת. ב־2015 הודו הקטארים שזה לא ייצא לפועל - ופיפ"א הודיעה כי היא מעבירה את הטורניר לחורף.

החוקים הבעייתיים

בהמשך, התברר שיש בעיית הנפקת ויזות לאוהדים, ושאין תשתית בתי מלון מספקת לתיירים. לאור זאת, החגיגה תפוצל, כאשר חלק גדול מהאוהדים בכלל לא ילונו בקטאר אלא יישהו באיחוד האמירויות ובבחריין.

בחודשים שלפני המונדיאל הוחלט להניח ספינת קרוזים אחת בנמל של דוחא, שתשמש כמלון ימי בשל חוסר בחדרי מלון במדינה. אחרי כמה שבועות הוחלט להגדיל את כמות המלונות הימיים לשלושה והובאו עוד שתי ספינות ענק (אחת מהן עם תכולה של 6,700 אוהדים בו זמנית). אלפי אוהדים יתחלפו מדי יומיים־שלושה ויפנו מקום לאוהדי כדורגל אחרים שיגיעו לראות את נבחרתם.

אם כל זה לא מספיק, גם החוקים במדינה מייצרים בעיות. הלהט"בים בקטאר כפופים לרדיפה תמידית, כאשר הומוסקסואליות מוגדרת כעבירה פלילית ונושאת עונש מאסר של שלוש שנים. הדבר גרר בשנה האחרונה מחאות ברחבי העולם. בנוסף, בקטאר אי אפשר לשתות אלכוהול באופן חופשי, כך שהאוהדים שיגיעו ייאלצו לשים לב שהם עושים זאת במקומות המותרים.

מחאה בגרמניה נגד קיום המונדיאל בקטאר / צילום: Shutterstock

הכסף קונה הכל?

איך קטאר הצליחה לשכנע את פיפ"א שהיא תעמוד ביעדים למרות שלא היה לכך סיכוי? בעיקר כי כולם רצו להאמין שהכסף יקנה הכל. שאפשר למזג מדינה שלמה, שאפשר לצפות אצטדיונים בזהב.

אף אחד לא שאל באמת איך יגיעו מיליון תיירים למקום שאין בו תשתית לאכלס אפילו מחצית מהם. "החזון שאתה מציג חשוב יותר מרשימת ההבטחות", הסביר מאוחר יותר ג'ון זרפה, יועץ אסטרטגי אנגלי שנשכר על ידי הקטארים לשכנע את פיפ"א.

הם האמינו שהכסף יכול לקנות הכל, ושפיפ"א תוכל לשנות סדרי עולם ולהוביל מדינות אל עבר המיינסטרים. הגישה שנועדה להלבין את הבחירה בקטאר הייתה, כך לפי אותו יועץ אסטרטגי, שהכדורגל שייך לכולם: "מדוע הטורניר הגדול ביותר של הכדורגל יתקיים רק באירופה, צפון אמריקה, דרום אמריקה וקומץ מדינות באסיה? האם זה הוגן שאזור כמו המזרח התיכון לא יארח אף פעם את גביע העולם?"

ואיך מגנים על ההבטחות מול מה שקרה בפועל? "נדיר מאוד לקיים כל הבטחה בתהליך הגשת ההצעות. אם אני חושב על אולימפיאדת 2012 בלונדון, ההערכה המקורית לתקציב הייתה 3 מיליארד ליש"ט. זה הסתיים קרוב יותר ל־9 מיליארד ליש"ט. לכלכלה ולפוליטיקה יש הרגל לכפות שינוי בתוכניות". אגב, קטאר 2022 הסתיימה עם תקציב של 220 מיליארד דולר - גבוה בהרבה מהמונדיאל היקר בהיסטוריה, רוסיה 2018, שהסתכם בכ־14 מיליארד דולר.

בניית אצטדיון לוסאיל שבדוחא. האצטדיון יארח את המשחקים הראשונים והאחרונים בטורניר / צילום: Shutterstock

מאט מילר, דובר משרד המשפטים האמריקאי לשעבר, שנשלח מטעם ארה"ב להציג את ההצעה האמריקאית לאירוח משחקי 2022 (הצעה שלא זכתה בסוף), אמר בראיון ש"כל הרעיון של הקטארים לערך טורניר במדבר, בקיץ, באצטדיונים חיצוניים שיקוררו - היה כל כך פנטסטי שקשה לי להאמין שמישהו אי פעם קנה את זה".

פיפ"א לא יכלה להתחרט

האם כל זה היה שווה? יותר מדי כסף קיבלה פיפ"א כך שהיא לא ממש יכלה לחזור בה. לקראת הבחירה בה, קטאר נכנסה עמוק מאוד לתחום הספורט, דרך הסכמי חסות בסכומים שלא נראו אז ודרך רכישה של קבוצות ספורט.

ברצלונה הגדולה נפלה שדודה מול הכסף, כשלראשונה בהיסטוריה הסכימה לשים על החולצה חסות מסחרית - Qatar Foundation, גוף שנחשף מאוחר יותר שמעביר כספים לארגוני טרור. ברצלונה, שהייתה אז בשיא גדולתה עזרה להלבין את הקטארים, וכמובן - הרכישה ההיסטורית של הקטארים את פריז סן ז'רמן והפיכתה לאחד מהכוחות הגדולים בכדורגל.

הכלכלה העולמית הייתה אז רגע אחרי המשבר הפיננסי של 2008, וכל דולר חדש היה ברכה. אל־ג'זירה השלימה את פריסת קורי העכביש, עם רכישת זכויות שידורי ספורט בסכומים מופרכים שהצליחו לנשל זכייני שידור גדולים ועשירים. מכאן והלאה הדרך של הקטארים למעגל מקבלי ההחלטות הייתה קצרה.

ובכל זאת, חגיגה. דה בריינה, אמבפה, הארי קיין, ויניסיוס, מסי ורונאלדו. שריקת הפתיחה תשכיח הכל. את הפועלים שמתו, את ההבטחות שלא יצאו לפועל, את השחיתות. במשך חודש רק הכדורגל יהיה חשוב.

וכשפיפ"א תסיים את הפרק הקטארי, היא תתכונן לפרק הבא - מונדיאל מורחב של 48 נבחרות שיתפרס לראשונה בהיסטוריה על פני שלוש מדינות: ארה"ב, מקסיקו וקנדה. 

עוד כתבות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל