צילום: אורלי גנוסר
חורבת בורגין מתנשאת לגובה של 452 מטרים, וממרומיה נשקפת שמורת הטבע פארק עדולם ב-50 גוונים של ירוק. מסביב שרשרת גבעות חינניות, בראש כל אחת מהן חורבה עתיקה, מערת מסתור או מתקני חקלאות ארכיאולוגיים. זוהי ארץ התנ"ך, נופים מקראיים ששרידיהם מספרים את ההיסטוריה המקומית. בראש החורבה אבנים גדולות ומרשימות המשרטטות קווים לדמותו של היישוב העתיק המזוהה ככפר ביש, שבמזל ביש נפל בידי הרומים. שביל כחול מטפס מהחניה חולף ליד גת עתיקה, שרידי ביצורים ומבנים מרשימים, בורות מים, מתקנים חקלאיים וכמובן בתי מגורים. האטרקציה הייחודית היא מערכת מחילות המסתור; הביאו אתכם פנסים ורדו אליהן, יש הסבר על המסלול במפה. ילדים יודו לכם. בחורבה רצפות פסיפס, שרידי כנסיה ביזנטית שידעה ימים יפים יותר וככל שמטפסים הנוף מלהיב והדרך זרועה פריחה אין-סופית.
יופיו של הפארק בשיאו והשנה הייתה בו תופעה מעניינת, בזכות גשמי הברכה שרדו פרחי החורף מעבר לממוצע, והימים החמים שבין לבין גרמו לפרחי האביב להקדים ולפרוץ. וכך בחלקות הבר והחורש, התרועעו בצוותא פרחי חורף ואביב - מחזה עוצר נשימה: רקפות וכלניות עם אירוס צהרון ופשתה שעירה, עירית גדולה ושברק ששערותיו סומרות מעלה, שדות חרציות לנצח, מצהיבות מאושר, לצד לשון הפר המכחילה. עכנאי יהודה הקדים לפרוח ופרחיו מחליפים צבעים ככל שהם מתבגרים, גבעולי כלח מצוי מתרוממים אל על מתפקעים ביופי, מקבצי קחוונים לבנים צפופים, דמומית בוהקת ותלתנים בשפע. חבורות צעירות של נורית אסיה טרייה, שניצניהן נפתחים בהדרגה. גם צמחי המרפא נתנו ריחם: געדה מצויה, מרווה משולשת בפריחה ורדרדה, שיחי אזוב מלאי ארומה והיו גם שקדיות אחרונות שנפרדו מהחורף בלבלוב אביבי ירוק והחליפו אותם עצי כליל החורש שלבשו פוקסיה עזה.
בראשי הגבעות שמסביב עוד שלל אתרים עתיקים ומסלולי טיול קסומים. בחורבת עתרי מערכת מסתור, בית כנסת, מקווה חצוב בסלע, גת, בתי מגורים ובורות מים. בחורבת קנים בורות ומחילות, כך גם בחורבת מדרס, יעד פופולארי בזכות מחילת מסתור מרתקת. מסלול קצר לראש הגבעה מגלה פירמידת אבן - ציון לבית קברות מקומי. חורבת עדולם נתנה לאזור את שמו ומזוהה עם עדולם המקראית, היכן שהסתתר דוד משאול ויצא להילחם
בפלישתים. הפארק מרושת בשבילים ודרכי גישה, חלקן מתאימות לכל רכב, אחרות לג'יפים ויש גם סינגלים לרוכבים ומסלולים רגליים. בראשיתו של כביש הגישה לצפרירים דרך ראשית מסומנת ירוק, הנכנסת לפארק ומתפצלת לכל עבר. והכי כיף לשוטט בלי מטרה, ללכת לאיבוד במבוך הנתיבים, לגלות אוצרות ולהתענג מהיופי.
עדולם הוא גם חבל התיישבותי שנוסד באזור ב-1958 עם עלייתם לקרקע של כמה יישובים כפריים, כמו צפרירים, גבעת ישעיהו, אדרת, עגור, שריגים ועוד. מה שנחשב אז כארץ הרים נטושה, הפך למרחב כפרי תיירותי שהטבע הוא ליבו הפועם, אך לא רק.
יין ולישון: יקב מטלר
חבל עדולם נודע בעבר כאזור יין והותיר שרידי גתות רבים. אלפיים שנה אחרי התעורר ענף היין לתחייה ושבה תהילתו. המרחב זכה בתואר אזור יין רשמי 'אפלסיון' ויודעי דבר מספרים על אזורי מיקרואקלים שעושים טוב לענבים וליין ומכאן יקבי האיכות הרבים. יקב מטלר שבמושב עגור הוא יקב בוטיק הפועל כעשור, ומשלב בתרבות האירוח גם אוכל ולינה. בימים שלישי עד שישי מארחת החצר היפה טעימות יין וארוחות בסגנון ברנאץ' לפי תפריט. לאה היא הייננית, הבשלנית והאומנית, הנץ על הסיפורים, הכרם והתחזוקה. ביתם תמיד פתוח, לשבת בחוץ או במרפסת מקורה, ליהנות מהציורים הנאיביים, ללגום יין ולצפות אל הכרם שמתחיל כעת ללבלב. הם מייצרים כ-7,000 בקבוקים בשנה, רוזה ואדום, ולאה מציירת את התוויות. תפריט האוכל ביתי, כפרי ומושקע: שקשוקה, סלט, גבינות, מאפים, לחמים, ממרחים וריבות מעשה ידיה. במקרר השקוף מוצגת התוצרת וניתן להרכיב סלסלת פיקניק ולחמוק אל הטבע המופלא. במשק שתי יחידות אירוח זוגיות ושתי סוויטות חדשות המתהדרות בשני חדרי שינה למשפחה ואפילו לשני זוגות. העיצוב באווירה כפרית חמימה, גוונים נעימים לעין, עץ, קש וקרמיקה, עציצים פורחים, פריטי נוי וספרים, ציורים של לאה על הקירות, כרבוליות שיהיה נעים ומטבחון באבזור נוח להתקין ארוחה.
https://www.facebook.com/mettlerwinery/
קצת גורמה: מסעדת כרמים
אם לא בא לכם לטרוח, לאה מיקב מטלר תמליץ על מסעדת כרמים במושב סגולה, כרבע שעה נסיעה. זו מסעדת שף מעולה עם תפריט אקלקטי יצירתי. מרק בצל צרפתי קטיפתי, סלטים עשירים מפתיעים, ראשונות כיפיות כמו שווארמה דג, כבדי עוף או ריזוטו פטריות ועיקריות, שבהן מיני פסטות איטלקיות, דגים, שלל בשרים ותוספות. את יין הבית הם מייצרים ביקב הפרטי ויש עוד היצע רחב, גם מהאזור, ובחלל הגדול האווירה טובה, מוזיקה מתנגנת בנועם וצוות מקצועי ידאג להמלצות.
https://www.facebook.com/Cramim.rests/
הרפתקה חשמלית: איזי ריידר עמק האלה
ליישוב שריגים הגיעו דיירים חדשים, איזי ריידר עמק האלה, אטרקציה שעשתה רילוקיישן ומציעה יופי של אקשן. איזי ריידר הוא כלי חשמלי בנהיגה עצמית, אמצעי הרפתקני לחוות את הטבע. הלוק מזכיר אופניים רק עם ארבעה גלגלים, אפשר לשבת או לעמוד, ובפעם הראשונה נדרש תרגול לשליטה בקפיציות השובבה. הכלי ידידותי לתפעול ובעל עבירות גבוהה, יציב ובטיחותי. הבונוס טמון בשקט ובהנאה משלוות הטבע, בלי טרטור מנוע טורדני. רכבנו בעקבות ליהי דנציגר, שותפה במיזם, במרחב פארק בריטניה המלבלב מאושר. בסיור, שנמשך כשעה וחצי, יש כמעט הכול: שבילים המתפתלים בחורשות סמיכות, עליות מג'עג'עות, גבעות יפהפיות, תצפיות הורסות ושלל שכיות חמדה. חלפנו למרגלות תל שקלון, ורכבנו במקביל לשביל הבורות והבארות (מסומן באדום), היוצא מהתל במסלול רגלי מעגלי מהפנט. עצרנו בחניון הצב ובחניון בור המים, צפינו אל תל עזקה מנקודה שבה הפריחה השתוללה בלי רסן וקינחנו בחממות חקלאות כדי לטעום מהעושר החקלאי ומירקות איכותיים. הסיורים מלווים בסיפורי התיישבות, חקלאות, היסטוריה ועוד.
