גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התאחדות הקבלנים פוצצה את הדיונים עם האוצר אודות הדרכים לשקם את הענף

לגלובס נודע כי חלק מההחלטה של התאחדות הקבלנים להפסיק את הדיונים עם משרד האוצר, נובע מכך שהתבקשו לדבריהם להוריד את מחירי הדירות, "תוך אי הבנה מוחלט של הענף"

נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ ראול סרוגו, ''משרד האוצר מתנהג מולנו בצורה לא רצינית'' / צילום: כדיה לוי
נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ ראול סרוגו, ''משרד האוצר מתנהג מולנו בצורה לא רצינית'' / צילום: כדיה לוי

נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו הודיע, כי נציגי ההתאחדות לא יוסיפו לפגוש נציגים מהאוצר, שנועדו לשקם את ענף הבנייה, בעקבות המלחמה. "משרד האוצר מתנהג מולנו בצורה לא רצינית. לדיונים שנערכים איתנו ובוועדות הכנסת הם שולחים את מספרי שלוש, ארבע וחמש באגף התקציבים; שר האוצר מסרב להיפגש איתנו, ומהפגישות שנערכו ביננו לבינם לא יצא כלום", אמר סרוגו לגלובס. לגלובס נודע עוד, כי חלק מההחלטה לפוצץ את הדיונים נובע מהגישה שזיהו בהתאחדות אצל האוצר, שבודק את מדיניות הדיווידנדים שלהם ודורש מהם להוריד את מחירי הדירות, "תוך אי הבנה מוחלט של הענף", אומר סרוגו.

אי הוודאות בשוק הנדל"ן: "מי שזכה במכרז במחיר גבוה מנסה לבטל"
משכנתאות בהיקף 5.5 מיליארד שקל נלקחו בנובמבר - 21% יותר לעומת אוקטובר

בשבועות האחרונים התנהלו מספר פגישות בין נציגי משרדי האוצר והשיכון עם נציגים מהתאחדות הקבלנים בוני הארץ, בניסיון לגבש פתרון לבעיות הקשות שמהן סובל ענף הבנייה בתקופה האחרונה, ואשר מאוד הוחרפו עם תחילת המלחמה. 

בין הבעיות: הריביות הגבוהות ומצוקת כוח האדם

בעיות היסוד שגורמות למצוקה אצל הקבלנים הן הריביות הגבוהות, שמייקרות עבורם את עלויות הליווי, ומורידות את הביקושים לדירות שהם מקימים; מצוקת כוח אדם חמורה שממנה סובל הענף הזה החלה זמן רב לפני פרוץ המלחמה, אך המדינה מפעילה מכסות של יבוא כוח עבודה זר, והביורוקרטיה סביב הנושא כבדה מאוד ויקרה מאוד. 

המלחמה החמירה מאוד את המצוקות, שכן הציבור שעוד קודם לכן צמצם מאוד את רכישת הדירות שלו, הקטין אותן עוד יותר; עשרות אלפי עובדים פלסטינים מנועים מלשוב לעבודתם, וכך נותרו קבלנים, במיוחד קטנים, ללא עובדים כלל; עלויות הבנייה עלו מאוד בתקופה האחרונה ומקשות אף הן, והמלחמה מקשה עוד יותר על היזמים והקבלנים לעמוד במחירי הקרקעות. 

כאמור, עד כה התקיימו מספר פגישות בין הצדדים, אך ללא התקדמות כלל. כפי שפורסם בגלובס, באוצר חושדים בקבלנים, כי הם מעוניינים לסייע להם באמצעות גיבוש צעדים שיבלמו את ירידות המחירים שנרשמו באחרונה. כפי שפורסם בגלובס, באוצר כועסים על התנהלות חברות הנדל"ן, שבתקופת הגאות בענף, חילקו דיווידנדים במאות מיליוני שקלים (ב-2021 הם חצו את רף המיליארד שקל), ועתה הם מחזיקים במלאי שיא של דירות לא מכורות שעובר את ה-60 אלף, אך לא ממהרים להוריד את מחיריהן. 

עיקר הבעיות מצויות בחברות יזמיות קטנות

לגלובס נודע כי דברים ברוח זו נאמרו לנציגי התאחדות הקבלנים בוני הארץ, במסגרת מספר פגישות שנערכו עם נציגי האוצר ומשרד הבינוי והשיכון. נציגי הקבלנים טוענים, כי עיקר הבעיות מצויות בחברות יזמיות קטנות ובחברות שפועלות בתחום התשתית, וכי הם מנועים להוריד מחירי דירות מעבר לרף מינימום מסוים, שנקבע בחוזה הליווי שלהם עם הבנקים המלווים, ולכן טענות האוצר אינן רלבנטיות. 

