גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מותג הרכב הסיני שהזניק את מכירות קרסו והמכה שספגו מכוניות היוקרה

לאחר שנה חלומית שבה ענף הרכב הישראלי ראה את הרווחים נוסקים למרות ירידה במכירות, הסקטור התעורר השנה לשוק אחר לגמרי ● הפיחות בשקל ייקר את הייבוא, העלאות הריבית ציננו את הביקושים והרווחיות בסקטור צללה ● וגם: מותג הרכב הסיני שהזניק את מכירות קרסו והמכה שספגו מכוניות היוקרה

המציאות החדשה של יבואני הרכב / צילום: shutterstock עיבוד: טלי בוגדנובסקי
המציאות החדשה של יבואני הרכב / צילום: shutterstock עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שנת 2022 הייתה כזו שבענף הרכב המקומי לא ישכחו כנראה זמן רב. שנה בה התרחשה בשוק המכוניות תופעה כלכלית נדירה - ירידה במכירות שתורגמה לזינוק חד ברווחים. הגורמים לכך היו מחסור ברכבים חדשים למכירה, בעיקר בשל עיכובים ושיבושים בשרשרת האספקה העולמית, שפגשו ביקוש חזק למכוניות חדשות. אלו איפשרו ליבואניות המקומיות לגבות מחירים גבוהים, ללא הנחות שניתנו בעבר.

דובי גדליהו, פרשנות | ענף הרכב תמיד ידע להפוך משברים למזומנים. עד שהגיעה 2023
החל מ-250 אלף שקל: מותגי הרכב החשמלי שבדרך לישראל

אלא שהמחצית הראשונה של שנת 2023 הייתה שונה לחלוטין, כפי שמגלים הדוחות הכספיים של שלוש יבואניות הרכב הציבוריות: דלק רכב, קרסו מוטורס ויוניברסל מוטורס (UMI). שלוש היבואניות אמנם מכרו בתקופה זו כ־28 אלף רכבים בסה"כ (עלייה של 13% לעומת התקופה המקבילה אשתקד) אך רווחיותן ממכירת רכבים חדשים נשחקה בשיעור של כ־20% ועמדה כ־719 מיליון שקל. הרווח הממוצע לרכב שמכרו השלוש עמד על 25 אלף שקל - נמוך בכמעט 30% מהרווח הממוצע במחצית הראשונה של השנה שעברה.

ברבעון השני המגמה השלילית הוחרפה משמעותית. המכירות המצרפיות עמדו על 9,500 מכוניות - ירידה של 20% ואילו הרווח המגזרי צלל בכמעט 60% ל־169 מיליון שקל. הרווח הממוצע לכלי רכב נחתך ב־48% ל־18 אלף שקל לרכב.

בין הסיבות שמונות היבואניות לחולשה היחסית בתוצאותיהן הן מציינות שילוב של שתי מגמות: הפיחות החד בשקל מתחילת השנה שייקר עבורן את ייבוא הרכבים, והעלייה החדה בריבית במשק ש"חונקת" את נוטלי המימון לרכישת רכב חדש, מה שמקשה על גלגול ההתייקרות לרוכשים.

גורם בכיר בענף אומר כי "במשך הרבה מאוד שנים תנאי השוק היו ברורים, אבל אז הגיעו שנות הקורונה ומשבר שרשרת האספקה שהתרחש בעקבותיה, שבמהלכן נרשם עודף ביקוש לרכבים חדשים. לאחר שהפקק הזה 'השתחרר', היבואניות מיהרו להצטייד בלא מעט מכוניות, אלא שכיום הביקוש לרכישת רכב חדש בישראל ירד משמעותית".

לדברי הגורם, "כרגע היבואנים עדיין מצוידים במלאי שחלק ממנו נרכש בשערי מטבע יותר נמוכים. אבל לא כל עליית המחירים המתבקשת כעת משתקפת במחירי הרכבים בשוק. לכן אני צופה התייקרות לא פשוטה במהלך החודשים הקרובים".

דלק רכב

ירידה חדה במכירות BMW

מצבן העסקי של יבואניות הרכב מתבטא גם במניותיהן. דלק רכב שבשליטת גיל אגמון, המייבאת לארץ את מותגי מאזדה, פורד ו־BMW, נסחרת כיום בשווי של 2.3 מיליארד שקל - לאחר שמניית החברה איבדה 51% משוויה בשיא בספטמבר אשתקד (חלק מהירידה החדה במניה ניתן לייחס לביצועים החלשים של זרוע התשתיות של דלק רכב, חברת ורידיס).

ברבעון השני רשמה דלק רכב ירידה של 41% בהכנסותיה ממגזר מכירות הרכב, שהסתכמו ב־631 מיליון שקל. הרווח המגזרי ממכירת רכבים נפל ב־69% והסתכם ב־83 מיליון שקל. הרווח הממוצע לכלי רכב שנמכר צלל ב־41% והסתכם ב־24 אלף שקל. בדלק רכב ציינו כי שיעור הרווחיות נפגע כתוצאה משינוי בתמהיל המכירות והלקוחות, כמו גם מהפיחתות בשקל מול הדולר והאירו.

אפילו במותג היפני המוביל של דלק רכב, מאזדה, נרשמה צניחה במכירות. החברה מכרה רק 2,345 מכוניות ברבעון השני של השנה ירידה של 54% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. מותג היוקרה ב.מ.וו, אותו היא מייבאת, רשם ירידה חדה של 48% ברבעון השני, כשהחברה מכרה רק 628 יחידות של רכבי הפרימיום המפורסמים. מנגד היא הצליחה להגדיל ב־35% את מכירות מותג פורד ל־506 רכבים ברבעון.

 

קרסו מוטורס

ניצלה הזדמנות במותג צ'רי

שווייה של חברת קרסו מוטורס, שבשליטת משפחת קרסו ובניהולו של איציק וייץ, המייבאת את רכבי רנו, ניסאן, דאצ'יה, וצ'רי הסינית, נפגע פחות משל דלק רכב. שווי השוק של החברה עומד כיום על 1.5 מיליארד שקל, לאחר ירידה של 27% במניה מהשיא בנובמבר האחרון.

בניגוד למתחרות, קרסו דווקא רשמה זינוק משמעותי בהכנסות מסקטור הרכב - 86% לעומת הרבעון המקביל בשנה שעברה, שהסתכמו ב־720 מיליון שקל. לצד זאת, הרווח המגזרי נשחק ב־17% והסתכם ב־64 מיליון שקל. גם בקרסו מציינים כי ההרעה בתוצאות נבעה משינוי בתמהיל מכירות הרכבים ופיחות השקל מול מטבעות הייבוא. הרווח הממוצע לכלי רכב שנמכר נשחק ב־54% ועמד על 14 אלף שקל.

כשבודקים את פילוח המותגים בקרסו בולטת במיוחד ההצלחה של מותג הרכב הסיני צ'רי. החברה החלה לייבא השנה רכבי בנזין של המותג (ולא רכבים חשמליים כמקובל אצל המותגים הסיניים). בסיכום החודשים ינואר־יוני השנה מכרה קרסו מוטורס 7,123 רכבי צ'רי, מעל למחצית המכוניות שמכרה בסה"כ (כ־12 אלף). מדובר בכניסה דרמטית של המותג, שהצלחתו מיוחסת, לדברי גורמים בענף, לניצול הזדמנות לייבא רכבי בנזין במחיר אטרקטיבי לצד אבזור משופר ביחס לרכבים המתחרים. קרסו מוטורס מתכוונת להתחיל לייבא גם רכבי צ'רי חשמליים בהמשך, ובסוף השנה תתחיל להביא את מותג הרכב החשמלי איקס-פנג, המכונה "טסלה הסינית".

במכירות הרכבים המסורתיים שלה, הצליחה קרסו להגדיל את מכירות רכבי רנו ב־14% במחצית הראשונה ומסרה 2,315 רכבים, ובשיעור חד יותר של 27% ברבעון השני (1,429 רכבים). עם זאת, פרט לרנו וצ'רי, שאר המותגים רשמו ירידה ניכרת במכירות, כולל ניסאן היפנית שנמכרו ממנה רק 793 רכבים ברבעון.

UMI

הרווחיות מרכבים צנחה ב־64%

היבואנית השלישית המיוצגת בבורסה בת"א היא UMI נמצאת בשליטת דוד עיני וחיים דנון, מייבאת לארץ את את המותגים קאדילק, שברולט, איסוזו ו־GMC. החברה, בניהולם המשותף של עמית רון ובני גבאי, נסחרת בבורסה באמצעות אג"ח בלבד. UMI רשמה ירידה של 23% בהכנסות ממגזר הרכבים החדשים, שהסתכמו ב־327 מיליון שקל, בעוד הרווח המגזרי שלה נפל בחדות ב־64% והסתכם ב־22 מיליון שקל. ההנהלה ציינה כי חל קיטון במכירת רכבים חדשים שהשפיע על היקף ההכנסות, אך הוסיפה ששינויי המטבע לא השפיעו משמעותית על רווחיותה הגולמית במחצית הראשונה של השנה. הרווח לכלי רכב ממוצע שנמכר ירד ב־36% ועמד על 15 אלף שקל.

התחזיות

"הסינים מסתערים על ישראל"

גורם המקורב לתחום הרכב מציין כי "הענף נכנס לסטגנציה" ומוסיף כי אחד הסגמנטים שעזרו בעבר לשמור על הרווחיות של היבואנים הוא תחום רכבי היוקרה, כלומר מכוניות שעלותן כ־400 אלף שקל ויותר וכעת הוא נכנס להאטה עם שאר הענף. לדבריו, "קטוגריית רכבי היוקרה חטפה מכה קשה במיוחד, משום שגם בתחום הזה אנשים לוקחים מימון לרכישת הרכבים. רכיב הריבית למימון זינק בחדות, אז אנשים אומרים לעצמם: נישאר עוד שנה עם הרכב, לא יקרה כלום".

במבט קדימה הבכיר בענף מעריך שתחום הרכב הפרטי בארץ לקראת שינוי דרמטי: "כשאני מסתכל על השנתיים־ארבע שנים הקרובות, אנחנו נראה את הצלחת יצרניות הרכב הסיניות. ככל שהרכב החשמלי יתפוס יותר ויותר מקום, ולעניות דעתי זו המגמה הכלל עולמית ובוודאי גם בישראל, יתבלטו השחקנים הסינים בענף".

לדברי אותו בכיר, "היתרון הטכנולוגי של המדינות המסורתיות שהתמחו בעולם הרכב מונעי הבנזין, הולך ומצטמצם כיום. לפעמים ההשקעות האדירות שנעשו בטכנולוגיות של מנועי בעירה הפכו לנטל.

"העולם החשמלי הרבה יותר פשוט, הסינים התמקדו ורכשו הרבה מאוד מחומרי הגלם והגיעו לשליטה בשרשרת הייצור של הטכנולוגיה החשמלית. הסינים נכנסים בהדרגה לשוק האירופי, אך הם ממש מסתערים על ישראל משום שהם רואים בה 'שדה ניסויים'. זו הסיבה למספר הפנומנלי של יצרנים סינים שכבר מתחרים בארץ. קל להם למצוא כאן שותפים עסקיים".

עוד כתבות

ארז אייזן ועמית דובדבני, צמד אינפקטד מאשרום, דוגמים מכונות דפוס של hp אינדיגו / צילום: תמי בר שי

"לפעמים שואלים איך אנחנו תומכים בישראל": זה הצליל החדש של אינפקטד מאשרום

חברי אינפקטד מאשרום, ארז אייזן ועמית דובדבני, חוו מקרוב את האובדן של קהילת הטראנס ב־7 באוקטובר ● בראיון עם גלובס הם מספרים על הטראק שהפיקו מצלילי מדפסות של hp אינדיגו, איתו יופיעו באירוע הדפוס הגדול בעולם תחת אבטחה כבדה

אזרחים בהודו עומדים בתור כדי להצביע בבחירות, היום / צילום: ap, Prabhjot Gill)

OpenAI מאשימה: חברה ישראלית ניסתה להתערב בבחירות בהודו

OpenAI ומטא (Meta) הודיעו לאחורנה על חסימת מאות חשבונות פייסבוק ואינסטגרם הקשורים לקמפיין פוליטי שמאחוריו עומדת חברה ישראלית ● כעת, דווח כי אותה חברה ניסתה להשפיע על הבחירות בהודו דרך הפצת ביקורת על המפלגה השלטת (ה-BJP) ●  "איום מסוכן" על הדמוקרטיה, כינתה המפלגה ההודית את הקמפיין

רכב SU7 של שיאומי בתערוכת הרכב בבייג'ינג / צילום: ap, Andy Wong

יצרנית טלפונים סינית עשתה משהו שאפל לא הצליחה: היא ייצרה רכב חשמלי

שיאומי מייצרת מכשירים לבישול אורז, סמארטפונים, מנורות ועכשיו גם מכונית - ומראה עד כמה נמוכים נעשו חסמי הכניסה בעולם הרכב החשמלי

מטוס של קטר איירווייז / צילום: Nicolas Economou

"חברת התעופה של השנה" לא תגיע לישראל בקרוב

קטאר איירווייז היא "חברת התעופה של השנה" של 2024, עפ"י אתר AirlineRatings.com ● לחמשת המקומות הראשונים בדירוג הגיעו רק חברות שלא פועלות כיום בישראל ● אילו חברות תעופה נכנסו לדירוג, כמה מהן הפסיקו את פעילותן בישראל מאז המלחמה, ומי הן חברות הלואו קוסט המובילות בעולם?

בנימין נתניהו וג'ו ביידן / צילום: ap, Alex Brandon

ביידן ונתניהו משתתפים במשחק מסוכן: ניצול הדדי של חולשות פוליטיות

נאומו של נשיא ארה"ב בסוף השבוע היה מחושב, נועז, רב–סיכונים — וערמומי ● הוא מעמיד את ראש ממשלת ישראל בפני בחירה: בין המשך המלחמה, קרע מדיני וזיהוי מלא של ישראל עם הרפובליקאים, לבין המשך התמיכה הדו–מפלגתית הרחבה, פוליסת הביטוח של ישראל באמריקה

סיכום שווקים / צילומים: שלומי זירה, אנבידיה, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

איפה בכירי המשקיעים ממליצים לשים את הכסף - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מנהלי בתי ההשקעות הגדולים בישראל מביעים חשש מהכיוון אליו צועדת הכלכלה הישראלית  ● אנבידיה זינקה בשלושת ימי המסחר האחרונים ביותר מ־20%, מה הוביל לכך? ● המניות הישראליות שייכנסו, ומה עוד חשוב לדעת לקאת עדכון מדד ראסל ביוני ● ועוד כתבות על המצב בשווקים

לאה ופנר, מנכ''לית ההסתדרות הרפואית בישראל / צילום: יח''צ הר''י

"זו הייתה שמורת טבע של דו־קיום. עד ה־7 באוקטובר"

עד ה־7 באוקטובר, מערכת הבריאות הישראלית הייתה "חוף מבטחים של דו־קיום", כפי שהגדירה מנכ"לית ההסתדרות הרפואית, לאה ופנר ● אבל בחודשים האחרונים התעוררו בתוכה רגשות עזים של כעס וחשדנות בין ערבים ליהודים, ולפי ופנר, "יש דלק באוויר ואסור לטאטא רגשות טעונים מתחת לשטיח" ● האזינו

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בירידות; קמטק צללה בכ-6.5%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.2% ות"א 90 יורד בכ-1.1% ● בבורסה מזהים שמשקיעי חוץ המשיכו לצמצם החזקות במניות מקומיות ● בבורסה בת"א יפורסמו דוחות חברת הנדל"ן קבוצת אשטרום ורשת גולף ● בפוריה פיננסים מעריכים כי השקעה במדד S&P 500 עלולה להיות מסוכנת ● פעילים ניהול תיקים: מתרחק המועד להפחתת ריבית בישראל ובארה"ב

לישראל הייתה תוכנית סודית ליום שאחרי בעזה. חמאס חיסל אותה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ישראל שינתה את המבצע ברפיח בלחץ אמריקאי, הניסוי שעשוי לשפר את מיפוי המנהרות התת-קרקעיות בעזה וכך חיסל חמאס את תוכנית היום שאחרי של ישראל • כותרות העיתונים בעולם 

אייפון 15. הדור החדש צפוי לכלול שורה של שינויים / צילום: יח''צ

השמועות וההדלפות: איך ייראה אייפון 16 החדש?

בספטמבר הקרוב יושק האייפון החדש, אך כבר כעת יש מידע על האופן שבו הוא ייראה, יישומי הבינה המלאכותית שיכלול והשינויים הצפויים ● מהגדלת המכשירים ועובי המסגרת ועד שיפור בביצועים

הישראלים שחוזרים, דווקא עכשיו / צילום: Shutterstock

‎"לא רוצה להגיע למצב שבו אני מרגיש מצורע": הישראלים שקיבלו החלטה גורלית דווקא עכשיו

רייזי עוזבת ג'וב חלומות בקנדה כדי לגדל את ילדיה בארץ, יניב מרגיש שאף אחד ברחוב שלו בלונדון כבר לא מבין אותו, את רם הכריעה העוינות מצד הסובבים אותו בסיליקון ואלי, ובינה ששבה ארצה אחרי עשור בצרפת בטוחה: "לכל מדינה יש את הבעיות שלה" ● אל מול הקולות שבטוחים שזה בדיוק הזמן להגר, יש מי שהחליטו לחזור לישראל

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מיהו המוזיקאי המפורסם שהפך ממיליונר למיליארדר בשבוע שעבר?

באיזה סרט של טרנטינו הופיעה דניאלה פיק, למה אברהם שלונסקי גרם ללאה גולדברג לבכות, ובמה עוסקים גרונטולוגים? ● הטריוויה השבועית

יו''ר ספיר קורפ, אלכס ספיר / צילום: יח''צ

שותף בנדל"ן עם טראמפ ומכר פנטהאוז בקריפטו: הטייקון שמקדם הסדר חוב בת"א

חברת הנדל"ן ספיר קורפ מציעה מתווה הסדר חוב, לנוכח אי יכולתה למכור מלון במנהטן שיממן את התשלום הקרוב בחודש יולי ● הבעלים אלכס ספיר, שנחשב מקורב לנשיא ארה"ב לשעבר, יכניס את היד לכיס ויעמיד לחברה עד 10 מיליון דולר

בן פסטרנק / צילום: ניר אלון

החברה הביטחונית שנמכרת בשווי של עד 100 מיליון שקל

קבוצת ה-IT אמן רוכשת את חברת אר.אס.אל, שלא נהנתה מהגאות בתחום התעשיות הביטחוניות, בעסקה במספר שלבים אשר משקפים לחברה שווי של עד כ-100 מיליון שקל

מכה חדשה על נוטלי המשכנתאות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

המכה החדשה שתנחת בקרוב על נוטלי המשכנתאות

החוב הממשלתי בדרך להכות בכולנו ● משאבי המודיעין שבוזבזו היו יכולים לעבוד לטובתנו ● ואל תעצרו את הנשימה בהמתנה להתפטרות של השרה רגב ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נתן שרנסקי / צילום: אלכס קולומויסקי

"בגולאג הייתי הרבה יותר חופשי ממי שחקר אותי": האיש שנלחם לטובת העם היהודי בראיון

שרנסקי, דמות מפתח במאבק לחופש היהודי והציוני, מביע אופטימיות לגבי עתיד מדינת ישראל אך גם לא חוסך בביקורת עליה ● את כישלון המודיעין וההנהגה להתמודד עם האיום הפלסטיני ב–7 באוקטובר הוא מאשים ב"רוח אוסלו" ● וגם: על מה התכתב עם המנהיג האופוזיציונר הרוסי אלכסיי נבלני לפני מותו?

המלדיביים / צילום: Shutterstock

בגלל המלחמה: יעד התיירות הפופולרי שאוסר על כניסת ישראלים

החלטת הממשלה המלדיבית כוללת תיקון חוקים, שיובילו לאיסור על בעלי דרכונים ישראלים ● בה בעת, נשיא המלדיביים החליט למנות שליח מיוחד לנושאים פלסטיניים, ולהקים קמפיין לגיוס תרומות באמצעות אונר"א

האחים אבי, רפי וג'ו נקש / צילום: אביב חופי

אבי נקש תובע את המנכ"ל אבי חורמרו: "נטל זכויות בשווי עשרות מיליוני שקלים תוך ניצול האמון"

נאמנות אבי נקש הגישה בקשה לתביעה נגזרת בשם שמונה חברות נגד אבי חורמרו, יו"ר וכמנכ"ל בחברות בקבוצה עשרות שנים, בסכום של "מעל 2.5 מיליון שקל" ● בבקשה נטען ל"התנהלות פסולה ומקוממת של חורמרו" באמצעות חברה בבעלותו ולניצול האמון שניתן בו ● חורמרו בתגובה: "טענות סרק מופרכות"

מגדלי לנדמרק / הדמיה: 3d Vision

ארוחת בוקר של רותי ברודו: חברת הסייבר שעוברת למגדלי לנדמרק

קייטו נטוורקס תעזוב את משרדיה במגדל עזריאלי שרונה ותעבור למגדל לנדמרק במתחם שרונה ● החברה תשכור כ-17,000 מ"ר המשתרעים על פני 6 קומות בהסכם שהיקפו מוערך בתעשייה בכ-200 מיליון שקל לתקופה של חמש שנים

צוק סרטנים / צילום: דניאלה אבואב

שני האחים התל אביביים שעושים כבוד למטבח הים תיכוני בשוק הכרמל

השף רן תמיר גילה את המטבח במוסד גמילה מסמים שאליו נכנס בגיל 19 ● במסעדה שפתח עם אחותו שיר הוא עושה אוכל משוחרר מהגדרות, תמים בדרכו ומלא רגש