https://www.facebook.com/ezraider.co/
אומנות זכוכית: ג'רמי לנגפורד
בפאתי צפרירים התמקם לאחרונה הסטודיו של ג'רמי לנגפורד (האח של..) אומן זכוכית בין-לאומי שעבודותיו הן יצירות אומנות מפעימות. לנגפורד לא מאמין בברירה שבין חלופות, אלא מצדד בגם וגם ואומר שעדיף ארגז כלים רחב כבסיס לקשת של ביצועים. הוא רכש ידע קלאסי באנגליה ומתמחה בשלוש הטכניקות בעולם הזכוכית (cold, warm, hot) ועם זה הוא מתפרע, משתמש בתחושות ונותן להן ביטוי רחב בעיצוב תוך התאמה ללקוח. לנגפורד הוא אומן רב-תחומי יצירתי, נועז ומוכשר במיוחד, הנוגע בפיסול, יציקות, צריבה וויטראז'ים ייחודיים. עבודותיו מעטרות בתים ומבני ציבור בעולם: במלון ארבע עונות במיאמי יצר קירות מסדרון מפוסלים, הוולדורף אסטוריה מתהדר בפסל ציפורים במגוון טכניקות, בבוורלי הילס צועדות דוגמניות על מסלול זכוכית שלו ועבודותיו פזורות באתר שרשרת הדורות במנהרות הכותל, בבתי כנסת ועוד. בזכות כישרון ומקצועיות הוא מייצר לעצמו את חומרי העבודה המיוחדים ויכול להשתגע. בקרוב תושלם גלריה עם חוויית אומן ותצוגת פסלים.
https://www.facebook.com/jeremy.langford.792/
לא סתם בית קפה: אגרוקפה
במרכז מסחרי קטן ומפתיע מעבר לכביש, בשריגים, פועל אגרוקפה - בית קפה שהוא כיסוי לסיפור גדול יותר. החברה מתקינה מערכות השקיה לחקלאי קפה קטנים בעולם, להשבחת התוצרת, איכותית וכמותית. זהו מודל שתמורתו אינה כספית אלא בקפה כתוצר ההשבחה. הפולים מקבלים טיפול VIP, הכולל קלייה, טחינה, אריזה והגשה וסדנאות קפה הן אמצעי להפיץ את הבשורה והידע. נתונים יבשים תמיד מעניינים, כמה יצרנים יש, כמות שטחי המטעים, משקל התוצרת וכדומה, אבל המהות נוגעת לאזורי גידול וטרואר, תהליכים, עיבוד ומיון, זנים, קלייה (כשילוב מדע ואומנות) וחליטה, וכיצד כל גורם משפיע על הטעם. חלק מהתערובות נשלחות לטעימות מקצועיות שהן הליך יקר המעיד על איכות גבוהה אך משתלמת, וכמה מהן זכו בציונים של 8.3 ומעלה ומחירם - בהתאם. למרות שצריכת הקפה בעולם בעלייה, חקלאות הקפה ברגרסיה והשאיפה של ערן יצחק וחנן אלקיים היא לייסד תרבות קפה והם לגמרי בכיוון הנכון. האבולוציה של הקפה משתנה ממוצר צריכה בסיסי למוצר שהוא מעבר, והטעמים שגלגלתי בפה, הוכיחו זאת בעושר ובארומה, חוויה מכוננת שגרמה לי לחשוב פעמיים על המשקה הביתי המכונה 'קפה' (שלא לדבר על נס קפה) וכמה הוא רחוק מהמקור, מתועש וחיוור לעומתו.
https://www.facebook.com/agrocafeisrael/
חגיגה קולינרית: פסטיבל אוכל
כמו היין, גם הקולינריה המקומית היא גאווה גדולה ומבוססת על אוכל אתני מקיבוץ הגלויות שנשאב לאזור אך גם משפים שמביאים את המילה הגסטרונומית האחרונה. זו הסיבה שלמעלה משני עשורים נערך פסטיבל אוכל כפרי שנתי, הפעם קיבל גוון מעודן: 'אביב של אוכל כפרי', הזדמנות לנפוש במרחב ירוק ופורח, לגלות פנינים קולינריות ולחוות אירוח ביתי (מדי סופ"ש עד 6 באפריל).
tour-yehuda.org.il