גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רגע לפני החילוף ביניהם, כהן וכ"ץ נחפזים וגורמים לנזקים

מה המשותף בין שר החוץ אלי כהן שהודעה שלו על פגישה עם מקבילתו הלובית הציתה גל מחאה במדינה הצפון אפריקאית ● ושר האנרגיה ישראל כ"ץ שמציג קו שלפיו "אני אחליט", מבלי להביט ימינה או שמאלה?

אלי כהן וישראל כ''ץ / צילום: אוהד צויגנברג, רפי קוץ
אלי כהן וישראל כ''ץ / צילום: אוהד צויגנברג, רפי קוץ

שני שרים בממשלת ישראל נתונים בימים האחרונים לביקורת משמעותית. הראשון, שר האנרגיה והתשתיות ישראל כ"ץ שמציג קו שלפיו "אני אחליט" מבלי להביט ימינה או שמאלה. השני, שר החוץ אלי כהן שהודעה שלו על פגישה עם מקבילתו הלובית נג'לא אלמנקוש הציתה גל מחאה במדינה הצפון אפריקאית שבעקבותיו בירושלים יכולים רק לחלום על נורמליזציה עם טריפולי בשנים הקרובות. מה משותף בין שני השרים הללו? הם צפויים להתחלף ביניהם בחודש דצמבר.

אסף זמיר חוזר לחיים הציבוריים: ירוץ בבחירות המקומיות עם רון חולדאי
בתום פגישה לילית: סמוטריץ' הודיע כי הכספים שהוקפאו יועברו לרשויות הערביות

לגיטימי לחלוטין כי כל שר מעוניין להותיר חותם, זהו בסופו של דבר תפקידו - אבל פזיזות חמורה עבור הגשמת יעדים אלו מהווה חציית רוביקון חמורה. אחד מהכלים המשמעותיים שהובילו להסכמי אברהם זו העמימות שאפשרה למוחמד בן זאיד להתכונן באיחוד האמירויות לצעד שכזה; למלך בחריין חמד, בן המיעוט הסוני ששולט על רוב שיעי, להכין תוכניות עם אנשיו; וכך גם ברמה כזו או אחרת במקרה של מלך מרוקו מוחמד השישי.

בתקופה האחרונה אנחנו חוזים בכהן עושה נורמליזציה תקשורתית ולא כזו מדינית. חדשות לבקרים הוא נשמע מספר כי הנורמליזציה עם ערב הסעודית "קרובה מאוד", טענות שלא מתיישבות יחד עם ההסברים מכיוון וושינגטון כי צעד שכזה ייקח זמן. על אחת כמה וכמה שנורמליזציה שכזו מעבר להיותה החשובה ביותר אי פעם, היא גם כזו, שבניגוד לקודמות, תידרש למעבר דרך רגישות פנימיות אמריקאיות - כמו סוגיות ברית ההגנה, מטוסי ה-F-35, וכמובן תוכנית הגרעין האזרחית.

כפי שקורה בתהליך מול ערב הסעודית, כהן כבר נשמע אומר כי ישנם מגעים עם שתי מדינות ערביות נוספות לנורמליזציה. וראו איזה פלא? שר החוץ הוציא אתמול (א') את ההודעה על "פגישה היסטורית" עם אלמנקוש, שנועדה "לבחון אפשרויות לשיתופי פעולה". אם זו אכן פגישה שכזו, מדוע השניים לא הצטלמו יחד? לחיצת יד? כל דבר ידידותי... התמונות הפורמליות של השניים בנפרד עלולות להצביע כי לא מן הנמנע שטענות טריפולי לפגישה מקרית ואף אגבית נכונות. אבל גם אם לא כך הם פני הדברים, ייתכן כי דבר הפרסום לא תואם עד תום.

בין כה וכה, את הנזקים אין להשיב. הכאוס בטריפולי עשה את שלו ואלמנקוש נמלטה מהמדינה לאיסטנבול. שרת החוץ הלובית תקפה בשעות הצהריים את ראש הממשלה הלובי, שלדבריה ידע מראש על הפגישה, והדיח אותה כדי למנוע ממנו מבוכה. "אמר להגיד שהפגישה הייתה במקרה", נמסר.

השורה התחתונה במקרה של כהן היא שהודעתו גרמה לנזק חמור. ברמה המיידית, מקבילתו אלמנקוש גמרה את הקריירה באשמתו הישירה. בטווח הארוך וזה, בכנות, צריך להטריד הרבה יותר את ישראל, מדינות ערביות שמנהלות איתה מגעים צפויות להימנע מפגישות ישירות, פשוט כי בלתי אפשרי לסמוך על השר הישראלי שישמור על עמימות. וכך, ממשלת ישראל, באשמתה הישירה, עלולה להגיע למצב שמהצהרות על נורמליזציה מעבר לפינה עם ערב הסעודית - היא לא תנרמל יחסים עם אף מדינה ערבית בשנים הקרובות. בטח ובטח כזו משמעותית.

"גישת אני מחליט" של כ"ץ שגויה

כפי שנחשף בגלובס לפני חודש, מצרים, שמתקשה לעמוד בתצרוכת הגז בה בעקבות בעיות הפקה, לחצה על ישראל להגדיל את היקף הייצוא. וכך, בסופו של דבר, כ"ץ אכן עשה בשבוע שעבר. לשותפות במאגר תמר הוא אישר 70% מבקשתן המקורית, עם הרחבת ההפקה בכ-6 BCM בשנה החל משנת 2026, המהווים גידול של כ-60% ביכולת ההפקה של המאגר ביחס ליכולת הקיימת כיום. מתוך זאת, כמחצית בשנה יופנו לטובת מצרים.

שאלת העצמאות האנרגטית של מדינת ישראל לא הוכרעה בתמר, אלא התשובה לגביה תגיע מההחלטות בנוגע למאגר לוויתן. כ"ץ נועד אתמול עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ועם שר האוצר בצלאל סמוטריץ', שמתנגד לקו של כ"ץ להגדלת הייצוא בהיקף ניכר. לכאורה, מניעת הגדלת ייצוא גז משמעותית מנוגדת לעמדת האוצר שרוצה, באופן לגיטימי, כסף. בד בבד, הגדלת הייצוא מגדילה את מעמדה הגיאופוליטי של ישראל. אולם, קידום מעשי של חוסר עצמאות אנרגטית יפגע בישראל פי כמה. היא תהיה חשופה הרבה יותר לזינוק במחירי האנרגיה, כאשר אם מסתכלים רק על השנה שעברה - אם ישראל הייתה חשופה לזינוק במחירי הגז הטבעי, המדינה הייתה נפגעת אנושות.

נתניהו אמר אתמול בפגישה את האמת, הסמכות נמצאת אצל כ"ץ, אך הוא רמז באופן די ברור שהוא רוצה להגיע להסכמות. האיזונים בין הדרגים המקצועיים השונים הם לא רק חשובים במקרה הזה, אלא קריטיים. אם כ"ץ רוצה להכין את הקרקע להפיכתו לשר החוץ באמצעות הגדלת ייצוא הגז, לא זו הדרך. תחזיות הביקושים בישראל אמנם תמיד היו גבוהות ממה שנראה בפועל, וסביר להניח כי נכון להגדיל את היצוא - אבל הדרישה של פקידי האוצר למחשבה מעמיקה היא נכונה. אין זה אומר שטענותיהם בדבר איבוד העצמאות האנרגטית נכונים, אלא שגישת "אני מחליט" של כ"ץ תוך ביטול הסביבה הוא שגוי.

בסיכומו של דבר, כדאי לכ"ץ ללמוד מטעויותיו של כהן - ולא להיות פזיז. אם בעוד שנים ספורות יתגלה כי הוא פגע בעצמאות האנרגטית של ישראל, הקריירה הפוליטית שלו לא רק שתבוא לסיומה - אלא הוא ייזכר למשך שנים רבות באופן שלילי במיוחד. בדיוק כפי שקרה לשר החוץ בעקבות ההודעה על הפגישה, שעם נזקיה הוא לא יוכל להתווכח.

אותם הנזקים נובעים ממבנה הממשלה הבעייתי שקבע את החילוף התמוה בין שר החוץ לבין שר האנרגיה והתשתיות, במטרה שכולם יהיו מרוצים, בתוך שנה אחת בלבד. אז אולי כולם מרוצים, אך ההסכם הזה כבר עלה ביחסים פוטנציאליים עם מדינה עשירה בנפט ועלול לגבות נזקים חמורים לעצמאות האנרגטית של ישראל.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית