גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כיצד תשפיע המלחמה על שוק המשכנתאות?

בעוד שהביקוש לדירות נותר יציב, הולך ופוחת היצע הדירות החדשות בשל ירידה במספר התחלות הבנייה. מצב זה, שהחל כבר לפני כשנה עם עליית הריבית במשק, הפך עם פרוץ המלחמה לעצירה כמעט מוחלטת. מה יהיה ביום שאחרי? והאם מחירי הדיור יחזרו לעלות?

צילום: Shutterstock
צילום: Shutterstock

שוק הדיור למגורים עובר טלטלה בשנה האחרונה - מגאות ומחירים מאמירים, דרך עליית סביבת הריבית, ועד המלחמה שהוסיפה לאי-הוודאות השוררת בו. מי שהתלבטו לפני המלחמה אם "לרדת מהגדר" ולרכוש דירה, חוששים כעת כי בתום הקרבות, הפעילות במשק תזנק ואיתה גם הביקושים לדיור. החשש הוא, שהביקושים הערים ייפגשו מלאי נמוך של דירות מוכנות והתוצאה תתבטא בעליית מחירים.

לאן הולך שוק הנדל"ן? והאם זהו הזמן להתחייב למשכנתה?

עליית הריבית ציננה את השוק

כדי להבין את המגמות בשוק, נזכיר את סביבת הריבית הנמוכה ששררה בישראל במשך כעשור, אשר תדלקה את הביקוש לדירות - וכתוצאה מכך, גם למשכנתאות. בשני התחומים נרשמו שיאים של פעילות, כשגם מחירי הדירות המאמירים לא ציננו את השוק.

אלא שלאחר שנים של ביצועים גבוהים בשוק המשכנתאות, שהגיעו בשיאם לבקשות חדשות בהיקף של יותר מ-12 מיליארד שקל בחודש, נרשמה במחצית השנייה של שנת 2022 ירידה במספר העסקאות בשוק. זאת במקביל לעלייה הכלל עולמית באינפלציה, שבעקבותיה חווינו גל של העלאות ריבית בבנקים המרכזיים בעולם וגם בישראל - במטרה לרסן את האינפלציה ולמתן את הצריכה והביקושים.

וכך, רוכשים פוטנציאליים מצאו את עצמם מול מחירי דירות בעלייה, ואם לא די במחירים - גם הריבית על המשכנתה זינקה, והפכה את נטל ההחזר החודשי לאתגר מורכב. בתוך פחות משנה בעלי המשכנתאות נאלצו להתמודד עם גידול ממוצע משמעותי של כ-1,000 שקל בהחזר החודשי.

התייקרות ההחזר החודשי והמשך עליות הריבית הרחיקו רוכשים פוטנציאלים מהשוק. יותר ויותר אנשים קיבלו החלטה להמתין עם חלום הדירה, אם מתוך חוסר יכולת להתחייב לעמידה בהחזרים הגבוהים, או מתוך ציפייה להצטננות המחירים ואולי אף לשינוי כיוון הריבית. ואכן, מתחילת שנת 2023, אנו רואים ירידה של כ-40% בהיקף הביצוע של משכנתאות חדשות בשוק.

התובנות של הרוכשים הפוטנציאליים

בהתאם לכך, ירדו ביצועי שוק המשכנתאות להיקף של כ-6 מיליארד שקל בחודש, והתייצבו סביב סכום זה לאורך רוב חודשי השנה, כאשר בחודש אוגוסט 2023 נרשמה "חריגה" כלפי מעלה עם ביצועים בהיקף של כ-7 מיליארד שקל. מגמה בולטת נוספת שליוותה שנה זו היתה מיחזורי משכנתאות בהיקף נרחב, מתוך ניסיון של נוטלי המשכנתאות להקל על ההחזרים החודשיים באמצעות שינוי רכיבי ההלוואה (בעיקר רכיב הפריים), מעבר למסלולי ריבית משתלמים יותר, או פריסת התשלומים לשנים נוספות.

ברקע החלו הקבלנים, שגם עלויות המימון שלהם התייקרו, בהורדת מחיר מסוימת - אם באמצעות מבצעים על דירות שטרם נמכרו, או בדרך עקיפה של סבסוד המשכנתה. מי שחזרו לשוק הפנימו ברובם שתי תובנות: האחת היא שמחירי הדירות אינם צפויים לרדת באופן דרמטי ששווה להמתין עבורו; והשנייה היא שגם סביבת הריבית צפויה להישאר יחסית גבוהה עוד זמן ממושך.

במקביל, רוכשים פוטנציאליים אינם רואים באופק תוכנית ממשלתית לשוק הדיור. עוד לפני "חרבות ברזל" ובטח מאז פרוץ המלחמה, הממשלה הנוכחית לא מקדמת פתרונות ויוזמות משמעותיות לטווח הארוך או הקצר בתחום זה, כך שהישועה לא תגיע מכיוונה.

מלאי הדירות הולך ופוחת

גם בצד ההיצע המצב הלך והידרדר, עם ירידה משמעותית במספר התחלות הבנייה בשל הכבדת עלויות המימון של היזמים. ובעוד מלאי הדירות הולך ומצטמצם, פרצה המלחמה וטרפה שוב את הקלפים - בחודש אוקטובר צנח היקף הביצוע של משכנתאות חדשות ועמד על כ-4.5 מיליארד שקל בלבד.

הביקוש אמנם התאושש מעט בנובמבר, אך בעיית ההיצע הולכת ומחריפה, כיוון שבשל המלחמה התחלות הבנייה הוקפאו לחלוטין, על רקע מחסור בפועלים ואי הוודאות הכוללת במשק.

במבט קדימה, ניתן להעריך באופן זהיר כי ככל שהחיים יחזרו למסלולם, שוק המשכנתאות צפוי להתחזק. יתכן שגם הקבלנים יעמיקו מבצעים על מנת למכור את המלאי העומד לרשותם ולצמצם את התחייבויותיהם. עם זאת, בשל תמונת ההיצע העגומה והמשך סביבת הריבית הגבוהה, יתכן כי בשנת 2024 המחירים ישובו לעלות והמצב יחריף ככל שהביקוש הגובר יפגוש מלאי נמוך יותר של דירות זמינות.

במצב שכזה, לשאלה האם זהו הזמן להתחייב למשכנתה, אין תשובה אחת שמתאימה לכולם - לכל משק בית יכולת משלו לגייס את ההון העצמי הנדרש, לעמוד בהחזרים ולקחת בחשבון הוצאות עתידיות. במצב זה חשוב אף יותר מתמיד להתאים בעזרת בנקאי משכנתאות מנוסה את הרכב ההלוואה לצרכי הלווים. מה שבכל זאת ברור כבר עכשיו הוא שהציפיות להורדת מחירים דרמטית, כמו גם ירידה מהותית בריבית - אינן ריאליות, בעוד שהסיכון לעליית מחיר הדירות בטווח הבינוני הוא די משמעותי.

*האמור אינו מהווה הצעה למתן ההלוואה. מתן הלוואה כפוף לשיקול דעת הבנק. אי עמידה בפירעון ההלוואה עלולה לגרור חיוב בריבית פיגורים והליכי הוצאה לפועל.

עוד כתבות

פטריק דרהי / צילום: Studio Alterego

לאחר התנגדות הרגולטורים: פטריק דרהי מודיע על שני משקיעים בינלאומיים שיצטרפו לעסקת רשת 13

הבעלים של HOT ו-i24News, פטריק דרהי, מודיע על שני משקיעים בינלאומיים בכירים שיצטרפו לעסקה של רשת 13 ● "מדובר בשילוב כוחות עוצמתי של שחקני מפתח בזירה העסקית הבינלאומית", ציין בדבריו ● במקביל להצעת דרהי, קבוצת ההייטקיסטים בראשות אסף רפפורט עדיין בתמונה

מיכלית גז נוזלי (LNG) בנמל קטאר / צילום: ap

בשל חסימת מיצרי הורמוז והמתקפות של איראן: קטאר עוצרת ייצור גז, דשנים וכימיקלים

על פי סוכנות הידיעות הקטארית, חברת האנרגיה הלאומית QatarEnergy הודיעה שהיא עוצרת את הייצור של חלק מהכימיקלים והמוצרים התעשייתיים המיוצרים במדינה ● קטאר היא יצואנית הגז השלישית בגודלה בעולם אחרי ארה"ב ורוסיה

טראמפ בבית הלבן, השבוע / צילום: Reuters, Kyle Mazza

טראמפ פתח במלחמה עם איראן. עכשיו הוא חושב איך לסיים אותה

בין הקדנציה הראשונה לשניה, טראמפ עבר ממדיניות אי התערבות ללכידת מדורו בוונצואלה והפצצה באיראן ● מומחים מסבירים על הלך הרוח בארה"ב לתקיפה, הצורך של טראמפ להוכיח אמינות וגם: תאריך הסיום שהגדיר טראמפ כדי להרגיע את הביקורת

רמי לוי / צילום: יונתן בלום

ביהמ"ש אישר לנהל ייצוגית נגד רמי לוי על טעות בדוחות

התביעה הוגשה על ידי בעל מניות ברמי לוי שיווק השקמה, בשל נזק שספגו המשקיעים לאחר שהחברה דיווחה על טעות שהגדילה את הרווח שלה ב-44 מיליון שקל ● רשות ני"ע הטילה קנס אישי על לוי בפרשה ● החברה: "אוחזים בטענות הגנה טובות"

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת על יום המסחר בשווקים

היום לא יתקיים מסחר בתל אביב לרגל חג הפורים ● הבורסה המקומית הציגה את עוצמתה לנוכח המלחמה עם איראן וסיכמה את היום החזק ביותר שלה מזה שש שנים ● ירידות חדות בבורסות אסיה, מחירי הנפט ממשיכים לזנק ● וול סטריט ננעלה במגמה מעורבת, סקטור הטכנולוגיה התאושש ● וגם: אנליסטים מעריכים מדוע הבורסה בניו יורק נותרה ללא פגע, בניגוד לרוב השווקים בעולם ● גלובס עושה סדר לקראת יום המסחר

מיצרי הורמוז / צילום: Reuters, Stringer

איראן שלפה את הנשק החזק ביותר שברשותה, ומאיימת על העולם בגל אינפלציוני חדש

חסימת מצר הורמוז על ידי משטר האייתוללות הציתה זינוק במחירי האנרגיה ● החשש בשווקים: מחיר הנפט עלול לנסוק ל־100 דולר ויותר לחבית ● כלכלנים מזהירים: הלחצים האינפלציוניים מתעוררים, והסוחרים כבר מתמחרים פחות הורדת ריבית בארה"ב עד סוף השנה

פרסומים כוזבים / צילום: צילום מסך מרשת אקס, 02.23.26

האיראנים משקרים, והעולם מהדהד את זה

מאז תחילת מבצע "שאגת הארי", את הרשתות החברתיות שוטפים פרסומים כוזבים שמבקשים להאדיר את הישגי איראן ● אחד מהם אפילו הגיע אלינו ● המשרוקית של גלובס 

השקעות ריטייל / איור: Shutterstock

המשקיעים שמובילים את העליות בבורסה בת"א בשנתיים האחרונות

בעבר נחשבו משקיעי הריטייל ל"ידיים החלשות" בשוק המקומי, שממהרים למכור בעת חשש או חוסר ודאות ● אלא שמתחילת המלחמה לפני כשנתיים וחצי, הללו מפגינים חסינות ומספקים רוח גבית לשוק המניות המקומי: "הם מסתכלים לטווח ארוך יותר ומבינים שיש כאן הזדמנות"

משרד האוצר בירושלים / צילום: Shutterstock

שר האוצר: מתווה פיצוי לעסקים יפורסם בימים הקרובים

בתום פגישה עם בכירי רשות המסים ונשיאות המגזר העסקי, הודיע שר האוצר בצלאל סמוטריץ' כי מתווה הפיצויים לעסקים שנפגעו במבצע "שאגת הארי" יתבסס על המודל שיושם ב"עם כלביא" ● באוצר העריכו תחילה כי לא יהיה צורך בפיצוי אם הלחימה תהיה קצרה, אך במגזר העסקי דרשו ודאות

ישראלים מוצאים מקלט בחניונים תת־קרקעיים / צילום: Reuters, Oren Ziv

מחקרים מגלים: על מה לא כדאי לדבר עם השכנים במקלט

כשהטילים משבשים את החיים ומפלס המתח והחרדה בעלייה, חזרנו למחקרים שיעזרו לנו לקבל החלטות תחת לחץ ועייפות, להתמודד עם החרדה של הילדים ולהתנהל ברוגע מול אנשים שחושבים אחרת מאיתנו במקלט או בממ"ד

האחים צחי (מימין) ועידו חג'ג' / צילום: יח''צ - שי תמיר

התביעה נגד האחים חג'ג': העליון אישר לחתוך בחצי את שכר הטרחה לעורכי הדין

אחרי שהמחוזי אישר פשרה בתביעה על ניצול הזדמנות עסקית, העליון צידד בהחלטה להפחית את שכר עורכי הדין של התובע בתיק למיליון שקל ● השופט גרוסקופף קבע כי חוות דעת כלכלית צריכה להיות מטעם מומחה שמינה ביהמ"ש, ולא מטעם בעלי עניין

תקיפה משותפת לארה''ב וישראל בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

המרוץ נגד השעון: ארה"ב מנסה להכריע את איראן לפני שתיגמר התחמושת

בפנטגון חוששים שקצב השימוש בתחמושת גבוה מיכולת הייצור ● בעוד ארה"ב וישראל מנסות לשתק את מערכי הטילים של טהרן, המחסור במיירטי THAAD וחץ 3 מעמיד את המזה"ת בסיכון ● האם המלאים המיועדים להרתעת סין וצפון קוריאה ייפתחו לטובת המערכה באיראן?

