גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פטריות או לא להיות

במשך שנים חשבנו שגידול פטריות זה רק למומחים, אבל עולם הפטריות מפתיע ורב קסם, ולא ייאמן כמה קל לגדל אותן, אפילו בדירה באמצע העיר

צילום: טל לגזיאל
צילום: טל לגזיאל

פטריות הן חומר גלם יחיד ומיוחד במינו. הן הרי לא פרי או ירק, ויש בהן משהו מפתיע ומרגש, במיוחד כשהן מבצבצות מן האדמה. מאז הקורונה ההתעניינות בגידול פטריות בבית עלתה: פונגיז, עם האדמה, מיקוטפיה ועוד שלל מומחים, מדריכי ליקוט ומיזמים שונים, שצצו כפטריות אחרי הגשם (אם תרצו). כולם מבקשים לפתח את תרבות גידול הפטריות בארץ. תפסה את תשומת ליבי הפעילות של מיא גינזבורג מהמיזם 'להתאהב בפטריות', שהפכה את התחביב למקצוע. ״שנה אחרי שהתחלתי להתמחות בליקוט פטריות התחילו להגיע קולות מחברים, מכרים ואנשים זרים לחלוטין ששאלו אם אהיה מוכנה לצאת איתם לשטח ולספר להם איך מתאהבים בפטריות ככה. בהתחלה הייתי פשוט יוצאת עם כל מי שמבקש, עד שהיומן התחיל להתמלא וכבר לא נמצא זמן, ואז התחלתי לארגן אירועים מסודרים. דרך הביקוש הבנתי שהרצון ללמוד את הנושא - גדול״. תוכלו להיכנס לאתר שלה ולהבין כמה מגוונות הפעילויות של המיזם.

אבל איך מגדלים פטריות לבד? שאלתי את גוגל וגיליתי שבגדול יש שלוש אפשרויות: גידול מפטריות שקונים מהסופר, גידול ממזרע מוכן או גידול באמצעות ערכה מוכנה. אתחיל מהאפשרות האחרונה, שכדי להבין איך היא עובדת פניתי לטל לגזיאל מחברת 'מייסיליום', מחלוצי גידול הפטריות הביתי. ״אני מתעסק בגידול פטריות מגיל 18״. כשפניתי אליו כדי לשמוע ממנו על אודות הטרנד הבוער, היה אפשר לשמוע את החיוך דרך הטלפון, ״יש לי חלק משמעותי ביצירת הטרנד״, הוא סיפר. לגזיאל עוסק שנים רבות בפיתוח ערכות ומצעים לגידול פטריות מזנים שונים, בשביל שאחרים יגדלו אותן. הלקוחות מגוונים למדי - בתי ספר, משפחות שמחפשות חוויה לימודית וגם חקלאים שמוכרים את התוצרת. ״אין תחליף לפטריות בגידול ביתי," מספר לגזיאל, ״שכן טריות היא התכונה הכי חשובה בפטריות. הפטריות המבוקשות ביותר על ידי המגדלים הביתיים הן אלה שחיי המדף שלהן כה קצר, שהן כלל לא משווקות״. כמי שמכיר את הפטריות ומגדל אותן שנים, עניין אותי לדעת איזה פטריה לגזיאל הכי אוהב. ״החביבה עלי היא כיפתית גדות [pio pino באיטלקית, אפ"ב], פטריה שאפשר לגדל בבית והיא גדלה בר בנחלי הצפון״, מספר לגזיאל.

טל לגזיאל, ממייסדי מייסיליום / צילום: אוסף פרטי

כשאני שואלת מה הכי חשוב למי שמתחיל לגדל, הוא מציין: ״סבלנות והקפדה על הפרוטוקול. אחרי שמתחילים לצבור הצלחות אפשר להתחיל להתנסות, לחקור ולשנות שיטות גידול״. כי בסופו של דבר כמו בכל גידול, הכי חשוב זה הידע המעשי והניסיון. יש אצלו ערכות גידול, מצעי גידול, צלחות פטרי, גרעינים ומצעי גדילה, כך שכל מי שרוצה להתנסות, אם בתהליך הארוך ואם בתהליך המקוצר, יכול למצוא אצלו את המענה. כשאני מבקשת ממנו לאפיין את הלקוחות שלו הוא מספר בחיוך שהוא אוהב את הלקוחות שלו שמחים ורעבים למידע. ״אני אוהב לבקר בבתי ספר ובמכללות ולפגוש אנשים שצמאים למידע מקצועי ומעשי. לפעמים זה הורים לילדים שמעוניינים ללמד את הילדים אודות תהליכים״, הוא מוסיף. ״בסוף, אין כמו לאכול את הפטריות שגידלת בעצמך. מה שבעבר הלא רחוק היה לא מעשי עבור רוב האוכלוסייה, הפך לנגיש. אחוזי ההצלחה גבוהים מאוד וזה מספק״.

בין הפטריות שעבורן פותחו ערכות ניתן למצוא מגוון רחב: פטריות צדף (אויסטר) בצבעים שונים (ורוד, זהוב וכחול), רעמת האריה, ריישי, ערמונים, וגם את פטריות קורדיספס מיליטריס, בעלות ערכים רפואיים וקולינריים, שבשנים האחרונות הפכו אותן לפטריות הפופולריות והנחשקות בעולם. אנשים מכינים מהן חליטות ומדווחים שהן משפרות את הזיכרון ועוזרות לגוף להתאזן מבחינה הורמונלית. אגב, סיבה טובה לגדל את הפטריות לבד היא שממש לאחרונה גיליתי שחלק מן הפטריות שנמכרות טריות הן יבוא מחו"ל, וכתוב עליהן באותיות קטנטנות שחובה לבשל אותן לפני האכילה.

צילום: נמרוד סונדרס

פטריות - מושגי יסוד

תפטיר - Mycelium: הפטרייה עצמה, הגוף שבנוי מזרועות דמויות חוטים, המאפשרות לו להתקדם למקורות מזון חדשים ולהעביר מידע מחלק אחד שלו לאחר, ממש כמו מערכת עצבים מתוחכמת.

מזרע - Spawn: החומר הביולוגי שבאמצעותו 'זורעים' את התפטיר במצע הגידול שנבחר. לרוב הכוונה למזרע דגנים מאכלסים, אך מזרע יכול להיות גם תרבית נוזלית, מזרע נסורת ועוד.

מצע גידול - Substrate: יכול להיות מורכב מחומרים שונים, בהתאם לסוג הפטרייה שרוצים לגדל. התפטיר יאכלס את מצע הגידול, יצרוך ויפרק את החומרים המזינים בו. מצע הגידול, בנוסף לחומרי הזנה לתפטיר, ייתן גם כמות נוזלים מספקת ליציאת גופי פרי.

הזרעה - Innoculation: התהליך של 'זריעת' תפטיר במצע גידול נקי להמשך אכלוס. הזרעה יכולה להיות של מצע גידול, של מזרע או כלי עם מצע מזון לתפטיר.

גופי פרי - Fruiting Bodies: הפטריות שכולנו מכירים. התפטיר חי על מצע הגידול, ובהינתן תנאים מתאימים הוא יפתח גופי פרי כדי להמשיך להתרבות. כל פטריה תשחרר בבגרותה נבגים שימשיכו ויהפכו לתפטיר חדש.

אכלוס - Colonization: תהליך גדילת התפטיר על מצע גידול כלשהו, אם זו צלחת פטרי או מצע 'להפרחה'.

תרבית - Culture: במיקולוגיה, תרבית היא תפטיר על צלחת פטרי, ריבוי תאים של הפטרייה.

פלאש - Flush: ביטוי מקביל ל'קציר' או 'יבול', מתאר סבב אחד של גופי פרי ממצע גידול.

חדר פריחה - Fruiting Chamber: נקרא גם 'חדר הפרחה', המקום שבו נציג את מצעי הגידול שלנו בתנאים מתאימים להוצאת גופי פרי. תנאים אלו יכולים להשתנות בין זנים שונים של פטריות. בחדר הפרחה, לרוב נרצה לייצר תנאי לחות גבוהה, טמפרטורה ותאורה מתאימה.

הפרחה - Fruting: השלב שבו מצעי הגידול מניבים גופי פרי. הביטוי שנוי במחלוקת כי הוא לא מדויק. פטריות לא פורחות אלא מוציאות גופי פרי, הפועל המדויק יותר יהיה 'הפרטה', אך גם זה לא מדויק ולכן הוחלט להישאר עם הפרחה.

פרימורדיה - Primordia: השלב הראשוני של גופי הפרי.

היפאל נוטס - hypal knots: הקשרים בין 'זרועות' של תפטיר הנפגשים בנקודה ומייצרים התחלה של פרימודריה.

שלוש דרכים לגידול פטריות

בשיטה הראשונה, המטרה היא להשתמש בפטריות שקנינו מהירקן או בסופר כדי למצות מהן נבגים, שהם ה'זרעים' שמהם נוצרות הפטריות. מדובר בשיטה פרימיטיבית שעשויה לקחת עד שלושה חודשים והיא הכי מתאימה ליצירת פטריות מסוג שמפיניון ופורטבלו. יש להצטייד בפטריות מהסופר, אדנית, קומפוסט ואדמה ללא דישון. מתחילים במילוי האדנית בקומפוסט. טוחנים את הפטריות בבלנדר יחדיו עם ליטר מים, לקבלת נוזל שמכיל את נבגי הפטריות. מערבבים את האדמה עם נוזל הפטריות, מכסים בניילון כדי לשמור על הלחות ומניחים במקום מוצל. אחרי שבועיים מורידים את הניילון ומפזרים כשלושה עד ארבעה סנטימטרים של אדמה. מקפידים להשקות לשמירה על הלחות. אחרי חודשיים ולפעמים שלושה הפטריות מתחילות לצמוח בבת אחת.

צילום: טל לגזיאל

גידול פטריות ממזרע מוכן היא מעין שיטת 'אמצע הדרך'. קונים צנצנת של מזרע, שבה יש מצע גידול שהוכן מראש ובו נמצא כבר תפטיר הפטריות. מצטיידים בנסורת עץ טבעי (להשיג בנגריות או בחנויות המוכרות ציוד לבעלי חיים). מעקרים את הנסורת על ידי כך שמניחים אותה בדלי ויוצקים עליה מים רותחים, מכסים ומצננים במשך 12 שעות. מעבירים את הנסורת הלחה לכלי נקי, עוטים כפפות סטריליות ומערבבים את הנסורת עם תוכן צנצנת המזרע. דוחסים את הנסורת לתוך שקית וממלאים היטב. קושרים את השקית ומנקבים בה בין 12 ל-15 חורים בעזרת מזלג. מניחים את השקית בבית, במקום שאינו חשוף לשמש ישירה. התפטיר יתפח בשקית וייראה כמו עובש לבן, בתהליך שיימשך שלושה שבועות, בסופם השקית תהיה מלאה בתפטיר. פותחים את השקית, מניחים בקופסה ומקפידים על שמירה של לחות באמצעות ריסוס במים, שלוש פעמים ביום. אחרי כמה ימים יתחילו לצמוח פטריות. מלקטים וממשיכים לשמור על הלחות. צפויים לכם כמה מחזורי גידול.

הדרך הקלה היא בגידול פטריות באמצעות ערכת גידול, כמו זו שמייצר לגזיאל, בלי להפיק את הנבג ובלי להתעסק בהכנת מצע גידול. רוכשים ערכה לגידול פטריות, לפי הסוג שאתם רוצים. יש משווקים שמוכרים ערכות מוכנות הכוללות את המצע המתאים ונבגים של פטריות שונות. כל ערכה מגיעה עם הוראות מפורשות והיא תוכננה באופן שיאפשר גידול פשוט ונוח. הכול מתחיל בקופסת קרטון, שמרססים אותה במים יום-יום, פעמיים-שלוש, וממנה, באורח פלא, צומחות פטריות. מה שנותר לנו הוא ללקט ולהיכנס למטבח. טווח מחירי הערכות ודליי הגידול נעים בין 99 ל-149 שקלים.

