גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ב-2023 נפתח חלון הזדמנויות בשוק ה-CLO"

לדברי יו"ר בית ההשקעות IBI, עדו קוק, לאחר שנה חריגה שבה גם חובבי המניות וגם משקיעי האג"ח ספגו הפסדים כואבים, השקעה במכשיר שמגובה בהלוואות בריבית משתנה (CLO) יכולה להוות אלטרנטיבה בעלת פרופיל תשואה/סיכון מעניין ● הכירו את השוק ששווה כמעט טריליון דולר, שמחזיק בחוב של ברגר קינג וטי-מובייל ושל אינספור עסקים בינוניים-גדולים בארה"ב

צילום: gettyimages
צילום: gettyimages

הכתבה בשיתוף IBI

אצל כל מי שעוסק בשוק ההון בפתח 2023 מקננת מילה אחת בראש: ריבית. 2022 הביאה עמה אינפלציה מואצת, ובעקבותיה העלאות ריבית אגרסיביות על ידי בנקים מרכזיים בעולם. הריבית הגבוהה חיסלה תשואות ברבים מאפיקי ההשקעה - ממניות ועד אג"ח קונצרני וממשלתי - ונראה שלמשקיעים לא היה מקלט לברוח אליו. אולם לדברי עדו קוק, יו"ר בית ההשקעות IBI, ישנו עולם שמציע חשיפה לשוק החוב האמריקאי בפיזור רחב, ובליבו קיים מנגנון שעושה אותו מותאם לסביבת ריבית תנודתית.

מדובר בשוק ה-CLO - ניירות ערך מגובים בהלוואות תאגידיות בריבית משתנה (Collateralized Loan Obligation), שוק שמגלגל כמעט טריליון דולר בארה"ב ומוגן מעליות ריבית, כי הוא מורכב מניירות ערך בריבית משתנה.

לסחור בחוב של ארה"ב התאגידית, וליהנות מהריבית

אז מה זה CLO, ואיך זה עובד? הבנקים האמריקאים מעניקים הלוואות לתאגידים בינוניים (בסדרי גודל אמריקאים), רווחיים ותזרימיים, ברוב המכריע של המקרים מדובר בחוב בכיר מובטח (Senior Secured), הלוואות הבכירות ביותר בסולם ההתחייבויות של התאגיד. הבנקים מוכרים (מנפיקים) את ההלוואות

הללו בשוק Leeveraged Loan Market) LLM) בו הן נסחרות (שוק משני). השחקנים הפעילים (הקונים) בשוק זה; הם קרנות נאמנות, גופים מוסדיים ומנהלי CLO.

בניגוד לקרנות נאמנות וגופים מוסדיים הנהנים מהתזרים הפשוט המתקבל מההלוואות, ב-CLO קיים מנגנון איגוח - איגוד של מספר נרחב של הלוואות למאגר אחד ומכירת התזרים המתקבל מהמאגר למשקיעים לפי שכבות סיכון משתנה (בכירות התשלום), כל שכבה כזו (אג"ח) מדורגת ע"י חברות הדירוג. מנגנון האיגוח מציע תשואות דיפרנציאליות לפי שכבה (ע"פ המשוואה המוכרת של סיכון/סיכוי), במרווחים שהם לרוב גבוהים יותר מאג"ח קונצרני בדירוג מקביל. שיטת השכבות הזו מעניקה הגנה מפני חדלות פרעון למשקיעי שכבות החוב של ה-CLO, הגנה שהיא חזקה יותר ככל שבכירות התשלום גבוהה יותר (ככל שיש יותר שכבות נחותות, כך תגדל "כרית הגנה").

"חומרי הגלם שמרכיבים את ה-CLO הם הבכירים ביותר במצבת ההתחייבויות של התאגידים הלווים", כך אומר עדו קוק, שבית ההשקעות שבראשו הוא עומד מפעיל את אחת מקרנות ה-CLO היחידות בישראל. "מדובר בחוב בכיר מובטח (Senior Secured), בדירוגים ממוצעים של B/BB שמעניק חשיפה מפוזרת ונרחבת לפעילות העסקית של אמריקה התאגידית".

