גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתנובה ועד איסתא: הנציג מוכר ובעלי המניות מחמיצים רווח גדול

הביקורת על העסקה למכירת מניות התאחדות הסטודנטים באיסתא במחיר מוזל, מתווספת למקרים קודמים, כמו בצים ובתנובה, שבהם הובילו נציגי ציבור רחב מימוש של נכסים במחיר שהתברר כאטרקטיבי דווקא לקונים • עו"ד מיקי ברנע: "רוב הסיכויים שלא יהיו להם כלים להתמודד נכון עם עסקאות כאלה"

סניף של איסתא. בעיגול: אלחנן פלהיימר, יו''ר התאחדות הסטודנטים בעת מכירת מניות איסתא למוסדייים / צילום: תמר מצפי, איור: גיל ג'יבלי
סניף של איסתא. בעיגול: אלחנן פלהיימר, יו''ר התאחדות הסטודנטים בעת מכירת מניות איסתא למוסדייים / צילום: תמר מצפי, איור: גיל ג'יבלי

​"לחברה לישראל היו 50% ממניות צים, ולממשלה שביקשה למכור את מניותיה היו 50%. אנחנו היינו המציעים היחידים. הגשנו הצעה שהייתה רחוקה מהערכות השווי שלהם, ולכן אמרתי להם שננסה לשפר את ההצעה מבחינתנו, ושהם יירדו קצת מבחינתם.

האסטרטג הבכיר שבטוח: "תחזיות הפד יפספסו. הריבית תרד מהר יותר ממה שחושבים" | ראיון
אלטשולר שחם בראש: מה עשה הכסף שלכם בנובמבר? | בדיקת גלובס
מיסוי מתנות בין קרובים: החמרה בעמדת רשות המסים 

"שש פעמים שיפרנו את ההצעה שלנו ושש פעמים הממשלה ירדה במחיר, אך עדיין היה פער. כשהבנתי שזה עלול לפוצץ את העסקה, אמרתי לכולם: 'בואו נעשה שקשוקה מכל ההצעות'. ב־4 אחרי הצהריים במסיבת העיתונאים אמר יוסי רוזן (מנכ"ל החברה לישראל דאז, ח' ש'): 'גמרנו את העניין הודות לשיטת השקשוקה של רם כספי'".

כך, לפני יותר מעשור, תיאר עו"ד רם כספי את האופן שבו מכרה המדינה את החזקותיה בחברת הספנות צים לידי החברה לישראל של עידן עופר - מטבע לשון שהפך אצל רבים לשם נרדף ל"קומבינה", שבה נמכר נכס השייך לציבור רחב מתחת לשווייו הכלכלי.

רק לאחרונה התרחש אירוע שיכול להיכנס תחת הקטגוריה הזו - מכירת מניות התאחדות הסטודנטים, גוף המייצג 350 אלף סטודנטים בישראל, בחברת התיירות והנדל"ן איסתא, בהנחה מופלגת על מחיר השוק שהסבה הפסד של עשרות מיליוני שקלים לחברי האגודה.

"מכירת המניות אושרה כדין על ידי הנשיאות וחבריה נושאים באחריות לתוצאות. עם זאת מניסיוני, חשוב לציין כי אופן הצגת העסקה משפיע על הסיכוי לאישורה בפועל", כך תיאר רו"ח עופר אלקלעי, שנשכר בידי הנשיאות ההתאחדות לבדוק את העסקה, את הרקע למכירה. "מעיון במצגות המכירה ובפרוטוקול מישיבת הנשיאות בה התקבלה ההחלטה, ניתן דגש ליתרונות של ביצוע העסקה והדחיפות לביצועה".

איסתא, שהוקמה כארגון נסיעות לסטודנטים כשמדינת ישראל חגגה 8 שנים לקיומה, הפכה ברבות השנים לאימפריה בורסאית בשווי של 1.5 מיליארד שקל, שחולשת על מיזמי נדל"ן, תיירות ונופש. עם זאת, השנים האחרונות לא האירו פנים לתחום התיירות, בעקבות פרוץ מגפת הקורונה, וזרם הדיבידנדים שמשלמת איסתא להתאחדות הסטודנטים, שהפך מקור חשוב למימון התקציב שלה, השתבש. יו"ר התאחדות הסטודנטים הטרי, אלחנן פלהיימר, שנבחר לתפקיד בנובמבר אשתקד, החליט לפעול למכירת מניות איסתא  שהחזיקה ההתאחדות ופתח בהליך מול נשיאות הארגון. לאחר קבלת ייעוץ משפטי, שכרה ההתאחדות בחודש מאי השנה את שירותיה של חברת החיתום פועלים אי.בי.אי כדי לקדם את המכירה. בהמשך יסביר פלהיימר לאלקלעי כי רעיון מכירת המניות "נולד מתוך הצורך לפזר סיכונים בניהול ההשקעות של ההתאחדות".

לקראת סוף יוני נמכרו מניות התאחדות הסטודנטים באיסתא (16%) לידי שורה של גופים מוסדיים תמורת 200 מיליון שקל, סכום נאה לכאורה, אלא שמחיר המניה בעסקה עמד על 80 שקל בלבד, נמוך ב־20% מהמחיר של המניה באותו היום, המשקף הפסד תמורה תיאורטי של כ־50 מיליון שקל. ההנחה, או ה"דיסקאונט" כפי שהיא מכונה בשוק ההון, הולידה גל ביקורת פנימית וחיצונית כלפי היו"ר פלהיימר ופועלים אי.בי.אי, שהובילה לשכירת רו"ח אלקלעי. בעוד שההחלטה לצמצם את ההחזקות באיסתא הייתה "סבירה והגיונית", כותב אלקלעי בדוח, ופלהיימר פעל בכפוף להנחיות היועמ"ש של ההתאחדות, עדיין התהליך לדבריו "בוצע בצורה לקויה" וניתן היה לקבל תמורה גבוהה יותר. זאת, בין היתר, משום ששולמה לדעתו עמלה גבוהה מדי לחתם, לא נשכרו שירותיו של יועץ בלתי תלוי לתהליך, וגם לא התקבלו מספיק הצעות לבחירת הגורם שימכור את המניות.

צים: המשמעות מתחדדת בחלוף הזמן

מכירת מניות המדינה בצים, כמו גם אלו שהחזיקו הסטודנטים באיסתא, מציפות את "בעיית הנציג", שבה הכרעות כלכליות משמעותית עבור ציבור רחב מתקבלות על ידי הנהגה שלא בהכרח מוכשרת לקבלן. בצד השני ניצבים גופים עסקיים מנוסים וממוקדי רווח הפועלים ככל יכולתם לתמרן את אותה נציגות, באופן שיאפשר להם לרכוש את הנכס בהנחה עמוקה.

כך לדוגמה, בעסקת צים  שהוזכרה בראשית הדברים, הובילה רשות החברות הממשלתיות, אז בניהולו של אייל גבאי, את מכירת מניות המדינה בחברת הספנות לידי החברה לישראל, בעסקה שהושלמה בשנת 2004. עבור כמחצית ממנית צים שילמה חברת ההחזקות של עידן עופר 115 מיליון דולר בלבד.

"אתה מתעורר באמצע הלילה בתחושת 'פראייר'?", נשאל מנכ"ל רשות החברות הממשלתיות דאז, אייל גבאי, לאחר השלמת העסקה. תשובתו אז: "ממש לא. אם היו לי נדודי שינה, זה היה בלילה שלפני פתיחת המו"מ. הלכתי לישון אז בידיעה ברורה ותסריט ברור של מה יהיה בימים שאחרי המכירה. ידעתי שהציבור, שלא מכיר את כל המערכת הסבוכה ואת הסאגה שנמשכת 30 שנה של מדינה בעמדת מיעוט בצים, לא יוכל להבין את מלוא החשיבות של המכירה הזו. אני, כמי שלמד את הדברים וראה אותם מבפנים, יודע בוודאות שזהו מהלך חיוני ונכון למדינה ולציבור שלה, גם אם זה במחיר של ביקורת ציבורית עליי".

עם זאת, התחושה שהמדינה מכרה בזול קיבלה גושפנקה רשמית כאשר דוח מבקר המדינה העריך בהמשך, כי צים אכן נמכרה במחיר שהיה נמוך בעשרות אחוזים מהערכת השווי הנמוכה ביותר.

במבחן הזמן, התוצאה מתחדדת עוד יותר. אמנם בעשור הקודם נקלעה צים לקשיים בשל משבר בתחום התובלה הימית ואף נדרשה להסדרי חוב עצומים, אך לאחריהם ובמיוחד לאחר פרוץ מגפת הקורונה, הפכה החברה למכונה משומנת של רווחים על רקע זינוק במחירי ההובלה. צים הונפקה אשתקד בוול סטריט וכיום שוויה עומד על יותר מ־2 מיליארד דולר (למרות ירידה של מעל 60% מהשיא). בדרך הפכה לחברה הרווחית ביותר בישראל חילקה דיבידנדים במיליארדי דולרים לבעלי המניות שלה.

תנובה: תחושת החמצה מהירה עוד יותר

אם במקרה של צים, לקח לחברה מעל לעשור לעלות על נתיב ההצלחה העסקית תחת בעל בית חדש־ישן, הרי שבמכירת מניות קונצרן החלב והמזון תנובה התבררה בעיית הנציג בתוך זמן קצר בהרבה.

תנובה הוקמה לפני קרוב למאה שנה על ידי מושבים וקיבוצים כאגודה שיתופית לצורך טיפול בכל שלבי העיבוד, הייצור והשיווק של תוצרת חקלאית טרייה. בשנת 1999 החליטו חברי האגודה, שמנו מאות קיבוצים ומושבים, להפוך את תנובה לחברה בע"מ ובהמשך, הודיעו על מהלך למכירת השליטה בה למשקיעים פרטיים.

מי שהוביל את מהלך המכירה היה מנכ"ל תנובה הוותיק, אריק רייכמן, חבר קיבוץ גליל ים, שהפך למוציא והמביא של המכירה שהתממשה בשנת 2008. באותה עסקה נמכרו 56% ממניות תנובה לקרן ההשקעות הבינלאומית אייפקס, שהובילה זהבית כהן, ולחברת ההחזקות מבטח שמיר (מאיר שמיר) שרכשה עוד 21% מהמניות. הקיבוצים והמושבניקים נותרו עם החזקת מיעוט (23%) במחלבת הענק.

שווייה של תנובה במכירה עמד על כמיליארד דולר (4 מיליארד שקל), וכעבור שש שנים בלבד התברר כי מדובר היה במחיר מציאה, עת נמכרו מניות אייפקס ושמיר לברייטפוד הסינית לפי שווי יותר מכפול של של 8.6 מיליארד שקל. לא רק הקיבוצים והמושבים יכלו להרגיש מקופחים מעסקת המכירה של אייפקס. גם קופת המדינה לא נהנתה מתשלומי מסים על רווחי ההון העצומים של המוכרת, משום שהקרן קיבלה פטורים כגוף השקעות זר. ליבם של המושבניקים והקיבוצניקים נחמץ ודאי עת ראו כיצד פרת המזומנים שלהם עוברת לרעות בשדות זרים, עבור סכומי עתק שנמנעו מהם. בהמשך פורסם כי רייכמן קיבל מתנובה עם פרישתו תשלום של 5 מיליון שקל עבור "אי תחרות", מה שבוודאי הוסיף מלח על פצעי מאות המוכרים שבשמם פעל, ועשוי להוות עדות נוספת לבעיית הנציג.

 

"אין לגופים האלה דרך לקבל החלטות השקעה"

מטבע הדברים נוצרת בעיית נציג במכירת נכס בעת שזה מופקד על רכושם של אחרים. "אם שרי אריסון מכרה את המניות שלה בשיכון ובינוי במחיר מסוים, היא קיבלה החלטה לגבי הכסף האישי שלה. כך שאם היא מכרה אותן בזול, זו הבעיה שלה", אומר עו"ד מיקי ברנע, שותף מנהל משרד ברנע ג'פה לנדה. "אבל אם ניקח לדוגמה קרנות השקעה פרטיות או חברות הביטוח שמנהלות את כספי העמיתים, שם כבר מתקבלות החלטות על כסף של אחרים, ואז עלולה להתעורר סוגיית הנציג שלא בהכרח נושא באחריות".

עם זאת, את עיקר הכשלים שנוגעים לאותה בעיה הוא מזהה בגופים ציבוריים גדולים. "הכשל כמו למשל במכירת מניות איסתא על ידי התאחדות הסטודנטים", טוען ברנע, "הוא שלא מדובר בגוף שמטרתו לנהל השקעות ארוכות טווח. ככה גם לגבי המושבים והקיבוצים בתנובה. אין לגופים האלה דרך לקבל החלטות השקעה: מתי נכון למכור, ואיך להתנהל מול גוף בינלאומי. רוב הסיכויים שלא יהיו להם הכלים להתמודד נכון עם העסקאות האלה".

המצב הרצוי לדעת עו"ד ברנע, הוא "לקחת אנשים עם ניסיון עסקי שינהלו את התהליכים האלה. במקום לקחת את משה החלבן, צריך להביא מישהו שיש לו ניסיון של הרבה שנים בתחום". הוא מציג כדוגמה את קרן העושר הנורבגית, אשר "מחזיקה את הכסף עבור כל הנורבגים והדורות הבאים, והיא מנוהלת על ידי אנשי מקצוע מהמדרגה הראשונה".

אגד: יכלו ליהנות מצ'ק שמן עוד יותר?

גם עסקת השנה של 2022 יכולה ללמד על המורכבות שבה קבוצה קטנה של מקבלי החלטות מוכרת נכס בעל שווי עצום בשם רבים. הכוונה למכירת השליטה בחברת התחבורה הציבורית אגד שמניותיה הוחזקו על ידי כ־1,300 חברים, רובם נהגי אוטובוסים. גם באגד שונה המבנה הארגוני לצורך מכירתה, מאגודה שיתופית לחברה בע"מ, בהנחיית המדינה שדחפה להפרטה. את המו"מ שבוצע בתקופת גאות בתחומי התשתיות, ניהל מנכ"ל אגד, אבי פרידמן, לצד חברי ההנהלה. מדובר היה בתהליך מסודר ואינטנסיבי שבו קצבה המדינה את מסגרת הזמנים - עד לסוף 2022.

ואכן, כשהושלם המכרז ובחודש אפריל השנה נפתחו המעטפות, שמחו חברי אגד על אקזיט של מיליוני שקלים לכל אחד מהם. קבוצה ובה חברת הביטוח מגדל, קרן התשתיות אלומה ויבואנית הרכב קרסו מוטורס, הציעה לרכוש את מניות אגד לפי שווי חברה חלומי של 5.6 מיליארד שקל. אלא שהעניינים החלו להסתבך. מנהלי אגד שהתקשו להאמין לרצינות ההצעה הקשיחו עמדות והעלו את דרישת הסף למקדמה שנדרשו הזוכים להפקיד לתשלום של 15% מהסכום הכולל (לעומת 5% בלבד לפי תנאי המכרז). הדרישה הפתיעה את קבוצת הרוכשים והובילה להתמוססות הצעתה.

הכדור עבר להצעה השנייה בגובהה של קרן התשתיות קיסטון (לצד קרנות ההשתלמות של המורים והגננות שמוביל אייל גבאי מעסקת צים), שהייתה נמוכה ב־800 מיליון שקל, ושיקפה לאגד שווי של 4.8 מיליארד שקל. הקרן הנחושה סגרה את העסקה, ונראה שבעלי המניות באגד עשו עסקה מצוינת (מעל 2 מיליון שקל כל אחד ממכירת 60% ממניות החברה). האם הם יכלו ליהנות מצ'ק שמן יותר? קשה לדעת. חצי שנה לאחר ההודעה על זכייתה, העריכה קיסטון בדוחותיה כי שווייה של אגד זינק ל-5.4-5.7 מיליארד שקל.

עבור הפנסיונרים של אגד, מהדורות הקודמים, זכורה עוד עסקה, צורבת ומרה יותר שנעשתה לפני קרוב לעשרים שנה. בתחילת האלף הנוכחי החלו החברים באגד בהליך למכירת השליטה בחברת הנדל"ן נצבא לידיים פרטיות. מי שרכש לבסוף את נצבא היה איש העסקים קובי מימון, כשהתמורה ששולמה התבררה בדיעבד כנזיד עדשים. חברת נצבא (נכסי צאן ברזל אגד) החזיקה בנדל"ן של אגד וחלשה במועד מכירתה על 100 נכסים בנויים, אשר 44 מהם הושכרו לתחנות מרכזיות של אגד ברחבי הארץ. נוסף עליהם נכללו בעסקה חניונים ומוסכים של אגד. מכירת מניות החברה נועדה לאפשר פירעון חוב של יותר מ-200 מיליון שקל לבנק הבינלאומי, שנוצר כתוצאה מפדיון מניות של חברי אגד שפרשו מהחברה (אז קואופרטיב), ולהבטיח את המשך פדיון המניות קדימה.

ההנהלה של אגד ניהלה מו"מ וייצגה את האינטרס של החברים באגד, שהיתה עדיין אגודה שיתופית. בסופו של התהליך, שנמשך על פני שנים וכלל מתמודדים רבים, רכש מימון את מניות השליטה בנצבא בשנת 2006 (באמצעות חברת איירפורט סיטי) תמורת סכום של 645 מיליון שקל, ששיקף לנצבא שווי של מיליארד שקל. עשור לאחר מכן, עקב מיזוג בין שתי החברות, נסחרה נצבא בשווי של כ-4 מיליארד שקל. כיום עומד שווי החברה הממוזגת על כ-7.2 מיליארד שקל, שווי שרובו מיוחס לנכסיה של נצבא. 

עוד כתבות

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

במקביל לדיוני המו"מ: צה"ל ממשיך לתקוף מטרות בח'אן יונס

מקור בכיר בחמאס: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה • גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות • במקביל לדיווחים, המלחמה בעזה נמשכת - מטוסי קרב תקפו תשתית טרור בחאן יונס שבה זוהה שיגור לעוטף • בלינקן לראש ממשלת קטאר: לסלק את בכירי חמאס מדוחה אם ימשיכו להתנגד לעסקה • עדכונים בולטים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית