גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הזינוק בהלוואות לכל מטרה בשעבוד דירה למגורים מגלה בדיוק "מאיפה הכסף"

מתחילת השנה הקונים חזרו לשוק הדירות, אבל איך הם משלמים? כנראה שההורים שלהם נוטלים עוד הלוואה ● בפברואר הגיעו ההלוואות שאינן משכנתאות אך כוללות שעבוד נכס לסכום שיא של 645 מיליון שקל, בסיוע בנק ישראל ששוב דוחף את הביקושים ואת המחירים למעלה

דירה למכירה / צילום: איל יצהר
דירה למכירה / צילום: איל יצהר

הפתעה: הענף הכי צומח בחודשים האחרונים בהלוואות לישראלים מתחבא בסעיף מאוד לא מוכר בנתוני בנק ישראל: הלוואות ש"אינן למטרות מגורים, אבל בביטחון (שעבוד) דירת מגורים". לא ממש משכנתא, אבל דומה למדי. וייתכן מאוד שיש כאן גם תשובה לשאלה "מאיפה הכסף?". איך ישראלים רבים כל כך, משלמים הרבה כל כך, עבור דירות יקרות כל כך. ודאי כשהנתונים מראים שמתחילת 2024 הקונים חזרו לשוק, אחרי הקיפאון בצל המלחמה וחרף הריביות הגבוהות.

השקעה של עשרת אלפים שקל לילד: הפרטים של תוכנית מינהלת תקומה נחשפים 
חברת הנדל"ן שמציגה: סיבוב של 40 מיליון שקל על קרקע יוקרתית בהרצליה 

סכום שיא בפברואר

לפני הכל המספרים: בינואר 1,934 לווים נטלו הלוואות כאלו, עלייה של 41% לעומת דצמבר. בפברואר מספרם טיפס בעוד 18% ל-2,281 הלוואות - לעומת 1,500 לווים בממוצע חודשי בשנת 2023 ו-1,335 בשנת 2022. בכסף, בפברואר הגענו לסכום שיא של 645 מיליון שקל באותן הלוואות, לעומת פחות מ-500 מיליון שקל בממוצע חודשי ב-2023 ופחות מ-400 מיליון שקל ב-2022. גם היחס בין ההלוואות הללו למשכנתאות "רגילות", כאלה שהן כן למטרת מגורים בביטחון דירת מגורים, שבר שיאים. בפברואר הוא עמד על 40% מהמשכנתאות, לעומת 33% בינואר, 24% בשנה שעברה ורק 14% ב-2022.

מטרת ההלוואה אינה "צבועה", אבל רוב הכסף מיועד להשלמות מימון למשכנתאות הרגילות. כלומר, הלוואות שלוקחים ההורים כנגד דירתם, לצורך השלמת המשכנתה של הילדים, שנורא רוצים לקנות דירה. משך החיים הממוצע של אותן הלוואות, כ-22 שנה, מלמד שהן בעיקר צמודות למשכנתאות הרגילות שנלקחו בתנאי פריסה מאוד דומים.

ההשלמות הללו דרמטיות ל"גלגול" השוק, אף שמדובר בסה"כ ב-283 אלף שקל בממוצע להלוואה בפברואר. לפני שנתיים, רגע לפני העלאות הריבית, ריבית המשכנתה במסלול הקבוע והלא צמוד הייתה 2.3% בממוצע. מה שאומר שכנגד החזר חודשי של 7,000 שקל במשך 20 שנה, ניתנה הלוואה של 1.35 מיליון שקל. היום, על אותם תנאים אבל בריבית מעודכנת של 5.1%, אפשר לקבל 1.05 מיליון שקל - 300 אלף שקל פחות. את ההפרש - ודאי בדירות יד שנייה, שם אין קבלנים שמסייעים במבצעי מימון שונים ומשונים - צריך לגרד ממקום אחר. בהחזר חודשי גדול יותר, בפריסה ליותר שנים או בעוד הלוואות. ודאי למי שממילא מגרד את תנאי המשכנתא של בנק ישראל (למשל כ-40% לכל היותר מההכנסה).

השעבוד הורחב

ושוב, מי שדחף לשינוי הדרמטי הוא בנק ישראל. בדצמבר ניתנה בצל המלחמה הוראה לרבעון הראשון, שהרחיבה את האפשרות ליטול הלוואה "לכל מטרה" כנגד שעבוד נכס מ-50% ל-70%, "ובלבד שסכום ההלוואה מעל שיעור מימון של 50% לא יעלה על 200 אלף שקל". השבוע הוארכה ההטבה לרבעון השני. בינתיים, בחודשיים הראשונים של השנה חילקו הבנקים 101 מיליון שקל ללווים כנגד 60% לפחות מערך הנכס. זאת, לעומת 31 מיליון שקל בלבד במינוף דומה ב-2023 כולה.

על פניו, מדובר ב"גזר" חשוב לרוכשים. אם חברת אשראי חוץ-בנקאי תשמח להעמיד להם הלוואה משלימה בריבית של 15%-17% (תבדקו היטב את הפריסה החודשית "האטרקטיבית" שמוצעת), ואם הלוואות צרכניות רגילות מהבנקים ניתנות בריבית של 10%-11%, הלוואות כאלה, בביטחון דירת המגורים, מורידות את הסיכון בעיני הבנק וניתנות בריבית ממוצעת קבועה של 7.1%. זה אומנם 2% יותר ממשכנתה, אבל נמוך משמעותית מהחלופות. אגב, מחלקי האשראי לא ימהרו לספר על האפשרות הזו למי שסתם מבקש הלוואה (ומוכן לשלם ריבית דו-ספרתית), אבל ישמחו להציע זאת למי שכבר נטל משכנתה וצריך עוד דחיפה קטנה.

אלא שבשורה התחתונה, נדמה שהסיוע של בנק ישראל שוב דוחף את הביקושים וממילא גם את המחירים. כמו בתחילת 2021, אז בוטלה מגבלת הפריים במשכנתאות - שבדיעבד תרמה לריצה בחזרה לשוק. עם זאת, יונתן ברלינר, יו"ר הוועדה המקצועית של התאחדות יועצי המשכנתאות, משוכנע כי מדובר במהלך חשוב, שמפחית את עלויות המימון של רוכשי דירות. "יכול להיות שזה מוסיף ביקושים", הוא אומר, "אבל לא סביר שקונה דירה יסחב על הגב את המשימות של בנק ישראל לצנן את השוק, מה גם שעד עכשיו זה לא עבד יותר מדי".

כוכבי השבוע

מצוין: גם צבא חזק צריך פיקוח

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הודיע השבוע לראש הממשלה שהוא מטיל וטו על כינוס ועדת השרים להצטיידות מערכת הביטחון. זאת, כל עוד לא הוקמה עדיין הוועדה שתדון בתקציב הביטחון בשנים הבאות, כפי שסוכם במסגרת התקציב. וכמו שכתב השר: "ציפיית מערכת הביטחון לקבל צ'ק פתוח בסכומי עתק, להם השלכות עצומות על המשק, על הכלכלה ועל איכות החיים של אזרחי ישראל, ללא שום חשיבה ביקורתית, סיעור מוחות, דיון מקצועי, ציבורי וממשלתי, לא לגיטימית ולא ריאלית".

זמן טוב להיזכר שרק ביוני שעבר חגגו באוצר חתימה על התוכנית הרב־שנתית (תר"ש) של צה"ל, שכללה לראשונה "מנהלת גמלאות ושכר" בראשות נציג החשב הכללי. זו שסוף סוף אמורה הייתה להיחשף לקרביים של הוצאות הביטחון. אבל התר"ש נפל עם הגדרות בעזה, וטוב ששר האוצר שם כדי להסביר לצה"ל שהביקורת על הקופה קריטית, וגם ואולי בעיקר כשמלחמה בחוץ.

בלתי־מספיק: בליץ הדוחות בדקה ה־90

בזמן שהחברות הנסחרות בבורסות המובילות בעולם מציגות את דוחותיהם השנתיים למשקיעים במהלך ינואר ופברואר, אצלנו בבורסת תל אביב הן עושות זאת עד סוף מרץ - תום הרבעון הראשון של השנה העוקבת. ואם לזה עוד איכשהו התרגלנו, אי אפשר להשלים עם בליץ הדוחות לקראת נעילת השערים - 125 חברות מתוך כ-600 שנסחרות בתל אביב פרסמו דוחות ב-31 במרץ, אחרי עשרות שפרסמו בסופ"ש כשהמסחר סגור ועוד 17 שפרסמו ב-1 באפריל. כי אפשר, ותירוצים לא חסרים. ככה קיבלנו בבת אחת דוחות שכוללים מאות רבות של עמודים, מה שאומר שהחברות הציבוריות שלנו יכולות להיות די בטוחות שלאף אחד לא יהיה זמן לצלול לפרטים.

ואם הביצה המקומית שלנו הייתה מתייחסת לעצמה טיפה יותר ברצינות, לכל הפחות היינו מצפים לראות איזו פרמיה בעיני המשקיעים לחלוצות הדיווחים. שאפו למשל לגב ים, אמות או לוינשטיין, שעושות זאת בעקביות.

עוד כתבות

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם