גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"בשורה למיליונים": באירופה מצאו פשרה בנוגע לעובדי "כלכלת החלטורות"

באיחוד האירופי מצאו נוסחת פשרה שתשפיע על זכויותיהם של מיליוני עובדי פלטפורמות המשלוחים וההסעות, כגון וולט ואובר ● על הפרק: חובת ההוכחה שהשליחים עובדים מן המניין תעבור למעסיק ותידרש שקיפות ● עם זאת, מדובר בגרסה מרוככת לעומת ה"מהפכה" במקור

שליח של וולט בברלין / צילום: Reuters, Wolfram Steinberg/dpa
שליח של וולט בברלין / צילום: Reuters, Wolfram Steinberg/dpa

רמת הציפיות ההתחלתית הייתה בשמיים. הנציבות האירופית הכריזה לפני כשלוש שנים על רצונה לעשות סדר מקיף בתחום כלכלת החלטורות (Gig Economy) באיחוד האירופי, ולעגן בחוק זכויות סוציאליות של מיליוני עובדי פלטפורמות השליחויות וההסעות ביבשת - כולל ימי חופשה, תשלומי פנסיה ויחסי עובד-מעביד - ולמנוע "ניצול של החוקים" על ידי כמה חברות ענק גלובליות.

 

בהליך מפרך נוסחו קריטריונים לבחינה אם שליח הוא עובד או עצמאי, עד לרמת הלבוש והמראה, ורק לפני כשנה הכריז האיחוד על "מהפכה" שתהיה רלוונטית ל-28 מיליון עובדים באיחוד האירופי.

ניתוח | בפינלנד פסקו: שליחי וולט הם עצמאים. בישראל מחכים להכרעה
ארה"ב: אושר חוק שמחייב את טיקטוק למכור את פעילותה במדינה  

אבל בסופו של דבר, אישרה ביום ב' המועצה האירופית גרסה מרוככת מאוד ומדוללת של ההצעה.

בליבה של זו עומדת פשרה של הרגע האחרון, שלפיה כל מדינה מחברות האיחוד תמשיך ליישם בפועל את חוקי העבודה שלה עצמה, הנתונים לפרשנויות בתי המשפט, לתקדימים אירופיים ולהסכמים קיבוציים בנושא ההעסקה על ידי פלטפורמות השליחויות השונות.

בריסל מתעקשת בכל זאת כי מדובר בהישג, בעקבות כמה סעיפים תקדימיים שאומצו. עם זאת נציגי פלטפורמות השליחויות - "אובר" ו"בולט" בתחום התחבורה, ו"וולט" (שנרכשה על ידי DoorDash), "דליוורו", "דליוורי הירו" ואחרים בתחום המזון - אמרו כי מדובר ב"המשך הסטטוס קוו".

הפשרה התקבלה בעקבות התנגדות טרייה של כמה מדינות מפתח באיחוד להצעה המקורית, והיא מספקת הצצה לדינמיקה של קבלת ההחלטות בגוף העל-לאומי שבו 27 מדינות חברות.

גרמניה הביעה התנגדות לגרסה המחמירה

ללא ספק, כלכלת החלטורות היא התפתחות מודרנית, השלכה של הטכנולוגיה המתפתחת שהאיחוד האירופי נשבע להתמודד איתה בזמן, ולא רק אחרי שהסוסים ברחו מהאורווה. אבל מה שמסתבר כאפשרי לביצוע בתחום הרשתות החברתיות וה-AI - כאשר כל החברות שייפגעו מהתקנות החדשות הן אמריקאיות - הופך לאפשרי פחות כאשר החברות שייפגעו הן אירופיות בחלקן ("וולט" צמחה בפינלנד, "דליוורי הירו" היא חברה גרמנית, בין היתר).

בחודשים האחרונים, אחרי שנים של ניסוח הקריטריונים ומאבק לוביסטים בבריסל נגד התקנות, הביעה גרמניה את התנגדותה לאופי המחמיר שלהן. זה נבע בין היתר מחילוקי דעות בתוך הממשלה הגרמנית בנושא, ובעיקר מהעמדה של המפלגה הליברלית, שהאמינה כי הדבר יפגע בצמיחה האירופית. גם צרפת התנגדה, וגורלה של הדירקטיבה המוצעת בנוסחה המקורית נחרץ. בחודשים האחרונים עלו לדיון כמה נוסחים מרוככים שלה, אך הם נדחו, בין היתר בשל הצורך להגיע להסכמה פה אחד של 27 המדינות החברות.

ביום ב' הציגה בלגיה, הנשיאה הזמנית של האיחוד האירופי, נוסח מרוכך עוד יותר, וההצעה עברה לראשונה את מבחן מועצת אירופה, הגוף שבו מיוצגות כל מדינות האיחוד. כעת היא תנוסח לפרטי פרטים על בסיס ההסכמות, ותעמוד להצבעה בפרלמנט האירופי בחודש הבא, שם היא צפויה לעבור ברוב גדול.

 

העברת חובת ההוכחה לפלטפורמות עצמן

אז אילו בשורות בכל זאת יש בדירקטיבה שהתקבלה? לפי בריסל, אחד הצעדים המשמעותיים ביותר הוא העברת האחריות להוכחת אי-קיום יחסי עובד-מעביד באופן גורף לפלטפורמות השליחויות, כאשר יש עובדות המצביעות על שליטה וניהול מצד חברת הפלטפורמה. כלומר: השליח (או "השותף" כפי שחברות מסוימות מכנות את העובדים) יוכל לעתור לבתי משפט מקומיים ולטעון כי "סווג בטעות" כעצמאי. הדבר אמור לעודד את החברות הללו לאפשר לעובדים לעבוד במקביל בעבודות אחרות, להימנע מדרישות שיכולות לכונן יחסים כאלה, ובאופן כללי להעביר מעט מן הכוח לעובדים מן השורה. עם זאת, כל מנגנון הקריטריונים שהוגדר אחרי שנים של עבודה נגרע מההצעה החדשה, לפי הדיווחים.

נוסף על כך, בבריסל מתכוונים לדרוש מפלטפורמות השליחויות "שקיפות רבה יותר" בנושא האלגוריתמים שמקצים את העבודה, והשיקולים שעומדים בבסיסם. לפי שר העבודה הבלגי, שהוביל את הדיונים על הפשרה, מדובר ב"תקדים עולמי", שבו לעובדים תהיה הזכות להבין כיצד פועל האלגוריתם, ומדוע קיבלו משימות כאלו ולא אחרות. הדירקטיבה גם דורשת פיקוח אנושי על האלגוריתמים הללו, ואוסרת על החברה להביא בחשבון "נתונים אישיים" כמו מצב פסיכולוגי או מידע רפואי בהקצאת המשימות.

"מדובר בצעד היסטורי שיקדם את האיחוד האירופי", אמר השר הבלגי. "נעניק תנאי עבודה טובים למי שמספק לנו את הארוחות בבית ונשפר את התנאים והזכויות של 28.5 מיליון האירופים העובדים בכלכלת הפלטפורמות האירופית".

"יותר זכויות לעובדים, בלי לפגוע בפלטפורמות"

"זהו יום היסטורי לעובדים ב-Gig Economy", אמר הנציב לענייני עבודה וזכויות סוציאליות בנציבות האירופית. "החוקים החדשים ברמה האירופית יעניקו לעובדי הפלטפורמות זכויות רבות יותר, מבלי לפגוע ביכולת של הפלטפורמות לצמוח. האיחוד האירופי רשם הישג היום".

חברות הפלטפורמות עצמן אמרו כי לא מדובר בבשורה גדולה. "המחוקקים האירופים הצביעו כדי להמשיך בסטטוס קוו, כאשר הסטטוס של עובדי הפלטפורמות ימשיך להיקבע על בסיס מדינה או בית משפט", אמר דובר של "אובר". חברות נוספות הביעו עמדה דומה.

נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין / צילום: Associated Press, Virginia Mayo

אם תאושר בפרלמנט האירופי בחודש הבא, הדירקטיבה האירופית תעבור לשלב של יישום במדינות האיחוד האירופי, שיצטרכו למצוא דרך לשלב את הוראותיה בתוך החוקים הלאומיים שלהן, בטווח זמן של עד שנתיים.

למעשה, המשך הסטטוס קוו, כפי שכינו את המצב פלטפורמות השליחויות בתגובה לתקשורת האירופית, אומר כי בכל מדינה ישנם תנאים אחרים. בגרמניה, למשל, עובדי הפלטפורמות זכאים לפי חוק ל-20 ימי חופשה בשנה ולימי מחלה. בספרד הם נחשבים לעובדים שכירים מן המניין. בדנמרק, לעומת זאת, הם עצמאים, ובית משפט בפינלנד קבע בחודש שעבר כי גם במדינה נורדית זו אין יחסי עובד-מעביד. התמונה שונה לפי חוקי העבודה הלאומיים ופרשנות בתי המשפט.

בישראל ממתינים להכרעה בנושא של בית הדין הארצי לעבודה.

עוד כתבות

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

מתחם ביג פתח תקווה / הדמיה: יח''צ ביג

המרכז המסחרי "הכי גדול בישראל" ייבנה בעיר המפתיעה הזאת

בעיר החמישית בגודלה בישראל, פתח תקווה, יש כ־300 אלף מ"ר של שטחי מסחר בסך־הכול, מה שמוביל לדליפת כוח קנייה אל השכנות שמסביב ● פתיחת ביג פאשן פתח תקווה תקטין את הדליפה, אך גם עשויה "לנגוס" מהמתחרים - עמי בסר סיטי, עופר פתח תקווה, Y סנטר ועוד

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

החברה הישראלית שתספק שמונה מלט"ים לצי הגרמני

במסגרת העסקה יסופקו שמונה מל"טים מדגם הרמס 900 של אלביט לצי הגרמני ● בחברה הגרמנית מעריכים כי הפרויקט המשותף יושק בסלון האווירי בברלין ביוני

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים

בכירי XTEND / צילום: כדיה לוי

הרחפנים הוכיחו את עצמם במלחמה: עכשיו החברה מגייסת 150 מיליון שקל

יצרנית רחפני התקיפה והמודיעין הישראלית אקסטנד מגייסת מיליונים בסבב גיוס שלישי (סבב B), זאת לאחר שהרחפנים שפיתחה הוכיחו את יכולתם במסגרת לוחמה בשטח עירוני סבוך בקרב יחידות צה"ל במלחמת "חרבות ברזל" ● בין המשקיעים החדשים - כלל-טק, קרן השקעות הטכנולוגיה של לן בלווטניק

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב - יפו / צילום: איל יצהר

חניונים יתייקרו, אירועים יבוטלו: עיריית ת״א נקלעה לבור תקציבי ומתכננת קיצוץ ענק

החניונים העירוניים יתייקרו, סבסוד הצהרונים יצומצם ואירועי תרבות יבוטלו ● עיריית תל אביב נערכת לקיצוץ התקציבי הגדול ביותר שלה בשנים האחרונות ● הסיבות: ההתייקרויות במשק, הוצאות המלחמה ופסיקות בית המשפט בשנה שעברה באשר להיטלי השבחה ● האם רשויות אחרות ילכו בעקבותיה? ● עיריית ת"א: "הצמצום הוא בגדר נקיטת צעדי־מנע אחראיים"

רחוב הרצל, תל אביב / צילום: רועי חבני

מנורה מבטחים מלווה 260 מיליון שקל לבניינים שמשכנים את מפוני קיבוץ רעים

חברת הביטוח העמידה אשראי לשני מגדלים בפרויקט "תאודור" בדרום תל אביב של יובלים ורן בלינקיס ● הבניינים בפרויקט כוללים דירות שמיועדות ברובן להשכרה לטווח ארוך ● את העסקה הובילה אקטיב חיתום של עומרי לוי

פרויקט פינוי בינוי / צילום: Mark Tso

מה מגיע לבני 70 ומעלה במיזמי פינוי־בינוי? הנחיות חדשות מנסות לעשות סדר

החוק המעניק לבני 70 ויותר הטבות מיוחדות במיזמי התחדשות עירונית, לא כלל התייחסות לפרויקטים שקידומם החל טרם כניסתו לתוקף ● חוות דעת של המשנה ליועצת המשפטית קובעת: גילו של הדייר בעת החתימה הראשונה הוא הקובע ● איך תשפיע ההנחיה על היזמים?

