צילום: Shutterstock
פרופ' עברי ק', בת 72, פרופסור לרפואה, נשואה ואם לשלושה. במסגרת בירור עייפות פתאומית וחריגה התגלה אצלה גידול בקיבה עם גרורות לכבד. מבלי לאבד זמן, עוד באשפוז שבו בוצעה האבחנה, הותקן בבית החזה שלה צנתר גדול עם גישה קלה לעור, דרכו ניתן להזליף תרופות לטיפול בגידול, שבשלב הגילוי כבר לא היה נתיח. חיש מהר ניתן פרוטוקול טיפולי ראשון, ואחריו שני. הפרוטוקול השלישי, שאינו כלול בסל הבריאות, שולם על ידי ביטוח הבריאות שלה. פרופ' עברי נפטרה לאחר פחות משישה חודשים, שאת רובם בילתה בטיפולים קשים או באשפוזים בשל סיבוכי אותם טיפולים, שלמה ומשוכנעת שעשתה את כל שביכולתה לטפל באותו גידול אלים.
יוסף ח', בן 72, רווק נצחי ואב לבת אחת, בעל עסק לתיקון וייבוא כינורות, איש עולם הרוח והמוזיקה. לקחו לו כמה חודשים לאבחן ממצא חשוד בריאה, שלבסוף התגלה כגידול מבודד ולא גדול בריאה השמאלית. עוד כמה חודשים עברו עד שנפגש עם שני אונקולוגים ומנתח חזה אחד, שלושתם המליצו לו לסלק את הגידול בניתוח ולהמשיך בטיפול משלים. יוסף השתומם איך איש מאותם מומחים לא דיבר איתו על תזונה ופעילות גופנית. הוא נפטר כשישה חודשים אחרי האבחון, שישה חודשים שבהם אכל גזרים, קפץ בטרמפולינה שהתקין בדירתו המעוצבת ושמע אין-ספור הרצאות ברשת על טיפולים טבעיים למחלות גידוליות, משוכנע שעשה כל שביכולתו לטפל באותו גידול ריאה.
למרות הבדלי הגישות של פרופ' עברי ויוסף ח', נראה ששניהם נצמדו בקנאות, ממש עד המוות, להשקפת עולמם. פרופ' עברי נצמדה למדע ואילו יוסף ח' נצמד למקורות המידע שעימם הרגיש בנוח, ולא נתן לאיש מעולם הרפואה לבלבל אותו. למרות ההבדלים בהתמודדות עם מחלותיהם המאיימות, שניהם נאחזו בעקרונות שבהם האמינו, ולצערי לא היה להם החופש או האומץ להרפות ולחשוב אחרת.
סיפוריהם של עברי ויוסף העלו אצלי את השאלה כמה חופש יש למטופליי בבחירת הטיפול שאותו יקבלו, וגם כמה חופש יש לי כמטפל בהמלצות על אותם הטיפולים. במחלות אקוטיות, המופיעות באופן חד, לרוב אין דילמה. איני זוכר התלבטויות, משני צידי החלוק, סביב טיפול באוטם שריר הלב, שבר בצוואר הירך, דלקת תוספתן או דימום מוחי. מעטים הם המטופלים שיסרבו לצנתור, קיבוע ירך או ניקוז דימום תוך־גולגולתי בחדר המיון. בטיפול במחלות כרוניות לא מורגשות, שבהן אני ממליץ על טיפולים שאת תוצאותיהם רואים, אם בכלל, לאחר שנים, יש יותר התלבטויות, גם לי ולגם למטופלים. במחלות דוגמת יתר לחץ דם, סוכרת, יתר כולסטרול או אוסטאופורוזיס אנו מטפלים בבדיקות החריגות, שלרוב לא מורגשות על ידי המטופל. הוא לא מרגיש את יתר הכולסטרול בדמו או את עצמותיו הפריכות. במקרים אלה יש לא מעט מטופלים שמעדיפים טיפולים משלימים שונים על פני טיפול תרופתי, מוכח מדעית.
ההתנהלות של פרופ' עברי ויוסף ח' מעלה תהיות האם אין רגעים או התרחשויות דרמטיות בחיים הדורשים מאיתנו חשיבה מחדש. רגעי קיצון שבהם אתה צריך לשחרר את עקרונותיך ולהיפתח לפרקטיקות חדשות. היית כל חייך נאמן לרפואה הטבעית, המשלימה, ופתאום יש מצב מסכן חיים שלרפואה המערבית, הקפיטליסטית, יש פתרון עבורו. לא תנסה? נצמדת כל חייך לעולם המדע, והגעת למקום שבו למדע אין יותר מה להציע. לא תרפה? מי ייתן ויהיה לנו החופש והאומץ לראות את המציאות נכוחה, ולקבל החלטות נכונות עבורנו ועבור מטופלינו.
*ד"ר דורון עמוסי, מומחה לרפואת משפחה