פרויקט NEO הבית בקאנטרי, בית שמש / הדמיה: Evolve Media
הכתבה בשיתוף החברה להתחדשות עירונית
זה קרה ב-19.6.23 בבית שמש. לאחר עשור שנים הגיע אחד מפרויקטי ההתחדשות העירונית הגדולים בישראל לשלב תחילת עבודות והריסתן של 178 דירות, מתוכן 90 דירות של הדיור הציבורי, הממוקמות ברצף הבניינים בשיכון רמת לח"י בבית שמש. במקומן, ייבנו במספר שלבים כ-1,200 יחידות דיור שיתפרסו על כ-12 מגדלי מגורים: 3 מבנים בני 9 קומות, 5 מבנים בני 20 קומות ו4 מבנים בני 23 קומות כולל חזית מסחרית.
שכונת רמת לח"י בבית שמש הינה מהשכונות הוותיקות של העיר. בתחילת שנות ה 60 וה-70 נבנו בה עשרות שיכוני רכבת טרומיים הנמצאים כיום במצב רעוע וירוד. מעבר לכך, רעידת אדמה קלה שהתרחשה ב-2004 גרמה לקריסת אחד הבניינים כליל (ללא נפגעים) ולנזקים קלים וכבדים לבניינים אחרים. השכונה ממוקמת בחלקה העילי של העיר בית שמש הוותיקה, ברחובות שועלי שמשון ויהודה המכבי פינת רחוב השבעה שהינו ציר ראשי.
"'פרויקט NEO הבית בקאנטרי' בבית שמש מהווה בשורה עצומה לתושבי העיר בכלל ולתושבי רמת לחי בפרט", אומרים עמי כחלון וטל גולדשטיין, המייסדים ומנכ"לים המשותפים בחברה להתחדשות עירונית, יזמית הפרויקט. "מדובר, במגה פרויקט באיכות וברמה מאוד גבוהה. עלותו הכספית של הפרויקט מסתכמת בכ-1.5 מיליארד שקל ועם השלמתו הוא יהווה מנוף לתרומה משמעותית לרמת איכות החיים והפנאי של כלל הקהילות בעיר. במסגרת הפרויקט אנו משקיעים בנוסף 75 מיליון שקל בעבור פיתוח סביבתי, הפרויקט יכיל קאנטרי, גינות ירוקות, מבני ציבור ושטחי מסחר לרווחת הדיירים".
כיצד הפרויקט נולד והאם חוויתם קשיים בדרך?
עמי: "הפרויקט החל לפני כעשור בגיבוש המתחם על ידי צוות החברה להתחדשות עירונית. אנחנו מדברים על שכונה ותיקה מאוד עם היקף התחדשות מהגדולים בישראל, ובהתחלת הדרך היו רבים שלא האמינו שנוכל לקדם את הפרויקט, אבל בזכות הנחישות והאמונה הצלחנו והגענו ליום המרגש של ההריסה. במהלך הדרך היו לא מעט קשיים, בין אם הנדסיים ותכנוניים ובין אם מול הדיירים והצלחנו להתגבר על כולם. יש מי שהתקשו להיפרד מהדירות הישנות - ועם הרבה רגש וחמלה הצלחנו להגיע לליבם והם הפנימו שהפרויקט ישפר את איכות חייהם. היו לנו גם מקרים של דיירים קשישים שחששו מהתהליך ומפינויים מהדירה בה התגוררו עשרות שנים וגם שם הצלחנו להסביר את היתרונות העצומים בפרויקט עם המון רגישות ושקיפות. לשמחתי הפרויקט צבר תאוצה גדולה מרגע שראשת העיר הנוכחית, עליזה בלוך, נכנסה לתפקיד ועל כך מגיעה לה תודה גדולה".
חשיבה על צרכי הדייר והקהילה
ע.ט החברה להתחדשות עירונית היא מהחברות המובילות בישראל לייזום, תכנון, ניהול וביצוע פרויקטים של פינוי-בינוי במסגרת תוכניות להתחדשות עירונית ברחבי הארץ. החברה משלבת חוסן כלכלי ועסקי, ניסיון רב-שנים, וגישה אישית ואנושית, המאפשרים לה ללוות פרויקטים מורכבים לכל אורכם, תוך טיפול אישי מסור בכל בעלי הדירות בפרויקט. החברה שמה לה מטרה לתת מענה לכל דייר ובעצם מעטפת מלאה תחת בית אחד: ליווי אישי וצמוד לבעלי הדירות תוך אנושיות ומקצועיות, לצד הבנת צורכי הרשויות ויכולות קידום, דחיפה קדימה וזמן תגובה קצר.
הפן האנושי והקהילתי עליו שמים דגש בחברה הם חלק בלתי נפרד מתהליך ההתחדשות העירונית - שמצריך לא רק ניסיון תכנוני וביצועי בפרויקטי בנייה מורכבים ורחבי היקף, אלא גם חשיבה על התושבים וסביבת המגורים בתהליך פיתוח תוכניות עירוניות. כאשר הפיתוח צריך להיות ממוקד לכל קהילה וצרכיה, לרבות קהילה נגישה. בתשובה לשאלה כיצד עושים זאת נכון משיב כחלון כי "עלינו להסתכל על שני רבדים. ראשית, תקן הבנייה מעגן את האפשרויות של בעלי מוגבלויות ומחייב בנייה נגישה - אם זה כניסה ויציאה מהבניין עצמו ועד לפנים הדירות, הכניסות, המעברים, המעליות, חניה וכדומה. שנית, בכל פרויקט יש עירוב קהילות, אנשים שונים עם תפיסת עולם שונה. יש שירצו בית כנסת או מעלית שבת ויש שירצו ספרייה או גן ילדים. אנחנו כחברה יזמית בשיתוף עם הרשות המקומית עושים בחינה וחשיבה באשר לצורכי התושבים והאוכלוסיות השונות. ככל וישנן דרישות של אוכלוסיה למבנים מסוימים והרשות סבורה שיש צורך בכך לרווחת התושבים, אנו נבצע בהתאם. הרשות מקבלת הקצאת מבנים המיועדים לציבור בשטח הפרויקט והיא זו שבוחרת בסופו של יום מהו היעוד של כל מבנה".
טל גולדשטיין מייסד ומנכ"ל משותף בחברה להתחדשות עירונית מוסיף ומציין בהקשר ליחסי יזמית נדל"ן-קהילה מקומית כי "מיום היווסדה של החברה אימצנו גישה חברתית ואנושית ולכן התהליך הראשון אותו ביצענו במגה פרויקט זה היה קיום סקר חברתי על מנת לזהות אילו קהילות נמצאות במתחם. בהתבסס על תוצאות הסקר נעשתה חשיבה מקדימה מה נכון לכל קהילה וקהילה כדי שכולם יהיו שבעי רצון. כך למשל, נניח שיש בבניין 30% אנשים שהם שומרי שבת, יזם שמזהה זאת בוחר לשכור את שירותיו של יועץ שבת כך שמלכתחילה יוטמעו מערכות מותאמות כמו מעלית שבת וכד'. לאחר האכלוס הדיירים והרוכשים נדרשים להקים ועד בית ולהסדיר את ניהול הבית המשותף ביניהם, אך אם היזם מספק להם את כל התשתיות והאופציות הנדרשות לשם כך הדבר מונע בעיות בעתיד".
כיצד תהליך ההתחדשות העירונית ישפר לתפיסתכם את איכות החיים של תושבי רמת לחי?
עמי: "תהליך של התחדשות עירונית מיסודו הוא שיפור והשבחת התנאים הקיימים של בעלי הקרקע והסביבה שלהם. לצערנו, במצב הקיים, אנשים גרו בבניינים מאוד ישנים שחלקם לא ראויים למגורים או במבנה שמוגדר כמבנה מסוכן ואף כזה שאינו עומד בפני רעידות אדמה. ההתחדשות עירונית, בטח בשכונה וותיקה כמו רמת לחי בבית שמש, מאפשרת לאותם אנשים לקבל דירה חדשה, גדולה יותר עם מרפסת, חניה, מחסן ומפרט טכני עשיר. נציין גם את תקן הבנייה והנגישות שהם מתקדמים ביותר ואת סביבת החיים האיכותית כתוצאה מבנייה ירוקה. כמו כן, כל התשתיות חדשות ומותאמות לעידן הנוכחי על כל המשתמע מכך החל ממערכות הביוב וכלה במערכות החשמל. הכל משתדרג והופך להיות ברמה הכי גבוהה שיש עם ראיה ופתרונות לעשרות שנים קדימה".
ולסיום מה יהיה תהליך הבנייה בפרויקט?
טל: "כיוון שמדובר על פרויקט עצום בהיקפו עם 1,200 יחידות דיור הוא יבוצע בשלושה שלבים כאשר בכל שלב ייבנו מספר בניינים. הבנייה תתרחש כמעט במקביל כאשר ההפרש בין שלבי הביצוע השונים יעמוד על מספר חודשים ספורים".
לפרטים נוספים על החברה להתחדשות עירונית ופרויקטים עתידיים הקליקו כאן>>