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

הדולר יגיע ל-3.5 שקלים? מה קורה בשוק המט"ח

לראשונה מאז תחילת אפריל, השקל מתחזק בחדות מול המטבעות הזרים ויורד מתחת לרף ה-3.7 שקלים לדולר ● מדובר בשינוי מגמה חד לעומת התקופה האחרונה בהמשך להתפתחויות הבטיחוניות ● מה עומד מאחורי שינוי המגמה?

מערכת ההגנה האווירית כיפת ברזל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

בגלל המלחמה בעזה: בדנמרק מתנגדים לרכש של מערכות הגנה מישראל

מפלגות בקואליציה הדנית התנגדו לרכישת מערכות הגנה אווירית ישראליות, מטעמים מוסריים ● לפי שרים בממשלה הנוסח שהוסכם לבסוף מעורפל ו"יקשה מאוד" על רכש צבאי מישראל

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל: 12 מיליארד שקל בשנה

הטיפול בנזקי מתקפת סייבר ועלויות ההפסד הכספי הישיר מהמתקפה בישראל עומדות על כ-12 מיליארד שקל בשנה - כך לפי דוח של מערך הסייבר הלאומי ● עוד נכתב בדוח כי צעדים בסיסיים להגנת סייבר בארגון יכולים להפחית משמעותית את ההסתברות למתקפות

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

נמל חיפה, בספטמבר 2023 / צילום: Shutterstock

ענקיות הקרוזים העולמיות התאהבו בישראל, ואז הגיעה המלחמה

שנת 2024 הייתה אמורה להמשיך את השגשוג בענף הקרוזים, אולם מאז פרצה המלחמה עזבו החברות הבינלאומיות את ישראל ● מנו ספנות, היחידה שתפליג הקיץ, מבטיחה שלא תעלה מחירים ● מומחים: "גם אם התיירות תחזור לשגרה, ייקח לענף שנה לפחות להתאושש"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברת הדירוג S&P תפרסם בסוף השבוע את עדכון לדירוג האשראי של ישראל: מה צפוי בו?

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש אפריל, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים

ד''ר נאוה מיכאלי-צברי / צילום: כדיה לוי

מונו כונסי נכסים לביתה של נכדת מייסדי שטראוס בסביון; המימוש יעוכב בחצי שנה

ביהמ"ש מינה השבוע כונסי נכסים לביתה בסביון של ד"ר נאוה מיכאל-צברי, בתה של רעיה שטראוס ואלמנתו של יזם הנדל"ן רוני צברי ז"ל שנפטר באוקטובר האחרון ● המינוי יעוכב למשך חצי שנה על-מנת לאפשר למיכאל-צברי להשיג חוב של 15 מיליון שקל

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

אחד הנכסים היקרים אי פעם: כמה עולה טירה שהייתה פעם בבעלות משפחת רוטשילד?

הטירה, שבעבר הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית ובהמשך גם למלך מרוקו, מועמדת למכירה פומבית בסכום שמתחיל ב-454 מיליון דולר ● בטירה הצרפתית, מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר, יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים

ארי הרו / צילום: ניצן שפיר

6 חודשי עבודות שירות לארי הרו, לשעבר ראש הסגל בלשכת רה"מ

גזר הדין ניתן בעקבות הסדר טיעון שחתמה הפרקליטות עם הרו כחלק מהסכם עד המדינה עמו בפרשות 1000 ו-2000 ● במסגרת ההסדר הרו הודה והורשע בעבירה של מרמה והפרת אמונים בפרשת 3H גלובל ● כן נגזרו עליו קנס של 700 אלף שקל וחצי שנת מאסר על-תנאי