גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אומנות ניהול הפתיל הקצר

כעס הוא רגש בסיסי וטבעי, אך אם אינו מותאם לסיטואציה, אם הוא מתמשך ואינטנסיבי ואם הוא פוגעני כלפי האדם או סביבתו, הוא עשוי להיחשב ככעס פתולוגי ● החוקרת והפסיכולוגית הקלינית ד"ר רעות נעים מסבירה בנחת על כעס

צילום: Shutterstock
צילום: Shutterstock

"באופן תרבותי או חברתי הרבה יותר קל לנו להכיל רגשות כמו חרדה, פחד או עצב כרגש טבעי ונורמטיבי, ולכן חשוב קודם כל לומר שגם כעס הוא רגש בסיסי", אומרת ד"ר רעות נעים, פסיכולוגית קלינית מומחית, חוקרת בבית הספר למדעי הפסיכולוגיה ובית הספר סגול למדעי המוח באוניברסיטת תל אביב. במעבדה שבראשה ד"ר נעים, שמחקריה עוסקים בעיקר בכעס ואגרסיות בילדים ובני נוער, מבקשים לבחון מה עומד בבסיס הכעס ומשם לפתח שיטות אפקטיביות לניהולו.

אם כעס הוא רגש, עד כמה אנחנו באמת יכולים 'לשלוט' בכעס שלנו או לנהל אותו?
"כעס, כאמור, הוא תחושה טבעית ונורמלית, שבהרבה מובנים היא פונקציונלית ולכן גם בפרוטוקולים ובהתערבויות שאנחנו מפתחים במעבדה להתמודדות עם כעס קיצוני, לא נדרוש שלא להרגיש כעס, זה לא מעשי, ולפעמים זה גם ממש חיוני לחוש כעס. המטרה היא למנוע את המעגל השלילי שבו הכעס מזיק, כשהוא כרוני ואינטנסיבי עד שמפריע בחיים, פוגע חברתית, אקדמית, מול המשפחה, וכמובן כשמוביל להתנהגות אגרסיבית כלפי אחרים או הסביבה. אבל אנחנו לא רוצים לבטל כעס וגם אי אפשר.כן נתמקד בלווסת במידה מסוימת את העוצמות של הכעס, לפתח מיומנויות ויסות, ולמנוע את ההשלכות השליליות שלו, כי אנחנו יודעים שלאורך זמן חוויה של כעס, שמובילה גם לאגרסיות, מגבירה עוררות פיזיולוגית, פוגעת בתפקוד בתחומי חיים וקשורה ללחץ מוגבר ולחוויה כללית של החיים דרך מחשבות שליליות יותר ועוינות יותר כלפי הסביבה".

אם ככה, כעס, כרגש טבעי, משרת אותנו?
"לכעס יש ספקטרום של ביטויים, מביטויים של תסכול או רגזנות ועד לזעם ולהתנהגות אגרסיבית. לכעס יש מטרות אבולוציוניות, וכמו אצל בני אדם גם בטבע הוא עשוי לשרת מטרה הישרדותית סביב משאבים או כוחות. אצל חיות ומינים שונים, כעס ואגרסיה יכולים לבטא סוג של ההגנה על טריטוריה, מתקפה או משא ומתן סביב כוח או היררכיה. אצל בני אדם, בהיבט הנורמטיבי - הכעס משרת אותנו בצורה אדפטיבית, כדי לבטא תחושות או לעזור לנו להיות ערניים ולהיערך לסיטואציות בנסיבות מסוימות.

''אנחנו לא רוצים לבטל כעס'', ד''ר רעות נעים / צילום: אוסף פרטי

כעס הוא גם רגש מוטיבציוני, שמוציא אותנו לפעולה ומעודד אותנו לתקשר משהו החוצה. יש לכעס גם היבט פיזיולוגי, הוא קשור לאדרנלין ולהורמונים אחרים בגוף והוא מערב הרבה פעמים דופק מהיר, עלייה בלחץ דם ובאופן כללי עוררות פיזיולוגית מוגברת. כשכעס הוא ממושך או חריף ומתחיל להיות מקושר להתנהגות שהיא מזיקה או מסוכנת ואלימה, הוא הופך לבעייתי, עם השלכות על תפקוד ועל רווחה פסיכולוגית. במצב החריף או הכרוני של כעס, אנשים יכולים לקחת יותר סיכון או להרגיש שהתנהגות מסוכנת היא פחות מסוכנת עבורם, ויכולה להיות לזה השפעה מורכבת יותר".

מה מפריד בין כעס נורמטיבי לפתולוגי?
"אנשים שחווים כעס פתולוגי, נוטים למה שלפעמים נקרא 'פתיל קצר'. מלכתילה סף התסכול והכעס שלהם נמוך, וכשהכעס עולה הוא נמשך לאורך זמן ויהיה להם קשה לצאת ממנו, ולרוב הוא קשור באיזושהי התנהגות אגרסיבית ומזיקה. אפשר לפרק את זה לכמה ממדים: ממד אחד הוא ממד המותאמות. הרבה פעמים נתייחס לכעס כרגש תגובתי או מטרתי, שהיה לו איזשהו גורם מניע או סיטואציה שהפעילו אותו או שהוא משרת מטרה. מדד המותאמות משמעותו כמה תגובת הכעס מותאמת לסיטואציה, עד כמה אותו גורם מניע, חיצוני או פנימי, משהו שקרה לי, משהו שעשו לי או איזושהי חוויה חיצונית, הוא כזה שרוב האנשים היו מגיבים אליו בכעס. ממד אחר הוא האינטנסיביות והמשך של הכעס. עד כמה התגובה היא עוצמתית, עד כמה היא ממושכת ובהמשך לכך גם עד כמה היכולת להירגע ולחזור לנקודת המוצא היא קשה יותר, כלומר עד כמה קשה להוריד את רמות הכעס. ממד שלישי הוא כמה זה פוגע, משפיע או מזיק לאדם או לאחרים. ילדים כמו מבוגרים, יכולים להרגיש שעכשיו הם כועסים מאוד, זה הרגש שמתעורר אצלם, זה בינם לבין עצמם וחלק ימצאו דרך להתמודד או לווסת את הכעס וימשיכו כרגיל או שזה יניע אותם לפעולה אדפטיבית. אבל אם הדבר הזה פוגע בתפקוד, ביחסים עם אחרים, פוגע באופן שבו האדם מתנהל או הכעס מתבטא בארגסיה שהיא פיזית או מילולית, אז זה הופך את הכעס למשהו שהוא חריף ובעייתי יותר".

כעס יכול לשבת על מצבים נפשיים אחרים? כמו למשל דיכאון או חרדות?
"בהפרעות קליניות, פסיכופתולוגיות, יש הפרעות מסוימות שמרכיב הכעס הוא מאפיין מרכזי - רמות גבוהות של כעס ורגזנות מהווים את החלק הגרעיני והעיקרי בהפרעה. בילדים למשל, אבחנה של הפרעות התנהגות תבוא לידי ביטוי בין היתר בנטייה בולטת יותר לכעס ורגזנות ובסף תסכול נמוך יותר. יש הפרעות קליניות שבהן הכעס הוא משני או נלווה, למשל בדיכאון אצל ילדים, הדיכאון יכול לבוא לידי ביטוי ברגזנות ונרגנות, ובאמת הרבה פעמים כשרמת הרגזנות והכעס פוחתים פוגשים את הרגש שמתחת, את העצב או החרדה, אז הכעס מהווה באיזשהו אופן ביטוי חיצוני. גם בפוסט־טראומה, בין המאפיינים הקליניים יש ביטויים של רגזנות וכעס. תחת המבנה הזה יש סימפטום שהוא תוצאה של האירוע הטראומטי או אחד מקבוצת הסימפטומים המתרחשת בתגובה לאירוע טראומטי".

כעס יכול להיות גם חלק ממאפייני אישיות? יש אנשים שפשוט כועסים יותר?
"אנשים שונים באופן שבו הם חווים כעס, באופן שבו שהם מבטאים כעס. אנחנו יודעים שהשונות קשורה גם לגורמים פיזיולוגיים, גנטיים ותורשתיים, וגם כמובן גורמים סביבתיים וסיטואציוניים. למשל, מחקר שלנו שפורסם בשנים האחרונות הראה שבמצבים של תסכול, ילדים עם נטייה אישיותית לכעס ורגזנות חוו תגובה פיזיולוגית מוגברת והתאוששות מתונה ואיטית יותר אחרי המצב המתסכל, לעומת ילדים ללא הנטייה הזו. כך למשל ילדים שנולדים עם איזושהי נטייה או רגישות מוקדמת לבטא כעס ורגזנות, בעיקר אם הם חווים בחייהם הרבה מצבים מתסכלים או מלחיצים, יכולים לעבור את הסף הזה של כעס שהוא פתולוגי יותר. אנשים שיש להם טמפרמנט יותר 'חם מזג' מולד, עשויים לתפוס מצבים או רמזים בסביבה ולפרש אותם באופן מתסכל ושלילי יותר, או שקשור לתחושה של עוינות. וכשהמציאות נחוות באופן יותר שלילי, הסיכוי שהם יגיבו ביותר אגרסיביות עולה. אצל מבוגרים וגם ילדים, המעגל השלילי הזה יכול להמשיך כי כעס מוגבר גורר יחס דחוי מהסביבה או קבלת ביקורת, וזה כשלעצמו חוזר ומזין את התפיסה והרגישות הראשונית. כלומר יכול להיווצר מעין מעגל קוגניטיבי שבו הנטייה המולדת שלי מזינה את הפרספקטיבה שמזינה את ההתנסות שמזינה בחזרה את התפיסה. במובן הזה אנחנו תופסים את הכעס גם כתכונה (trait) וגם כמצב (state)".

כעס מתבטא אחרת באנשים, יש מי שנוטה יותר לתוקפנות, יש מי ששומר בפנים, יש מי שמגלגל את זה לרגשות נקם, מה גורם להבדלים האלו?
"בספרות המחקרית אנחנו באופן טיפוסי מפרידים בין שני סוגים של כעס: כעס ראקטיבי וכעס פרו-אקטיבי. הסוג הראשון הוא כעס תגובתי שקשור למצב מסוים, זה יכול להיות טריגר או פרובוקציה, או למשל חוסר שינה, רעב או לחץ כללי. במצב כיום, הרבה מאיתנו פחות ישנים, יש יותר מתח וזה בוודאי עשוי להגביר את העצבנות, והנטייה לחוות כעס. כעס פרו-אקטיבי הוא כעס יותר מכוון, לרוב זה כעס שמשרת מטרה, ולפעמים כעס שמלווה בתחושות נקם. אצל החיות למשל, כעס פרו-אקטיבי יכול לשרת מטרה של טריטוריה, כוח ומשאבים, ואילו אצל בני אדם כעס פרו-אקטיבי הוא גם אינסטרומטנלי, נועד להשיגמטרה כמו להילחם על תחושת אי-צדק או להציב גבולות ולהציג עמדות. גם כאן יש נורמה מסוימת. כעס מסוג זה יכול להיות כלי תקשורתי שעוזר לנו להביע את מורת רוחנו או לערער על משהו שאנחנו מרגישים שהוא לא צודק, ואילו בספקטרום הקיצוני, הוא עשוי להיות כרוך בתגובה לא מותאמת ומזיקה. הספרות המחקרית מצביעה על כך ששני סוגי הכעס האלו קשורים לגורמים ביולוגיים ופיזיולוגים שונים, כלומר באיזשהו מקום מדובר בשתי מערכות בלתי תלויות. גם מבחינה התפתחותית ההשלכות או מהלך ההתפתחות של כעס ראקטיבי וכעס פרו־אקטיבי הן אחרות. למשל, ילדים עם נטייה מוגברת לכעס ראקטיבי, ילדים עם מדד רגזנות גבוה ועם סף תסכול נמוך, שמגיבים מהר יותר בכעס שנשאר, הם בסיכון לפתח לאורך זמן קשיים פסיכולוגיים שנמצאים על הקשת של חרדה ודיכאון. לעומתם, ילדים עם נטייה כרונית לכעס פרו-אקטיבי, עשויים לאורך זמן לפתח הפרעות התנהגות ובקצוות הקיצוניים זה יכול להגיע למקומות האלימים או העברייניים יותר".

איזה התערבויות ישנן להתמודדות עם כעס?
"מה שאנחנו עושים במעבדה זה לחקור לעומק את המכניזם בבסיס הפרעות הקשורות בכעס ובאגרסיה כדי לקדם ולפתח שיטות טיפול מותאמות יותר ואפקטיביות. אחד הפרוטוקולים החדשניים שהייתי שותפה לצוות שפיתח אותם, ולאחרונה גם התפרסם מאמר אודותיו, התמקד בחשיפה של ילדים באופן מדורג במסגרת טיפול פסיכותרפיה קוגניטיבי-התנהגותי, לגירויים מעוררי כעס. ביקשנו מהמטופלים לדרג את הדברים שמעוררים אצלם כעס מאפס עד עשר, ולאורך הפגישות חשפנו אותם באופן מדורג לאותם גירויים או רמזים מעוררי כעס, ובנקודה הזו עזרנו להם להכיר את התגובה, לחבר את התחושה הרגשית למה שקורה להם בגוף, עזרנו להם לשהות רגע במקום הזה שבו הם חווים כעס, להבין את המחשבות שמתלוות, את התגובה הפיזיולוגית, וגם לימדנו אותם שיטות שונות של ויסות כעס ואיך לא להחריף לכדי מצב של התקף זעם או התפרצות. יש גם שיטות אחרות לעבודה עם כעס שיכולות להתאים לגילים שונים, תהליך עבודה קוגניטיבית, שבו מסייעים לאנשים להבחין באופן שבו הם מפרשים סיטואציה חברתית או כל אירוע שמכעיס אותם, הבחנה בין מצבים מתסכלים שונים שמעוררים כעס לבין סיטואציות שפרשנו אותן כמעוררות כעס, כי הן קשורות למשל בזיכרון או בגלל ההטיה קוגניטיבית או מחשבה אוטומטית שיש לנו. אצל ילדים קטנים יותר אפשר לסייע בהתמודדות גם דרך הסחת דעת או ניתוק מהסיטואציה, דרך לקיחת פסק זמן או אסטרטגיות אחרות. ניתן גם לנתב את העוררות הפיזיולוגית בכעס לפעילות גופנית אחרת".

איזו עצה היית נותנת למישהו שמתקשה לשלוט בכעס שלו? ומתי צריכות להידלק נורות אדומות?
"ראשית, גם אם הכעס מוצדק אבל אנחנו מרגישים שהוא כרגע דומיננטי מאוד בחיים שלנו, ואנחנו כועסים הרבה וזה מתיש אותנו ומלחיץ אותנו, מעייף אותנו ואנחנו לא מרוכזים כמו שהיינו רוצים או לא נעימים כמו שהיינו רוצים, גם אז אפשר לטפל. כעס לא חייב להיות פתולוגי כדי שנטפל בו, זה יכול להיות משהו שמפריע לנו או ליחסינו עם הסביבה, ואין ספק שהסטרס המוגבר שאנחנו חווים גורם לנו להיות כועסים יותר באופן כללי. חוץ מזה, אם אנשים מזהים בעצמם או הורים מזהים אצל הילדים שלהם שחל איזשהו שינוי מאיך שהם היו, אם זה בתקופה הזו או באופן כללי, שסף התסכול נמוך יותר, שהנטייה לרגזנות וכעס כרונית יותר, מוכללת יותר, שהיא הרבה פעמים מתגלגלת לזעם, זה לא חייב להיות אלימות, זה יכול להיות גם ילד שזורק חפצים בבית או משתטח (בהנחה שההתנהגות אינה מותאמת גיל, ילדים בני שנתיים שמשתטחים בין המדפים בסופר יכול להיות מצב לא נעים בכלל להורה, אבל זה תואם גיל. פחות היינו מצפים לזה עם ילד או ילדה בני תשע), אם התחושה שהכעס הוא לא פרופורציונלי או שהוא אינטנסיבי ומשפיע על תפקוד, זה באמת יכול להיות איזשהו סמן לכעס שדורש התייחסות".

עוד כתבות

האם מספר התלמידים בחינוך הממלכתי-חרדי עלה ב-50%?

כמה תלמידים הצטרפו לחינוך הממלכתי־חרדי? בדקנו מחדש את הנתונים ● המשרוקית של גלובס

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

הדרמה הלילית והדילמה של רגב: מאחורי הקלעים של דיוני התקציב

בהצעת התקציב שהונחה על שולחן הממשלה, הוצע לקצץ 700 מיליון שקלים לתשתיות מדי שנה עד לשנת 2028 מתקציב המזומן של משרד התחבורה ● לגלובס נודע כי במסגרת הדיונים הוצעו למשרד התחבורה חלופות שונות - ביניהן העלאת מחיר כרטיס נסיעה בתחבורה הציבורית ב-3.8 שקלים, יחד עם אימוץ השלב השני של רפורמת "צדק תחבורתי" שכולל נסיעה חינם לגמלאים

קמפיין בנק לאומי / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

גל תורן וקמפיין המילואימניקים של בנק לאומי כובשים את המקום הראשון בזכירות ובאהדה

קמפיין החתונות, שנמצא באוויר כבר כחודש, עלה השבוע עם מספר זוגות ובהשקעה של כ–700 אלף שקל לפי נתוני יפעת בקרת פרסום ● מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי סופר־פארם שנייה בזכירות, ו–KASHCASH שנייה באהדה ● הפרסומות הזכורות והאהובות

מטקס ציון עשור להנפקת סייברארק בנסדא''ק / צילום: ואניה סאוויק – נסדא''ק

לבנק ההשקעות ג'פריס יש המלצה חמה על מניות הסייבר מישראל

סייברארק, פאלו אלטו וצ'ק פוינט הן בין המומלצות של אנליסט ג'פריס ג'ו גאלו ● הוא סבור כי תקציבי אבטחת הסייבר לא ייפגעו, מעריך שהקונסולידציה בתעשייה תימשך, וצופה עלייה בתקיפות ● וגם: כיצד מושפע תחום הסייבר ממהפכת ה-AI ומהמלחמות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הצעת תקציב המדינה לשנת 2025 היא בקושי טיוטה

איך נוכל לחסוך כסף על טסטים לרכב ● בנושא גיוס חרדים, נמשיך לחוג במעגלים ● והתקציב שיובא לאישור הלילה ממש לא אפוי ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מדוע זינקו מניות הבנקים אתמול והגיעו לשיאים חדשים?

מדד ת"א בנקים 5 ננעל אמש בשיא כל הזמנים, על רמה של 4,510 נקודות ● על רקע הזינוק במדד, התפוגג החשש כי ההפרשה הרוחבית שהמפקח על הבנקים עתיד לדרוש תשפיע על דוחות הרבעון השלישי

צומת עזריאלי / צילום: איל יצהר

"כמו דומינו": כך השביתה תאונה אחת את כל גוש דן

תאונות הדרכים יוצרות פקקים שמשפיעים לא רק על הנהגים ברכב הפרטי, אלא גם ובעיקר על התחבורה הציבורית ● הבעיה הזו אמנם לא ייחודית לישראל, אך היא מורגשת בה הרבה יותר כי הגידולים בביקושים במדינות וערים אחרות היו יותר מתונים ואיפשרו השתדרגות של התשתיות התחבורתיות באופן הדרגתי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

חודש אוקטובר בבורסת ת״א: מדד הבנקים זינק לשיא, והמניה הביטחונית שכיכבה

מדד ת"א 35 ירד היום ב-1.1%, מדד הדואליות ב-2% ● בסיכום חודש אוקטובר, המדדים המרכזיים בבורסת ת"א רשמו ביצועי יתר בהשוואה לוול סטריט ● הבנק השוויצרי EFG: "הסיכוי הגובר של טראמפ לזכות בנשיאות מהווה גורם מרכזי לעליית מחירי הזהב" ● במיטב מעריכים כי "גם אם טראמפ ייבחר, בסופו של דבר תשואות האג"ח בארה"ב יחזרו למגמת ירידה"

''''ריביות מדוכאות ומדיניות מוניטרית קלה הן נחלת העבר'' / צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

בכירי וול סטריט בטוחים: כולם מפספסים את מה שעומד לקרות

מנהלי הכספים הכי גדולים בארה"ב חוששים מ'האינפלציה המוטמעת' במדינה ● מנכ"ל בלאקרוק: "יש לנו מדיניות ממשלתית שמגבירה אינפלציה ואיש לא שואל 'באיזה מחיר?'" ● מנכ"ל מורגן סטנלי: "נגמרו הזמנים של כסף זול וריביות אפסיות" ● מנכ"ל ג'יי.פי.מורגן: "האינפלציה עשויה להתחדש כפי שקרה בשנות ה-70"

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: ap, Jeff Chiu

רבעון סוער לאפל: מכירות האייפונים זינקו, מס עתק פגע ברווח הנקי

אפל דיווחה על הכנסות של 94.9 מיליארד דולר ורווח למניה של 1.64 דולר, מעט מעל הצפי ● עם זאת, הרווח הנקי ירד בשל העובדה שהייתה צריכה לשלם את מס האיחוד האירופי ● שולי הרווח הגולמי היו 46.2%, מעל התחזיות של 46.0% ● יורדת ב-2% במסחר המאוחר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Markus Schreiber

בזכות התחזיות להמשך: למרות דוחות חלשים אינטל מזנקת מעל 14% במסחר המאוחר

הכנסות אינטל הסתכמו ב-13.28 מיליארד דולר, גבוה ביחס לציפיות האנליסטים, אך עדיין משקפות ירידה ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● לפי החברה, ברבעון הבא היא מצפה להכנסות בין 13.3 ל-14.3 מיליארד דולר - ● מניית החברה קופצת מעל 14% במסחר המאוחר

מגדלי נאמן תל אביב / צילום: איל יצהר

היורשים שמיהרו למכור והשיפוץ הנדרש הביאו דירה במגדל יוקרתי למחיר "מציאה"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● במתחם המגורים מגדלי נאמן שבצפון תל אביב ובקרבה לים, נמכרה דירת 5 חדרים בשטח 138 מ"ר, בסכום של 5.45 מיליון שקל ● הדירה זקוקה לשיפוץ, אך גם לתוכנית הפיתוח של העיר הייתה ככל הנראה השפעה על המחיר

מארק צוקרברג, סאטיה נאדלה, סונדאר פיצ'אי / צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ענקיות הטכנולוגיה כבר הוציאו מיליארדי דולרים על מוצר אחד. עכשיו הן בבעיה

על פניו, התוצאות הכספיות של גוגל מיקרוסופט ומטא היו חזקות מהצפוי, אך תגובת המשקיעים הייתה מעורבת ● בין הסיבות המרכזיות למגמה - הגידול בהוצאות ההוניות של ענקיות הטכנולוגיה לצד הקיטון בקיבולת ייצור השבבים שמעכב את פיתוחי הבינה המלאכותית

שמחת תומכי מפלגת ''החלום הגאורגי'' הפרו-רוסית שניצחה בבחירות / צילום: Reuters, Zurab Javakhadze

הזיוף בבחירות בגאורגיה: הקשר לרוסיה ולמה המערב עשוי להיפגע

על פי מפלגות האופוזיציה במדינה, הנשיאה ומומחים חיצוניים - הבחירות זויפו בצורה משמעותית בסיוע רוסיה ● מפלגת "החלום הגאורגי" הפרו-רוסית ניצחה עם רוב של 54% והחשש במערב הוא כי רוסיה תהפוך את המדינה לאזור ההשפעה שלה, וכך למעשה תקדם את הדגם המשטרי שלה באזור

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: אבי אוחיון לע''מ

לשכת נתניהו: "דורשים להסיר את צו איסור הפרסום על הפרשה"

הפנייה באה על רקע הפרסומים ביממה האחרונה לפיהם ישנה מתיחות בין הדרג המדיני לביטחוני סביב הדלפת מסמכים ביטחוניים ● עוד פורסם, כי יועציו הקרובים של ראש הממשלה התייעצו עם עורך הדין עמית חדד

אילוסטרציה: shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט: נאסד"ק ירד ב-2.6%, מדד מניות השבבים ב-4%

המדדים המובילים מחקו את כל העליות מתחילת החודש ובדרך וקטעו את רצף העליות החודשי הארוך מאז 2021 ● אחרי הנעילה: אמזון עקפה את הציפיות, אינטל עם ירידה נוספת במכירות וברווח, עלייה בתחזיות, רבעון סוער לאפל: הקנס הענק ששילמה פגע ברווח הנקי ● עוד בעונת הדוחות: אסתי לאודר ואובר לא עמדו בצפי ● ישראליות: למונייד זינקה ב-30%, מובילאיי זינקה למרות שמחקה 2.7 מיליארד דולר

הבניין בדיזנגוף 9 אחרי השיפוץ / צילום: יח''צ

יותר מ־1,000 בניינים: עיריית ת"א הפסידה בביהמ"ש, וההשלכות דרמטיות

פסק הדין שדחה את בקשת העירייה להאחדת חזית בניין ברחוב דיזנגוף עשוי להיות בעל השלכות רבות, שכן בת"א יש אלפי בניינים שנדרשים לשיפוץ חזיתות ● שלוש הערות על פסק הדין

היכונו לגזירות בענף הרכב / צילום: יוסי כהן (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

הנהגים ישלמו למדינה עוד כ-5.5 מיליארד שקל בשנתיים הקרובות. הנה הגזירות

מתחזית הכנסות המדינה בתקציב החדש שפורסם עולה כי הטבות המס לרכבים חשמליים יבוטלו בהדרגה, ומס גודש יוחל על כלי רכב שנכנסים לערים הגדולות בשעות העומס ● המשמעות של המהלכים הצפויים עשויה להיות עלייה של עד כ-10% במס הקנייה האפקטיבי הממוצע על כלי רכב חדשים ● השבוע בענף הרכב

בועז וקסמן, בעלי אופיר טורס / איור: גיל ג'יבלי

כמעט בעל עניין: הבעלים של אופיר טורס קונה מניות של אחת המתחרות הגדולות

בועז וקסמן, הבעלים של קבוצת אופיר טורס, צבר יותר מ־4% ממניות חברת התיירות המתחרה קשרי תעופה ● כעת מסתמן כי הוא אינו מתכוון להסתפק באחוזים שרכש ומבקש להגדיל את החזקותיו בחברה

גבול ישראל-לבנון / צילום: Reuters, Joerg Boethling

התקדמות משמעותית בדרך להשגת הסדרה ביטחונית בגבול לבנון-ישראל

ארבעה עובדים זרים וחקלאי ישראלי נהרגו מפגיעת טיל במטולה ● בכיר בחמאס: דוחים את ההצעה להפסקת אש לטווח קצר תמורת שחרור חטופים ● דיווח בסוריה: "פיצוצים בעקבות תקיפה ישראלית במדינה" ● בצל המגעים להפסקת אש, מקורות בלבנון טוענים: "אם הוכשטיין יגיע ללבנון עם התנאים ישראלים, משימתו תידון מראש לכישלון" ● כוחות הביטחון פעלו בנור א-שמס, כלי טיס תקף חוליית מחבלים חמושים ● כל העדכונים