גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טכנולוגיה במקום ראש אמ"ן: האם זה מה שהיה יכול למנוע את הטבח של חמאס?

גופי המודיעין לא הצליחו להזהיר מפני 7 באוקטובר, וההנחה שהטכנולוגיה היא שעיוורה אותם הפכה לתפיסה רווחת ● אך יש מי שדווקא סבור שאם AI הייתה גורם משמעותי בשולחן מקבלי ההחלטות, הדברים היו נראים אחרת: "אנחנו מדברים על כלי שאפשר לעשות איתו התייעצות אסטרטגית, לא רק תבניות דאטה" ● איך המהפכה עדיין לא הגיעה לצה"ל?

האם ChatGPT היה מתריע מפני מתקפת הפתע של חמאס? / צילום: Shutterstock
האם ChatGPT היה מתריע מפני מתקפת הפתע של חמאס? / צילום: Shutterstock

 

ב-6 ביולי שלחה נגדת ב-8200 מייל שכותרתו "מוות בקיבוץ, ובכל מחיר". בו היא פירטה, כפי שנחשף בתוכנית "עובדה", על "אימון מטורף של שתי פלוגות נוח'בה". המידע היה נראה ערכי מאוד, עד שאחד הקצינים הבכירים הגיב: "התרגיל משוגע לגמרי… אך הוא דמיוני לחלוטין".

מלונות יוקרה, צוות הפקה וחומוס בדרכים: איך נראים ביקורי התמיכה של הסלבס בארץ
אוניברסיטת העילית שפיצחה את המורכבות של 7 באוקטובר
אנטישמיות, גניבה ספרותית והתפטרות: מי את קלודין גיי?

התכתבות זו בצירוף עדות התצפיתניות מנחל עוז שהתריעו על אירועים חריגים בקרבת הגבול מעלות את השאלה שלא מניחה את הדעת - האם המודיעין הישראלי היה יכול להתריע על אירועי 7 באוקטובר? האם, אילולא היינו שבויים בקונספציות, ניתן היה למנוע את הטבח המזוויע שביצע חמאס?

קשה לחשוב כיצד המוח האנושי יכול לשבור תפיסות מקובעות, אך בעולם כל כך מתקדם חייבים לשאול אם זה בדיוק המקום של הטכנולוגיה. רק כמה חודשים לפני המלחמה, במאי האחרון, כתבו תא"ל (מיל') איתי ברון וד"ר תהילה שוורץ־אלטשולר מחקר ראשוני בדיוק בנושא זה - "מקום ליד השולחן: האם ChatGPT יכול לשבור את הקונספציה?". במחקר, שנכתב עבור המרכז למורשת מודיעין והמכון לחקר המתודולוגיה של המודיעין, הם ניסו לבחון את המקום של הבינה המלאכותית הגרנטיבית במאמץ הצה"לי.

ד''ר תהילה שוורץ אלטשולר, המכון הישראלי לדמוקרטיה / צילום: איל יצהר

"בערב יום הכיפורים מתכנסת הצמרת המדינית־ביטחונית של ישראל לדיון חירום סביב שולחנה של ראש הממשלה", נכתב במחקר. "ראש אמ"ן מציג את המידע ההתרעתי שהגיע בימים האחרונים. הוא פותח במידע ובהערכות שהעביר המלך חוסיין לראש הממשלה וממשיך בניתוח שורה של סימנים מטרידים נוספים. בסיום הסקירה שואלת ראש הממשלה (גולדה מאיר - נ"ט): האם תהיה מלחמה מחר? את התשובה שהשיב ראש אמ"ן ב־5 באוקטובר 1973 אנחנו מכירים היטב".

אלא שברון ושוורץ־אלטשולר החליטו לאתגר את הקונספציה - והחליפו את ראש אמ"ן דאז ב-ChatGPT של חברת OpenAI. ראש אמ"ן הזה חשב קצת אחרת וסיפק את התשובה: "יש היתכנות למלחמה בטווח הזמן הקרוב והסבירות למלחמה גבוהה יותר מזו של השלום".

בינה מלאכותית לצד קצינים

מלבד תרחיש יום כיפור, המחקר ערך שתי סימולציות נוספות. האחת עסקה במתקפה היפנית על פרל הארבור, שוב, באספקת מידע מודיעיני רלוונטי. השני עסק באירוע דמיוני של שיגור טיל קרקע־קרקע לעבר ישראל מסוריה בשנת 2014, כולל הזרמת ידיעות מודיעיניות בדיוניות. הם לא נתנו את כלל המידע "במכה", אלא ניהלו שיח עם המערכת, כפי שנעשה סביב שולחן הדיונים.

התזה העיקרית שעולה מהמחקר ברורה: המכונה לא יכולה להחליף באמת את אנשי המודיעין, אבל היא בהחלט צריכה לשבת סביב השולחן בשל ההבנות השונות שלה ובשל היכולת להצביע על הקונספציה. "אין לבינה המלאכותית את אותה התנגדות עיקשת", נכתב. "ההשערה שעולה מהסימולציות היא שהקונספציה נתפסת בידי ה-GPT כפרט מידע נוסף ולא ככזה שיש לו עדיפות על פרטי המידע האחרים. זאת, ככל הנראה, משום שדרך הניתוח שלו שונה מזו של חוקרים אנושיים שנזקקים למסגרת תפיסתית (קונספציה) כדי לברר את המציאות ולהבין אותה".

ככל שהתקדמו הניסיונות צמד החוקרים הבינו כי למערכת הבינה המלאכותית יש סגולות ויכולות חשיבה גבוהות. מובן שיש לה ליקויים, הטיות ואפילו מגבלות קשות בכל הקשור לתיאור של מציאות עדכנית. אך לדבריהם, זה לא השפיע על הסימולציות, מכיוון שלא נעשה שימוש ביכולת חיפוש המידע - אלא החוקרים סיפקו בעצמם את נתוני היסוד.

בשורה התחתונה, כאמור, החוקרים מציעים של-GPT יהיה מקום בשולחן לצד קציני צה"ל הבכירים. הם לא מתכוונים שזה יחליף את אמ"ן או את החוקרים בחטיבת המחקר, אלא שהקצינים יעשו בו שימוש להעשרת תהליך החשיבה שלהם. "בסופו של דבר, אם רוצים כלי לחשיבה אסטרטגית - המערכת לא יכולה להחליף לגמרי את האדם. אבל היא יכולה לעזור לנו לחשוב על העתיד", אומרת לגלובס שוורץ־אלטשולר, עמיתה בכירה במכון הישראלי לדמוקרטיה. "עם זאת, צריך לומר שבמקביל יש לתקן את תהליך קבלת ההחלטות האנושיות. המכונה לא תוכל לסייע אם לא יקשיבו לה".

​"צריך לזכור שהמידע המודיעיני שלנו הוא לא רק טקסט או ידיעות שאוספות התצפיתניות", מסבירה בראיון לגלובס ד"ר ענתבי, מנהלת תוכנית טכנולוגיות מתקדמות במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS). "מידע מודיעיני הוא הרבה יותר מורכב. אנחנו מדברים על איסוף המון שעות של שיחות, קשר, ויזואליות ועוד. צוואר הבקבוק כיום הוא עיבוד החומר הרלוונטי. תמיד צריך מקבל החלטות בקצה שמחליט אילו חומרים נכנסים למערכת, אז יש מצב שגם אם הייתה לנו מערכת כזו, הממצאים החשובים לא היו נכנסים אליה בזמן אמת. לאדם יש את הפוטנציאל שיכול לגרום למערכת כזו להצליח או להיכשל".

בינתיים בצה"ל ובגופי ביטחון רבים אחרים הבינה המלאכותית כבר מהווה יכולת משמעותית מאוד שמייחסים לה חשיבות רבה. צה"ל אוסף כמויות רבות של מידע, ונדרשת הדרך הטובה ביותר לעבד אותו. לכן בשנת 2022 הקימו בצה"ל לראשונה את מחלקת מידע ובינה מלאכותית באגף התקשוב, זאת מתוך הבנה של הגורמים הביטחוניים שיש צורך בגורם שידע לתכלל את החומרים ולבנות מפעלי כוח.

ולמרות זאת, שוורץ־אלטשולר מציינת שהבינה המלאכותית היוצרת היא צעד אחד קדימה. "אנחנו מדברים על מערכת שאפשר לעשות איתה התייעצות אסטרטגית. זה הרבה יותר מאשר תבניות בתוך הדאטה".

"לבינה מלאכותית קשה מאוד להסביר למה היא פלטה את המידע שהיא פלטה, ולכן נכנס כאן אלמנט שנקרא explainable AI, בינה מלאכותית שיודעת לנמק איך היא הגיעה לתוצאה שהיא הגיעה אליה", מסביר לגלובס אל"מ (במיל') יריב חסר, מנה"ל הפעילות בפאגאיה ישראל. חסר שירת בצה"ל 25 שנה בתפקידים שונים, שהאחרון שבהם היה רמ"ח מערכות בחיל האוויר. במסגרת תפקידו היה אחראי על הנדסת וארכיטקטורת מערכות, תקשורת, מערכות מידע בבור של החיל והטמעת טכנולוגיות בחיל.

יריב חסר, מנהל פעילות פאגאיה ישראל / צילום: שלומי יוסף

"נניח שהמערכת הייתה פולטת שיש סבירות של 80% שתהיה לחימה בעת הזאת. בכירי צה"ל היו יכולים לשאול מדוע היא חושבת ככה. ואז היא הייתה מנמקת: יש כאן אירוע ברמה של חטיבה, אחרי תקופה של שקט נוצר אירוע חריג ועוד. זה יכול להביא סט יכולות שלא קיים עד היום".

הטכנולוגיה עיוורה את צה"ל?

מלבד שאלת הבינה המלאכותית, שעוד נחזור אליה בהמשך, אחד הוויכוחים הציבוריים שתפסו נפח בישראל סביב מתקפת הפתע הרצחנית של מחבלי ארגון הטרור חמאס הייתה שאלת הטכנולוגיה בכלל. יש הטוענים כי הטכנולוגיה, החדשנות והקדמה דווקא עיוורו את צה"ל. כך לדוגמה, מרוב ההצלחה של כיפת ברזל - בצה"ל שכחו להרים את המשקפת או את העיניים ולראות מה קורה במציאות.

מנגד, יש הטוענים שמדינת ישראל לא הסתמכה מספיק על הטכנולוגיה. או במילים אחרות - צה"ל, בהיותו אחד מהצבאות המתקדמים ביותר בתחום הטכנולוגיה והחדשנות, יכול היה לייחס חשיבות אחרת לחלוטין לטכנולוגיה ולשנות את התפיסה הקיימת בפנים. כך, לא מעט מומחים מציעים להשתמש בבינה המלאכותית הגנרטיבית בדיוק בשביל זה.

"אני חושבת שטענת 'הטכנולוגיה עיוורה אותנו' היא בין המנותקת מהמציאות להזויה", מסבירה ד"ר לירן ענתבי. "זה ידוע שהיה פה מחדל ותקלה גדולים מאוד. אבל להאשים את הטכנולוגיה? כל תפיסת הביטחון של ישראל מאז הקמתה מבוססת על טכנולוגיה, זה משרת אותנו נאמנה. להאשים את הטכנולוגיה זה להסיר את האחריות מבני האדם".

"מה שכשל ב־7 באוקטובר הוא לא הסנסורים כשלעצמם - אלא תהליך קבלת ההחלטות והעיבוד", מסביר חסר. "יכולנו לסמוך יותר על טכנולוגיה. בעוד הצבא משקיע המון אנרגיה, משאבים ויכולות בצד של הסנסורים והטכנולוגיה כמו מכ"מים, יש מקום לשילוב רחב יותר של טכנולוגיה בעיבוד ובקבלת ההחלטות.

"הדוגמה הטובה ביותר היא בבינה המלאכותית - בעולמות הפיננסים אפשר להעריך את סיכוני האשראי בצורה טובה יותר מבני אדם. הבינה המלאכותית לא פועלת בצורה מוטה".

הטמעת המערכות תיקח עשור

ואחרי הכול, מתי נזכה לראות את הבינה המלאכותית היוצרת בצה"ל? חסר מסביר שתהליכי האימוץ של טכנולוגיות בצה"ל לוקחים זמן. "יש פה כמה שלבים. ראשית, אנחנו צריכים להראות את האפקטיביות של המערכת. לאחר מכן, צריך לשלב אותה בתוך צה"ל ולוודא שכל עושר המידע שיש בצבא יכול להתחבר למערכות האלו. לאחר מכן צריך לייצר ממנה תורת לחימה וגם להכשיר את החומר האנושי שיידע לתפעל אותה.

"מקצה לקצה, שילוב טכנולוגיה זה תהליך שיכול לקחת עשור, תלוי כמה היא מהפכנית. לדוגמה, F35 הגיע לישראל בדצמבר 2016, אחרי שהוא טס בארה"ב ארבע־חמש שנים והיה בפיתוח לפני כן במשך עשר שנים. פה בישראל לקח לנו עוד כשנה לאמץ אותו. יש פה אחריות מאוד גדולה, ואנחנו לא רוצים לאמץ משהו באופן שגוי, לכן צריך להיות זהירים באימוץ של טכנולוגיה. אנחנו רק בתחילתה של המהפכה".

ד"ר שוורץ־אלטשולר חוששת שבמקרה הזה תהיה ריצה עיוורת לעבר פיתוח הכלי. "לא צריך לפתח כלים בלב המלחמה, זה לא יעזור. אנשים מוצפים מאוד גם ככה. בשביל להכניס יכולת כזו של ממשק מאוד רגיש בין אנשים ומכונות, צריך הכשרה לאנשים ומכונות. מה שנדרש כאן הוא הטמעה של מערכת יחסים בין מכונה לאדם.

"אחת הבעיות שיש לצבא היא ההתמכרות לטכנולוגיה, משמע לאמץ טכנולוגיה כי היא טכנולוגיה. צריך לשאול מה ההקשר התרבותי בו אנו מאמצים את הטכנולוגיה, איך מלמדים אנשים להשתמש בטכנולוגיה".

מדובר צה"ל לא נמסרה תגובה.

עוד כתבות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"