פיזור הוא החוזקה הבולטת ביותר של CLO. לא מדובר במסחר בחוב של חברה אחת: CLO טיפוסי מכיל הלוואות של מאות חברות, כדי להבין את סדרי הגודל, אומר קוק, כי מדובר בחברות בינוניות בסדרי גודל אמריקאים, ה-EBITDA הממוצע של החברות בשוק הזה הוא 750 מיליון דולר בשנה וגודלה של הלוואה ממוצעת כזו הוא כ-1.75 מיליארד דולר (CLO מחזיק פרוסות מההלוואות האלו). במילים אחרות, עסקים יציבים עם יכולת החזר, שבישראל היו נחשבים לגדולים מאד.

לפרטים נוספים על פתרונות השקעה אלטרנטיביים למשקיעים כשירים הקליקו כאן>>

98% מההלוואות ב-CLO - חוב בכיר

"גם הלוואות של תאגידי ענק - כמו ברגר קינג, טי-מובייל, חברת המחשבים דל וחברת התעופה דלתא - נסחרות במכשיר ה-CLO", מסביר עדו קוק. "הסיבה היא שגם חברות גדולות רוצות לגוון את מקורות האשראי שלהן, כדי לא להתבסס רק על אג"ח, ולכן פונות לבנקים. בכלל, CLO מורכב מחוב איכותי - ל-CLO מגבלה המתירה להחזיק רק עד 7.5% הלוואות שמדורגות מתחת ל-B, כלומר, שבכל CLO יהיו לפחות 92.5% הלוואות בדירוג B ומעלה, כשבפועל מדובר ברוב המקרים בהרבה יותר".

לדברי עדו קוק, מגבלה נוספת החלה על CLO היא של מינימום 90% מההלוואות המרכיבות את ה-CLO חייבות להיות בשיעבוד ראשון - כלומר הלוואות שנפרעות ראשונות בתור. "זה המינימום", מדגיש קוק, "בפועל המצב היום בשוק הוא שמעל ל-98.5% מההלוואות במאגרי CLO הן חוב בכיר. השקעה בחוב בדירוג דומה בשוק באמצעות אג"ח מחזירה תשואות נמוכות בהרבה".

ואכן, לפי פרסומים של סוכנות הדירוג Moody's מיוני 2022 ונתונים של Bloomberg ,Palmer Square ,Nomure ו-JP morgan לשנים 2012-2022, שכבות החוב בניירות CLO סיפקו באופן היסטורי תשואה גבוהה יותר מאג"ח קונצרניות מסורתיות בדירוג דומה, עם שיעורי חדלות פירעון נמוכים יותר.

השוואה של שיעור כשל מצטבר *Moody's 2022 Q2 / צילום: באדיבות IBI

עדו קוק מדגיש גם את ההתחייבות של החברות כלפי הבנק - ההלוואה - כחוזקה של נכס הבסיס ב-CLO: "כשחברה לווה מהבנק, ברוב מוחלט של המקרים החוב נכנס לראש לוח הסילוקין של החברה, ולכן החזרתו כמעט מובטחת. כפי שהזכרתי נכון להיום כ-98.5% מההלוואות במאגרי CLO הן בשעבוד ראשון, הבכירות ביותר במבנה הון של החברות הלוות. שיעורי חדלות הפירעון בקרב CLO הם אפסיים, בטח בהשוואה לאג"ח, אפילו בדירוג דומה".

כפי שמציין עדו קוק, מאפיין נוסף שתומך ביציבות ההשקעה ב-CLO הוא הריבית המשתנה. "הלוואות הבסיס ניתנות בריבית משתנה ואל מולן שכבות ה-CLO מונפקות גם הן בריבית משתנה, מנגנון זה מנטרל את סיכון העלאת הריבית ובכך יוצר רגישות נמוכה יחסית של ה-CLO לשינויי הריבית במשק", הוא מסביר. "בסביבה של ריבית עולה מדובר ביתרון משמעותי".

הרגולטור האמריקאי שומר על יציבות השוק

שוק ה-CLO האמריקאי קיים משנת 1993. שוויו בארה"ב לבד מגרד מלמטה את טריליון הדולר ובאירופה קיים שוק נוסף. למי שמבנה ה-CLO מזכיר ניירות ערך בעייתיים מהעבר, לעדו קוק יש מסר מרגיע: "אין מה להשוות בין ה-CLO לניירות מגובי המשכנתאות - ה-CDO הידועות לשמצה מהמשבר הכלכלי הגדול של העשור הקודם". לדבריו, מנגנון האיגוח שעומד בליבם של ה-CLO הוא הדמיון היחיד בין הניירות הללו, ומעבר לכך הם שונים מאוד. "מה שזכור לכולם מ-2008 הם ניירות ה-CDO שנכס הבסיס שלהם היה משכנתאות סאב-פריים שלקחו אנשים ללא יכולת החזר אמיתית. ב-CLO מדובר בחוב תאגידי בכיר מגובה בטוחות - Senior Secured. זה החוב שהחברות הללו, שיש להן רווחים אמיתיים, ישלמו לפני שמשלמים לבעלי האג"ח ולבעלי המניות".

עדו קוק, יו''ר בית ההשקעות IBI / צילום: אילן בשור

"הבדל מהותי נוסף הוא אופי מאגר הנכסים ב-CLO. מאגר נכסי הבסיס שמרכיב את ה-CLO הוא דינמי (חי) - ההלוואות הן סחירות, לכן למנהל ה-CLO יש יכולת להגיב לסיטואציות בשוק, למכור ולרכוש הלוואות לפי הצורך כדי לשמור על יציבות". מאגר הנכסים ברוב הניירות המאוג"חים האחרים (אז והיום) הוא סטטי - מאגר קבוע, (ב-CDO ברוב המקרים היה מדובר במשכנתאות), ללא יכולת לשנות את התמהיל או להיפטר מנכסים בעייתיים.

עדו קוק מוסיף כי הטראומה של 2008 דווקא חיזקה את שוק ה-CLO. כיום, ההגנות שמחויב כל מנהל CLO להעניק לפי כללי הרגולטורים האמריקאים מעודדות יציבות. "ישנן הגבלות מוגדרות על פיזור ואיכות הנכסים; מבחן גיוון ענפי, תקרה ללווה בודד, ממוצע מח"מ ההלוואות בכל CLO ועוד".

לדבריו, דווקא הסביבה התנודתית של תחילת 2023 מציעה הזדמנויות בשוק. "יש כאן חלון הזדמנויות שלא ברור כמה זמן הוא יימשך - התנועות בשוק החוב והחשש של המשקיעים פתחו פער בין תמחורי ה-CLO ובין השווי ה"הוגן" של נכסי הבסיס שלהם כפי שהוא משתקף בשוק האג"ח הקונצרני. הנכס הזה מורכב, מקצועי מאד ומצריך מומחיות, הכרה והבנה של שוק הפעילות. מכל הסיבות האלה, חלק מה-CLO היום בשוק מתומחרים בחסר, וכשהשוק יתייצב סביר שנראה שהפערים האלה ייסגרו".

CLO בימי משבר

לדברי עדו קוק, שוק ה-CLO ב-2023 אינו חף מסיכונים. "כמו בכל מכשיר השקעה, גם ב-CLO קיימים סיכונים. מדובר בהשקעה לטווח בינוני/ארוך, עם נזילות מוגבלת, וככזאת היא פתוחה לתנודתיות במהלך חייה. השקעה ב-CLO במהותה היא השקעה בכלכלה התאגידית האמריקאית ובתרחיש של משבר - קרנות CLO אכן יחושו בכך בצורה של ירידת ערך ההלוואות וסכנה של חדלות פירעון בחלקן.

"עם זאת", הוא מדגיש, "ל-CLO מנגנונים מובנים להתמודדות עם משבר: הפיזור הרחב, נכס הבסיס החזק, יציבות מבנה ההון של החברות ויכולת ההתאוששות שלהן (Recovery). בנוסף, ה-CLO עצמו אינו איגרת חוב סטטית, אלא תיק מנוהל לכל דבר עם ניהול מקצועי ודינמי, שיכול ואמור להתאים את התיק למצבי השוק, להקטין סיכון כשצריך ולנצל הזדמנויות כשצריך".

CLO והמשקיע הישראלי

באופן בסיסי, השוק הישראלי קטן מדי מכדי לתפעל שוק CLO עצמאי. במילים אחרות, החברות הישראליות אינן צורכות חוב בשיעורים שמצדיקים גיוון בהלוואות מעבר לאג"ח או מימון בנקאי, והבנקים לא מחזיקים במספיק חוב כדי לאגח אותו ולמכור אותו בשוק המוסדי.

איך בכל זאת יכול המשקיע הישראלי להיחשף למסחר בחוב בכיר מאוגח? ניתן לרכוש יחידות בקרנות ייעודיות בחו"ל. יש לשים לב שרוב הקרנות מסוג זה משקיעות את החלק הארי שלהן בשכבת השארית (Equity) השכבה התחתונה של ה-CLO עם משוואת הסיכון סיכוי האגרסיבית ביותר ומכאן גם התנודתית ביותר. על מנת להתמודד עם התנודתיות הזו, הן סוגרות את הכסף לטווחים ארוכים (של 7-8 שנים), מה שמאריך את משך הזמן שייקח למשקיע להיפגש עם הכסף.

אפשרות נוספת היא דרך קרן מקומית שמשקיעה ב-CLO - כמו זו של IBI. "אנחנו מציעים למשקיעים כשירים חשיפה לשוק ה-CLO דרך קרן שמנוהלת כאן בישראל", אומר עדו קוק. "הקרן מחזיקה רק ב-CLO אמריקאים. כדי לשחק נכון בשוק הזה צריך 'מקום בשולחן של הגדולים', ולכן בחרנו לעבוד עם חברת ניהול הנכסים הפיננסיים CIFC - שהיא אחת משחקניות ה-CLO הגדולות בארה"ב וככזו מובטח לה מקום של כבוד בשולחן הזה. ניהול הקרן וניהול הסיכונים נעשים על ידי IBI, האסטרטגיה נקבעת במשותף עם CIFC, והטקטיקה היא שלהם, אם נמשיך עם המטאפורה, הם הידיים שלנו סביב השולחן.

"בשורה התחתונה, השוק הזה מציע בעיניי חשיפה רחבה ונכונה בעת הזו לשוק התאגידי בארה"ב, אם לא צריכים את הכסף מחר בבוקר", מסכם עדו קוק. "המוצרים כיום בשוק ה-CLO נסחרים במחיר חסר. זוהי אמנם השקעה לטווח ארוך, אך משקיעים זריזים יכולים לנצל את הפער במחיר. מי שייחשף כיום לשוק החוב האמריקאי, יכול להיות שם כשפערי המחיר נסגרים".

לפרטים נוספים על פתרונות השקעה אלטרנטיביים למשקיעים כשירים הקליקו כאן>>

*האמור מובא למטרות אינפורמטיביות וכלליות בלבד ואינו מהווה ייעוץ ו/או שיווק השקעות כהגדרתם בחוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות, תשנ"ה-1995 ו/או תחליף לייעוץ מקצועי המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל משקיע. ההשקעה ב-I.B.I CLO STRATEGIES FUND LP מקבוצת אי.בי.אי בית השקעות בע"מ מיועדת לעד 35 ניצעים במהלך 12 חודשים עוקבים ו/או למשקיעים הנמנים על סוגי המשקיעים המפורטים בסעיף 15א(ב) לחוק ניירות ערך, תשכ"ח-1968 בלבד ואינה מוצעת לציבור או מיועדת לו. ההשקעה בקרן צריכה להתבצע לאחר שהמשקיע בחן באופן אישי עם יועציו הוא את המסמכים המשפטיים של הקרן, את תנאי ההשקעה בקרן, את הסיכויים והסיכונים הכרוכים בהשקעה, ואת יכולתו לעמוד בסיכונים הנובעים מהשקעתו והינה כרוכה בחתימה על מסמכי ההשקעה. אין בפרסום זה כדי ליצור התחייבות או אחריות כלשהי של הקרן ו/או אי.בי.אי בית השקעות בע"מ ו/או מי מטעמה כלפי כל אדם או תאגיד לכל נזק שעלול להיגרם לו כתוצאה משימוש בפרסום זה או הסתמכות עליו.

עוד כתבות

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי, הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לאחר עזיבת הבכירים בשופרסל: האחים אמיר בשורת מינויים להנהלת הקבוצה

האחים אמיר הודיעו על שורה של מינויים להנהלת שופרסל, לאחר שהמשנה למנכ"ל ושתי סמנכ"ליות בקבוצה הודיעו על עזיבתם ● לדברי האחים, המשמשים כמנכ"לים משותפים של הקבוצה, המהלך הוא חלק מתוכנית התייעלות שמגובשת בימים אלה בשופרסל

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

חניה בכל מקום: כך זינק מספר תווי הנכה ב-55% בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירה בקריות נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. כמה היא תהיה שווה אחרי תמ"א

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

קרנות 'ארק' הפופולריות של קתי ווד שוקעות במהירות

המשקיעים משכו השנה 2.2 מיליארד דולר מהקרנות הפעילות של ARK השנה, יותר מהתזרים של כל 2023

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מירי של טנק צה''ל / צילום: דובר צה''ל

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מאש צה"ל

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי שנפלו בקרב במרכז הרצועה נהרגו מירי דו צדדי של טנק שחרג מגבולות הגזרה שלו ● חברי הקואליציה מפעילים לחץ כבד על ראש הממשלה נתניהו בקריאה להתנגד לעסקה לשחרור החטופים ● מחבל בעל אזרחות טורקית דקר ופצע קל לוחם מג"ב בירושלים • המגעים לעסקה: ישראל עדיין ממתינה לתשובת חמאס; ארה"ב, מצרים וקטאר יפעלו להבטחת תנאיה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים" • כל העדכונים 

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

נתן חץ / צילום: תמר מצפי

אלוני חץ רושמת עוד הפסדי שיערוך של 400 מיליון שקל

בשנה וחצי האחרונות מניית אלוני חץ איבדה כ-60% מערכה, כשהחברה רושמת הפסדי שיערוך של יותר מ-3 מיליארד שקל

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה ירוקה בבורסה המקומית; טבע עלתה ב-6%, נייס ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.3% ● השקל זינק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

שרגא ברוש / צילום: תמר מצפי

המדינה מערערת על העונש שהוטל על שרגא ברוש בפרשת הזיוף ועבירות המס

המדינה מבקשת להטיל 24 עד 40 חודשי מאסר בפועל על נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר שרגא ברוש, במקום 14 חודשי המאסר שהוטלו עליו בעקבות הרשעתו בעבירות מס ומרמה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

דרכון ישראלי / צילום: Shutterstock

מהיום: אפשר לחדש דרכון ותעודת זהות באינטרנט. כך זה יעבוד

לאחר שבשנה שעברה נרשמו "פקקים" חסרי תקדים בדרך להנפקת דרכונים ותעודות זהות, חוק חדש שנכנס לתוקף מאפשר לבצע את התהליך באופן מקוון ● כיצד זה יעבוד, ולמי הדבר יתאפשר? ● גלובס עושה סדר

ניצן גולדברג, משנה למנכ''ל ומנהל אגף סחר ושיווק קבוצת שופרסל / צילום: יח''צ

עזיבה שלישית בתוך חודש: המשנה למנכ"ל שופרסל הודיע על התפטרות

ניצן גולדברג, המשנה למנכ"ל ומנהל אגף סחר ושיווק בשופרסל, הודיע על עזיבתו ● מדובר בבכיר השלישי שעוזב את הקבוצה לאחר ההשתלטות של האחים אמיר, אחרי שסמנכ"לית התקשורת התאגידית וסמנכ"לית משאבי האנוש הודיעו גם הן על סיום תפקידן

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב