גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התרופה שנכשלה בניסוי קליני רק אחרי שאושרה לשיווק

השמועות על מותה של אמנדו היו מוקדמות ● כישלון תרופת ה-ALS שכבר אושרה ● והמחקר שתומך בשימוש בפטריות הזיה בשלמותן בטיפול בהפרעות נפשיות ● השבוע בביומד

חדשות הביומד / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock
חדשות הביומד / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

אמנדו ביו שכבר הוספדה עדיין חיה, וכעת החברה-האם היפנית מסבירה את הפיטורים המסיביים

בדצמבר 2023 דווח במספר כלי תקשורת כי חברת הביוטק אנג'ס (Anges) היפנית שרכשה ב-2020 את חברת העריכה הגנטית אמנדו ביו (Emendo Bio) הישראלית תמורת 250 מיליון דולר, החליטה לסגור את החברה. במציאות, הסיפור היה קצת פחות עצוב. החברה לא נסגרה, אף כי כן פוטרו עובדים רבים.

הפרויקט החדש שמסייע לאחיות להתמודד עם טכנולוגיות חדשות במקום עבודתן
התחלה חדשה לדריו הלת' ומכה לא צפויה לחברת אלי לילי

אמנדו פיתחה פלטפורמה לחיפוש ואופטימיזציה של מולקולות שנועדו לבצע עריכה גנטית, כמו ה-CRISPR Cas9 שעשה מהפיכה בתחום, אך מולקולות נוספות, אחרות, שמצליחות לערוך בצורה מדויקת יותר (ולכן בטוחה יותר), ולא פחות חשוב: בלי להפר פטנטים הקשורים ל-CRISPR Cas9.

בהודעה שפרסמה אנג'ס לפני כשבוע, היא מסבירה את השיקולים למהלך. המלחמה בעזה מופיעה לראשונה כהסבר רשמי, אם כי לא היחיד, למהלך מסוג זה. "בהתחשב בסיכונים הגיאופוליטיים שעלו כתוצאה מהתפרצות הקונפליקט בעזה באוקטובר 2023", הוחלט לבצע את השינויים, מסביר התאגיד.

מהודעת התאגיד היפני נאמר כי החברה שהגיעה לשלב הקליני בפיתוח שלה, תתבסס יותר על הידע הקיים שלה, תתבסס יותר על יכולות חישוביות ופחות על "תהליכי גילוי תרופות אינטנסיביים בכוח אדם", וכן תבצע רישוי של המוצרים שכבר גילתה לחברות אחרות. למשל, היא חושפת הסכם חדש עם חברת אנוקה (Annoca) השוודית, העוסקת בטיפול באמצעות תאי גזע. במסגרת ההסכם אנוקה תשתמש בטכנולוגיה של אמנדו ביו כדי לערוך תאים חיסוניים לשם טיפול בסרטן אגרסיבי.

"לאור העובדה שאנחנו מתמקדים כעת בפיתוח קליני ורישוי של המוצרים לצדדים שלישיים, אנג'ס עצמה, שהיא בעלת המומחיות בתחומים האלה, תיקח על עצמה את ניהול החברה", מסבירים במסמך. לכן הוחלף המנכ"ל והמייסד דוד ברעם במנכ"ל שהוא גם מנהל באנג'ס, נאויה סאטו. בנוסף, כבר החל להיבנות מרכז פיתוח בארה"ב, כאשר עד כה כל עובדי החברה היו ברחובות. בישראל יוותרו 30 עובדים, מתוך 105 שהיו בחברה בדצמבר לפני ההכרזה על המהלך, כלומר 75 עזבו או יעזבו.

יש להניח כי גם לצניחה של כ-95% במחיר המניה של אנג'ס, בהתאם לדינמיקה בשוק הביומד וספציפית בשוק הגנטיקה, היה גם כן קשר לעניין. מניית החברה צנחה בעקבות ירידה בעניין של שוק ההון כולו בחברות עם מוצרים בפיתוח בתחום התרפיה הגנטית, במקביל לירידה בכמות המזומן שהייתה זמינה להשקעה בעקבות שינויי הריבית, וגם לאור התקדמות איטית של החברה. אנג'ס פיתחה גם חיסון קורונה, והפסיקה את הפרויקט הזה רק השנה. הכנסות החברה עמדו על כמיליון דולר בלבד ב-2023. ככל הנראה המלחמה בעזה היא משנית לרצון של החברה לצמצם את השקעתה באמנדו ביו, על רקע מחסור מזומנים, אם כי זה לא ההסבר שניתן. גורמים מקורבים לחברה מציינים כי ההחלטה החלה להבשיל כבר בספטמבר.

עד לרכישתה גייסה אמנדו ביו 73 מיליון דולר, שחלקם הגדול הגיע מלכתחילה מאנג'ס. אחרי הרכישה, אנג'ס השקיעה עוד 150 מיליון דולר נוספים בשלוש שנים, והכפילה את כמות כוח האדם, טרם החל תהליך הפיטורים הנוכחי.

כישלון תרופת ה-ALS שכבר אושרה מעלה שאלות אתיות כבדות

קהילת חולי ניוון השרירים מסוג ALS ומקורביהם קיבלו בצער את ההודעה על כישלון ניסוי שלב III של התרופה שרקחה חברת Amylyx בשלב III של הניסויים הקליניים במחלה. התרופה לא השיגה אף אחד מיעדיה, מסרה החברה.

אלה חדשות רעות בכל מצב, אבל עוד יותר בהתחשב בכך שהתרופה כבר נמצאת בשוק. ה-FDA, מינהל המזון והתרופות האמריקאי, אישר את התרופה לשיווק ב-2022, על בסיס תוצאות טובות מניסוי שלב II , ובתנאי שהחברה תשלים את ניסוי שלב III שכבר החלה לבצע.

כעת, עם כישלון הניסוי, ייתכן והחברה תפסיק את שיווק המוצר, החלטה לא טריוויאלית משום שישנם מטופלים שנוטלים את התרופה ומאמינים שהיא עוזרת להם. ואמנם ייתכן כי היא עוזרת לאנשים מסוימים, אבל לא מספיק כדי שהתוצאה תעלה כמובהקת בניסויים הקליניים. החברה מסרה כי תקבל את ההחלטה תוך שמונה שבועות, תוך דיון עם קהילת חולי ה-ALS , וכנראה תוך ניתוח מידע לגבי המטופלים הללו בעולם האמיתי. ייתכן שאם אמליקס לא תפסיק את שיווק המוצר מרצונה החופשי, ה-FDA ידרוש זאת ממנה.

כ-4,000 מטופלים בארה"ב נוטלים את התרופה היום, וסביר להניח שרובם ירצו להפסיק להשתמש בה לאור התוצאות, אך עולה השאלה מה יקרה עם המטופלים שכבר נוטלים את התרופה ומעוניינים להמשיך בכך. ייתכן שתהיה לחברה אחריות מסוימת לספק להם את התרופה כל עוד המטופלים הקיימים ורופאיהם יעריכו כי יש בה תועלת. קיימות עוד שלוש תרופות בשוק, אך שתיים מהן מעניקות, על פי הניסויים הקליניים, תועלת צנועה מאוד לחולים, והשלישית פונה לפלח קטן מאוד בשוק. תרופות נוספות נמצאות בניסויים קליניים.

בשנים האחרונות ה-FDA גמיש יותר באישור של תרופות למחלות נדירות או מחלות קשות מאוד כמו ALS, גם לפני ביצוע ניסוי שלב III היקר והארוך המקובל כנחוץ לאישור התרופה. ישנו לחץ עצום ממטופלים במחלות כמו ALS, לאשר טיפולים במהירות כי עד שהתרופה תעבור את כל הניסויים הקליניים הדרושים בדרך כלל במסלול האישור הרשמי, מטופלים עלולים ללכת לעולמם או להינזק באופן בלתי הפיך.

מקרה כזה שבו כבר אושרה התרופה ובסופו של דבר הסתבר שהיא לא עומדת ביעדים, עלול להוות תמריץ שלילי עבור ה-FDA לאישור מהיר בעתיד של תרופות למחלות נדירות או קשות. זה יהיה כנראה נכון במיוחד, אם יידרש מאבק משפטי כדי לגרום לאמליקס להסיר את המוצר מן המדפים. אמנם אמליקס לא רמזה כי היא מתכוננת למאבק כזה, אבל התרופה הייתה אחראית לרוב הכנסות החברה בשנת 2023, ונמכרה בכמה מאות מיליוני דולרים. כעת הסכומים הללו ייחסכו לחברות הביטוח, שייתכן ששילמו על תרופה לא יעילה כלל במקום על מוצר יעיל יותר למחלה אחרת.

האוניברסיטה העברית: יעילות פטריות בטיפול במחלות נפשיות

מחקר חדש שנערך באוניברסיטה העברית מציע כי השימוש בפטריות המכילות את החומר הפסיכדלי פסילוסיבין, מחזק קשרים במוחן של חיות מעבדה, טוב יותר מאשר פסילוסיבין סינטטי. מכאן מעריכים החוקרים כי החומר הטבעי עשוי להיות יעיל יותר בטיפול בהפרעות נפשיות שונות מאשר פסילוסיבין סינטטי, אשר נמצא בבסיס חלק מהמוצרים הנמצאים כעת בניסויים קליניים בתקווה לקבל אישור כתרופות לטיפול בהפרעות הללו.

את המחקר הוביל הדוקטורט אור שחר בהנחייתם של פרופ' בנימין לרר, ד"ר אלכסנדר בוטוויניק, ד"ר צורי ליפשיץ ופרופ' ברנרד לרר מהפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית והמרכז הרפואי הדסה. הוא בוצע בחיות מעבדה ופורסם בכתב העת Molecular Psychiatry.

העולם הרפואי נוטה להעדיף חומרים מבודדים שניתן לייצר במעבדה, וכך לדעת במדוייק כי הרכב ותכונות החומר הם זהים ממתן למתן, תכונה הנקראת "הדירות". על חומרים סינטטיים שאינם זהים לחומר המצוי בטבע, ניתן גם בקלות רבה יותר לרשום פטנט. אולם לדברי שחר, ניתן לגדל את הפטריות ולמצות אותן באופן מבוקר במעבדה. "גידול כזה מאפשר ייצור של תמציות אחידות מבחינת ריכוז החומרים הפעילים, וזה יקל על הרופאים לקבוע את המינון המתאים לטיפול".

לדבריו, ישנו היגיון מדעי להעדיף את הפטריות השלמות. "הן מכילות, מלבד החומר הפעיל - הפסילוציבין, גם חומרים נוספים שעל פי המחקר עשויים לתרום ליעילות הטיפולית. תופעה זו, המכונה "אפקט הפמליה" (Entourage Effect), נצפתה גם במחקר הקנאביס, שם התברר כי שילוב של קנבינואידים שונים יעיל יותר מטיפול בחומר בודד (THC או CBD)".

עוד כתבות

פטריק דרהי / צילום: Reuters, Daniel Pier

רשות התחרות נגד פטריק דרהי: הצעד שמרחיק את רכישת רשת 13

לגלובס נודע כי ברשת 13 פנו לרשות התחרות בבקשה לקבל אישור להזרמת ביניים של מימון ע"י פטריק דרהי עד לקבלת האישורים הרגולטוריים הנדרשים, אך הרשות דחתה את הבקשה ● בתוך כך, גם הרשות השנייה מעמידה קשיים בפני העסקה, ובינתיים קבוצת ההיייטקיסטים בראשות אסף רפפורט משפרת את הצעתה

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

תרחיש יום הדין של הכלכלה: מיצרי הורמוז נסגרים, מחיר הנפט מזנק

איום של משמרות המהפכה על חופש השיט בעורק הימי המרכזי של מדינות המפרץ מזניק את מחירי הנפט: ברנט קופץ ב-9% לכ-80 דולר ● אנליסטים מזהירים מתרחיש שידחוף את המחיר מעל 100 דולר לחבית

מטוס הקרב הטורקי KAAN / צילום: Reuters, Anadolu

מטוס העתיד של ארדואן, הרוכשת המפתיעה וההתנגדות האמריקאית

התעשיות הביטחוניות הישראליות מגבירות מאמצים באמריקה הלטינית, רפאל מקימה מפעל מנועים רקטיים בארה"ב, מפרולייט משיקה סמן לייזר חדש, וטראמפ מפעיל לחץ נגד עסקת מטוסים טורקית לסעודיה ● כל מה שקרה השבוע בתעשיות הביטחוניות עוד לפני שפרצה מלחמה

המומחים מסבירים - כך חיסול חמינאי ישנה את המציאות / צילום: Shutterstock

"תם עידן באיראן": המומחים מעריכים - כך המשטר יקרוס

החיסול ההיסטורי של המנהיג העליון עלי חמינאי דוחף את איראן לצומת של הכרעות ● מי יהיה היורש, איך מדיניות החוץ האיראנית תשתנה - ומה יקרה למנגנון הדיכוי הפנימי? ● המומחים מנתחים את ההתפתחויות ומעריכים: בלי השינויים האלה, המשטר האיראני יקרוס ● גלובס עושה סדר

ביג פאשן גלילות / צילום: טלי בוגדנובסקי

קנס מלחמה: קונים ליד הבית ומשלמים עוד 30%. וגם: המוצר שהביקוש אליו זינק

כמו במערכה האיראנית הקודמת, גם הפעם ביג היו הראשונים להודיע על הקלות, מליסרון והכשרת היישוב הצטרפו, אך בעזריאלי טרם התקבלה החלטה ● ברשת הסטוק מדווחים על עלייה ברכישת מוצרים לבית, ובעולם הקולנוע והחשמל על ביקושים למסכי טלוויזיה קטנים

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

100 דולר לחבית? כך עלולה סגירת הורמוז לשנות את שוק הנפט העולמי

התקיפה הובילה לצניחה של 70% בתנועת המיכליות בעורק התחבורה הראשי, ולעלייה של 50% בפרמיות הביטוח ● המומחים מעריכים כי השוק כבר תמחר את רוב הסיכונים, בעוד אופ"ק מגדילה התפוקה כדי למתן את המחיר ● כעת - כל העיניים נשואות לפתיחת המסחר

קלוד / צילום: Shutterstock

יתרונות ה-AI: הציוץ שהפתיע את פירמות עורכי הדין הגדולות בעולם

עו"ד ז'אק שפירו, המנהל משרד עורכי דין אמריקאי שמעסיק שני עובדים, הדגים בציוץ ברשת X איך באמצעות בינה מלאכותית גם משרד קטן יכול להתחרות בהצלחה במשרדים גדולים ● "פירמה קטנה שבנתה את עצמה סביב AI תצליח לא רק להתחרות בפירמות ענק - אלא גם לעקוף אותן בסיבוב"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; פלנטיר זינקה בכ-6%, אנבידיה בכ-3%

הנאסד"ק התאושש מירידה חדה ועולה בכ-0.3% ● משמרות המהפכה הודיעו כי מיצרי הורמוז סגורים וכי ספינות שינסו לחצות באזור יותקפו, מחירי הנפט זינקו ● הביטקוין התאושש גם הוא והתקרב לרף ה-70 אלף דולר ● תשואות האג"ח הממשלתיות האמריקאיות קפצו ● מדד הפחד בוול סטריט עלה לרמתו הגבוהה מאז נובמבר 2025 ● מחיר הזהב עלה, מחיר הכסף צנח ● הדולר התחזק בעולם

אהרון פרנקל, חיים כצמן ויאיר המבורגר / צילום: עידן חסון, אריק סולטן, גבע טלמור

חיים כצמן, אהרן פרנקל ומשפחות האצולה של שוק הביטוח: שלושת המרוויחים הגדולים של היום בת"א

הזינוק במחיר המניות בת"א הקפיץ את שווי החזקותיהם של בעלי השליטה בשורת חברות בעשרות ולעתים אף מאות מיליוני שקלים ● בין המרוויחים: חיים כצמן שחוזר לחייך אחרי תקופה ארוכה של ירידות במניה, אהרון פרנקל שגורף רווחים על ההשקעה המחודשת בתמר פטרוליום, והטייקונים של שוק הביטוח שהחגיגה במניותיהן מסרבת לגווע

ספינות במיצרי הורמוז (ארכיון) / צילום: ap, Jon Gambrell

פתוחים או סגורים? האירוע שמבלבל את פלטפורמת פולימרקט

הימורים של כ-5 מיליון דולר הצטברו בפלטפורמת הימורים, המבוססת על חוכמת ההמונים ולעיתים גם על מידע פנים, בשאלה מתי איראן תסגור את מיצרי הורמוז ● עם זאת, התברר שלשאלה יש יותר מתשובה אפשרית אחת, והרוחות בפולימרקט סוערות

מייסדי חברת גלואט / צילום: gloat

הסטארט-אפ הישראלי שמפטר 20% מעובדיו

חברת ה־HR Tech הישראלית גלואט מבצעת קיצוצים בכוח אדם בחברה ובמקביל מתמקדת בפיתוח כיוון חדש, סביב הטמעת בינה מלאכותית בארגונים ● זאת בין היתר, לאחר שחלק מלקוחות מוצר הדגל לא חידשו חוזים

עשן מיתמר מעל טהרן לאחר התקיפה הישראלית, אתמול / צילום: ap, Vahid Salemi

"עידן של זהב כלכלי": רוצים לדעת למה הבורסה קפצה? תקראו את הכתבה הזו

בעוד שקשה לחזות אם המלחמה באיראן תסמן פרק ביטחוני חדש, בשוק ההון כבר מנסים לשרטט את המפה הכלכלית של היום שאחרי ● לצד העמקת הגירעון והחשש מעיכוב בהורדת הריבית, בבתי ההשקעות מעריכים כי ישראל עשויה לצעוד לקראת "עידן זהב": עם ירידה משמעותית בפרמיית הסיכון, שער שקל־דולר שחותר לקידומת 2 והסתערות של משקיעים זרים ● גלובס צולל לתחזיות המומחים והשאלות הפתוחות

האם העליות בבורסה מוגזמות? / צילום: Shutterstock

האם העליות בבורסה מוגזמות? שאלנו את המומחים

פתיחת שבוע המסחר בעולם כשברקע המלחמה באיראן זעזעה את הבורסות ברחבי העולם, אך בתל אביב בניגוד למגמה נרשמו עליות חדות במיוחד ● מומחים מנתחים את הקפיצה הגבוהה היום בבורסה

מטוס חיל האוויר בדרך לתקיפה באיראן / צילום: דובר צה''ל

המשקיעים האופטימיים בעולם? מאחורי היום הבלתי נתפס בבורסת תל אביב

הבורסה המקומית עשתה היסטוריה ביום המסחר הראשון מאז שנפתחה המלחמה עם איראן: בניגוד לשוקי המניות כמעט בכל מדינה בעולם, תל אביב הפגינה אופוריה של ממש עם עליות חדות ושיא חדש ● מה מוביל לאופטימיות החריגה בארץ, ואיזה מניות זינקו יותר מכולן

אייפון 17e החדש / צילום: אתר החברה

אפל חושפת דגם אייפון מוזל ומשדרגת את האייפד אייר

החברה חורגת מאירועי ההשקה המסורתיים שלה ומציגה אייפון 17e מוזל עם יכולות Apple Intelligence והבטחות לחיי סוללה ארוכים, ואייפד אייר עם תמיכה ב-Wi-Fi 7 ● השבבים במכשירים פותחו בין היתר גם במרכז הפיתוח הישראלי ● המחיר ההתחלתי: 599 דולר

כוונת SMASH X4 של סמארט שוטר מותקנת על נשק / צילום: אתר החברה

גם ניצן אלון מכר מניות במיליונים: ההנפקה של יצרנית הכוונות מקיבוץ יגור

יצרנית הכוונות סמארט שוטר השלימה גיוס של 200 מיליון שקל, כחלק מהנפקה ראשונית של מניותיה ● במסגרת המהלך, בעלי המניות הזרים והמייסדים מכרו מניות בהיקף של כ-60 מיליון שקל ● וגם, עם כמה כסף נפגש האלוף במילואים ניצן אלון?

טילים הערב בירושלים / צילום: Mahmoud Illean

שיגורים לרחבי הארץ; מצב החירום בעורף הוארך עד 12 במרץ

חיל האוויר השלים יותר מ-30 תקיפות נגד מערך הטילים הבליסטיים של המשטר האיראני ● שרי הממשלה מאשרים במשאל טלפוני את הארכת מצב החירום המיוחד בעורף לעוד 12 יום ● 9 הרוגים ועשרות פצועים בפגיעה ישירה באזור בית שמש ● צה"ל בגל הפצצות בטהרן; נתניהו: "התקיפות רק יתגברו" ● כ-100 אלף משרתי מילואים גויסו ● "טראמפ: הטבענו 9 ספינות איראניות" ● עדכונים שוטפים

ישראלים מוצאים מקלט בחניונים תת־קרקעיים / צילום: Reuters, Oren Ziv

מחקרים מגלים: על מה לא כדאי לדבר עם השכנים במקלט

כשהטילים משבשים את החיים ומפלס המתח והחרדה בעלייה, חזרנו למחקרים שיעזרו לנו לקבל החלטות תחת לחץ ועייפות, להתמודד עם החרדה של הילדים ולהתנהל ברוגע מול אנשים שחושבים אחרת מאיתנו במקלט או בממ"ד

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

ענקית התעופה שמתגברת טיסות חילוץ לישראלים

ברקע השעיית הטיסות הישירות לישראל והגבלות המרחב האווירי, ויזאייר מוסיפה כמעט 30 טיסות שבועיות לשארם א-שייח' כנתיב חלופי דרך סיני ● גם בלו בירד, טוס וארקיע מתגברות פעילות במצרים, בעוד שאל על נמנעת בשל אזהרת המסע

בורסת כווית / צילום: Reuters, Anadolu

איך תשפיע המלחמה על הורדות הריבית? התשובה של ליאו ליידרמן

בעוד שהבורסה המקומית והשקל מגיבים בזינוק לשינוי המאזן האסטרטגי מול איראן, שוקי העולם נצבעים אדום בצל קפיצת מחירי הנפט ● המשקיעים חוששים מחסימת מצרי הורמוז ומשיבוש שרשראות האספקה, לצד דאגה שהתייקרות האנרגיה תביא לעלייה באינפלציה