צילום: טל לגזיאל
פטריות הן חומר גלם יחיד ומיוחד במינו. הן הרי לא פרי או ירק, ויש בהן משהו מפתיע ומרגש, במיוחד כשהן מבצבצות מן האדמה. מאז הקורונה ההתעניינות בגידול פטריות בבית עלתה: פונגיז, עם האדמה, מיקוטפיה ועוד שלל מומחים, מדריכי ליקוט ומיזמים שונים, שצצו כפטריות אחרי הגשם (אם תרצו). כולם מבקשים לפתח את תרבות גידול הפטריות בארץ. תפסה את תשומת ליבי הפעילות של מיא גינזבורג מהמיזם 'להתאהב בפטריות', שהפכה את התחביב למקצוע. ״שנה אחרי שהתחלתי להתמחות בליקוט פטריות התחילו להגיע קולות מחברים, מכרים ואנשים זרים לחלוטין ששאלו אם אהיה מוכנה לצאת איתם לשטח ולספר להם איך מתאהבים בפטריות ככה. בהתחלה הייתי פשוט יוצאת עם כל מי שמבקש, עד שהיומן התחיל להתמלא וכבר לא נמצא זמן, ואז התחלתי לארגן אירועים מסודרים. דרך הביקוש הבנתי שהרצון ללמוד את הנושא - גדול״. תוכלו להיכנס לאתר שלה ולהבין כמה מגוונות הפעילויות של המיזם.
אבל איך מגדלים פטריות לבד? שאלתי את גוגל וגיליתי שבגדול יש שלוש אפשרויות: גידול מפטריות שקונים מהסופר, גידול ממזרע מוכן או גידול באמצעות ערכה מוכנה. אתחיל מהאפשרות האחרונה, שכדי להבין איך היא עובדת פניתי לטל לגזיאל מחברת 'מייסיליום', מחלוצי גידול הפטריות הביתי. ״אני מתעסק בגידול פטריות מגיל 18״. כשפניתי אליו כדי לשמוע ממנו על אודות הטרנד הבוער, היה אפשר לשמוע את החיוך דרך הטלפון, ״יש לי חלק משמעותי ביצירת הטרנד״, הוא סיפר. לגזיאל עוסק שנים רבות בפיתוח ערכות ומצעים לגידול פטריות מזנים שונים, בשביל שאחרים יגדלו אותן. הלקוחות מגוונים למדי - בתי ספר, משפחות שמחפשות חוויה לימודית וגם חקלאים שמוכרים את התוצרת. ״אין תחליף לפטריות בגידול ביתי," מספר לגזיאל, ״שכן טריות היא התכונה הכי חשובה בפטריות. הפטריות המבוקשות ביותר על ידי המגדלים הביתיים הן אלה שחיי המדף שלהן כה קצר, שהן כלל לא משווקות״. כמי שמכיר את הפטריות ומגדל אותן שנים, עניין אותי לדעת איזה פטריה לגזיאל הכי אוהב. ״החביבה עלי היא כיפתית גדות [pio pino באיטלקית, אפ"ב], פטריה שאפשר לגדל בבית והיא גדלה בר בנחלי הצפון״, מספר לגזיאל.
כשאני שואלת מה הכי חשוב למי שמתחיל לגדל, הוא מציין: ״סבלנות והקפדה על הפרוטוקול. אחרי שמתחילים לצבור הצלחות אפשר להתחיל להתנסות, לחקור ולשנות שיטות גידול״. כי בסופו של דבר כמו בכל גידול, הכי חשוב זה הידע המעשי והניסיון. יש אצלו ערכות גידול, מצעי גידול, צלחות פטרי, גרעינים ומצעי גדילה, כך שכל מי שרוצה להתנסות, אם בתהליך הארוך ואם בתהליך המקוצר, יכול למצוא אצלו את המענה. כשאני מבקשת ממנו לאפיין את הלקוחות שלו הוא מספר בחיוך שהוא אוהב את הלקוחות שלו שמחים ורעבים למידע. ״אני אוהב לבקר בבתי ספר ובמכללות ולפגוש אנשים שצמאים למידע מקצועי ומעשי. לפעמים זה הורים לילדים שמעוניינים ללמד את הילדים אודות תהליכים״, הוא מוסיף. ״בסוף, אין כמו לאכול את הפטריות שגידלת בעצמך. מה שבעבר הלא רחוק היה לא מעשי עבור רוב האוכלוסייה, הפך לנגיש. אחוזי ההצלחה גבוהים מאוד וזה מספק״.
בין הפטריות שעבורן פותחו ערכות ניתן למצוא מגוון רחב: פטריות צדף (אויסטר) בצבעים שונים (ורוד, זהוב וכחול), רעמת האריה, ריישי, ערמונים, וגם את פטריות קורדיספס מיליטריס, בעלות ערכים רפואיים וקולינריים, שבשנים האחרונות הפכו אותן לפטריות הפופולריות והנחשקות בעולם. אנשים מכינים מהן חליטות ומדווחים שהן משפרות את הזיכרון ועוזרות לגוף להתאזן מבחינה הורמונלית. אגב, סיבה טובה לגדל את הפטריות לבד היא שממש לאחרונה גיליתי שחלק מן הפטריות שנמכרות טריות הן יבוא מחו"ל, וכתוב עליהן באותיות קטנטנות שחובה לבשל אותן לפני האכילה.
פטריות - מושגי יסוד
תפטיר - Mycelium: הפטרייה עצמה, הגוף שבנוי מזרועות דמויות חוטים, המאפשרות לו להתקדם למקורות מזון חדשים ולהעביר מידע מחלק אחד שלו לאחר, ממש כמו מערכת עצבים מתוחכמת.
מזרע - Spawn: החומר הביולוגי שבאמצעותו 'זורעים' את התפטיר במצע הגידול שנבחר. לרוב הכוונה למזרע דגנים מאכלסים, אך מזרע יכול להיות גם תרבית נוזלית, מזרע נסורת ועוד.
מצע גידול - Substrate: יכול להיות מורכב מחומרים שונים, בהתאם לסוג הפטרייה שרוצים לגדל. התפטיר יאכלס את מצע הגידול, יצרוך ויפרק את החומרים המזינים בו. מצע הגידול, בנוסף לחומרי הזנה לתפטיר, ייתן גם כמות נוזלים מספקת ליציאת גופי פרי.
הזרעה - Innoculation: התהליך של 'זריעת' תפטיר במצע גידול נקי להמשך אכלוס. הזרעה יכולה להיות של מצע גידול, של מזרע או כלי עם מצע מזון לתפטיר.
גופי פרי - Fruiting Bodies: הפטריות שכולנו מכירים. התפטיר חי על מצע הגידול, ובהינתן תנאים מתאימים הוא יפתח גופי פרי כדי להמשיך להתרבות. כל פטריה תשחרר בבגרותה נבגים שימשיכו ויהפכו לתפטיר חדש.
אכלוס - Colonization: תהליך גדילת התפטיר על מצע גידול כלשהו, אם זו צלחת פטרי או מצע 'להפרחה'.
תרבית - Culture: במיקולוגיה, תרבית היא תפטיר על צלחת פטרי, ריבוי תאים של הפטרייה.
פלאש - Flush: ביטוי מקביל ל'קציר' או 'יבול', מתאר סבב אחד של גופי פרי ממצע גידול.
חדר פריחה - Fruiting Chamber: נקרא גם 'חדר הפרחה', המקום שבו נציג את מצעי הגידול שלנו בתנאים מתאימים להוצאת גופי פרי. תנאים אלו יכולים להשתנות בין זנים שונים של פטריות. בחדר הפרחה, לרוב נרצה לייצר תנאי לחות גבוהה, טמפרטורה ותאורה מתאימה.
הפרחה - Fruting: השלב שבו מצעי הגידול מניבים גופי פרי. הביטוי שנוי במחלוקת כי הוא לא מדויק. פטריות לא פורחות אלא מוציאות גופי פרי, הפועל המדויק יותר יהיה 'הפרטה', אך גם זה לא מדויק ולכן הוחלט להישאר עם הפרחה.
פרימורדיה - Primordia: השלב הראשוני של גופי הפרי.
היפאל נוטס - hypal knots: הקשרים בין 'זרועות' של תפטיר הנפגשים בנקודה ומייצרים התחלה של פרימודריה.
שלוש דרכים לגידול פטריות
בשיטה הראשונה, המטרה היא להשתמש בפטריות שקנינו מהירקן או בסופר כדי למצות מהן נבגים, שהם ה'זרעים' שמהם נוצרות הפטריות. מדובר בשיטה פרימיטיבית שעשויה לקחת עד שלושה חודשים והיא הכי מתאימה ליצירת פטריות מסוג שמפיניון ופורטבלו. יש להצטייד בפטריות מהסופר, אדנית, קומפוסט ואדמה ללא דישון. מתחילים במילוי האדנית בקומפוסט. טוחנים את הפטריות בבלנדר יחדיו עם ליטר מים, לקבלת נוזל שמכיל את נבגי הפטריות. מערבבים את האדמה עם נוזל הפטריות, מכסים בניילון כדי לשמור על הלחות ומניחים במקום מוצל. אחרי שבועיים מורידים את הניילון ומפזרים כשלושה עד ארבעה סנטימטרים של אדמה. מקפידים להשקות לשמירה על הלחות. אחרי חודשיים ולפעמים שלושה הפטריות מתחילות לצמוח בבת אחת.
גידול פטריות ממזרע מוכן היא מעין שיטת 'אמצע הדרך'. קונים צנצנת של מזרע, שבה יש מצע גידול שהוכן מראש ובו נמצא כבר תפטיר הפטריות. מצטיידים בנסורת עץ טבעי (להשיג בנגריות או בחנויות המוכרות ציוד לבעלי חיים). מעקרים את הנסורת על ידי כך שמניחים אותה בדלי ויוצקים עליה מים רותחים, מכסים ומצננים במשך 12 שעות. מעבירים את הנסורת הלחה לכלי נקי, עוטים כפפות סטריליות ומערבבים את הנסורת עם תוכן צנצנת המזרע. דוחסים את הנסורת לתוך שקית וממלאים היטב. קושרים את השקית ומנקבים בה בין 12 ל-15 חורים בעזרת מזלג. מניחים את השקית בבית, במקום שאינו חשוף לשמש ישירה. התפטיר יתפח בשקית וייראה כמו עובש לבן, בתהליך שיימשך שלושה שבועות, בסופם השקית תהיה מלאה בתפטיר. פותחים את השקית, מניחים בקופסה ומקפידים על שמירה של לחות באמצעות ריסוס במים, שלוש פעמים ביום. אחרי כמה ימים יתחילו לצמוח פטריות. מלקטים וממשיכים לשמור על הלחות. צפויים לכם כמה מחזורי גידול.
הדרך הקלה היא בגידול פטריות באמצעות ערכת גידול, כמו זו שמייצר לגזיאל, בלי להפיק את הנבג ובלי להתעסק בהכנת מצע גידול. רוכשים ערכה לגידול פטריות, לפי הסוג שאתם רוצים. יש משווקים שמוכרים ערכות מוכנות הכוללות את המצע המתאים ונבגים של פטריות שונות. כל ערכה מגיעה עם הוראות מפורשות והיא תוכננה באופן שיאפשר גידול פשוט ונוח. הכול מתחיל בקופסת קרטון, שמרססים אותה במים יום-יום, פעמיים-שלוש, וממנה, באורח פלא, צומחות פטריות. מה שנותר לנו הוא ללקט ולהיכנס למטבח. טווח מחירי הערכות ודליי הגידול נעים בין 99 ל-149 שקלים.