גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני
קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס"

בפברואר של השנה שעברה, תשעה חודשים לפני השבת השחורה, קיבוץ בארי שמח בשמחתה של בת הקיבוץ קשת שביט, שכבר בגיל 24 רשמה הישג מרשים במיוחד. עם תואר שני בכימיה ביד שביט הייתה חתומה, לצד שותפים ומנחיה במעבדה, כמחברת ראשית על מאמר פורץ דרך שפורסם על השער של Science, מכתבי העת המדעיים המובילים בעולם. זו גם הייתה הפעם הראשונה שבה מאמר שכתבו חוקרים מאוניברסיטת בן גוריון פורסם על שער המגזין. לרגל המעמד הקיבוץ ערך לכבוד שביט מסיבה שכונתה "מסיבת Science". המאמר עסק במנגנון ההתגבשות של גבישים בעיניהם של סרטנים, ולכן "המסיבה הייתה מלאה בתמונות של סרטנים, ואנשים הדפיסו חולצות שעליהן השער המדובר", מספרת שביט. "הקיבוץ תמך בי ועמד מאחוריי לכל אורך מסלול הלימודים שלי".

המסלול הייחודי של שביט החל כבר בכיתה ט'. היא יצאה ללימודי מדעים באוניברסיטת בן גוריון, מסלול שבמסגרתו למדה קורסים עם סטודנטים מבוגרים ממנה וצברה קרדיטים לתואר, שאותו אכן השלימה במהירות אחרי הצבא. למעשה, בתוך שלוש שנים וחצי מרגע שהחלה ללמוד כסטודנטית מן המניין כבר השלימה שני תארים: ראשון בכימיה עם התמחות בביו-פיזיקה ושני בכימיה.

מה מקור המשיכה למדעים מגיל כל כך צעיר?

"אמא שלי הייתה מורה למדעים והיא שיחקה איתי ועם האחים שלי במשחקי מדע וחשיבה בבית. לחקר הסרטנים התגלגלתי עוד בתיכון, כאשר חוקרת סרטנים מהקיבוץ שלנו, ד"ר רבקה מנור, הנחתה אותי בעבודת הגמר בתיכון".

המפגש השני של שביט עם סרטנים התרחש עם החזרה לאוניברסיטה כסטודנטית ("שלושה ימים אחרי השחרור, בגיל 20, כבר חזרתי לאוניברסיטה"), כשעסקה במחקר במחלקות לכימיה ומדעי החיים. המחקר שהובילה איתר מנגנון, שלא היה ידוע עד אז, לגבי עיניהם של סרטנים צעירים: העובדה שהן מכילות גבישים במגוון גדלים, סדרים וצבעים. התברר שצבע העיניים של הסרטנים משתנה בהתאם לצבע המים, מה שתורם להסוואתם. "המיקוד שלנו במחקר היה בסרטנים הקטנים, שכמעט כולם התעלמו מהם עד אז", מספרת שביט. "הצוות שלנו לא התעלם מהם. כחלק מהמחקר אפילו הלכתי לדוג את הסרטנים באילת במכון הבין־אוניברסיטאי. בתמונות שהופיעו במאמר רואים צבעי עיניים מדהימים כמו כחול, ירוק ואפילו צהוב. כל צבעי הקשת".

בקיץ 2020, כשהייתה סך הכול בת 21 ועדיין במהלך לימודי התואר הראשון, היא פנתה לזוכת פרס נובל ממכון ויצמן, פרופ' עדה יונת, בבקשה להתקבל להתמחות קיץ במעבדה שלה. "שלחתי לעדה מייל שבו אמרתי שאני מעוניינת להתמחות אצלה, כי התחום של ביולוגיה מבנית נשמע לי הכי מעניין. והיא אמרה: בואי".

אחרי התואר השני, שביט רצתה להמשיך ולהתנסות במעבדות שונות כדי להחליט במה יתמקד המחקר הבא שלה. היא עבדה במשך תקופה במעבדתה של ד"ר מורן שלו בן־עמי במכון ויצמן, במחלקה לביולוגיה מבנית.

במקביל היא החלה לגבש חלום נוסף: להתקבל לנאס"א. "אמרתי לעצמי: חלל יכול להגניב אותי". היא יצרה קשר עם הישראלי ד"ר אליעד פרץ, שעובד בנאס"א כמדען משימות ומכשירים ראשי - שאף זכה באחרונה במדליית נאס"א על הישגים יוצאי דופן. פרץ מצא דרך לשלבה בפרויקט ומועד תחילת העבודה נקבע ל־1 בנובמבר 2023.

נראה שכולם פותחים לך את הדלת.

"אני עובדת קשה בשביל זה. יש גם הרבה תוכניות שאליהן הגשתי מועמדות ולא התקבלתי".

"הפצעים הרגשיים עדיין פעורים"

שביט הייתה מרוצה מאוד מחייה ומתוכניותיה המרגשות לעתיד, אבל אז הגיע 7 באוקטובר. היא ואחיה הגדולים שהו במגורי הצעירים בקיבוץ בבוקר של מתקפת חמאס, ואילו הוריה ואחיה הצעיר בן ה־17 היו בביתם. חייהם ניצלו בנס, אבל בית המשפחה נשרף כליל ולדברי שביט, "הפצעים הרגשיים מהאירוע עדיין פעורים והם אפילו לא יכולים להתחיל להתאחות עד שהחטופים יחזרו". מבין 1,200 תושבי הקיבוץ כ־100 נרצחו בטבח ויש עוד 11 חטופים שעודם בעזה, בהם שתי חטופות, עפרה קידר וכרמל גת. על שישה חטופים התקבלה הבשורה כי נרצחו.

כשאנו מדברות על אירועי 7 באוקטובר, עיניה של שביט מתמלאות דמעות. "אני ומשפחתי הגרעינית שרדנו בנס. אבל כל הנרצחים והחטופים, הם עבורי 'משפחה מורחבת'. אני מכירה את כולם מגיל אפס (בין הנרצחים הייתה גם המטפלת של שביט, דנה בכר, חבר מהכיתה שלה וכן חניכה בתוכנית בה התנדבה - ה"ו).

"אני כל הזמן חושבת על החטופים. בנס אני והמשפחה שלי לא שם. ההורים שלי הם בין כ־100 האנשים שחזרו לבארי, והאחים שלי מתגוררים בדירה בתל אביב. אבל אי אפשר באמת לחזור כי רוב הבתים הרוסים. רוב הקיבוץ עדיין נמצא במלון בים המלח, שאליו פונינו, ובתקווה יוכל לעבור בקיץ הקרוב לשכונה חדשה שנבנית עבורינו בקיבוץ חצרים. רבים התפזרו ברחבי הארץ, מצפון ועד דרום".

מה את זוכרת מאירועי השבת השחורה?

"ב־7 באוקטובר היינו צריכים לחגוג את חג המשק, שזה יום הולדת לקיבוץ. תכננתי לקום בשש וחצי בבוקר כדי לסייע בארגון המשחק 'חפש את המטמון', והאזעקה העירה אותי מעט קודם בבהלה. קיבלנו הוראות להסתגר בבתים ולנעול דלתות, והתחלנו לשמוע יריות נון־סטופ. הבית של ההורים נשרף כליל. אל הבית שלי (שנמצא במגורי הצעירים בקיבוץ בארי - ה"ו) המחבלים ניסו לפרוץ, למזלי ללא הצלחה. הוא חטף הרבה כדורים.

"חבורה של גיבורים הצליחו לשחרר אותנו, כמו רס"ן בנימין (בנג'י) טרקינסקי ז"ל (קצין אג"ם של חטיבה 7, שנפל בקרב בבארי תוך כדי פינוי פצועים ואזרחים מהשטח - ה"ו). אל המלון בים המלח הגענו ב־4:00 לפנות בוקר ב־8 באוקטובר, מפויחים ויחפים, בלי בגדים.

"במלון הובלתי את מערך איסוף התרומות והציוד בעבור המפונים. המדינה לא תפקדה", אומרת שביט, "אבל אנשי מדינת ישראל באו לתרום והמלון דיוויד לקח אותנו תחת חסותו. העמותות אחים לנשק וישראייד עזרו לנו לנהל את כל האירוע הזה, כשהיינו שבורים.

"קיבלנו תרומות רבות מעם ישראל היפה, אפילו טלפונים, לפטופים ומכוניות. זו הייתה הפעם הראשונה שבה הקיבוץ מבקש עזרה ולא ההפך - רוצים לתת ולסייע לאחרים".

לנסוע לנאס"א, למרות הכול

עוד כשהיא עמוק בתוך הטראומה שביט הייתה צריכה להחליט אם להמשיך עם התוכנית שלה לטוס לוושינגטון, לטובת הפרויקט בנאס"א, או להישאר בישראל. "המשפחה עודדה אותי לנסוע", היא מספרת.

אבל למרות שהחליטה להמשיך, היא מעידה על עצמה: "אני לא אותה קשת של לפני 7 באוקטובר. אני לא מצליחה לחוות שגרה כמו פעם, או לעבוד ולהתרכז כמו פעם. למזלי, הסביבה בעבודה והקהילה היהודית עוטפים אותי באהבה. הם ידעו מה עברתי ואמרו לי: אנחנו כאן בשבילך. הבוס שלי (חוקר נאס"א ד"ר אליעד פרץ - ה"ו) ממש דאג, תמך ועזר עד שמצאתי דירה משלי".

כיום שביט מתגוררת בוושינגטון הבירה ועובדת בפרויקט של נאס"א, בשיתוף המכון הלאומי לתקנים וטכנולוגיה של ארה"ב, NIST. הפרויקט מכונה קנדל (CANDLE), והוא נועד להפוך את מלאכת מדידת עוצמת האור שמופקת מן הכוכבים, מה שמכונה "שטף האור", ליותר מדויקת. "הרבה מהידע שאנחנו צוברים על כוכבים מופק מהמדידה הזאת, למשל ידע לגבי הבהירות והגודל, ואפילו האפשרות למצוא כוכבי לכת חוץ־שמשיים (אקסו־פלנטות, כוכבי לכת הנמצאים מחוץ למערכת השמש ומקיפים כוכב אחר - ה"ו). שיפור ביכולות המדידה תשפיע על כל אחד מהפרמטרים האלה", מסבירה שביט.

הבעיה עם האופן שבו מודדים את שטף האור של כוכבים כיום היא שהיא נעשית ביחס לכוכב אחר, "אבל זה לא מקור אור מספיק טוב. המטרה היא לדייק את המדידה בעזרת יצירת כוכב מלאכותי בחלל - בעל מקור אור ידוע, שאליו יהיה ניתן להשוות את שטף האור של הכוכבים. החלק שלי בפרויקט הוא בפיתוח התוכנה שתכייל את המערכת ותנתח את הנתונים. כלומר, אני כותבת את הקוד לזה".

את שמחה שהחלטת לנסוע?

"אני ברגשות מעורבים. הלב שלי הוא עם קיבוץ בארי, עם החברים שעדיין חטופים ואלה שלא חיים יותר. אי אפשר לחשוב על העתיד, ואי אפשר באמת להמשיך הלאה, עד שהחטופים לא יחזרו".

לצד זאת, מוסיפה שביט, "אני מרגישה שאני צריכה לממש את עצמי עבור אנשי בארי שמתו והקריבו את עצמם, כדי שאני אוכל לחיות. אני עושה את זה למענם. הקיבוץ היה הגב שלי לכל אורך הדרך".

מה החלום שלך?

"אני רוצה לגלות משהו משמעותי, שאף אחד לא גילה עד היום. משהו שיעזור לאנשים. אני רוצה להיות משמעותית".

גם פרס נובל הוא חלק מהחלום?

"נובל הוא לא מה שחשוב. מה שחשוב זה לתרום".

עוד כתבות

דואר ישראל. בעיגול: שי ויל / צילום: איל יצהר, יח''צ

התחילו מביסלי: כך צמחה האימפריה של האחים ויל, בעלי הבית החדשים בדואר

שמם אינו מוכר לרבים, אך שי וגיל ויל, שסבם נמנה עם מייסדי אסם, חולשים כיום על עסקים המוכרים היטב לכל ישראלי - חברת הגבייה מילגם, האפליקציות הפופולריות פנגו (חניה) וגט (מוניות) וכעת גם השליטה בדואר ישראל ● בדרך הייתה גם הסתבכות נדל"ן ברומניה, החמצה בשוק האנרגיה הירוקה והשקעה במפעל מלט כושל, שהפך לבוננזה נדל"נית ● וגם: הקשרים עם ראש הממשלה לשעבר בנט

אולפני הרצליה / צילום: דוד שי, מתוך ויקיפדיה

כשבנק ישראל, הבנקאים והקבלנים מוודאים שלא נפסיק לקנות דירות בכל מחיר

בעוד מחירי הקרקעות ירדו נוכח השינויים בתנאי המימון, המחיר הממוצע של דירה דווקא עלה ב–24% בתוך שנתיים ● הגורם לפער טמון בבנקים, שצריכים לדאוג שהציבור ימשיך לקנות דירות במחירים הישנים

פרויקט הריסה ובנייה מחדש. אינטרס לאומי בקידום הפרויקטים / צילום: Shutterstock

זכות הסירוב של דייר סרבן - לא לעולמים

דייר בפרויקט תמ"א 38 בבת ים טען כי הוא זכאי להרחבה של לפחות 6 מ"ר נוספים ביחס לשכניו ● אלא שהוא נזכר לעשות זאת במסגרת תביעה לבית המשפט, אחרי שכבר ניתן נגדו פסק דין ע"י המפקח על הבתים המשותפים ● השופטת דחתה אותו על הסף: "היית צריך לטעון זאת בפני המפקח"

אין עם מי לדבר בחברות התעופה / צילום: Shutterstock

המכה החדשה שמנחיתות עלינו חברות התעופה

המתנה של שעות על הקו, טיסות שמבוטלות ללא פתרון ופיצויים שמאחרים להגיע ● חברות התעופה הישראליות נשארו לבד במגרש, וללקוחות שצריכים אותן אין עם מי לדבר ● איזה מוקד החליף את הנציגים בבוטים ולמי אין בכלל שירות טלפוני? ● בדיקת גלובס

NIO EL7 / צילום: יח''צ

אם אתם מוכנים לשלם יותר מחצי מיליון שקל על חשמלית סינית, זו כנראה המכונית שאתם צריכים

ל-EL7 של NIO הסינית יש מחיר שאפתני, אבל היא מציעה ממדים מכובדים, תא מרווח, חבילת ביצועים, אבזור וטכנולוגיה - שעליה גובים המתחרים האירופים עשרות אחוזים יותר

חצי שעה של השראה. על עובדים מופנמים / צילום: כריכת הספר, מנחם רייס

מקשיבים יותר ומשתפים רק מה שיש בו ערך: זה סוד הקסם של המנהלים המופנמים

בניגוד לדימוי המקובל, לא כל המנהלים הם מוחצנים בעלי כריזמה נוטפת ● מה האנשים השקטים מביאים לשולחן, למה הם בעצם מנהיגים מעולים ואיך ניתן לעזור להם לשגשג ● המלצת ספר

אלברט איינשטיין / צילום: לע''מ

החוקר שמנסה לפרק את המיתוס של אלברט איינשטיין

נתחיל מהסוף: איינשטיין היה גאון. אבל האם הסיפור שהוא שינה לבדו את כל מה שאנחנו יודעים על העולם שבו אנחנו חיים נכון? ספר שיצא לאחרונה באוניברסיטת פרינסטון מציג מציאות מורכבת יותר ● פרופ' חנוך גוטפרוינד, המנהל המדעי של ארכיון איינשטיין באוניברסיטה העברית ומחבר משותף של הספר, מסביר מדוע איינשטיין לא פעל בחלל ריק

מספר מניות אירופיות יכולות להציג תשואות עודפות למשקיעים / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בוול סטריט; הנאסד"ק עלה ב-1.1%, אנבידיה הוסיפה 2.5%

נעילה שלילית באירופה ● ההנג סנג צנח בכ-1.4% ● תשואות האג"ח הממשלתיות נסחרות בירידות שערים קלות ● מניית יצרנית השבבים הדרום־קוריאנית סמסונג אלקטרוניקס ירדה בכ-3%, לאחר שדווח על בעיות בחלק מהשבבים שלה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

איך נקרא הסרט החדש של ג'רי סיינפלד ובאיזה מאכל הוא עוסק?

איפה נשבר השבוע שיא עולמי במספר בעיטות בדו קרב פנדלים בכדורגל, איזו עיר זכתה לכינוי "עיר הקורנפלקס"  ועל מי נכתב השיר American pie? ● הטריוויה השבועית

נועם גרייף, מנכ''ל עמרם אברהם / צילום: ימית הרוניאן

מנכ"ל עמרם אברהם: "הפרויקט הכי רווחי שלנו הוא דירות מחיר למשתכן יחד עם שוק חופשי"

רגע אחרי שעמרם אברהם הנפיקה בתל אביב, מנכ"ל החברה נועם גרייף מספר למה דווקא עכשיו זה הזמן הנכון להיכנס לבורסה, מדוע ימשיכו להשתתף במכרזי מחיר למשתכן ואיפה הכי כדאי לקנות דירה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

בית המשפט הכריע: למי מהשכנים באמת שייך הגג?

העליון הסדיר את הסוגיה הנוגעת לאופן שבו יש להתחשב בתשלומי משכנתה לאחר הפרידה ● בית המשפט לענייני משפחה קבע בהחלטה עקרונית כי יש לפרסם פסקי דין והחלטות בתחום המשפחה ככלל ● וגם: 48 בעלי דירות מול 3 בעלי פנטהאוזים - מי ניצח בבית המשפט?

חתולים בחצר / צילום: Shutterstock

חתולים לא באמת שונאים אותנו, הדרך לליבם היא פשוט ארוכה יותר

נהוג לראות בחתולים בעל חיים אגואיסטי ומנוכר, וגם מחקרים מצאו שהיחס של החתול לבעליו מושתת על אינטרסים ● אלא שיש לכך קשר הדוק ליחס המועט שהם התרגלו לקבל מאיתנו

עבד אל־פתאח א־סיסי ומוחמד בן סלמאן / צילום: Reuters, Balkis Press/ABACA

בלעדיהם אין לא־סיסי כסף: הנתון החריג על הפועלים המצרים במפרץ

לפי דיווח בעיתון הסעודי "אילאף", פועלים מצרים שעובדים בערב הסעודית ובאיחוד האמירויות היוו מקור למעל 70% מכלל העברות הכספים במצרים בשנת 2023

מימין: סאטיה נאדלה, ביל גייטס, סם אלטמן, ברק אובמה והשחקנית מרגו רובי. המשתתפים נבחרים בפינצטה / צילום: Associated Press, Stephen Brashear, Jordan Strauss, Jacquelyn Martin, Brynn Anderson

המפגשים של עשירי העולם שהכול קורה בהם - אבל אף אחד לא יודע שהם קורים

הם מגיעים במטוסים פרטיים, יודעים שאף אחד לא יצטט או יצלם אותם וזוכים למינגלינג עם משקיעי ענק או לטיול פרטי עם אילון מאסק וג'ף בזוס ● ברוכים הבאים לכנסי האח"מים שבהם נסגרות העסקאות הגדולות בעולם, ורק מעטים מורשים להיכנס אליהם

מהנדס העיר ירושלים, יואל אבן / צילום: איל יצהר

"בשנים הקרובות נראה 8,000 היתרי בנייה בשנה בירושלים, ואפילו יותר"

עד 2019 ניתנו בירושלים בערך 2,500 היתרים בשנה. מהנדס העיר יואל אבן מספר על השינוי שמתחולל בעיר ועל קידום הבנייה: "אנחנו יושבים ליזמים על הראש" ● האזינו

הסופרת הסומלית שהצטרפה לאחים המוסלמים והיום נלחמת באסלאם הקיצוני בעולם

אייאן חירסי עלי גדלה במשפחה אדוקה בסומליה, עברה מילת נשים והתקרבה לאסלאם הפוליטי - עד שהפכה לפליטה בהולנד, שם הגיעה לכהן בפרלמנט ● הסופרת מבחינה בין הבעיה האסלאמיסטית באירופה לעומת אמריקה, ומדגישה: "אנחנו לא רוצים לחכות עד שמה שקרה ב־7 באוקטובר יקרה בשאר המערב"

משה סעדה, הליכוד / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

הצווים מהאג: מאיפה מגיעה הסמכות לתת אותם, ומה אפשר לעשות עכשיו?

הבקשה להוציא צווי מעצר לנתניהו וגלנט הסעירה את המערכת הפוליטית בישראל ● רבים זעמו על התערבותו של ה־ICC, למרות שישראל לא חברה בו, אבל הרש"פ פתחה לו דלת אחורית ● אחרים התבלבלו עם ה-ICJ ● המומחים מציעים פתרונות מוועדת חקירה ועד כפירה בסמכות ● המשרוקית של גלובס

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

לנהל 40 מיליארד שקל בשנה? למירי רגב אסור להישאר בתפקיד אפילו עוד יום אחד

תחקיר "המקור" ששודר בערוץ 13 חשף עד כמה שיקולים פוליטיים צרים מושרשים עמוק בתוך התנהלותה המקצועית של השרה רגב ● רגב ואנשיה משתמשים בתקציב המדינה כדי לשמר את כוחה בליכוד, על חשבון קידום פרויקטים לרווחת הציבור - והיא איבדה כל לגיטימציה ציבורית לכהן כשרת תחבורה

אורן עזר, מנכ''ל אלקטריאון / צילום: ניר סלקמן

המנכ"ל שהתחיל כמוכר פרוזן יוגורט: "לחזור מביקור בסין זה כמו לחזור מהעתיד"

כבר לפני יותר מעשור הבין אורן עזר שהעולם הולך לכיוון הרכבים החשמליים והקים סטראט-אפ לכבישים שיטעינו את הרכב באופן אלחוטי ● כיום, אחרי שהמוצר שלו כבר עבר פיילוטים, הוא בטוח שהעתיד של התעשייה טמון בפיתוח שלו

תחנת כוח אשכול / צילום: יוסי וייס חברת החשמל

בצל המלחמה והאמברגו: החברה הטורקית שמוכרת אחזקות בישראל

חברת זורלו הטורקית מוכרת לאדלטק את מלוא אחזקותיה בתחנות הכוח אשדוד אנרגיה ורמת נגב אנרגיה ● ברקע בין היתר, הסנקציות שהטיל ארדואן על סחר עם ישראל