גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכללים של השופטים הפכו להמלצות. 3 מקרים מלמדים עד כמה הם הלכו רחוק

פרישת הנשיאה חיות הזכירה לי ויכוח שקיימתי איתה בעבר, בעקבות טענות על ניגוד עניינים בתיק שהגיע לעליון ● מאז לא הרבה השתנה: לאחרונה חשפנו שהשופט עמית השתתף בדיון לבחירת נשיא העליון, תפקיד אליו הוא מתמודד, ושהשופט כבוב שימש כפרזנטור בעסק של בתו ● דעה

שופטי העליון. כללי האתיקה לא רלוונטיים עבורם? / צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות"
שופטי העליון. כללי האתיקה לא רלוונטיים עבורם? / צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות"

לכבוד פרישתה של נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות לפני מספר שבועות, אפתח בסיפור קצר: אורי שהם, שופט העליון לשעבר, הגיע לגיל 70 באוגוסט 2018 ופרש לגמלאות. באותם ימים שימשתי ככתב המשפט של "מעריב" והגעתי לסקר את האירוע מטעם העיתון.

בבופה הצטלבו מבטי ומבטה של חיות. האחרונה החלה לכעוס ולהרים עליי את קולה. עד כאן לא אירוע חריג, במיוחד למי שמכיר את אורחותיה של נשיאת העליון לשעבר. אבל על מה הייתה המהומה? ובכן, מתברר שעל טור של קלמן ליבסקינד שפורסם ב"מעריב". הטור עסק בניגוד העניינים של השופטת ענת ברון, שדנה בתיקים של עורכי דין שתרמו למפעל ההנצחה לבנה ז"ל. 

הנתונים מגלים: המסלול לבית המשפט העליון עובר דרך שתי אוניברסיטאות בלבד
כדי להבין את הבעיה במערכת, מספיק להיחשף לדיוני הוועדה לבחירת שופטים | דעה
נשיאת העליון הפרה את כללי ניגודי העניינים שהיא עצמה ניסחה. ולאחר פניית גלובס - פסלה את עצמה

חיות כעסה, טענה כי מדובר ברדיפה פוליטית ובהסתה נגד השופטים, קבעה נחרצות כי לא במקרה הטור נכתב דווקא באותם ימים, וכי כל מטרתו הייתה לגרום לפסילתה של ברון בתיק מסוים (למיטב זכרוני, היא טענה כי מטרת המהלך הייתה פסילה של השופטת מדיון בעתירות נגד חוק ההסדרה שהתקיים זמן קצר לפני כן).

המקרה הזה, כמו אחרים, מלמד על חוסר המודעות העצמית של שופטינו היקרים. מדובר בתופעה שאי־אפשר להתעלם ממנה. כאשר מדובר בהם, הביקורת אינה ביקורת אלא הסתה, העבודה העיתונאית איננה עבודה עיתונאית אלא רדיפה פוליטית, וניגוד העניינים איננו ניגוד עניינים אלא משהו שכולנו לא מבינים. תיאוריות קונספירציה הופכות למפלט מפני תשובות לגופו של עניין.

הקשר האישי של חיות

יש קו ישר וארוך שמחבר בין הסיפור הזה לבין ניגוד העניינים של חיות עצמה, שעליו דיווחתי מעל דפי העיתון הוורוד הזה לפני כשנה: "נשיאת בית המשפט העליון, אסתר חיות, דנה בתיק בניגוד עניינים, תוך שהיא פועלת בניגוד לכללים וההוראות שהיא עצמה חיברה ופרסמה לכל השופטים בישראל. השבוע התקיים דיון רגיש בבג"ץ בעניין העתירות סביב מתווה הכותל. התנועה הרפורמית, שהגישה את העתירה, מיוצגת על־ידי עו"ד אורלי ארז־לחובסקי - שמשמשת בעצמה כמנהלת של המרכז הרפורמי לדת ומדינה. נשיאת העליון חיות, אשר יושבת בראש ההרכב, קיבלה להתמחות כבר לפני למעלה משנה את בנה של עו"ד ארז־לחובסקי, שהחל את ההתמחות שלו היום.

"ניגוד העניינים הבוטה, שלא היה ידוע כלל לצדדים, לא הפריע לחיות לדון בתיק. בפתח הדיון היא הפתיעה וסיפרה על כך באופן משני, אך מיהרה להבהיר כי היא לא רואה כאן ניגוד עניינים המונע ממנה לדון בתיק. אלא שמסמך שפרסמה הנשיאה עצמה, ובו 'אמות־מידה לגיבוש רשימת מניעויות לשופטים ורשמים', קובע בדיוק ההפך מטענתה, כי אין בהתמחות של הבן כדי למנוע ממנה לדון בעתירה בה אמו היא צד להליך".

לאחר שפנינו בעניין זה לחיות, היא מיהרה להעביר את התיק הלאה בהחלטה לקונית שמסתירה את נסיבות העניין.

כששופט הופך לפרזנטור

לא מעט זמן חלף מאז אותו מקרה, אך לא נראה שהרבה השתנה. בשבוע שעבר התייחסתי כאן לתופעה הבלתי נתפסת בה חבר הוועדה לבחירת שופטים, השופט יצחק עמית, השתתף באחד מדיוני הוועדה שעסק במינוי נשיא לבית המשפט העליון. עמית, המועמד שאמור להתמנות לתפקיד על-פי עיקרון הסניוריטי, לא הרגיש שום בעיה ושום ניגוד עניינים ליטול חלק כחבר מן המניין בדיון שעוסק בו באופן ישיר. בנימת הומור הוא אמר "אני כמו עציץ", במקום לשמור על כללי מינהל תקין בסיסיים ולצאת מן הדיון.

השבוע גם פרסמתי ברשת החברתית X (לשעבר טוויטר) על התנהלותו של שופט בית המשפט העליון, חאלד כבוב, ששימש כפרזנטור עבור משרד עורכי הדין הפרטי של בתו, מרים כבוב־סיקסק. השופט כבוב הופיע במספר פוסטים ברשתות החברתיות של המשרד על רקע תמונת ענק שלו בכניסה למקום, ופוסט אחר שקודם בתשלום הציג תמונה נוספת של האב במשרד. גם בהזדמנויות אחרות העלתה עו"ד כבוב־סיקסק פוסטים בו מופיע אביה, שופט העליון, כשהוא מבקר אותה במשרדה.

ואם לא די בכך, בסרטון תדמית שפרסם המשרד, בתו של כבוב פותחת את דלתות הכניסה כאשר מאחורי תלויה על הקיר תמונת הענק של שופט העליון עם גלימה ופטיש. חדי־העין יוכלו לשים לב שמלבד תמונת האב, אין שום מסר נוסף בסרטון התדמית שאמור לשכנע אנשים לשכור את שירותי המשרד, אלא אם כן אנשים אמורים להשתכנע מהארון ומהקלסר המצוי בתוכו.

אתיקה כשנוח להם

בכללי האתיקה של השופטים נכתב: "לא יעשה שופט שימוש במעמדו כשופט לקידום עניין שלו או של אחר". עוד נקבע כי "לא יפיק שופט טובת הנאה ממעמדו כשופט - בין טובת הנאה חומרית בין אחרת - אם במישרין ואם בעקיפין". הוראת כללי האתיקה לכאורה לא עולה בקנה אחד עם התמונות של כבוב.

אלא שכל זה לא הפריע לשופט העליון, כמו שניגוד העניינים לא הפריע לחיות, לברון או לעמית. אני משוכנע שהם לא עושים זאת במודע; הם באמת לא מבינים את הפסול בהתנהלות שלהם. אני לא טוען זאת לשבחם ולהגנתם, כי לדעתי זה רק מחמיר את הבעיה. מבחינתם, הם מתעלים ונעלים מעל כל זה.

כעת, לאחר עליית הרפורמה המשפטית בסערה השמימה, אולי כדאי שהנושא הזה סוף־סוף יטופל בנחישות וברגישות?

עוד כתבות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק