Solar Park Don Rodrigo / צילום: יח''צ מגדל
הכתבה בשיתוף מגדל ביטוח
ניהול תיק השקעות בטוח לטווח ארוך הוא מהמטלות העיקריות של קרנות הפנסיה, אלא שאתגרי האקלים שעומדים לפתחנו משפיעים על השווקים בכל העולם ומעלים שאלות באשר להרכב התיק הפנסיוני שלנו. "כשבונים תיק לטווח של 30-40 שנה ומסתכלים לאן העולם הולך, די מהר מגיעים למסקנה שצריך להתמודד עם משבר האקלים גם בתיק ההשקעות, שכן מתוך המשבר הזה נוצרים וגם הסיכונים וגם ההזדמנויות", טוען ארז מגדלי, מנהל חטיבת ההשקעות של מגדל ביטוח, הכוללת נכסים מנוהלים של כ-320 מיליארד שקלים.
מגדל ביטוח הייתה הראשונה לגבש הצהרת מדיניות של השקעות אחראיות (ESG - Environmental, Social, and Governance). "הבנו שכדי להתמודד עם משבר האקלים, על ממשלות, גופים מוסדיים וחברות בעולם להשקיע סכומי עתק. כאן זה פוגש את התיק שלנו, כגוף חזק בישראל יש לנו את היכולת להשקיע סכומים גבוהים ולטווח ארוך מאוד. מתוך ההבנה הזו החלטנו להגדיר יעד - השקעה של עשרה מיליארד שקלים עד סוף 2030 בהשקעות Net Positive".
השקעות Net Positive משמעותן השקעות שעיקרן לא רק צמצום פגיעה בסביבה אלא מקדמות שינוי חיובי בהתמודדות עם משבר האקלים. "בבסיס הפירמידה שלנו נמצאות החברות הבורסאיות בתחום האנרגיות המתחדשות שבהן אנחנו בעלות עניין, כמו אנרג'יקס, אנלייט ודוראל", מסביר מגדלי. לצד אלו נעשתה בתחילת הדרך עבודה רבה באיתור הזדמנויות להשקעה באנרגיות מתחדשות בפרויקטים בישראל ומסביב לעולם: רכישת שדות סולריים בישראל, השקעה בחברות לטיפול במים ובשפכים, השקעה משותפת עם JP Morgan של 200 מיליון דולר בפלטפורמת 'סונדיקס' לאנרגיה סולרית וכיוצא באלה. רק בשנתיים האחרונות בצעה החטיבה של מגדלי השקעות ב-Net Positive בסדר גודל של 5-6 מיליארד שקלים.
הצעד הבא
כעת, כשטכנולוגיות של אנרגיה מתחדשת כבר נמצאות פחות או יותר על נתיב בטוח, חטיבת ההשקעות של מגדל מעבירה את הזרקור אל עבר הזדמנויות חדשות ומעניינות, החל ממערכות עקיבה (טרקרים) שמאפשרים להעלות את הניצולת של שדות סולאריים, דרך חלופות לדלקים באמצעות מימן ירוק ועד למערכות ללכידת פחמן, שיוכלו לצמצם באופן משמעותי פליטה של גזי פחמן לאטמוספירה. אחת מההשקעות המעניינות שנעשו לאחרונה נותנת מענה לאתגר משמעותי שנמצא בראש סדר העדיפויות של האיחוד האירופי - שמירה על יציבות משק החשמל מאנרגיה המתחדשת. "פנינו לפרויקט תשתית של הולכת קו חשמל תת ימי בין גרמניה לבריטניה, בהשקעה של כ-40 מיליון אירו", מספר מגדלי. לאחרונה זכה הפרויקט המדובר, ל'עסקת הענק של השנה' על ידי פלטפורמת PFI. הקו שמקשר בין שני שווקי חשמל מהגדולים באירופה, ישפר את אספקת החשמל המגיע ממקור אנרגיה מתחדשת.
בינתיים בארצות הברית הולכת ומתחזקת טכנולוגיה חדשה בתחום האנרגיה הירוקה, היא ה-Offshore Wind - הפקת אנרגיית רוח ימית, אנרגיה נקייה ומתחדשת המתקבלת דרך ניצול עוצמת הרוח המופקת בים הפתוח. לאחרונה השקיעה מגדל ביטוח 100 מיליון דולר בפלטפורמת Offshore לצד קרן התשתיות של GIP, קרן התשתיות הגדולה בעולם. "בקיץ האחרון ודי בשקט, בעוד כל העולם התעסק במלחמת רוסיה-אוקרינה, עברה בארצות הברית חקיקת אקלים נרחבת. החקיקה נעשתה על רקע אג'נדה חדשה של הממשל הדמוקרטי, והיא שמה דגש גם על תחום ה-Offshore. הצורך בטכנולוגיה הזו דווקא בארצות הברית גדול מאוד, שכן רוב האוכלוסייה מתגוררת ליד החופים, בניו יורק, לוס אנג'לס, סאן פרנסיסקו וכיוצא באלה. ייצור חשמל באמצעות אנרגיית רוח ימית בסמוך לתושבים יכולה לחסוך סכומים אדירים הנדרשים להעברת רשתות חשמל מרוחקות". כיוון שבתחום ה-Offshore חסמי הכניסה משמעותיים, ולהבדיל משדות סולאריים הדורשים טכנולוגיה נמוכה, לא מדובר בהשקעה שמתאימה לכל אחד. "חשוב להבין שמדובר בפרויקטים מורכבים מאוד ולכן ההחלטה שלנו היא לבצע את ההשקעות האלו עם שותפים מובילים שאנחנו מרגישים איתם בטוח. היכולת שלנו לשים סכומים גבוהים של מאות מיליוני דולרים, מאפשרת לנו את הנגישות לגופים הגדולים בעולם".
להיות ירוק זה משתלם
להשקעות Net Positive פוטנציאל חשוב בהתמודדות עם משבר האקלים, אלא שמלבד זאת הן גם נכונות כלכלית לתיק הפנסיוני שלנו, הלקוחות. "בעולם שמתמודד עם סיכוני אינפלציה, והשנה האחרונה הדגימה זאת היטב, נרצה לכלול 15% מהתיק הפנסיוני לנכסים ריאליים, כלומר ששומרים על הערך שלהם מפני האינפלציה, ובהקשר הזה סימנו את הנדל"ן והתשתיות. אלו שני סקטורים שהוכיחו היסטורית, וגם במשבר הנוכחי, את העמידות שלהם", טוען מגדלי. "רוב הפרויקטים הם נכסים בעלי אורך חיים ארוך מאוד, עם תזרימים לשנים רבות, חוזים מול חברות חשמל גדולות, תמיכות ממשלתיות והגנה מפני האינפלציה. אלו תכונות שמסייעות לנו מאוד מבחינת התשואה והתנודתיות. לפני שנה, כשכל העולם סבל במניות ובאג"חים, אצלנו, ובזכות החלק הזה, התיק נותר יציב", מסכם מגדלי.