עוד כתבות

הראל לוקר / צילום: איל יצהר

פז מוכרת נכסי לוגיסטיקה ב-127 מיליון שקל לאגד נדל"ן: "מימוש נכסים עודפים"

במסגרת העסקה ימכרו שלושה נכסים שונים ופז תרשום רווח של כ-35 מיליון שקל ● הרוכשות אגד נדל"ן ונדב ב.לוגיסטיקה ציינו שרכישת המקרקעין תוביל להקמת ארבעה פרויקטים בהשקעה משותפת של מאות מיליוני שקלים

ראש ממשלת ספרד, פדרו סנצ'ז / צילום: Shutterstock

ספרד מבטלת חוזה לרכש נשק מחברה ביטחונית ישראלית, ומצהירה: נפסול נוספות

משרד הפנים הספרדי הודיע כי הוא מבטל חוזה לאספקת 15 מיליון כדורים בתמורה ל־7 מיליון אירו מחברת גרדיאן אחזקות ● עוד קבע כי חברות ישראליות ייפסלו מהתמודדות במכרזים בעתיד "כל עוד המלחמה נמשכת" ● בשלב זה, בענף לא מכירים צעדים דומים מצד אירופה

מארק צוקרברג, סאטיה נאדלה, סונדאר פיצ'אי / צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ענקיות הטכנולוגיה כבר הוציאו מיליארדי דולרים על מוצר אחד. עכשיו הן בבעיה

על פניו, התוצאות הכספיות של גוגל מיקרוסופט ומטא היו חזקות מהצפוי, אך תגובת המשקיעים הייתה מעורבת ● בין הסיבות המרכזיות למגמה - הגידול בהוצאות ההוניות של ענקיות הטכנולוגיה לצד הקיטון בקיבולת ייצור השבבים שמעכב את פיתוחי הבינה המלאכותית

''''ריביות מדוכאות ומדיניות מוניטרית קלה הן נחלת העבר'' / צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

בכירי וול סטריט בטוחים: כולם מפספסים את מה שעומד לקרות

מנהלי הכספים הכי גדולים בארה"ב חוששים מ'האינפלציה המוטמעת' במדינה ● מנכ"ל בלאקרוק: "יש לנו מדיניות ממשלתית שמגבירה אינפלציה ואיש לא שואל 'באיזה מחיר?'" ● מנכ"ל מורגן סטנלי: "נגמרו הזמנים של כסף זול וריביות אפסיות" ● מנכ"ל ג'יי.פי.מורגן: "האינפלציה עשויה להתחדש כפי שקרה בשנות ה-70"

סאטיה נאדלה ומייקל סיילור / צילום: רויטרס

הוא הימר על הביטקוין, הזניק את החברה שלו ב-500% ועכשיו קורא תיגר על מיקרוסופט

במיקרוסופט שוקלים להתחיל להשקיע בביטקוין, מה שיכול להשתלם פעמיים לענקית הנכסים בלקרוק, שמחזיקה במניות ענקית הטק וגם משקיעה גדולה בקריפטו ● מי שניצל את המומנטום כדי להקניט את המנכ"ל הוא מייקל סיילור ממיקרוסטרטג'י, שזינקה פי 6 בשנה

ראש ממשלת ספרד, פדרו סנצ'ס / צילום: ap, Paul White

לא רק צרפת: ספרד מרחיקה את ישראל מתערוכה ביטחונית

מזכירת המדינה לענייני הגנה, אמפרו ואלקארסה, מסרה כי ישראל וחברותיה מורחקות מתערוכת FEINDEF, בגין "המחויבות של ספרד לשלום בפלסטין ובלבנון ולחיזוק החוק ההומניטרי הבינלאומי" ● זוהי החרפה של צעדי ספרד נגד ישראל, לאחר שביטלה חוזה בסך 7 מיליון אירו לרכש נשק 

השופט יצחק עמית בדיון בבג''ץ / צילום: דוברות הרשות השופטת

מ"מ נשיא העליון על התערבות לוין לקיצוץ בתקני שופטים: "מהלך חסר תקדים"

"מעולם לא התערב שר המשפטים בתקציב הרשות השופטת. התערבות זו היא פגיעה בליבת הפרדת הרשויות ובעצמאות מערכת המשפט", כתב מ"מ נשיא ביהמ"ש העליון, השופט יצחק עמית ● בסביבת לוין מגיבים: "לטיפול בשורדי הנובה אין כסף. אבל לעוד 20 שופטים, לזה יש כסף. כל המדינה בקיצוצים - אבל הנהלת בתי המשפט לא"

ג'ו רוגן / צילום: ap, Gregory Payan

ג'ו רוגן רצה לראיין את שני המועמדים לנשיאות. רק אחד הגיע

מדי יום ועד הבחירות בארה"ב ב-5.11 נגיש סקירה יומית של הדברים שכדאי לדעת על המרוץ הכי חם בעולם ● והפעם: במפלגה הדמוקרטית מתנערים מביידן; אחרי שראיין את טראמפ, ג'ו רוגן רצה לארח גם את האריס. למה זה לא קרה? ומשקיע העל ריי דאליו מסביר איך להכין את תיק ההשקעות לתוצאות הבחירות • 5 ימים לבחירות בארה"ב

ישיבת הממשלה / צילום: מעיין טואף, לע״מ

הדיונים על תקציב הממשלה: אלה הגזירות שעל הפרק

הממשלה מתכנסת כעת לישיבה מיוחדת במטרה להביא לאישור התקציב לשנת 2025 ● ראש הממשלה, בנימין נתניהו, התייחס בישיבת הממשלה לראשונה באופן פומבי לקיצוצים הכואבים הצפויים בתקציב ● שר האוצר, בצלאל סמוטריץ', הוסיף בפתח הישיבה: "התקציב שאנחנו מביאים עכשיו הוא תקציב מורכב מאוד ● הצעת התקציב מתאפיינת בהקפאות שונות בהן: מדרגות מס הכנסה, נקודות  זיכוי מס, שכר מינימום, קצבאות הביטוח הלאומי והשכר במגזר הציבורי ● עדכונים שוטפים

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

OpenAI משיקה רשמית את מנוע החיפוש שלה

השירות החדש יספק נתונים בזמן אמת הכוללים תוצאות ספורט, מחירי מניות, חדשות, תחזיות מזג אוויר ועוד ● המהלך מכניס את החברה לתחום החיפוש המקוון, זאת לצד ענקיות כמו גוגל ומיקרוסופט, כמו גם חברת פרפלקסיטי

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון מראה יציבות: ממשיכה במגמת צמיחה רבעון חמישי ברציפות

הרווח ברבעון השלישי עמד על 159 מיליארד דולר לעומת 148 מיליארד ברבעון הקודם ● הרווח למניה על 1.43 דולר למניה, ב-30% מעל הצפי וב-13% יותר מהרבעון השני ● הכנסות הענן צמחו ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● המניה מזנקת ב-4.5% במסחר המאוחר

דיני ירושה / צילום: Shutterstock, Maxx-Studio

מה אומר הסדר "יורש אחר יורש", ואיך זה עובד בפועל?

חוק הירושה מאפשר למוריש לקבוע מה יקרה עם רכושו גם לאחר מותו של היורש הראשון ● אלא שהמציאות מציבה בפני ההסדר אתגרים ● מה קבע העליון, וכיצד זה עובד בשטח?

גבול ישראל-לבנון / צילום: Reuters, Joerg Boethling

התקדמות משמעותית בדרך להשגת הסדרה ביטחונית בגבול לבנון-ישראל

ארבעה עובדים זרים וחקלאי ישראלי נהרגו מפגיעת טיל במטולה ● בכיר בחמאס: דוחים את ההצעה להפסקת אש לטווח קצר תמורת שחרור חטופים ● דיווח בסוריה: "פיצוצים בעקבות תקיפה ישראלית במדינה" ● בצל המגעים להפסקת אש, מקורות בלבנון טוענים: "אם הוכשטיין יגיע ללבנון עם התנאים ישראלים, משימתו תידון מראש לכישלון" ● כוחות הביטחון פעלו בנור א-שמס, כלי טיס תקף חוליית מחבלים חמושים ● כל העדכונים

בועז וקסמן, בעלי אופיר טורס / איור: גיל ג'יבלי

כמעט בעל עניין: הבעלים של אופיר טורס קונה מניות של אחת המתחרות הגדולות

בועז וקסמן, הבעלים של קבוצת אופיר טורס, צבר יותר מ־4% ממניות חברת התיירות המתחרה קשרי תעופה ● כעת מסתמן כי הוא אינו מתכוון להסתפק באחוזים שרכש ומבקש להגדיל את החזקותיו בחברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דני שדה, Shutterstock

בצל הביטולים בחברות הזרות, שחקן מפתיע מנסה להיכנס לענף התעופה בישראל

בחברות התעופה הזרות ביטולי הטיסות נמשכים, בחברות הישראליות מגבירים פעילות בשלל יעדים כדי לתת מענה ● ישראייר עוזרת להגביר את התחרות בקו לונדון ולמרות זאת אין בשורה לגבי המחירים, ארקיע טוענת שהכרטיסים שלה לווינה ולרומא יעזרו לישראלים להגיע ליבשת אמריקה בקלות ובזול ● וגם: במטה ההייטק מנסים לייצר אלטרנטיבה למחירים הגבוהים של אל על לארה"ב

הבניין בדיזנגוף 9 אחרי השיפוץ / צילום: יח''צ

יותר מ־1,000 בניינים: עיריית ת"א הפסידה בביהמ"ש, וההשלכות דרמטיות

פסק הדין שדחה את בקשת העירייה להאחדת חזית בניין ברחוב דיזנגוף עשוי להיות בעל השלכות רבות, שכן בת"א יש אלפי בניינים שנדרשים לשיפוץ חזיתות ● שלוש הערות על פסק הדין

דונאלד טראמפ והנסיך הסעודי מוחמד בן סלמאן / צילום: ap, Evan Vucci

מבחינת טורקיה לא ממש משנה מי יזכה בבחירות בארה״ב. זו הסיבה

באיראן חוששים מפגיעה בכלכלה ומגורל תוכנית הגרעין, את ערב הסעודית ואיחוד האמירויות מעניינת בעיקר שמירת היציבות ולטורקיה אין הרבה ציפיות ● המזרח התיכון מחכה לבחירות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הצעת תקציב המדינה לשנת 2025 היא בקושי טיוטה

איך נוכל לחסוך כסף על טסטים לרכב ● בנושא גיוס חרדים, נמשיך לחוג במעגלים ● והתקציב שיובא לאישור הלילה ממש לא אפוי ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

התרופה Enhertu מקטגוריית ה־ADC לטיפול בסרטן שד / צילום: ap, Business Wire

הטכנולוגיות שמשנות את עולם הרפואה וצפויות לגלגל מיליארדים

דוח חדש של חברת הייעוץ BCG ממפה את הפעילות בקטגוריות התרופות החדשות, ומנסה לחזות לאילו מהן יש את הפוטנציאל הכלכלי הגדול ביותר ומי מהן יהיו מבטיחות במיוחד עבור החולים ● וגם: התחומים ששווה לשים עליהם עין למרות שאינם צפויים לרשום הכנסות בקרוב

אילוסטרציה: shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט: נאסד"ק ירד ב-2.6%, מדד מניות השבבים ב-4%

המדדים המובילים מחקו את כל העליות מתחילת החודש ובדרך וקטעו את רצף העליות החודשי הארוך מאז 2021 ● אחרי הנעילה: אמזון עקפה את הציפיות, אינטל עם ירידה נוספת במכירות וברווח, עלייה בתחזיות, רבעון סוער לאפל: הקנס הענק ששילמה פגע ברווח הנקי ● עוד בעונת הדוחות: אסתי לאודר ואובר לא עמדו בצפי ● ישראליות: למונייד זינקה ב-30%, מובילאיי זינקה למרות שמחקה 2.7 מיליארד דולר