גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העיר שיותר מהכפילה את עצמה בזמן המלחמה: "עלולים לקרוס"

מספר התושבים יותר מהוכפל באילת, שהפכה מקלט להמוני מפונים ולשורדי התופת מיישובי עוטף עזה ● החמ"ל האזרחי: "רובם הגיעו עם הבגדים שלגופם ואנחנו רוצים לתת להם הכול" ● ראש העיר: "עירייה לא יכולה להוציא כל כך הרבה ללא מקורות, ולממשלה לוקח זמן לזוז"

תושבי אילת ממיינים ביגוד למפונים בטרמינל, שהפך למרכז לוגיסטי / צילום: דוברות עיריית אילת
תושבי אילת ממיינים ביגוד למפונים בטרמינל, שהפך למרכז לוגיסטי / צילום: דוברות עיריית אילת

אילת היא עיר תיירות של כ-50 אלף תושבים, ומאז פרוץ המלחמה הגיעו אליה לפי ההערכות עוד 60 אלף בני אדם, כך שמספר התושבים בה הוכפל ויותר, כשחלקם שורדי התופת מיישובי עוטף עזה. עד שמשרדי הממשלה התעשתו, יוזמות אזרחיות והרשות המקומית עשו הכול כדי לנסות לענות על כל צורכי המפונים, אבל השבוע ראש העירייה כבר הזהיר שללא סיוע תקציבי מיוחד - העיר תקרוס תחת הנטל.

רויטל לוי שטיין מהחמ"ל האזרחי באילת, המורכב מארגוני המחאה, מספרת שכבר במוצאי שבת, ובעיצומם של הקרבות מול המחבלים, מתנדבי הארגון הגיעו לאילת כדי לקבל את זרם הנמלטים לעיר. "אנשים נמלטו על נפשם ושילמו מכספם כי המדינה עדיין לא פינתה אותם. רק לקראת סוף השבוע שעבר החל פינוי רשמי, ואז גם כל בתי המלון בעיר התמלאו במפונים", היא מספרת.

המפונים מגיעים מהקיבוצים שבעוטף, כמו רעים ועין השלושה, וכן משדרות ומהיישובים הסמוכים. החלטת הממשלה היא פינוי ללא עלות במרחק של עד 4 ק"מ מהגבול. תושבים שמתגוררים בין 4 ל-7 ק"מ מהגבול מתפנים גם הם במימון המדינה, אך לזמן מוגבל, והרחוקים יותר משלמים מכיסם או מתרומות.

"מאירוח בבתים ועד תספורות כלבים וכביסה"

לדבריה של לוי שטיין, "הגיעו לכאן משפחות גדולות עם הרבה ילדים, כשבמקרה הטוב הן מצוידות בתיק קטן וברוב המקרים הגיעו עם הבגדים שעל הגוף שלהם, ואנחנו רוצים לתת להם הכול. נוסף עליהן, הגיעו לכאן הרבה משפחות שפינו את עצמן, כי הן מעבר לקו הפינוי שנקבע על ידי המדינה, כמו מאשקלון למשל.

"משפחות רבות לא יכולות לרכוש מוצרים או אוכל במסעדה לכל המשפחה. לנשים שהגיעו לכאן מיישובי העוטף לא היו חזיות ותחתונים. גייסנו תרומה מפמינה, שפתחו את החנות עבורן. במקרה אחר הגיעה פנייה מפסיכיאטרית שהסבירה שנער אוטיסט פשוט מתפרק בחדר המלון, וחייבים לארגן לו פלייסטיישן כדי שיקיים שגרת משחק. ארבע קשישות מאחד הקיבוצים הגיעו לכאן ללא קלנועיות חשמליות וקיבלו כיסאות גלגלים, אז בחמ"ל האזרחי גייסו תרומה כדי לארגן להן קלנועיות. למערכות הגדולות מטבע הדברים קשה לטפל במקרים האלו".

איריס כהן, מנהלת המרכז הקהילתי אילת מבית החברה למתנ"סים, הסבירה שלאחר סיוע בקליטה, מנסים לתת מענים חברתיים וקהילתיים בבתי המלון: "פעילויות העשרה, מופעי תרבות, פעילות ספורט וכדומה. כחלק מרשת מרכזים קהילתיים ארצית, יש לנו חיבור למרכז הלוגיסטי של החברה למתנ"סים, שנותן מענה לצרכים של הקהילות שלנו, ואנחנו מגייסים שותפויות ומשאבים כדי להקים פה בעצם מרכז קהילתי ייעודי לכל המפונים. מתוכנן גם להפעיל מתחם לנוער בטיילת, כמו שאנחנו עושים בקיץ, ועוד המון פעילויות לכל הגילאים - מלידה עד זיקנה. אנחנו נערכים לפעילות לתקופה ארוכה מאד".

דינה בן יקיר, מראשי החמ"ל באילת, מסבירה שכל תושבי העיר מגויסים להתנדבות, ומשאיות יוצאות ממטה הארגון באקספו בתל אביב לאילת, שם הוקם מרכז לוגיסטי. "אחת הבעיות נגעה לחוסר כוח אדם בבתי המלון בתחום ההסעדה, וגייסנו תרומות לארוחות. הטרמינל באילת הפך למתחם הלוגיסטי הגדול בעיר".

ואכן, לא רק החמ"ל האזרחי התגייס. בקבוצות הפייסבוק של העיר אילת אין סוף פעולות התנדבותיות, החל מאירוח בבתים, ועד לתספורות לכלבים ולכביסות, כשמכבסות בתי המלון כבר לא עומדות בעומס. גם הישיבה של הגרעין התורני בעיר פינתה את החדרים לאירוח מפונים, ו-200 איש שוהים שם כעת. הוקמה משחקייה לילדים, חדר תרופות בסיוע הסופרפארם ועוד.

בעירייה מציינים כי לפי הערכותיהם בעיר כ-60 אלף מפונים ומתפנים, שעבורם הוקמו מוקד סיוע עירוני ומרכזים לוגיסטיים לאיסוף תרומות, והוכנו אלפי מנות אוכל מבושל. ישנם מוקדי סיוע נפשי ב-19 בתי מלון, שמאוישים על ידי עובדים סוציאליים ופסיכולוגים של העירייה, יחד עם קופות החולים ומתנדבים מכל הארץ. עוד הוקמו מוקדי רפואה בבתי המלון ופונו אולמות ספורט בעיר עבור פיקוד העורף, שמעבה את הכוחות בעיר.

ראש העירייה פנה בתחילת השבוע לשר האוצר בצלאל סמוטריץ' וכתב כי "עד כה עשינו זאת מתקציב העירייה ומתרומות ואולם לא תרחק השעה שהעיר אילת תקרוס תחת הנטל. אני פונה אליך ומבקש סיוע מיוחד לעיר".

בעקבות המכתב משרדי ממשלה הגיעו לאילת ואמדו את הצרכים, אך בינתיים יש בעיקר הבטחות. ממשרד האוצר נמסר לגלובס, כי "משרדי האוצר והפנים מגבשים חבילת סיוע לאילת וליתר הרשויות המקומיות שקולטות אוכלוסייה בהיקפים משמעותיים, כדי לתת מענה באופן מיידי להוצאות שמושתות עליהן".

ברשות החירום הלאומית אמרו, כי "במסגרת תוכניות 'מרחק בטוח' ו'משב רוח' לפינוי ורענון תושבים מדרום וצפון הארץ, ניתן מענה רחב ומלא של משרדי הממשלה השונים, ביניהם משרד הבריאות, הרווחה, החינוך, התחבורה, רשות האוכלוסין, ביטוח לאומי ומס רכוש/קרן הפיצויים. תוכנית החירום מחייבת כל אחד מהגורמים הללו לתת מענה מקצועי לכל אחד מהתושבים הנמצאים בבתי המלון ובתי ההארחה ברחבי הארץ כעת, כולל בעיר אילת.

"באילת, כמו גם במקומות נוספים, ישנם גורמים אזרחיים רבים שפועלים כדי לסייע לאזרחים. הם עושים זאת מתוך שליחות אישית אך אינם מחליפים את הגורמים המקצועיים".

התפוסה הגבוהה ביותר אי פעם בבתי המלון

ראש עיריית אילת, אלי לנקרי, אמר לגלובס: "ידעתי שאם לא נעשה וניקח אחריות, דברים לא יקרו, והעיר כולה התגייסה. תושבי אילת ואנשים מחוץ לעיר מעבירים תרומות למרכזים הלוגיסטיים ואנשי מקצוע נותנים מענה בתחום בריאות הנפש בבתי המלון, אבל אין סוף לצרכים".

נשמע שהחלפתם את המדינה.
"אתה צודק אבל בסוף אנחנו הכי מנוסים. היה גם את הקורונה שמי שתפקד בה היו הרשויות. לשרים ולממשלה לוקח זמן לזוז ויש תהליכים ביורוקרטיים מסובכים ורק בימים האחרונים (תחילת השבוע, א' ז') המדינה התחילה להיכנס לזה".

לנקרי מסביר שבעקבות המכתב "אין התנפלות של שינוי מצד משרדי הממשלה, אבל יש כמה משרדים שמבינים שצריך לתת עזרה. אני מבין שסדרי העדיפויות שונים וצריך לטפל קודם כל במקומות שבהם תושבים מופגזים, אבל אני פונה כי רואה קדימה, ולא ביחס למה שכבר עשינו.

"אני לא בא בטענות, כי אנחנו במלחמה, אבל צריך להיערך להמשך כי עירייה לא יכולה להוציא כל כך הרבה כסף ללא מקורות ובמקביל לדאוג גם לתושבים שלנו שצריכים סיוע בהכנת מקלטים, ששואלים על הביטחון בבתי הספר ובגנים וצריך לדאוג לצרכים שלהם גם כן".

איתמר אליצור, מנכ"ל התאחדות בתי המלון באילת, מסביר שהתפוסה בבתי המלון היא הגבוהה ביותר שהייתה אי פעם. "יש כמה סוגים של מתפנים באילת ויש הרבה מאוד אובר-בוקינג על החדרים שמארחים, כי רוצים לשמור על המשפחה הגרעינית והמסה גדולה יותר. הרבה מהאנשים שפינו הם גם אנשים עם צרכים קצת יותר ייחודיים, כמו בתי אבות, אנשים עם מוגבלויות וכד'".

לדבריו, "אנחנו תמיד מארחים אבל אף פעם לא ב-100 אחוזי תפוסה ובתנאים כאלו. יש כאן עיר שלמה שהתגייסה ומעניקה לאנשים שהגיעו לכאן בלי כלום והצרכים גדלים".

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח