גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"זה הזמן לעסקאות מעולות": הכירו את ההשקעה הלוהטת של תחום הנדל"ן

המשבר בענף הנדל"ן גרם ליזמים רבים להדק חגורות ולשקול מחדש פרויקטים, אך יש גם יזמים שרואים במצב הזדמנות לרכוש קרקעות במחיר נוח ● כך נוצר גם בתחום הקרקעות שוק של קונים

''יש הזדמנויות. זה זמן לעסקאות מעולות'' / אילוסטרציה: Shutterstock
''יש הזדמנויות. זה זמן לעסקאות מעולות'' / אילוסטרציה: Shutterstock

"מחיר הקנייה הוא מחיר מצוין עבורנו, וגם עבור חנן מור למכירה. רמת גן היא עיר שמתפתחת בצמוד לתל אביב. אנחנו מאמינים בפרויקט הזה ולכן קנינו את הקרקע", מספר נועם גרייף, מנכ"ל חברת עמרם אברהם, על עסקת הרכישה של פרויקט ברמת גן בשותפות עם שי חי אחזקות מקבוצת חנן מור, להקמת 158 יחידות דיור (יח"ד), מהן 66 בהגרלות הדיור הממשלתי. הקרקע נרכשה במחיר של 178 מיליון שקל כעת, אך נרכשה בעבר מרמ"י על ידי חנן מור תמורת כ־200 מיליון שקל, כולל הוצאות הפיתוח, כך שמדובר במכירת הפסד.

משקיעי הנדל"ן שלא דיווחו על הכנסות משכר דירה וספגו קנס ענק 
שאלות ותשובות | הנכס שלכם צפוי להיות מופקע בגלל המטרו. כך תגדילו את הפיצוי שתקבלו 

הרכישה של הקרקע מחנן מור היא אחת משורת עסקאות שבוצעו לאחרונה לרכישת קרקעות, בתקופה מאתגרת של מלחמה וסביבת ריבית גבוהה שעדיין מכבידה על המימון.

המוטיב המרכזי ברכישות הללו הוא שהקושי של האחד הוא ההזדמנות של האחר, וכך נוצר גם בתחום הקרקעות שוק של קונים. גרייף הוסיף וסיפר על העסקה כי "בגלגול האחרון במשא ומתן, רכשנו את הקרקע בתנאי מימון טובים מצד הבנק והכנסנו שותף כדי להקטין את הסיכון. הכיוון שלנו הוא להתמודד במכרזי רמ"י במחיר מטרה וגם בהתחדשות עירונית יש לנו כמה פרויקטים. אם יהיו הזדמנויות טובות לרכישה ננצל זאת".

קרקע בגליל ים / צילום: יח''צ

בין החברות שחתמו בחודשיים האחרונים על עסקאות לרכישת קרקעות נמצאות גם חברת אפריקה ישראל שרכשה ב־135 מיליון שקל קרקע באזור לבניית 224 יח"ד מקרן ריאליטי, וחברת רם אדרת שחתמה על הסכם אופציה לרכישת קרקע בקריית גת מחברת אפי קפיטל. על הקרקע מתוכננות 237 יחידות דיור, מהן 119 בהנחה והיתר לשוק החופשי. מדובר בקרקע שאפי קפיטל זכתה בה במכרז רמ"י למחיר מטרה לפני פחות מחצי שנה - בספטמבר האחרון, רגע לפני המלחמה. לפי הדיווח, אם העסקה תבוצע לזכות אפי יירשם רווח של 9 מיליון שקל.

אפי שקדי, יו"ר ומנכ"ל אפי קפיטל נדל"ן, מסר כי "החברה פועלת לטובת חיזוק ההון עצמי שלה וזאת לצד המשך פיתוח החברה שכולל כ־8,000 יח"ד שנמצאות כיום בשלבי ביצוע ושיווק. במקביל אנו מקדמים תכנון ופיתוח של כ־180 אלף מ"ר של נדל"ן מסחרי".

דורון ממרוד, בעלים ומנכ"ל שותף של קבוצת רם אדרת, מסר בתגובה: "אנחנו מרוצים מאוד מהעסקה, במיוחד לאור הצלחת הפרויקט של הקבוצה MY ADERET בכרמי גת. מאז שהתחלנו את פעילותנו בשכונה, מחירי הדירות השביחו את עצמם באופן משמעותי ואנחנו מאמינים שתהיה השבחה נוספת במחירי הנכסים והקרקע בשנים הבאות. רם אדרת תמשיך לבדוק הזדמנויות עסקיות באזור, כחלק מתהליך הגדילה והרחבת פעילות הקבוצה".

על התופעה שהתחזקה מתחילת השנה, במסגרתה יזמים מוכרים קרקעות בהן זכו במכרזים, הגיב מנהל רמ"י ינקי קוינט: "בחלק מהמקרים קונים במחירים נמוכים יותר ובהפסד וחלק במחירים אחרים. מי שקנה ב־2022 ומימש ימכור כנראה בהפסד ולא במחיר שקנה במכרז רמ"י. אני חייב לתת אלטרנטיבה ולאפשר למכור, כי אם הייתי קונה חזרה קרקעות שנרכשו במכרזים, הייתי צריך להחזיר עשרות מיליארדי שקלים.

"אי אפשר להחזיר או לבטל רכישת קרקעות במכרז, רק כי יזמים התפרעו ונתנו מחירים גבוהים. מה מצפים, שישראל תבטח אותם? יזם שנכנס למכרז צריך לדעת שהמחירים יכולים לרדת".

"מי שמוכר קרקע שקנה ב־2022 כנראה יפסיד"

קוינט סבור שאין צורך ברגולציה מאזנת, ומציין שמסגרות הזמנים לקידום הפרויקטים נותרות כפי שהם - העיקר שיהיה פיתוח ובנייה בקרקע ששווקה. לדבריו, "מי שזוכה במכרז פתוח ומעוניין למכור - אין לנו סיבה להתנגד לזה. זה מבטיח שהפרויקט יצא לפועל גם במקרים שלא יכולים לממש. קבלנים שזכו בקרקע ומצבם פחות טוב יוצאים ומגיעים אחרים. זה לבסוף מוביל את הפרויקט לפיתוח ולבנייה - וזה מה שחשוב. היזם נכנס בנעליו של הזוכה במכרז - ומחויב לתנאים.

"אנחנו לא מקבלים קרקעות חזרה", הוא מחדד. "אם רמ"י הייתה מתחילה להיכנס לזה, זה היה מכניס עוד בירוקרטיה ופניות ואנחנו משתחררים מכל המקומות האלה. אם מישהו קונה ומרוויח כמה שקלים זה לא מצדיק רגולציה. במקרים של קרקע שניתנה בפטור ממכרז אנחנו יותר קשוחים באפשרות המכירה".

"מוכנים לרכישה דומה אם תהיה כזו"

עסקה מעניינת נוספת שבוצעה היא רכישת קרקע בשכונת גליל ים בהרצליה על ידי חברת קטה גרופ. החברה רכשה קרקע בשטח 2.75 דונם בשכונת גליל ים ב־111.5 מיליון שקל בהליך התמחרות בפירוק שיתוף בכינוס נכסים של שורת בעלי קרקע פרטיים. במקום תתאפשר בנייה של בניין בן 10 קומות מעל קומת קרקע ובו 77 יח"ד וכן שטחי מסחר.

עוז קטה, מנכ"ל שותף בקטה גרופ, מסביר למה החליטה החברה לקנות את הקרקע. לדבריו, "בזמן לא טוב כביכול לרכישות, כמו במצב הנוכחי - מלחמה, ריבית גבוהה, מחסור בכוח אדם והרבה קשיים - לפעמים זה הזמן לקנות כי נוצרות הזדמנויות. אנחנו מעריכים שהעסקה בגליל ים זו עסקה מעולה. 111 מיליון שקל לקרקע בגליל ים זאת לא רכישה ענקית בשבילנו, ואנחנו מוכנים לרכישה דומה אם תהיה כזו".

"13 אלף שקל למ"ר במקום 16־17"

נראה שבעסקאות שנסגרו לאחרונה, יש מקרים לא מעטים שבהם הרוכש שילם פחות על הקרקע ממחיר שבו היא נרכשה במכרז, וגם לא שילם על הריביות במשך שנה או שנתיים - כך שהעסקה נראית משתלמת במיוחד.

קטה מסביר כי "יש כאן זיהוי הזדמנות - 13 אלף שקל למ"ר בגליל ים. שנה לפני, זוכים במכרזים שילמו 16־17 אלף שקל למ"ר וגם 'סחבו' את הריבית שנה יותר מאיתנו.

"לפני כשנתיים קנינו בגליל ים במחיר של 20 אלף שקל למ"ר אבל שם היה מדובר בקרקע זמינה מיידית, ובחלק הבנוי בגליל ים, ויש מחיר לזמינות.

"זה זמן לעסקאות מעולות בלבד. יש הלך רוח שלא קונים במלחמה בחברות מסוימות, אבל יש גם חברות שרואות בסיטואציה הזדמנות - מקרים שבשל המצב הכלכלי, המוכר בוחר לממש קרקעות".

עוד כתבות

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA : "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר