גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות החברות מקדמת: חברה חדשה לניהול פרויקט התשתיות הענק

לגלובס נודע כי לפי ההצעה, החברה תוביל את פרויקט התשתית הגדול בתולדות המדינה, במקום נת"ע שהקימה את הקו האדום של הרכבת הקלה ● לפי המתווה, רשות המטרו תהפוך ללא רלוונטית ועשויה אף להתבטל ● בכך מממש ינקי קוינט, מ"מ מנהל רשות החברות הממשלתיות, את האיום שהשמיע בשבוע שעבר בכנס התשתיות של גלובס

גליק, קוינט, בן זקן, ליקוורניק / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, יוסי זמיר, כדיה לוי
גליק, קוינט, בן זקן, ליקוורניק / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, יוסי זמיר, כדיה לוי

ברשות החברות הממשלתיות מגבשים הצעת מחליטים לממשלה בנושא הקמת חברה חדשה לטובת הובלת פרויקט המטרו, במקום החלטות הממשלה שהטילו את העבודה על חברת נת"ע הממשלתית. בכך מתממש האיום שהשמיע מ"מ מנהל רשות החברות, ינקי קוינט, בכנס התשתיות של גלובס.

התכתשויות, האשמות ופרויקט ענק שתקוע באמצע: מאחורי הקלעים של סערת המטרו
קאמבק ענק: הוא עזב את נת״ע לפני חמש שנים. האם הוא בדרך חזרה?

קוינט אמר בכנס, כי "נת"ע היא חברה בעייתית. צריך להקים חברה חדשה (לניהול המטרו, א' ז'). הקמתי חברות ממשלתיות בעבר, זה לא סיפור מורכב. צריך להקים חברה של 'כוכבים' ולהוציא את הפרויקט (המטרו) לדרך. להשאיר אותו בחברה שלא מדברת בקול ברור, ואין לה חזון ומנהיגות, זה לא מה שיוציא לפועל את הפרויקט".

"נקים חברה נוספת כדי שנת"ע תישאר ריקה?"

נעה סגל, סמנכ"לית תיאום תשתיות במשרד התחבורה, ענתה לו ואמרה ש"בכל החברות ובכל המשרדים יש כל כך הרבה אנשים מסורים שקמים בבוקר ורוצים להפוך את המדינה למקום טוב יותר. יש המון לשפר והיד נטויה. אי אפשר להגיד דברים נגד אדם כזה או אחר. חייבים לצאת מהשיח של האשמות, זה לא עובד וזה גרוע, צריך להתמקד בפרויקט עצמו, רק כך אפשר להתגבר על המכשולים".

אושרת דוד, סגנית החשכ"ל לענייני תשתיות, הוסיפה ש"איך אמורים לקדם פרויקט כזה גדול כשהשיח לא אחיד? נת"ע היא חברה טובה, מה יעזור אם נקים חברה חדשה עם עוד מינויים. הקו הסגול והירוק עוברים עוד רגע לזכיינות. נקים חברה נוספת כדי שנת"ע תישאר חברה ריקה? יש לנו ניסיון נצבר, כדאי להשתמש בו. צריך להוביל מדיניות אחידה".

 

ואולם, קוינט חזר ואמר כי "המטרה היא לא לחזק את נת"ע, אלא להוציא את הפרויקט. לקחת פרויקט כזה ולא להקים חברה חדשה זה להסתכל על הטפל ולא על העיקר. מה לעשות, לחברה יש משימות אחרות ואנחנו רואים איך היא מממשת אותן", והתייחס לקידום קווי הרכבת הקלה בגוש דן, שסובלים מעיכובים ומחריגות תקציביות.

קוינט סבור גם שאין צורך ברשות המטרו, הגוף הממשלתי שאמור להוביל את הפרויקט, וכינה אותה "פיקציה בירוקרטית שאין לה תכלית למעט סידור עבודה לחברים באוצר", והאשים את משרד האוצר בעיכובים בפרויקטי תשתית לאומיים.

סמכויות רשות המטרו יוכפפו לחברה החדשה

בכל אופן, לגלובס נודע כי ברשות החברות עובדים על הפיכת האיום למציאות ממשית, ומנסחים שם הצעת מחליטים שתכליתה כאמור הקמת חברה ממשלתית חדשה לניהול המטרו. על פי אותה הצעה, לדירקטוריון החברה הזו, שיהיו חברים בו נציגי משרד התחבורה, אגף התקציבים והחשכ"ל, יוכפפו סמכויות רשות המטרו באופן שלמעשה יביא לביטולה וידרוש גם את שינוי החוק.

בהצעה מסוג זה צפויים לתמוך במשרד התחבורה. מנכ"ל המשרד משה בן זקן אמר בכנס, כי "אנחנו חושבים שהמטרו הוא תשתית לאומית, וצריכה להיות לו חברה נפרדת". בן זקן דחה את הטענה שלפיה הדבר נועד לאיים על יו"ר נת"ע מיה ליקוורניק לקראת בחירת מנכ"ל החברה, שכן דירקטוריון נת"ע הוא עצמאי בדעותיו, ואינו נחשב קרוב לעמדות משרד התחבורה תחת השרה הממונה מירי רגב.

הוא טען, כי "זה לא הסגנון ולא השיטות שלנו", אך ההיסטוריה מוכיחה את ההיפך, כשרגב העבירה בקדנציה הקודמת שלה את פרויקט המסילה הרביעית באיילון בין רכבת ישראל ובין נתיבי ישראל בהתאם לאינטרסים שהיו לה באותן חברות. את השיטה לא היא המציאה, וישראל כץ נהג להשתמש בה רבות, והשיא היה כשהעביר החלטת ממשלה שגזרה על רכבת ישראל איסור על הקמת מסילות חדשות באופן גורף.

בענף סבורים שהאמירות של קוינט ושל בן זקן מתואמות, והן מהוות תזת-נגד לזו של משרד האוצר, שטוען שנת"ע היא שצריכה להוביל את הפרויקט. איליה כץ, סגן ראש אגף תקציבים, טען בכנס שמדובר בעבודה שנעשתה במשך שנים, ואכן במשרדי הממשלה פעלו לשנות את המבנה הארגוני של החברה, כך שתוכל לגדול מ-400 עובדים ל-700, ושהמטרו יהיה הפרויקט המרכזי שהיא תוביל.

לא נעלמה מעיני הבכירים בענף גם העובדה שמי שהוביל את השיח הממשלתי על הקמת חברה חדשה עוד לפני קוינט ובן זקן הוא בכלל ניסים פרץ, המנכ"ל הממושמע של חברת נתיבי ישראל, שכפופה ליו"ר הדירקטוריון יגאל עמדי, ואיש הליכוד שצולם לצד רגב באירוע פריימריז.

כאמור, הרקע להצהרות הוא הליך האיתור למנכ"ל החברה, כשקוינט אמר בשיחות סגורות כי דמויות דוגמתו של יהודה בר און, מנכ"ל נת"ע לשעבר, צריכות להוביל את החברה. אם כך, תוהים גורמים בענף, מדוע שקוינט יקדם ביד אחת את בר און וביד השנייה יאיים להוציא את המטרו מהחברה? כן תוהים האם בכך הוא מנסה לצנן את הגשת המועמדויות למנכ"ל: ביום ראשון הוא מציג שם מרשים, וביום רביעי מבשר שהמועמדות היא לתפקיד האחרון שסוגר את האור במסדרונותיה של החברה, עם השלמת הפרויקטים שלה בסוף העשור.