שדה התעופה בדובאי לאחר פגיעת הטיל האיראני / צילום: ap, Altaf Qadri

הם ברחו לדובאי כדי לא לשלם מסים, ועכשיו הם מבקשים חילוץ ממשלתי

מגן עדן של אפס מסים, יציבות וזוהר אינסטגרמי – למציאות של אזעקות, מחסור בציוד בסיסי וקריאות חילוץ: ההסלמה במפרץ מטלטלת את דובאי ● העיר שסימלה מודל הגירה לעשירים אירופים מערערת כעת את תדמית הביטחון והנוחות שבנתה בעשור האחרון

דוכן של אחת החברות הישראליות בביתן הישראלי ב-MWC / צילום: תמונה פרטית

עם מתנדבים ותחת אבטחה: כך מציגים הישראלים בתערוכת הסלולר בברצלונה

על רקע הלחימה, רק 15 מתוך 25 החברות שתכננו להשתתף הגיעו לביתן הישראלי בתערוכת MSC בברצלונה, שפועל תחת אבטחה מתוגברת ● במקביל, נוצר גל יוזמות תמיכה: סיוע למשפחות מילואימניקים, פרויקט משותף של בנק לאומי ומלון פתאל למען האוכלוסיה המבוגרת והטבות חריגות מחברות הסלולר בארץ ובחו”ל ● אירועים ומינויים

קלוד / צילום: Shutterstock

יתרונות ה-AI: הציוץ שהפתיע את פירמות עורכי הדין הגדולות בעולם

עו"ד ז'אק שפירו, המנהל משרד עורכי דין אמריקאי שמעסיק שני עובדים, הדגים בציוץ ברשת X איך באמצעות בינה מלאכותית גם משרד קטן יכול להתחרות בהצלחה במשרדים גדולים ● "פירמה קטנה שבנתה את עצמה סביב AI תצליח לא רק להתחרות בפירמות ענק - אלא גם לעקוף אותן בסיבוב"

מיצרי הורמוז / עיבוד: Shutterstock

"להורמוז אין חלופה": מה המשמעות של הצעד הדרמטי של איראן, ואיך תגיב ארה"ב

"להכרזה על סגירת מיצרי הורמוז יש יותר משמעות תודעתית מכל דבר אחר", כך אומר פרופ' יהושע קרסנה, מנהל הפורום לשת"פ אזורי במרכז דיין באוניברסיטת ת"א ● עוד מציין קרסנה, כי אם החסימה תימשך לאורך זמן, תהיה לה השפעה חמורה על השווקים "מחירי הנפט יזנקו, אולי אפילו ל-100 דולר"

בניין שנפגע מטיל איראני בתל אביב / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מי זכאי לפיצויים ואילו מסלולים כבר נפתחו? עשינו סדר

בשלושת הימים הראשונים של המבצע הוגש מספר נמוך יחסית של תביעות לרשות המסים ● מי זכאי לפיצוי, מהו ה"מסלול המהיר" ומה אם הדירה השכורה נפגעה? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

הירידות בוול סטריט מתמתנות. מניות התוכנה עולות, והישראליות שביניהן

נאסד"ק יורד ב-1% ● הדולר מתחזק, מחיר הזהב יורד ● תעודת הסל על מניות השבבים נופלת בכ-4% ● תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב עולות, בעוד המשקיעים מעריכים כי הורדת ריבית נוספת מתרחקת ● הביטקוין מוחק את מרבית העליות שלו מאתמול ונסחר סביב 66 אלף דולר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ וקנצלר גרמניה פרידריך מרץ במסיבת העיתונאים, היום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ סוגר חשבון: מאיים באמברגו על ספרד ותוקף את בריטניה

במהלך מסיבת עיתונאים עם קנצלר גרמניה פרידריך מרץ, איים טראמפ באמברגו על ספרד בעקבות סירובה להעלות את תקציב הביטחון והגבלת השימוש בבסיסיה, והעביר ביקורת חריפה על התנהלות ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ● מנגד, גרמניה זכתה לשבחים על תמיכתה המלאה והתרת השימוש בבסיסים

כלי רכב חדשים בנמל המפרץ / צילום: יח''צ

ההודעה של רשות הספנות שעלולה להוביל לעיכובים כבדים במסירות רכבים

רשות הספנות והנמלים הורתה לנמלים במפרץ חיפה ואשדוד שלא לאכסן כלי רכב חדשים נוספים ולפנות אותם תוך 3 ימים ● המשמעות: אוניות להובלת רכב יופנו לנמלים זרים ועלולים להיווצר עיכובים משמעותיים במסירות כלי הרכב