צילום: Shutterstock
בשיתוף רו"ח ועו"ד אחמד איאד
אחוז ההצבעה בבחירות לשלטון המקומי שהתקיימו ב-27 בפברואר עמד על 53.8% לעומת 70.63% לבחירות לכנסת ה-25 שהתקיימו בנובמבר 2022. אחוז ההצבעה הנמוך בבחירות לרשויות המקומיות אינו מתיישב עם חשיבות השלטון המקומי והשפעתו הרבה על איכות החיים שלנו.
השלטון המקומי נושא באחריות על המרחב שבתחום שיפוטו, ובסמכויות ותפקידים רבים, כמו סלילת כבישים, הקמת מבני ציבור, תכנון גנים ציבורים, אספקת שירותים שונים כגון תברואה, חינוך, ותרבות. בנוסף, הרשות הינה גוף סטטוטורי בעל סמכויות תכנון, רישוי, פיקוח, וכמו כן היא אחראית על התכנון האסטרטגי לפיתוח היישוב ועל עיצוב החזון המקומי.
הניהול המורכב של השלטון המקומי מחייב בחירת חברי מועצה וראש רשות אשר יכולים להנהיג את היישוב. מלבד היותו מנהיג פוליטי, ראש הרשות שנבחר בבחירות ישירות, משמש גם מנכ"ל העל של הרשות המקומית, ועל כתפיו מוטלת האחריות לתפעול השוטף התקין של הפונקציות והמחלקות השונות. זאת, בנוסף להיותו איש הקשר עם משרדי הממשלה השונים, מה שמאפשר לו לגייס תקציבים לפיתוח היישוב, העצמתו והרחבתו.
משבר הקורונה ומלחמת 'חרבות ברזל' המחישו את חשיבותו של השלטון המקומי כזרוע משמעותית ויעילה בצוק העתים. כך, במקרים רבים, השלטון המקומי הקדים את השלטון המרכזי בסיוע ובדאגה לתושבים, וככל שהרשות המקומית חזקה ואיתנה מבחינה פיננסית, היכולת שלה להעניק סיוע ולהשפיע על חיי התושבים גבוהה יותר. לכן המשבר הכלכלי הקיים בחלק מהרשויות המקומיות, ובעיקר ברשויות הערביות אשר סובלות ממצוקה כלכלית קשה, מקשה על הרשות לפעול לטובת פיתוח קהילתי ותרבותי של היישוב, ותכנון אסטרטגי וכלכלי של אזורי תעשייה.
לפיכך, דווקא ברשויות אלה אחוזי ההצבעה גבוהים מהממוצע הארצי בבחירות לרשויות המקומיות, אך נמוכים בהרבה מאחוזי ההצבעה לכנסת. ההסבר לכך נעוץ בעובדה שהשלטון המקומי נחשב למרכז כוח חשוב ובעל השפעה, כאשר בבחירות לכנסת התושבים הערבים מרגישים שהם נעדרי השפעה. זאת מכיוון שרוב המפלגות הערביות הן מחוץ לשולחן הממשלה.
דרושים מנהיגים בעלי שיעור קומה
כדי לשנות את האדישות הכללית של התושבים לבחירות המוניציפליות, על ארגוני החברה האזרחית, האקדמיה, השלטון המרכזי והשלטון המקומי גם יחד, מוטלת החובה להעלות את המודעות לחשיבות שבהשתתפות בהליך דמוקרטי זה. יש לספק לתושבים מידע ונתונים לגבי התפתחות היישוב בו הם חיים, לפי תחומים שונים, כגון אחוז האבטלה ביישוב, היקף הפעילות התרבותית ביישוב, שיעור הזכאות לתעודות בגרות, מספר המרפאות והרופאים ביחס לאוכלוסיית היישוב, ונתונים לגבי שיעור הפשיעה והאלימות.
חשוב לזכור כי מלבד תפקידה הסטטוטורי לניהול היישוב, אחראית הרשות המקומית על עיצוב החזון המקומי, התכנון האסטרטגי לפיתוח וחיזוק היישוב לטובת הדורות הבאים, הובלת הנהגה חברתית וקהילתית, וכמו כן היא משמשת חוליה מקשרת בין היישוב לשלטון המרכזי. מכיוון שכך יש חשיבות רבה לבחירת מנהיגים מקומיים בעלי שיעור קומה וראייה תכנונית לטווח הקצר והארוך, שלצד ניהול שוטף תקין, יובילו את הרשות המקומית לעתיד טוב יותר.
*הכותב הוא רו"ח; עו"ד; חבר בסגל האקדמי במכללה האקדמית האקדמית ספיר