יהודה בר און / צילום: יח''צ

נת"ע מפגרת בביצועיה לעומת החברות האחרות

ולא רק הג'וב הזה עומד על הפרק. מינהלת המטרו המורכבת מייצוג פריטטי של משרדי התחבורה והאוצר אמורה לבחור בתחילת אפריל את מי שיעמוד בראש רשות המטרו - שקוינט מקדם הצעת מחליטים למעשה לביטולה. בסביבתו טוענים כי יש להפקיד את הניהול בידי הדירקטוריון של החברה החדשה, וזאת משום שמשרדי הממשלה לא יתפרקו מסמכויותיהם עם הקמת הרשות, והיא תהווה עוד תחנה בירוקרטית בדרך למימוש הפרויקט. כך, גם שני המועמדים שנותרו בשלב הסופי - אלכס דן, לשעבר משנה למנכ"ל הרכבת, ועינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית - ימתינו בדריכות להחלטות.

מיה ליקוורניק כתבה לעובדים בעקבות הדברים שנאמרו בכנס כי קוינט "בחר להתבטא באופן פוגעני ומסית כלפי חברת נת"ע ועובדיה. הדירקטוריון רואה בחומרה את התבטאויותיו ודוחה את דבריו. יש לדעת - קוינט לא ביקר בחברה שנים, לא מכיר את פועלה ואת סטטוס הפרויקטים שעליהם היא אמונה, ולא קיים שום דיון מקצועי עם מי מגורמי נת"ע זה שנים".

עוד הוסיפה יושבת-הראש על הממונה עליה כי "יש לראות בהתנהגותו חוסר מקצועיות וחוסר אחריות כלפי חברה ממשלתית שעליה הוא אמון (גם אם זמנית)".

קשה שלא להבין את הזעם של היו"רית, ששמעה בתקשורת על הכוונה להפקיע ממנה את פרויקט הענק, אבל צריך להודות שנת"ע אכן מתקשה לעמוד במשימותיה. על פי נתונים שנחשפו בגלובס, היא מפגרת בביצועיה ביחס לחברות אחרות. כך, הציון שקיבלה מרשות החברות על עמידה ביעדיה בשנה שעברה עומד על 67 בלבד, וזאת לעומת ציונים הגבוהים מ-90 ביתר חברות התשתית. הדבר בא לידי ביטוי בשורה של דחיות של פרויקטי הרכבת הקלה בגוש דן.

לא כל הדחיות תלויים בחברה, אלא גם בחסמים חיצוניים רבים שחוק המטרו אמור לפתור אם יעבור בשלמותו, אבל גורמי המקצוע בממשלה לא רווים נחת מהתנהלותה של החברה.

יחד עם זאת, מרביתם ימשיכו לתמוך בהשארת הפרויקט בידיה, מחשש לדחייתו ובכפוף לשינוי מהותי שייעשה בה. הם יוכלו להזכיר את רכבת ישראל למשל, שנהפכה מחברה מוקצה ומסוכסכת מול משרדי הממשלה, שלא מצליחה לקדם פרויקטים, לחברה שמובילה תוכנית השקעות של למעלה מ-50 מיליארד שקל, ואת המהפך שהיא עברה החל מתקופת כהונתו של המנכ"ל הקודם מיכאל מייקסנר.

מנגד, קוינט יוכל להזכיר כמה שנים חלפו מאז שתוכניות הקו האדום עברו את אישור הממשלה ועד להשלמת הפרויקט בפועל - שני עשורים תמימים - ואת הסכנה שהמטרו ייקלע לגורל דומה אם לא יטופל על ידי "הכוכבים" שלהם הוא מייעד את הפרויקט.

עוד כתבות

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

חמאס: "קיבלנו את ההצעה של ישראל להפסקת אש - נבחן אותה ונעביר את תשובתנו"

היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה, המחבל נוטרל ● צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון ● כ-30 שיגורים זוהו לכיוון מרחב החרמון, חלקם יורטו בידי כיפת ברזל. אין נפגעים ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

את עקרונות הניהול הוא למד מהכדורגל בשכונה. היום יש לו אלפי עובדים בעולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"