גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חגיגה במיליארד שקל: האוצר חושף - זו הסיבה שהם מסרבים לסייע לקבלנים

בדיקה של משרד האוצר בקרב חברות הנדל"ן הגדולות במשק מראה שהן חילקו דיבידנדים גם כשהענף כבר נכנס למשבר ב־2022, ולכן בקשתן לסיוע ממשלתי כעת לא מתקבלת ● בהתאחדות הקבלנים טוענים: "אנחנו נלחמים על חיינו"

בנייה / צילום: תמר מצפי
בנייה / צילום: תמר מצפי

במשרד אוצר מבהירים לפי שעה כי אין בדעתם לחלץ יזמי נדל"ן שייקלעו לקשיים, מעבר לבעיות הענפיות שנובעות מהמלחמה. לשיטתם, חברות הנדל"ן הגדולות לקחו לעצמן דיבידנדים בהיקף של יותר ממיליארד שקל וכן עשרות מיליוני שקלים למנהליהן, תוך שרכשו קרקעות במחירים יקרים ובאשראי גבוה, ובלי לחשוב על כך שסביבת הריבית עלולה להשתנות.

העובדים מסין דורשים שכר כפול והחובות נערמים: המציאות החדשה בענף הנדל"ן 
ליאו ליידרמן ראה את הנתון הזה לגבי שוק הנדל"ן ונדהם 

לגלובס נודע כי דברים ברוח זו נאמרו לנציגי התאחדות הקבלנים בוני הארץ, במסגרת מספר פגישות שנערכו עם נציגי האוצר ומשרד הבינוי והשיכון. הקבלנים טוענים כי עיקר הבעיות מצויות בחברות יזמיות קטנות ובחברות שפועלות בתחום התשתית, ולכן בדיקת האוצר אינה רלוונטית. בימים הקרובים תיערך פגישה נוספת, אך הפערים בין הצדדים נותרו עמוקים ביותר.

האופטימיות שלטה בשוק גם אחרי העלאות הריבית?

עד כמה המצב של ענף הבנייה הוא חמור? דווקא לגבי זה אין ויכוח. השוק נמצא במצוקה שלא נראתה כמותה עשורים. בישיבה שנערכה בשבוע שעבר בוועדת הפנים ואיכות הסביבה של הכנסת, אמר הכלכלן הראשי באוצר שמואל אברמזון כי רואים "עצירה של עסקאות לשוק הנדל"ן שמאוד מזכירה את הסגר בקורונה".

ואולם, באותה ישיבה אברמזון רמז כי על אף המצוקה הקשה שבה נתון הענף, באוצר סבורים שליזמים היו מספיק שנים של רווחיות יפה, ואם היו מתנהלים בצורה שקולה ומחושבת - מקרים כמו זה של חנן מור וחברות נוספות שמצויות בקשיים - לא היו מתרחשים, או שהיו מתרחשים בצורה מתונה יותר, והיזמים היו יכולים לפעול, על אף המשבר.

על פי בדיקה שנערכה באגף הכלכלן הראשי בקרב 30 יזמיות הנדל"ן הגדולות במשק, שחלקן נסחרות בבורסה וחלקן בבעלות פרטית, מאז 2016 ועד 2020 הרווחיות שלהן הוכפלה; ב־2021 היא ירדה, שכן נכלל בה המשבר שפקד את ענף הנדל"ן בקורונה.

 

במקביל, גם הדיבידנדים שחברות אלה חילקו הלכו ועלו עם השנים, וב־2021 הם הגיעו לשיא של יותר ממיליארד שקל, למעלה ממחצית מהרווח לפני מס. במקביל, מנהלי החברות הללו משכו לעצמם יותר מ־50 מיליון שקל במשכורות.

באוצר סירבו למסור את מלוא הנתונים במחקר שערכו, ואולם נתון בולט שהוצג בפני חברי ועדת הפנים הוא שבניגוד לטענת יזמי הנדל"ן, לפיה הם אינם מרוויחים מעליית מחירי הדירות, שכן מחירי הקרקע עולים בשיעורים גבוהים יותר, שיעורי הרווח מהמחזור לפני מס עלו במידה ניכרת, ככל שמחירי הדירות עלו: ב־2016 שיעור הרווח הגיע לכ־10% מהמחזור, ב־2019 לכ־14%, ב־2020 לכ־15.5% ואילו ב־2021 לכ־16.5%.

מדגם אקראי שערכנו בקרב חברות יזמיות על חלוקת דיבידנדים (לפי הדוחות הכספיים), יכול ללמד במשהו על אווירת האופטימיות הגדולה ששררה בענף ב־2021, שהייתה שנת גאות של כל הזמנים בישראל. בחלק מהחברות שבדקנו גם חילקו דיבידנדים במרץ 2022, בזמן שידעו שהמצב הכלכלי עומד להשתנות לרעה.

