גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA
פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

ישראל נתונה ללחץ בינלאומי כבד, בעיקר מצד ארה"ב, באשר לפעולה המסתמנת של צה"ל ברפיח, בעיקר בגלל החשש לגורלם של כ־1.5 מיליון פלסטינים שנהרו לאזור עם פרוץ המלחמה. בינתיים, בצבא ממתינים לפקודה לתחילת הפעולה המבצעית במעוז הדרומי שבעזה, לאחר שלדברי ראש הממשלה בנימין נתניהו, התוכניות כבר אושרו. על פי ההערכות, כיבוש העיר יהווה הישג משמעותי במלחמה נגד חמאס. כך, בין השאר, ישראל תשלוט על ציר פילדלפי, ותמנע הברחות נשק ממצרים.

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים
ניתוח | הצפון בוער, היישובים ריקים - והממשלה "מנותקת קשר"

כדי לדון בנושא ולהבין למה רפיח מהווה אתגר כה גדול, גלובס שוחח עם ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית במרכז משה דיין באוניברסיטת תל אביב. "רפיח הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות", הוא אומר בפתח הראיון. "מדובר באירוע שנתפס בעולם כבעל פוטנציאל לקטסטרופה הומניטארית. בעולם חוששים ממצב שבו ייהרגו חפים מפשע בגלל הפעולה המבצעית".

ישראל מצדה, אומר ד"ר חורב, לא מספקת די הסברים לעולם באשר למשבר הפליטים ואיך היא מתכוונת להתמודד איתו ולמנוע פגיעה, ככל הניתן, בחפים מפשע. "ניתן לראות את העניין הזה באופן רחב יותר, כחלק מהעובדה שישראל לא הציגה תוכנית לעולם ליום שאחרי המלחמה, מה שגורם לרבים לחשוב שאין לנו תוכנית רצינית".

במלים אחרות, אתה אומר שישראל לא משתפת את העולם לגבי התכנון שלה ברפיח - בדומה לתוכניות ליום שאחרי המלחמה - וזה פוגע ביכולת לקבל אשראי בינלאומי.
"נכון, וזה מעורר הרבה מאוד חששות. אני מפריד כאן בין ידידותנו לבין המדינות שעוינות אותנו; הן מלכתחילה אימצו גישה אנטי־ישראלית, כך שמבחינתן כל תגובה שלנו היא לא לגיטימית. לכן, אנחנו צריכים להתמקד בעיקר בשכנוע ידידותנו".

"במו ידינו אנו מסכנים את תכלית המלחמה"

מאז פרצה המלחמה, נראה כי ישראל נמנעה מלדבר במפורש על שאלת 'היום שאחרי', לפחות באופן פומבי. אמנם ראש הממשלה הציג בפברואר קווים כלליים, אך נדמה שהעולם עדיין לא שבע רצון מכך.

"ישראל עשתה טעות מלכתחילה כשהיא לא הציגה תוכנית ליום שאחרי המלחמה; הנושא הזה עלה על הפרק כבר שלושה שבועות לאחר שהיא פרצה. אני, כמו רבים אחרים, התרענו מכך מההתחלה, והיה ברור לכולם שמדובר בנושא קריטי ברקע החשש שהביעו הידידות שלנו ככל שעבר הזמן. התוכנית היחידה שהם שמעו מעת לעת הייתה של גורמי ימין קיצוני, שדיברו על חידוש ההתיישבות היהודית בעזה; זה גרם לחרדה מאוד גדולה בעולם ובסופו של דבר אנחנו רואים שההגה של המלחמה זז והידידות שלנו מנסות לתפוס אותו ולהסיט אותנו מהמסלול אליו אנחנו מתקדמים. זה מצב גרוע מאוד, מכיוון שבמו ידינו אנחנו מסכנים את התכלית של המלחמה".

לדברי חורב, ייתכן שישראל כבר חצתה את נקודת האל־חזור מהבחינה הזו: "הלחץ הזה עשוי לפגוע בהתקדמות הצבאית שלנו במלחמה, וכך גם לא יהיה לחמאס תמריץ כלשהו להגיע לעסקת חטופים שנוכל להסכים לה. בשלב זה, נראה שאנחנו עומדים בפני מבוי סתום מבחינה אסטרטגית, מה שמשחק לידי חמאס ומונע מאתנו להשלים את יעדי המלחמה.

"באופן כללי, אני לא שותף לדעה שאי־אפשר להשמיד את חמאס או שלחץ צבאי לא מסייע בשחרור החטופים. נהפוך הוא - ככל שהזמן עובר, אנחנו רואים שרק לחץ צבאי מייצר את התנאים שחמאס יבין שאין לו לאן ללכת והוא צריך להגיע לעסקה. אבל אנחנו לא מצליחים לממש את זה, כי הגענו לסיטואציה הזו, במקום לשמור את הידידות שלנו וללכת איתן יד ביד".

לפיכך, חורב סבור שישראל צריכה להפסיק "לדחות את הקץ", מכיוון ש"כל יום שעובר פועל נגדה. ההחלטה באו"ם היא הוכחה לכך (מועצת הביטחון של האו"ם הצביעה בעד ההצעה להפסקת אש הומניטרית מיידית בחודש הרמדאן ול"שחרור מיידי" של החטופים, א"ו). למרות שזו לא החלטה מחייבת, חלק ממדינות העולם מפרשות אותה ככזו שכן מחייבת את ישראל לעצור את המלחמה. רק השבוע קולומביה איימה שאם לא נעצור את הלחימה, אז הם ינתקו אתנו את היחסים. אמנם קולומביה היא לא מדינה כזו חשובה עבור ישראל, אבל מדובר באינדיקציה לאופן שבו כל מדינה, לפי האינטרסים שלה, מפרשת את מה שבא לה מתוך האירוע הזה".

האם הזמן שעבר מאז המלחמה פועל להגברת הלחץ על ישראל בנושא רפיח?
"חד משמעית. העולם עובד על פי נרטיביים ומוקדי שיח; בתחילת המלחמה אירועי 7 באוקטובר היו במוקד השיח העולמי, כך שהעולם קיבל בהבנה את כל מטרות המלחמה. אבל ככל שעובר הזמן, בעולם התחילו לדבר על הקטסטרופות שהתרחשו בעזה לכאורה, מה שמעמיד בסימן שאלה את הפעולה הישראלית. בעיני רבים בעולם, כבר עכשיו יש יותר מדי הרוגים בצד הפלסטיני והמחיר ההומניטרי גבוה מדי, כך שההתקדמות לרפיח תגרום לנזקים עצומים נוספים.

ד''ר הראל חורב / צילום: נועה סלטי

"לפיכך, רבים מידידינו בעולם מעדיפים לעצור את הלחימה כבר עכשיו, במיוחד כשישראל לא יודעת מה היא הולכת לעשות ביום שאחרי המלחמה. ההתנהלות הישראלית לקויה. אי־אפשר לפעול רק צבאית מבלי להציג תוכנית אסטרטגית".

"במצרים נערכים לחמאס מוחלש בעזה"

פלישת צה"ל לרפיח מעוררת דאגה גם בצד המצרי, בעקבות הסמיכות בין האזורים. נשיא מצרים עבד אל־פתאח א־סיסי הזהיר בפגישתו עם מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש מפני "ההשלכות החמורות שיהיו לכל פעולה צבאית ברפיח", ובמצרים חוששים מפני חדירה המונית של פליטים פלסטינים דרך הגבול בין הרצועה לסיני.

האם לעובדה שרפיח נמצאת על הגבול עם מצרים יש השפעה על ההחלטה הישראלית כיצד ומתי לפעול שם?
"מצרים הייתה שמחה אם היינו משמידים את חמאס, אלא שהיא חוששת ממשבר פליטים שיגיעו לשטחה. זה עניין שהטריד אותה מלכתחילה והיא לא הסתירה את זה. ככל הנראה גם נושא זה עיכב את ישראל מלפעול ברפיח, כחלק מהניסיון להגיע להבנות עם מצרים. האם לא היינו יכולים להגיע להבנות איתם מוקדם יותר כדי לסיים ולא לחכות? אני חושב שכן".

למרות החשש בקהיר, חורב אומר שבמצרים נערכים גם לסיטואציה בה ישראל לא תפלוש לרפיח. "בצד המצרי מאמינים שצריך להתרגל לחמאס מוחלש ברצועה. לתפיסתה של מצרים, חמאס מוחלש ימנע אפשרות להגיע לפתרונות יותר רדיקליים. זו עוד אינדיקציה לכך שנקלענו למקום מאוד לא טוב מבחינה אסטרטגית. מדובר בפלונטר רציני".

"אנחנו לא בעסקת שליט עכשיו"

במהלך השיחה, חורב מתייחס לנושא נוסף שמעיב על המערכה בעזה - המצב ההומניטרי. "יש הרבה מאוד לחץ על ישראל מצד העולם בנושא הזה, וגם לגביו ישראל לא מספקת תשובות ברורות. האמריקאים הודיעו על הקמת נמל ימי צף בעזה, מה שהלכה למעשה מצמצם את השליטה של צה"ל ברצועה. קטר צפויה למלא תפקיד בעניין, כך שאפשר לומר שחמאס ינהל בפועל את הנמל.

"זו עוד דוגמה לכך שישראל מסכנת במו ידיה את השגת התכלית האסטרטגית של המלחמה - מיטוט חמאס ושחרור החטופים מתוך התפיסה שרק לחץ צבאי יביא לעסקה. לכן, חמאס לא מוכן לשום דבר זולת שימור שלטונו, זה ההישג הנדרש מבחינתו. כל מי שעוד מדבר על שחרור מחבלים במסגרת עסקה כלשהי, פשוט לא יודע על מה הוא מדבר, זו לא עסקת שליט עכשיו".

"חיזבאללה מסתכל, לא במקרה התקיפות גברו"

כשפרצה המלחמה, משתף חורב, הוא היה מאוד אופטימי לגבי היכולת של ישראל לנצח את חמאס. אלא שכעת, כפי שעולה מדבריו, הוא מאוד פסימי. "אני הייתי אופטימי מאוד, לא קיבלתי את הטענות שאי־אפשר להכניע את חמאס כי מדובר ברעיון. צריך להבדיל בין רעיון לבין ארגון, וכל ארגון אפשר להכניע. אבל האופן שבו ישראל התמודדה עם המלחמה עד כה ובזבוז הזמן לספק תשובות שהיו מניחות את דעת ידידותנו, הזיקו לנו מאוד. אנחנו פשוט הבאנו את עצמנו לתוך מבוי סתום.

"מה שלא יהיה ואיך שלא נפעל, נשלם על כך מחירים יקרים. עכשיו צריך לחשוב מה המחיר הכי פחות יקר שיהיה מתוך הסתכלות אסטרטגית כוללת. אם נחליט לא להכניע את חמאס, יהיה מדובר במכה שנשלם עליה גם בחזית הצפונית, מכיוון שיש תלות בין הזירות הללו. חיזבאללה מסתכל על מה שקורה, ולא במקרה קצב התקיפות מצד ארגון הטרור גברו בימים האחרונים".

בסיכום הראיון מבקש חורב להדגיש: "כל זה לא אומר שעלינו להימנע מפעולה ברפיח. משום שבלי כיבוש רפיח - לא נוכל להכריע. ישראל צריכה לעשות הכול כדי לשמור על הגיבוי האמריקאי".

עוד כתבות

האם העליות בבורסה מוגזמות? / צילום: Shutterstock

האם העליות בבורסה מוגזמות? שאלנו את המומחים

פתיחת שבוע המסחר בעולם כשברקע המלחמה באיראן זעזעה את הבורסות ברחבי העולם, אך בתל אביב בניגוד למגמה נרשמו עליות חדות במיוחד ● מומחים מנתחים את הקפיצה הגבוהה היום בבורסה

ההרס מהפגיעה של טיל איראני בתל אביב / צילום: אלה לוי וינרייב

יש שיפור, אבל לא מספיק: הערים שמובילות במספר הדירות ללא ממ"דים

למרות שיפור קל במספר הדירות הממוגנות, כשני שלישים מהדירות בערים הגדולות עדיין ללא ממ"ד ● בבת ים ובבני ברק יותר מ־80% מהדירות אינן ממוגנות

מיכלית גז נוזלי (LNG) בנמל קטאר / צילום: ap

מחיר הגז והנפט מזנק, אלו הישראליות שמרוויחות

מחירי הגז והנפט מזנקים בעקבות המתקפות האיראניות על נסיכויות המפרץ והחסימה החלקית של מיצרי הורמוז ● הזינוק במחירים הקפיץ את מניות האנרגיה הישראליות, שחלקן נהנות גם מהחוזים ארוכי הטווח על הגז המקומי

צילומים: AP-Vahid Salemi, Evan Vucci, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מומחים מעריכים: וול סטריט תרוויח מהמלחמה. בתנאי אחד

וול סטריט צפויה להיפתח בירידות בעקבות המלחמה עם איראן והמתיחות הגיאו-פוליטית, אך אם המערכה תהיה קצרה היא עוד עשויה להרוויח ● כיצד יושפעו מניות ענפי התעופה, האנרגיה והחברות הביטחוניות בוול סטריט ● וגם: אילו מניות ישראליות שנסחרות מעבר לים עשויות להרוויח מכך

ספינות במיצרי הורמוז (ארכיון) / צילום: ap, Jon Gambrell

פתוחים או סגורים? האירוע שמבלבל את פלטפורמת פולימרקט

הימורים של כ-5 מיליון דולר הצטברו בפלטפורמת הימורים, המבוססת על חוכמת ההמונים ולעיתים גם על מידע פנים, בשאלה מתי איראן תסגור את מיצרי הורמוז ● עם זאת, התברר שלשאלה יש יותר מתשובה אפשרית אחת, והרוחות בפולימרקט סוערות

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת הדירוג S&P: "התרחיש מול איראן חמור, אבל ישראל הוכיחה חוסן היסטורי"

סוכנות הדירוג היא הראשונה שמתייחסת למלחמה עם איראן ● ישראל מקבלת הערכה טובה באופן יחסי לנקודת המוצא של המלחמה: "הכלכלה הישראלית הוכיחה חוסן היסטורי בזכות מגזר הטכנולוגיה העילית שלה"

מטוס U-2 ממריא מעל בסיס אקרוטירי בקפריסין / צילום: Reuters

המדינה שמצאה את עצמה בלב מלחמה: מה קורה בקפריסין?

לאחר שנים שבהן הצהירה על ניטרליות, קפריסין נקלעת כעת בעל כורחה לעימות המתרחב במזרח התיכון, עם שיגורי טילים לעבר האי, פינוי אזורים סמוכים לבסיסים הבריטיים וביטול אירועים מדיניים, כשהחשש בשלטונות הוא מהפיכתה לזירה פעילה במאבק מול איראן

מיצרי הורמז / צילום: ap, Kamran Jebreili

העולם יכול להתמודד עם הצעד הזה של משמרות המהפכה ל״שבוע, שבועיים״

האיראנים הודיעו אמש על סגירת מיצרי הורמוז, צעד שנחשב קיצוני ובעל השלכות כלכליות רבות ● המשמעות, ההשלכות וממה המומחים מוטרדים? גלובס עושה סדר

קלוד / צילום: Shutterstock

יתרונות ה-AI: הציוץ שהפתיע את פירמות עורכי הדין הגדולות בעולם

עו"ד ז'אק שפירו, המנהל משרד עורכי דין אמריקאי שמעסיק שני עובדים, הדגים בציוץ ברשת X איך באמצעות בינה מלאכותית גם משרד קטן יכול להתחרות בהצלחה במשרדים גדולים ● "פירמה קטנה שבנתה את עצמה סביב AI תצליח לא רק להתחרות בפירמות ענק - אלא גם לעקוף אותן בסיבוב"

רמי לוי / צילום: יונתן בלום

ביהמ"ש אישר לנהל ייצוגית נגד רמי לוי על טעות בדוחות

התביעה הוגשה על ידי בעל מניות ברמי לוי שיווק השקמה, בשל נזק שספגו המשקיעים לאחר שהחברה דיווחה על טעות שהגדילה את הרווח שלה ב-44 מיליון שקל ● רשות ני"ע הטילה קנס אישי על לוי בפרשה ● החברה: "אוחזים בטענות הגנה טובות"

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

תרחיש יום הדין של הכלכלה: מיצרי הורמוז נסגרים, מחיר הנפט מזנק

איום של משמרות המהפכה על חופש השיט בעורק הימי המרכזי של מדינות המפרץ מזניק את מחירי הנפט: ברנט קופץ ב-9% לכ-80 דולר ● אנליסטים מזהירים מתרחיש שידחוף את המחיר מעל 100 דולר לחבית

עשן מיתמר מעל טהרן לאחר התקיפה הישראלית, אתמול / צילום: ap, Vahid Salemi

"עידן של זהב כלכלי": רוצים לדעת למה הבורסה קפצה? תקראו את הכתבה הזו

בעוד שקשה לחזות אם המלחמה באיראן תסמן פרק ביטחוני חדש, בשוק ההון כבר מנסים לשרטט את המפה הכלכלית של היום שאחרי ● לצד העמקת הגירעון והחשש מעיכוב בהורדת הריבית, בבתי ההשקעות מעריכים כי ישראל עשויה לצעוד לקראת "עידן זהב": עם ירידה משמעותית בפרמיית הסיכון, שער שקל־דולר שחותר לקידומת 2 והסתערות של משקיעים זרים ● גלובס צולל לתחזיות המומחים והשאלות הפתוחות

קיר סטארמר, רה''מ בריטניה, ועמנואל מקרון, נשיא צרפת / צילום: Kin Cheung, Tschaen Eric/Pool/ABACA

אירופה פוחדת להיכנס למלחמה, ומתרכזת במסרים פייסניים ובחילוץ אזרחים

מדינות אירופה הבליגו על התקפות איראניות על כוחותיהם הפרושים במפרץ ובמזרח התיכון ● הן קראו ל"הרגעת הרוחות" על ידי "כל הצדדים" ואף שיגרו שורת מסרים מתונים המנסים להבהיר לאיראן כי לא יתערבו ● אם לא תשתנה, ההשלכות של מדיניות הפייסנות האירופית עשויות להיות רחבות

שדה התעופה בדובאי לאחר פגיעת הטיל האיראני / צילום: ap, Altaf Qadri

הם ברחו לדובאי כדי לא לשלם מסים, ועכשיו הם מבקשים חילוץ ממשלתי

מגן עדן של אפס מסים, יציבות וזוהר אינסטגרמי – למציאות של אזעקות, מחסור בציוד בסיסי וקריאות חילוץ: ההסלמה במפרץ מטלטלת את דובאי ● העיר שסימלה מודל הגירה לעשירים אירופים מערערת כעת את תדמית הביטחון והנוחות שבנתה בעשור האחרון

יונית לוי-חדשות 12, מגי טביבי-חדשות 14, דוריה למפל-חדשות 13 / צילום: מתוך אתרי הערוצים

גם באמצע מלחמה: עם רייטינג מצרפי של מעל 50%, הקמפיינים נשארו על המסך

בניגוד לסבבים קודמים, במבצע "שאגת הארי" שיעור הרייטינג הגבוה של הערוצים המסחריים תורגם גם לנוכחות בהפסקת הפרסומות ● מי רשם את הזינוק הגדול ביותר בשיעור הצפייה, מי עלה ראשון בקמפיין מלחמה, ומה יקרה עם העונה החדשה של "האח הגדול" במוצ"ש

מטוס חיל האוויר בדרך לתקיפה באיראן / צילום: דובר צה''ל

המשקיעים האופטימיים בעולם? מאחורי היום הבלתי נתפס בבורסת תל אביב

הבורסה המקומית עשתה היסטוריה ביום המסחר הראשון מאז שנפתחה המלחמה עם איראן: בניגוד לשוקי המניות כמעט בכל מדינה בעולם, תל אביב הפגינה אופוריה של ממש עם עליות חדות ושיא חדש ● מה מוביל לאופטימיות החריגה בארץ, ואיזה מניות זינקו יותר מכולן

השקעות ריטייל / איור: Shutterstock

המשקיעים שמובילים את העליות בבורסה בת"א בשנתיים האחרונות

בעבר נחשבו משקיעי הריטייל ל"ידיים החלשות" בשוק המקומי, שממהרים למכור בעת חשש או חוסר ודאות ● אלא שמתחילת המלחמה לפני כשנתיים וחצי, הללו מפגינים חסינות ומספקים רוח גבית לשוק המניות המקומי: "הם מסתכלים לטווח ארוך יותר ומבינים שיש כאן הזדמנות"

פטריק דרהי / צילום: Studio Alterego

לאחר התנגדות הרגולטורים: פטריק דרהי מודיע על שני משקיעים בינלאומיים שיצטרפו לעסקת רשת 13

הבעלים של HOT ו-i24News, פטריק דרהי, מודיע על שני משקיעים בינלאומיים בכירים שיצטרפו לעסקה של רשת 13 ● "מדובר בשילוב כוחות עוצמתי של שחקני מפתח בזירה העסקית הבינלאומית", ציין בדבריו ● במקביל להצעת דרהי, קבוצת ההייטקיסטים בראשות אסף רפפורט עדיין בתמונה

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

למרות העליות: חלק מהמשקיעים היו מעדיפים לשכוח את היום הזה

הבורסה בת"א זינקו ביותר מ-4%, שיא עליות ליום בודד מאז הקורונה ● הפער מול המשקיעים ב-S&P 500 מגיע היום ל-6.5%, בגלל הזינוק בשקל והירידות בוול סטריט ובאירופה ● מדובר על יותר מ-250 מיליארד שקל שלא יזכו ליהנות מהתשואה הזו

רונן גינזבורג, מנכ''ל דניה / צילום: רני חכם

הדוחות שהרסו למניה הזו את החגיגה בבורסת ת"א

בעוד שמדד הנדל"ן זינק במעל 6% בתל אביב, מניית דניה סיבוס היא בין המניות הבודדות בסקטור שנסחרה היום בירידות, בעקבות דוחות כספיים מעורבים שפרסמה ● בעוד שהחברה דיווחה על שיא בצבר ההזמנות, בגובה 22 מיליארד שקל, הרווח הנקי של החברה רשם ירידה של 3%