גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היועץ הכלכלי של ראש הממשלה דוחף לביטול התקציב החדש ל-2024

לגלובס נודע כי אבי שמחון, ראש המועצה הלאומית לכלכלה, מציע לבטל את התקציב החדש ובמקומו להשתמש בקופסא חוץ־תקציבית שתמומן ברובה ככולה מהגדלת החוב ● המהלך יאפשר לממשלה לחמוק מקיצוצים כואבים כמו ביטול הכספים הקואליציוניים

אבי שמחון / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות
אבי שמחון / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

בימים אלה עסוקים במשרד האוצר בוויכוחים בין השר בצלאל סמוטריץ' לבין הדרג המקצועי, בשאלות היכן ניתן לקצץ בתקציב החדש ל־2024 והאם להעלות מסים כדי לשלם את המחיר הכלכלי של מלחמת חרבות ברזל. המאבק הזה הסלים לכדי קמפיין ממומן של מפלגת הציונות הדתית, בראשות סמוטריץ', נגד פקידי האוצר ה"מנותקים". אולם, ייתכן שהריבים הללו מיותרים, כיוון שהתקציב החדש בכלל לא יעבור. כך לפחות מציע ראש המועצה הלאומית לכלכלה, פרופ' אבי שמחון, לפי מספר גורמים שונים במשרד האוצר.

סמוטריץ' הסכים לקצץ כספים קואליציוניים ליהודה ושומרון. המאבק האמיתי יהיה על תקציב 2024
כ-7,000 דירות יוגרלו ב"דירה בהנחה": באילו ערים וכמה כבר נרשמו?
דרור מרמור, דעה | בעיצומו של משבר, הורדת ריבית היא צו השעה אבל גם סכנה גדולה

לעקוף את המשוכה המשפטית

זוהי לא תהיה הפעם הראשונה שממשלת נתניהו, בשיתוף יועצו הוותיק שמחון, נמנעת מאישור תקציב מדינה תחת משבר כלכלי. הפעם האחרונה הייתה בתקופת הקורונה, כאשר ישראל כ"ץ הפך כנראה לשר האוצר הראשון בתולדות המדינה שלא העביר תקציב, בעיקר מסיבות פוליטיות של נתניהו. כחלופה, הממשלה העבירה יותר מ־100 מיליארד שקל ב"קופסאות" חוץ־תקציביות וניפחה את הגירעון. באוצר חוששים שתרחיש דומה עומד בפתח.

המשמעות של יישום הרעיון הזה תהיה ניהול המדינה בשנה הקרובה תחת התקציב הדו־שנתי שאושר עוד במאי 2023, ובוודאי שלא הביא בחשבון את צרכי המלחמה. אלא שכאן עומדת בעיה משפטית. אם תקציב חדש לא יחוקק, הממשלה תהיה מחוייבת להציג תוכנית התכנסות תקציבית ענקית של 67 מיליארד שקל, בהתאם לדוח ההפרשים של האוצר. אם לא תעשה זאת, היא תידרש לבצע קיצוץ רוחבי ושרירותי בהיקף אדיר זה בתקציב הממשלה.

לשמחון יש פיתרון לעקוף את המשוכה המשפטית: הממשלה תפרוץ בחקיקה את מגבלת הגירעון הקבועה בחוק יסוד התקציב. זה ימנע את הקיצוץ הרוחבי. ובמקום לבנות תקציב חדש, יעמידו קופסא חוץ־תקציבית, שתמומן ברובה ככולה מהגדלת החוב. הקופה תוגדר למטרות ביטחון, אבל ייתכן שהממשלה תוכל להעמיס עליה גם הוצאות אחרות הקשורות בעקיפין במלחמה.

איך למלא בור בעומק של 67 מיליארד שקל

שמחון מייצג בפועל את נתניהו בשיחות מול האוצר על התקציב. הקפאת דיוני התקציב תאפשר לממשלה לחמוק ממהלכי התייעלות כואבים שמבקשים בתוך האוצר, כמו ביטול הכספים הקואליציוניים או סגירת משרדי ממשלה "מיותרים". שמחון מוכן כנראה להתפשר לכל היותר על קיצוץ של כ־5 מיליארדי שקלים, פחות מאחוז בודד מתוך תקציב כולל של יותר מחצי טריליון שקל. על ביטול הטבות מס, מבחינתו, אין בכלל מה לדבר. שמחון לא דואג שהגירעון יעלה לרמות גבוהות, כיוון שלדעתו הכלכלה הישראלית תחווה התאוששות מהירה אחרי המלחמה, כמו בסוף משבר הקורונה.

דיוני התקציב לשנת 2024, שמתקיימים בימים אלה במשרד האוצר, מתמקדים בשאלה כיצד למלא בור תקציבי בעומק של 67 מיליארד שקל. הבור הזה נחפר בתחתית קופת המדינה בעיקר בגלל המלחמה, אבל התחיל להיווצר עוד קודם לכן בימי החקיקה המשפטית של הממשלה. ללא התכנסות תקציבית בסכום עתק זה, יזנק הגירעון לרמה מסוכנת של 6%, על פי התחזיות העדכניות באוצר.

פקידי האוצר מבקשים למלא כמחצית מהבור באמצעות בקיצוצים בתקציב הממשלה וכן הגדלת ההכנסות דרך גזירות מס לציבור. את היתרה, בלית ברירה, יגייסו בהנפקת אגרות חוב. מנגד, שר האוצר, בצלאל סמוטריץ', הציע לסתום את הבור בתמהיל של 85%־90% הלוואות על חשבון הגדלת הגירעון - בתוספת צעדי התייעלות מינימליים. ההצעה של שמחון היא קיצונית עוד יותר ובפועל כמעט שאינה מגבילה את הגירעון. ייצא כמה שייצא, גם אם תוצאה תהיה גירעון של כ־6% - שהם מינוס של כ־115 מיליארד שקל בקופת המדינה.

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

הפערים בתוך האוצר עד כדי כך גדולים?

כך, יהיה פשטני מדי לתאר את המאבק על תקציב 2024 כמאבק דו־צדדי בין סמוטריץ' לאנשי המקצוע במשרדו. את השחקנים שפעילים בשלב זה בזירת גיבוש התקציב ניתן למקם לאורך ציר. בקצהו האחד, העמדה האוצרית הקלאסית התומכת בהתכנסות פיסקאלית חדה. בקצהו השני, הגישה "האופטימית", לפיה יש מספיק כסף להכל, שהסמן הימני שלה הוא שמחון. גם אם סמוטריץ' ירצה להעביר תקציב אחראי, ספק גדול אם יקבל לכך גיבוי מראש הממשלה. על כן, הוא מעדיף מלכתחילה שלא לצאת האיש הרע - ומדגיש בקמפיין ממומן שכל מחשבה על התייעלות כואבת היא באחריות "הפקידים" בלבד.

במציאות, הפקידים באוצר הם לא מקשה אחת. ניתן למצוא בקרבם גוונים שונים של התנגדות לכוונות הדרג הפוליטי. אם מימינו של סמוטריץ' בציר האידיאולוגי עומד שמחון, הרי שהראשון משמאלו הוא מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר.

בתוך המאבקים באוצר, הייזלר מתפקד כדמות מתווכת ומפשרת. המנכ"ל מנסה למשוך את סמוטריץ' לכיוון מרסן יותר, ואפילו לא חושש מהצעה להעלות את המע"מ בחצי אחוז כדי לעזור לכנס את התקציב. את הייזלר מושך שמאלה ראש אגף התקציבים, יוגב גרדוס, שגם הוא לא החוליה הקיצונית ביותר.

יוגב גרדוס, הממונה על התקציבים / צילום: עודד קרני

על גרדוס מופעלים לחצים בתוך האגף, מחלק מהסגנים והרכזים שלו, שחושבים שאגף תקציבים צריך לצעוק בקול ברור יותר נגד הכוונות הפוליטיות לניצול המלחמה כשעת כושר להתפזרות תקציבית פרועה.

גורמים בתוך האוצר אומרים כי מאחורי כל הריבים, הפערים בין סמוטריץ' לבין אגף התקציבים הם לא באמת כל כך גדולים. לדבריהם, סמוטריץ' נמצא במלכוד. הוא יודע שאם הוא יילך עם אגף תקציבים, הוא לא באמת יוכל לספק להם את הסחורה מול נתניהו.

"ברור לו שאם הוא לא יהיה עם האגף עד הסוף, הוא לא יקבל את התמיכה מהאגף, ולכן יותר נוח לו לתפוס את הצד השני".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

אפקט הפרפר של מחיר למשתכן: איך ההגרלות משנות אפילו את הסטטוס הזוגי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

הבורסה בלונדון, בריטניה / צילום: Shutterstock

עליות קלות בבורסות אירופה; החוזים על וול סטריט ירוקים

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● מניית אפל עולה במסחר המוקדם ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● בשעה 15:30 (שעון ישראל) יפורסם דוח התעסוקה בארה"ב לחודש אפריל ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו