גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כסף, ויזות ופוליטיקה: השחיתות בפרלמנט האירופי מאיימת על הסכם יבוא הגז מקטאר

פרשת שחיתות בלב הפרלמנט האירופי: קטאר קנתה לפי החשד השפעה פוליטית על מחוקקים מהאגף הסוציאל־דמוקרטי בפרלמנט ● ההסכם על כניסה חופשית לתושבי קטאר לאיחוד האירופי הושעה עד להודעה חדשה ● הפרשה התפוצצה בדיוק כאשר אירופה זקוקה לגז קטארי יותר מתמיד

אווה קאילי, סגנית נשיאת הפרלמנט האירופי, בפגישה עם שר העבודה של קטאר, בחודש שעבר / צילום: Reuters, TWITTER/MINISTRY OF LABOUR - STA
אווה קאילי, סגנית נשיאת הפרלמנט האירופי, בפגישה עם שר העבודה של קטאר, בחודש שעבר / צילום: Reuters, TWITTER/MINISTRY OF LABOUR - STA

הסכם הכניסה החופשית מוויזה לתושבי קטאר לאיחוד האירופי יושעה עד להודעה חדשה. זאת, בעקבות החקירה באחת מפרשיות השחיתות החמורות בתולדות הפרלמנט האירופי, שנחשפה בסוף השבוע: חשד לקניית השפעה פוליטית ותדמיתית מצד קטאר תמורת כסף למחוקקים אירופיים.

ביום שישי האחרון פשטה המשטרה הבלגית בכוחות גדולים על מספר דירות בבריסל וכן על משרדים בפרלמנט האירופי, כולל זה של סגנית־הנשיאה אווה קאילי (44). המשטרה עצרה את קאילי ושלושה חשודים בכירים אחרים, והחרימה "שקים של כסף" בהם היו לפי החשד לפחות כ־600 אלף אירו מהמדינה המפרצית, כמו גם טלפונים נייידים ומחשבים.

כבר בשבת הוגשו כתבי אישום נגד החשודים בטענה ל"שותפות בהתארגנות פלילית, במעשי שחיתות ובהלבנת הון". "מדינה מהמפרץ", נכתב בהם, "שילמה לפי החשד סכומי כסף גדולים או הציעה מתנות נכבדות לגורמי מפתח אסטרטגיים בפרלמנט האירופי כדי להשפיע על החלטותיו". לפי הדיווחים, המדינה היא קטאר. ארבעת החשודים עדיין נמצאים במעצר.

מופת דמוקרטי? נורמות מוסר ירודות

הפרשה, שנחשפה בזמן שמשחקי גביע העולם עדיין מתקיימים בקטאר, מטלטלטת את בריסל ואת האיחוד האירופי כולו. בשנים האחרונות התפרסמו עדויות מקיפות לשוחד נרחב ושיטתי שחולק על ידי קטאר כדי להביא את המונדיאל להתקיים בשטחה, ואף לדחות אותו לחודשי החורף.

כמה חברי הוועד המנהל של "פיפ"א" שקיבלו את ההחלטה ב־2010 כבר הורשעו בקבלת שוחד. אבל עד כה, רבים באירופה סירבו להאמין כי נורמות המוסר הירודות של "פיפ"א" יאומצו גם בפרלמנט האירופי - שאמור להיות מופת דמוקרטי עולמי, ושרואה את עצמו כמגן זכויות אדם באופן גלובלי.

במרכז תשומת הלב הציבורית בפרשה עומדת כעת קאילי, מגישת חדשות לשעבר ופוליטיקאית ממפלגת PASOK הסוציאליסטית היוונית בהווה, שנבחרה לפרלמנט האירופי ב־2014 ונחשבת לאחת הבכירות באגף הסוציאל־דמוקרטי בו (המפלגות האירופיות מהמדינות השונות חוברות לסיעות על פי הנטייה הפוליטית שלהן, א"א). קאילי אף נבחרה לכהן כאחת מ־14 סגני־נשיאת הפרלמנט האירופי בשנה שעברה.

בניגוד לעמדות של רבים מחבריה לסיעה, קאילי נחלצה בחודשים האחרונים שוב ושוב לטובת קטאר, כדי לשבח את המדינה באופן פומבי, ואף ביקרה במדינה כחלק מתפקידה בפרלמנט האירופי, לפגישה עם שר העבודה בחודש שעבר. למרות הביקורת על כך שקטאר אחראית למותם של אלפי עובדים זרים במהלך בניית האצטדיונים והתשתית למונדיאל הנוכחי, אמרה קאילי כי "קטאר היא חלוצה עולמית בתחום העבודה". היא יצאה נגד מבקרי המדינה ואמרה שהם "מאשימים בשחיתות את כל מי שאומר דבר מה חיובי על קטאר".

ביממה האחרונה התברר כי קאילי גם פעלה ככל הנראה מאחורי הקלעים בעד המדינה. לפי דיווחים באירופה, קאילי הצביעה בשבוע שעבר בעד פתיחת שערי האיחוד האירופי לתושבי קטאר ללא צורך בוויזה, בישיבה של ועדה של הפרלמנט האירופי בעניין. היא עשתה זאת למרות שכלל אינה חברה בוועדה, ושותפיה לסיעה הסוציאל־דמוקרטית מאשימים אותה בכך ש"התגנבה" להצבעה, ועשתה זאת במקום חבר אחר בסיעה.

בפרלמנט ניתן לעתים להצביע במקום חבר אחר, אך זה לא היה המקרה. תלונה הוגשה נגדה על ידי יושבת ראש הוועדה. הוועדה הכריעה ברוב ברור בעד האפשרות לכניסה ללא ויזה, כך שלא ברור אם ההצבעה שינתה את התמונה. בינתיים, ההצבעה בפרלמנט עצמו, שהיתה אמורה להפוך את ההחלטה למציאות ושתוכננה להתקיים השבוע, נדחתה למועד לא־ידוע בעקבות החקירה.

גובר הלחץ להסיר את חסינות קאילי

רוב העצורים האחרים בפרשייה הם איטלקים, ביניהם בן זוגה של קאילי, פרנצ'סקו ג'ורג'ו, שמשמש כיועץ למדיניות חוץ של הפרלמנט האירופי, ועומד בראש ארגון לא־ממשלתי הנקרא Fight Impunity. גם ארגון זה התבלט בתמיכה בקטאר בחודשים האחרונים.

עוד בין החשודים: חבר פרלמנט אירופי לשעבר בשם אנטוניו פנצרי, שככל הנראה היה הדמות הפוליטית הראשונה אליה פנו הקטארים. בני משפחתו של פנצרי, לפי החשד, קיבלו בין היתר חופשה בשווי 100 אלף אירו בקטאר. אשתו ובתו נעצרו בברגאמו במבצע שתואם עם המשטרה הבלגית. גם בכיר בארגון הגג העולמי של האיגודים המקצועיים (ITU) נעצר, וכן התקיימו חיפושים במשרדו חבר הפרלמנט הסוציאל־דמוקרט הבלגי מארק טאראבלה.

בשתי היממות שעברו מאז המעצר, קאילי סולקה ממפלגתה היוונית והושעתה מחברותה בפרלמנט האירופי. כעת גובר הלחץ להסיר את חסינותה. באופן תיאורטי, הרשויות יכולות להחזיק אותה במעצר כחודש עד לפתיחת המשפט נגדה. עם זאת, לפי הדיווחים ישנו חומר ראיות משמעותי בחקירה, שהחלה כבר ביולי האחרון.

קטאר הפכה למקום עלייה לרגל

באופן רשמי, שמה של "המדינה המפרצית" שעומדת מאחורי החשדות לשוחד לא פורסם. אך קטאר כבר הגיבה לדיווחים, ודחתה "כל האשמה בהתנהגות לא־חוקית". "מדובר בהאשמות שווא", נמסר לתקשורת.

מדינת המפרץ הפכה בחודשים האחרונים למקום עלייה לרגל לפוליטיקאים אירופיים המנסים להבטיח אספקת גז נוזלי (LNG) ליבשת, כעת כשהיא נאלצת להתנתק מהגז שהגיע בעבר בכמויות עתק מרוסיה. שר הכלכלה הגרמני רוברט האבק ביקר בקטאר, כך גם הקנצלר אולף שולץ, והאמירות הודיעה בחודש שעבר על "הסכם ראשוני" לאספקת מיליוני טונות LNG לגרמניה החל מעוד שנתיים. קטאר היא אחת היצואניות הגדולות של גז מונזל, והשלישית בדירוג עתודות גז טבעי.

הפרשה הנוכחית מעוררת ביקורת נוקבת על הפרלמנט האירופי, גוף שהואשם גם בעבר בהיותו מוסד "מנופח", שנודד מדי כמה חודשים בין שני מושביו בבריסל ובשטראסבורג, שבו 705 מחוקקים הפועלים ב־24 שפות רשמיות בתקציב של מיליארדי אירו.

יושב ראש ארגון "Transparency International" אמר בסופ"ש כי ישנה "תרבות של חסינות מהעמדה לדין" בפרלמנט, וכי דרוש באופן מיידי פיקוח חיצוני על הנעשה בו. "הפרשה הנוכחית מעלה שתי שאלות מיידיות", נכתב ב"שפיגל" הגרמני, "האם קאילי הפגינה חוסר הבנה יוצא דופן משום שחשבה שהפרשה לא תתפוצץ? או שהיא הרגישה בטוחה למדי משום שסוג כזה של שחיתות נפוץ בתחום העבודה שלה, והיא לא חשבה שהוא ביג דיל?".

נשיאת הפרלמנט האירופי רוברטה מצולה קראה לישיבת חירום של הסיעות הקיימות בו. "אנחנו נשתף פעולה באופן מלא עם הרשויות ועם המשטרה כדי לסייע לצדק לצאת לאור", אמר דובר הנשיאה.

עוד כתבות

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?