סרוגו טוען, כי השימוש בטיעונים הללו מעיד על אי הבנה מצד האוצר את ענף הבנייה, ועל מיסמוס הדיונים, ואולם הוא מוסיף, כי העדרם מהדיונים של נושאי תפקידים בכירים באוצר, ובראשם השר - הוא הבעייתי יותר: "זה מראה לך את הגישה", הוא אומר. "בדיונים בוועדות הכנסת על מתווה הפיצויים לקבלנים, במיוחד הקטנים, שנמצאים בבעיה קשה מאוד, משום שאין להם את העובדים הפלסטינים הגעתי לשם וראיתי את מספרי ארבע וחמש באגף התקציבים. זה מראה, שהם בורחים מכל קבלת החלטות ומכל דיון ואנחנו לא מוכנים לדיוני סרק עם האוצר, שכל תפקידם זה למרוח אותנו". 

בנקודות מסוימות קיימת אי הסכמה יסודית בין הצדדים. אחת הראשיות שבהן היא הצעת ההתאחדות להוריד את מס הרכישה על משקיעים ל-5%, כפי שנעשה לפני 3 שנים על ידי שר האוצר לשעבר ישראל כ"ץ. באוצר מתנגדים לכך נחרצות וטוענים שמדובר בצעד שיעלה את מחירי הדירות. 

סרוגו טוען, כי הצעד הזה לא יעלה את מחירי הדירות, משום שמשקיעים רוכשים דירות מוזלות בפרי סייל ומשום שהוא יתרום לגידול בהיצע הדירות, שכן יזמים שייהנו מהביקושים הגדלים, יתחילו ליזום פרויקטים חדשים. 

בנקודות אחרות ובראשן מצוקת העובדים, דווקא קיימת הסכמה רחבה בין הצדדים, אך סרוגו טוען, כי "הם לא עושים שום דבר לקדם את זה. ראשוני העובדים יגיעו בינואר, וזה בעקבות החלטה שהתקבלה באוקטובר. אז יגיעו 5,000 או 10,000 עובדים. זו טיפה בים. צריך להביא לכאן עוד 80 אלף עובדים זרים ולפי הקצב שלהם זה ייקח עד סוף השנה הבאה. איך אנחנו יכולים להחזיק מעמד, כשאין לנו עובדים? צריך כאן התערבות של שר האוצר וראש הממשלה. אי אפשר להסתפק ברגולציה הרגילה. צריך לשנות מהיסוד את הגישה, וכרגע משרד השיכון נלחם לבד בנושאים הללו. במקומות רבים שנת הלימודים הבאה של ספטמבר 2024 לא תפתח בזמן, כי לא מקימים עכשיו את בתי הספר. הם פשוט לא מבינים מה שהם צריכים לעשות. מיום תחילת הממשלה הנוכחית - אין תוכנית דיור. אין. ואחרי כן מתפלאים למה מחירי הדירות לא יורדים?".

ממשרד האוצר נמסר בתגובה כי "משרד האוצר מבצע עבודת מטה רחבה כדרך קבע בנוגע לשוק הדיור בישראל, ובפרט ביחס למצב כיום. העבודה המקצועית מתבצעת על בסיס הנתונים הכלכליים במשק ולא לפי היקף הלחץ התקשורתי.

"במסגרת תהליכי העבודה, המשרד מקיים שיח עם כלל הגורמים הרלוונטים בשוק, ובהם קבלנים רבים, מהתאחדות ומחוצה לה, וגורמי מימון רבים.

"המשרד גיבש וקידם, בשיתוף פעולה בין ממשלתי מלא, מספר רחב של פעולות סיוע לשוק ובהם מענקים לעידוד תעסוקת ישראלים בענף, תקצוב הכשרות לעובדים בענף הבנייה, תכנית הסיוע לקבלנים במסגרת תכנית הסיוע המשקית, הרחבת המכסות לעובדים זרים ועוד".

מלשכת שר האוצר סמוטריץ' נמסר, כי לא ידוע להם על כל ניסיון לקיים פגישה בין ההתאחדות לבין השר.

עוד כתבות

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; למה טסלה מזנקת ב-7.5% במסחר המוקדם?

המסחר באסיה ננעל בעליות ● השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.765 שקלים ● פיליפס מזנקת ב-37% ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזוןן תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי דונלד טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?