אפריקה מגורים חילקה במהלך 2021 דיבידנדים בגובה של 90 מיליון שקל והוסיפה עוד 30 מיליון שקל במרץ 2022; חברת י.ח. דמרי חילקה במהלך 2021 דיבידנדים של 80 מיליון שקל ובאפריל 2022 הוסיפה עוד 62 מיליון שקל; ישראל קנדה חילקה דיבידנדים של 56 מיליון שקל ב־2021; רוטשטיין חילקה דיבידנדים של 8 מיליון שקל ב־2021 והוסיפה במרץ 2022 עוד 10 מיליון שקל; חברת פרשקובסקי חילקה דיבידנד של 56 מיליון שקל ב־2021 ועוד 10 מיליון שקל ב־מרץ 2022.

כאמור, מדובר ברשימה אקראית של חברות יזמיות, ואין בה כדי לטעון משהו כנגד הנהלות החברות הללו.

"יזמי הנדל"ן משכו דיבידנדים ומשכורות בזמן הגאות, רכשו קרקעות במחירים אסטרונומיים עם ליווי בנקאי גדול, ועכשיו הם רוצים עזרה מהמדינה בעת המשבר - וזה לא יקרה. האוצר לא יחלץ חברות כאלה", אומר גורם המעורה בדיונים שמתקיימים בין האוצר, משרד השיכון ונציגי הקבלנים.

ההיצע בשיא אך יזמים לא ממהרים להוריד מחירים

ההיבט השני הוא ניהול מלאי הדירות הלא מכור שבידי היזמים. בסוף השבוע הנוכחי צפויה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לעדכן את נתוני המלאי הזה, שבסוף ספטמבר הגיע ל־61.4 אלף דירות, ועל פי כל הסימנים הוא אמור עוד לגדול.

לצורך המחשה, מדובר בכמות שגדולה פי חמישה ממלאי הדירות שהחזיקו היזמים ערב מלחמת לבנון השנייה ובכמות כפולה מזו שהחזיקו ב־2015.

איך זה יכול להיות? הטענה הבסיסית של התאחדות הקבלנים בוני הארץ היא שהביקושים נמחקו, אך באוצר מתקשים לקבל את הדברים.

רכז שיכון ונדל"ן באגף התקציבים באוצר, אסף וקסלר ציין בדיון בוועדת הפנים, כי יזמי הנדל"ן נדרשים להתאים את מחירי הדירות למציאות הכלכלית הקשה במדינה. "הדירות האלה ימכרו בהיקף כזה או אחר אם יורידו מחירים. בסוף מדובר בשיווי משקל כלכלי. יש פתרונות שוק שיכולים לקרות ולזה אנחנו שואפים", אמר וקסלר.

וקסלר הצביע על כך שמדד מחירי הדירות של הלמ"ס ירד ברמה של 1.8% בשנה האחרונה, ורמז שזו אינה ירידה מספקת. ואולם נתונים לא רשמיים שמפרסמת הלמ"ס מורים כי מחירי הדירות החדשות הנרכשות בשוק החופשי (כלומר מבלי לכלול את הדירות המסובסדות של מחיר למשתכן והתוכניות הממשיכות), ירדו ב־8%.

בפועל נראה, כי הירידות גדולות אף יותר. מנכ"ל משרד השיכון, יהודה מורגנשטרן העריך בשיחה עם גלובס, כי בתוספת להטבות שמציעים היזמים בימים אלה לרוכשים, בהן הטבות פיננסיות כמו סבסוד משכנתאות ודחיות בתשלומים, והטבות שבאות ידי ביטוי באבזור דירות, הירידות בפועל גבוהות בהרבה, עולות על 10% ואף מגיעות לעתים ל־15%. ואולם באוצר סבורים, שאם מלאי הדירות הלא מכורות מוסיף לגדול זה רק מוכיח שיש מקום לירידות מחירים משמעותיות.

מנגד, סגן נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, חיים פייגלין אמר לוקסלר: "אתה מציע שענף הבנייה יושיט את היד לצווארו ויתאבד. ענף הבנייה יושב על 500 מיליארד שקל חוב. אנחנו נלחמים על חיינו כרגע. יש קבלנים קטנים שמייצרים 80% מהיצע הדירות, ואין להם את היכולות שהאוצר חושב שיש להם. עם הרווחים הקבלן משלם מסים גבוהים ורוכש קרקעות להתחלות בנייה חדשות".

"זה לא קשור למצב החברות הבורסאיות"

סגן נשיא אחר של ההתאחדות ניר ינושבסקי, הסביר איפה טמונה הבעיה לשיטתו: "היינו צריכים לקחת הרבה זמן כדי להסביר לאנשי האוצר, מה ההבדל בין יזמים לקבלנים, לקבלני תשתיות, לקבלנים שבונים מרכז מסחרי, לקבלנים שבונים פרויקטים למגורים".

הוא מוסיף: "אנחנו מצפים לגמישות בהבנת האירוע. להתנהגות של מצב חירום - אבל אין כלום. הענף צריך עוד 100 אלף עובדים - הממשלה מפזרת מספרים, אבל בפועל עוד לא קיבלנו עובד אחד. וזה לא קשור למצב החברות הבורסאיות. היזמים הקטנים בפריפריה והקבלנים הקטנים - הם הנפגעים ואם היו בודקים את הרווחיות של ענף התשתיות היו רואים שגם בימים רגילים היא מאוד נמוכה".

עוד כתבות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר