גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דמוקרטיה במשבר: מנהיג האופוזיציה בהודו מגורש מהפרלמנט, מתנגדים נרדפים

מנהיג האופוזיציה בהודו, רהול גנדהי נפסל לצמיתות מהפרלמנט לאחר שהורשע במשפט דיבה ● הוא מאשים את הממשלה ברדיפה ובניסיון להשתיק את הביקורת שהשמיע על טיב יחסיה עם הטייקון גוטאם אדאני ●​ אדאני, הבעלים החדשים של נמל חיפה, נחקר בחשד לשחיתות פיננסית

הפגנה של מפלגת הקונגרס בקולקטה, השבוע. האופוזיציה מעמידה את החשדות נגד אדאני במרכז המערכה נגד ממשלת מודי / צילום: Reuters, Sankhadeep Banerjee
הפגנה של מפלגת הקונגרס בקולקטה, השבוע. האופוזיציה מעמידה את החשדות נגד אדאני במרכז המערכה נגד ממשלת מודי / צילום: Reuters, Sankhadeep Banerjee

קצת משונה לנסות ולהשוות את ישראל עם הודו, ארץ של 1.4 מיליארד בני אדם, המחולקת ל־28 מדינות שאחדות מהן משתוות בגודל אוכלוסייתן לברזיל, למקסיקו ולפיליפינים. ההשוואה כמובן אינה נוגעת לנפח או לגודל. היא נוגעת לדינימקות של פוליטיקה. היסטוריונים ומדעני מדינה הבחינו בדמיון זה כבר.

הן קיבלו עצמאות מבריטניה בהפרש של תשעה חודשים. הן הונהגו במשך שנים, עוד הרבה לפני עצמאותן, בידי מפלגת שלטון סוציאליסטית כול־יכולה. הן התלבטו איך לנהוג במיעוט מוסלמי גדול, שנחשד לפעמים באיבה לעצם קיומן. הן פנו ימינה כמעט באותו הזמן. מפלגת השלטון הסוציאליסטית ירדה מנכסיה בחירות אחר בחירות, עד שהפכה לסיעה פרלמנטרית קטנה.

בראש הודו עומדת עכשיו מפלגה לאומנית דתית עצומת־כוח, שמצאה דרך אפקטיבית להידבר עם ההמונים. בראשותה עומד זו השנה התשיעית ראש ממשלה בן 72, מן החזקים ביותר בתולדות הודו. הסימנים מעידים שהוא ייבחר בשנה הבאה ללא קושי לתקופת כהונה שלישית של חמש שנים.

נוסף על כל זה, הודו וישראל הפכו לשותפות אסטרטגיות קרובות ב־30 השנה האחרונות. על יחסי המדינות אפשר להגיד שהם נופלים בחשיבותם רק מאלה עם ארה"ב. ואם זה לא מספיק, הנה הודו עומדת עכשיו בעיצומו של מה שהאופוזיציה מתארת כמאבק על עצם שיורה של הדמוקרטיה ההודית.

״הדמוקרטיה מותקפת״, מכריז עיתון בעיר היידראבאד

הדור החמישי והאחרון?

ואם כל זה עדיין לא מספיק, הודו וישראל נפגשו בינואר בטקס חגיגי בנמל חיפה, שבו ראש הממשלה בנימין נתניהו מסר את מפתחות הנמל לידי הטייקון ההודי גאוטם אדאני, בעצם בשבוע שבו תאגיד הענק של אדאני איבד יותר ממאה מיליארד דולר מערך השוק שלו בעקבות טענות על הונאה גדולת ממדים. את אלה אדאני מכחיש בכל התוקף. בית המשפט העליון של הודו הקים ועדת חקירה לבדיקת הטענות, וביקש מן הרשות ההודית לניירות ערך לפתוח בדיקה דומה.

פרשת אדאני עוררה הדים קלושים בלבד בישראל, אבל היא מהדהדת בהיכלי הפוליטיקה והפיננסים של הודו. בסוף השבוע שעבר גורש המנהיג הבולט ביותר של האופוזיציה בהודו מן הפרלמנט, והוא ומפלגתו טוענים שהסיבה העיקרית היא ביקורתו על יחסי הממשלה עם קבוצת אדאני.

המגורש הוא רהול גנדהי, בן הדור החמישי של שושלת פוליטית מפורסמת, העומדת בראש מפלגת הקונגרס, הלוא היא הסוציאליסטית המתוארת למעלה. סבא רבא שלו היה ראש הממשלה הראשון של הודו העצמאית, במשך 16 שנה; סבתא שלו הייתה ראש הממשלה השלישית, במשך 15 שנה (עם הפסקה אחת); אביו היה ראש הממשלה השישי, במשך חמש שנים. גם סבתו וגם אביו נרצחו על רקע פוליטי. אמו הובילה את מפלגת הקונגרס לשני נצחונות אלקטורליים, אך מהיותה ילידת איטליה היא נמנעה מלתבוע את כהונת ראש הממשלה, והסתפקה בהשפעה ניכרת מאחורי הקלעים.

כוכבה של המפלגה שקע בשמונה השנים האחרונות, ומעמדו של רהול גנדהי התערער בהתאם. בבחירות האחרונות לפרלמנט, ב־2019, הוא לא הצליח אפילו לחזור ולהיבחר במושב היסטורי של משפחתו, במדינה הצפונית הענקית אוטאר פראדש, לבה של זו המכונה 'רצועת ההינדו'. הוא הגיע לפרלמנט באמצעות איזור בחירה במדינה הדרומית קראלה.

בשנים האחרונות חזרו ועלו בתוהו נסיונותיו של רהול, בן 52, להחזיר משהו מעטרת מפלגתו אל יושנה. בשנה שעברה הוא צעד 4,000 ק"מ ברגל, מן הקצה הדרומי של הודו אל קָצֶהָ הצפוני, כדי לעשות נפשות לבשורתו. אבל הוא נאלץ לוותר על כהונת הנשיא של מפלגת הקונגרס.

נצחון הבחירות האחרון של מפלגת הקונגרס היה ב-2009. כותרת מלפני 14 שנה מביאה מראש הממשלה דאז את התחזית שראהול גאנדהי ״יהיה ראש הממשלה בעתיד״. זה לא קרה

כל מודי הוא גנב?

בבחירות של 2019 הוא נשא נאום, שבו נטפל באופן טיפשי למדי לשם משפחתו של ראש הממשלה, נרנדרה מודי, איש נוקם ונוטר. רהול הזכיר שני אנשי עסקים הודיים שגם שמם מודי, שהסתבכו בפלילים. אין להם כל קשר משפחתי עם ראש הממשלה. רהול, שאינו נואם מבריק ואינו ניחן בחושים פוליטיים מפותחים, ניסה לטעון שמודי הוא שמם של גנבים.

פוליטיקאי של מפלגת השלטון, שגם שמו מודי, תבע את רהול למשפט על הוצאת לשון הרע ועל פגיעה בכבודן של ״כתות נמוכות״, שנושאי השם מודי נוטים לבוא משורותיהן.

טחנות הצדק בהודו טוחנות לאט, לאט מאוד. משפטים נמשכים לפעמים שנים ארוכות. המשפט הזה נתקע לפני שנה ויותר. ימים אחדים לאחר שרהול גנדהי נשא נאום בגנות היחסים המיוחדים בין נרנדרה מודי לגאוטם אדאני, המשפט התחדש, זורז והגיע אל סיומו בתוך חמישה שבועות.

ביום ה' שעבר, רהול חויב בדין, ונידון לשנתיים מאסר, עונש יוצא דופן בחומרתו. כללי הפרלמנט מחייבים את הפסקת חברותו של ציר שנידון לשתי שנות מאסר או יותר.

ואמנם, יו"ר הפרלמנט, איש מפלגתו של מודי, גירש אותו למחרת. העונש מונע אותו מלהתמודד על מושב בפרלמנט במשך שמונה שנים. הוא אמנם קיבל ארכה של חודש כדי לערער על העונש, אבל נראה שהוא לא יוכל לחזור ולזכות במושב האבוד, אלא באמצעות בחירות חדשות, ורק אם בית המשפט העליון יקבל את ערעורו.

ממשלה רודפת מתנגדיה

כמעט כל מפלגות האופוזיציה של הודו, 14 במספר, התייצבו על רגליהן האחוריות. הן, ותומכיהן המתמעטים בתקשורת, רואים בגירושו של רהול חלק מדפוס התנהגות המתרחב והולך בשנים האחרונות. חופש הדיבור מתמעט, ומרחב הפעולה של מפלגות אופוזיציה מצטמצם. סכנה מיוחדת אורבת לאנשי אופוזיציה המחזיקים ברסן השלטון במדינות אינדיבידואליות.

מודי ואנשיו רוצים שלטון מלא. הם מדברים על זה בגלוי ולעתים קרובות. הם מאיימים, לפחות במשתמע, על מצביעים עצמאים מדיי, הנוטים לבחור ממשלות מקומיות מן האופוזיציה. הם חותרים תחת ממשלות שנבחרו, ומפתים את תומכיהן לחצות את הקווים ולהפיל אותן. כך הם הצליחו לסלק את ממשלות האופוזיציה בשתיים מחמש המדינות הגדולות ביותר. זרועות של המשטרה הפדרלית עוצרות אנשי אופוזיציה, משליכות אותם לכלא לתקופות ארוכות בלי משפט, או מעמידות אותם למשפט. 95% מכל הפוליטיקאים הנחקרים בידי המשטרה שייכים לאופוזיציה. סגן ראש הממשלה של אזור הבירה דלהי (טריטוריה, כלומר פחות ממדינה), הנמצאת בשליטת מפלגת אופוזיציה מקומית, הושלך באחרונה לכלא באשמת שחיתות.

מודעה של מפלגת הקונגרס מ-2009 מציגה את ראהול גאנדהי כמנהיג העתיד, ״צעירינו - עוצמתה של הודו ועתידה״

לא־פוליטיקאים, המביעים דעות במדיה החברתית, נעצרים, ונשלחים לכלא. רהול גנדהי עצמו נשא נאום בלונדון בחודש שעבר, שבו קרא לעולם החיצון לשים לב להתמעטות הדמוקרטיה בהודו. מפלגת השלטון האשימה אותו בבגידה במולדת.

רק אמצעי הגנה אחד נשאר לדמוקרטיה בהודו: בית המשפט העליון, שאף אותו הממשלה מנסה לעקר בכל מיני אופנים, כולל הבטחה של טובות הנאה לשופטים לאחר סיום הקריירה שלהם. אחד מהם יצא באחרונה מבית המשפט העליון הישר לעמדת המושל של המדינה החמישית בגודלה. הדמוקרטיה הגדולה ביותר בעולם היא עדיין גדולה מאוד, אבל נראה בעליל שמיום ליום היא הרבה פחות דמוקרטית ממה שהייתה. כל זה נשמע, אולי, לא בלתי מוכר.

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני. ציוצים (באנגלית) בטוויטר

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני