גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מסמך סודי חושף: תפקידה של איראן בתדלוק ההפגנות נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: האופוזיציה האיראנית חשפה מסמך לפיו איראן עומדת מאחורי הפגנות אנטי-ישראליות ברחבי העולם, ביקרות על התפקוד של גנץ, גלנט ונתניהו והצעד הבא שארה"ב צריכה לעשות אחרי המתקפה האיראנית ● כותרות העיתונים בעולם 

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

חדשות טובות לאוקראינה: ההתקפה האיראנית עשויה להזיק לרוסיה 
WSJ | אפילו סעודיה עזרה: כך פעלה הברית שסייעה לישראל מול איראן 

1המסמך שמגלה: איראן עומדת מאחורי הפגנות אנטי-ישראליות ברחבי העולם

ב'איראן אינטרנשיונאל' פורסם הלילה כי "מסמך חסוי ביותר שהודלף חושף את תפקידה של משמר המהפכה האיראנית בניהול מבצע בינלאומי שמטרתו לשבש את הכלכלה העולמית במחאה נגד ישראל". נכתב כי "המסמך, שפרסם פעיל האופוזיציה האיראני והיד בהשתי, חושף כי תא"ל מג'יד קזמי, ראש ארגון האבטחה המודיעין של משמרות המהפכה, הוא שפיקח על הקמפיין הזה. קאזמי היה אחראי לפיקוח על פעולות משמרות המהפכה, דיכוי החברה האזרחית וההתנגדות באיראן ועל מעצרם של מתנגדי משטר איראניים, כך לפי המשרד לבקרת נכסים זרים של משרד האוצר האמריקאי".

צוין כי "המכתב של קזמי, מיום 11 במרץ 2024, שכותרתו 'תמיכה ועידוד של פעולות פלסטיניות לקראת הבידוד המדיני של המשטר הציוני", היה ממוען למוחמד סג'דיפר, "סגן הפעולות התרבותיות והפסיכולוגיות של כוח הקרקע של משמרות המהפכה", ובו הוא דן "בהתפתחויות האחרונות בנוגע לפלסטין ובהשפעת מבצע סערת אל-אקצא על קהילות פלסטיניות באירופה ובאמריקה", וטוען כי הוחלט "להעניק צעדי תמיכה משמעותיים על ידי הפגנות ב-15 באפריל ואילך, במטרה לבודד פוליטית את ישראל". עוד צוין כי "לצד המכתב, שיתף בהשתי סרטון המתייחס להפגנות שאליהן מתייחס קזמי במכתבו והוסיף: 'סרטון זה הוא הכרזה על תנועה קולקטיבית שמטרתה לשבש את הסדר הציבורי באירופה, ארה"ב, אוסטרליה ואסיה, הכל באמתלה של תמיכה בפלסטינים. מדובר בתנועה פוליטית שנועדה לגרום לכמה שיותר כאוס וחוסר יציבות, שהם המטרות המדויקות של הרפובליקה האסלאמית של איראן. משטר הרפובליקה האסלאמית הצהיר בבירור במספר הזדמנויות שמטרתם היא להרוס את החברה המודרנית ולבנות מדינה אסלאמית גלובלית'".

מאמר מערכת מתוך אריאן אינטרנשיונאל. לקריאת הכתבה המלאה. 

2גנץ, נתניהו וגלנט לא סומכים זה על זה, ורואים את זה גם מבחוץ

"מנהיגי המלחמה של ישראל לא סומכים זה על זה", אומרת הכותרת הראשית שפורסמה הבוקר בוול סטריט ג'ורנל. "שישה חודשים לתוך הסכסוך, הציבור הישראלי מפולג עמוקות לגבי איך לנצח במלחמה. כך גם שלושת הבכירים בקבינט המלחמה, נתניהו, גנץ וגלנט, שהיו אמורים לטפח אחדות במאמץ זה". נכתב כי "הם מסוכסכים לגבי ההחלטות הגדולות ביותר שהם צריכים לקבל: כיצד לפתוח במתקפה צבאית מכרעת, לשחרר את בני הערובה ולנהל את הרצועה שלאחר המלחמה. כעת, הם גם חייבים לקבל את אחת ההחלטות הגדולות ביותר איתה התמודדה המדינה אי פעם: כיצד להגיב למתקפה הישירה של איראן על שטח ישראל. מאבק הכוחות שלהם עשוי להשפיע על האם הסכסוך בעזה יתפתח למאבק אזורי גדול יותר עם איראן, שישנה את הסדר הגיאופוליטי של המזרח התיכון ויעצב את יחסי ישראל עם ארה"ב עשרות שנים קדימה".

ציון כי "שלושת חברי קבינט המלחמה נפגשו מדי יום מאז המתקפה של איראן בשבת, נשבעו להגיב אך השאירו את העיתוי, ההיקף והמיקום מעורפלים. 'הסיכון לטעות בחישוב הוא די גבוה', אמר רז זימט, חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי בתל אביב. 'אנחנו בתחילתו של שלב מסוכן מאוד בסכסוך האיראני-ישראלי'. לדברי אמיר אביבי, מייסד צוות החשיבה של הפורום לביטחון וביטחון, 'קשה מאוד לראש הממשלה לגרום לצבא לעשות מה שהוא רוצה אם שר הביטחון לא מתיישר איתו'". באשר ליחסים בין גנץ לגלנט, צוין כי "הם בקושי דיברו ביניהם במשך יותר מעשור לפני שהצטרפו יחד לקבינט המלחמה".

מתוך הוול סטריט ג'ורנל, מאת רורי ג'ונס, קארי קלר לין. לקריאת הכתבה המלאה. 

3הצעד הבא שארה"ב צריכה לעשות אחרי המתקפה האיראנית

"מתקפת הטילים והמל"טים האיראניים על ישראל, שיורטו כמעט לחלוטין, עוררה תדהמה", אך "אל לנו לשכוח מעניינים חשובים אחרים כמו לסייע לאוקראינה להגן על עצמה ומציאת פתרון לסכסוך המתמשך בעזה", נכתב אמש במאמר מערכת של וושינגטון פוסט, שכותרתו "מה ארה"ב צריכה לעשות אחרי המתקפה של איראן נגד ישראל". "ההצלחה בעצירת המתקפה על ישראל צריכה להניע לפעולה גם בחזיתות אחרות". נכתב כי "בקונגרס, שני הסכסוכים היו שלובים זה בזה במשך חודשים. הצעת חוק של הסנאט נועדה לסייע לשתי המדינות". עם זאת, "העניינים הפכו מסובכים יותר מאז שהצעת החוק עברה בסנאט לפני שישה חודשים. ישנו חשש גובר בשמאל לגבי פעולותיה של ישראל בעזה והתנגדות בימין למימון אוקראינה. אך ההתקפות האחרונות של איראן עשויות להפוך את ההצבעה עבור חבילת הסיוע למקובלת יותר על שני הצדדים. עם זאת, יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון הודיע מאוחר ביום שני כי הוא מתכנן להצביע על הצעות חוק נפרדות לאוקראינה, ישראל וטייוואן".

צוין כי "במהלך ששת החודשים של עיכוב מיותר מצד בית הנבחרים והרפובליקאים, מצבה של אוקראינה הפך נואש. המדינה זקוקה להגנה אווירית, תחמושת ומטוסי קרב, מקואליציה של מדינות כמו זו שיירטה את מסע המטוס של איראן בסוף השבוע שכוון לישראל". זאת, "למרות שכסף ונשק לא יכולים לפתור את בעיות כוח האדם הצבאי של אוקראינה". ובכל זאת, "מתן סיוע כעת יציב את אוקראינה בעמדה נוחה למשא ומתן מאוחר יותר - עמדה שתגן על שאיפותיה לבנות את הדמוקרטיה שלה ולהתכוון למערב אירופה וארה"ב". עוד צוין כי "הגבלת ההסלמה ובסופו של דבר גם השכנת שלום צריכים גם הם להיות צו השעה במזרח התיכון". על מנת לשמור על מערכות יחסים עם אלה שסייעו לה בשבת, ועל מנת לשים סוף לסבלתם של גברים, נשים וילדים אזרחיים, "העדיפות של ישראל צריכה להיות הסיום המהיר ביותר למלחמה בעזה".

מאמר מערכת מתוך הוושינגטון פוסט. לקריאת הכתבה המלאה. 

4הביתן הישראלי בביאנלה בוונציה נסגר עד שחרור החטופים

"מאז פברואר אלפי פעילים פרו-פלסטינים ניסו לשווא לגרום לביאנלה בוונציה, אחת מתערוכות האמנות הבינלאומיות היוקרתיות בעולם, לאסור על ישראל להשתתף בשל המלחמה בעזה", נכתב הבוקר בניו יורק טיימס. "אבל היום (ג'), כשהביתנים הבינלאומיים של הביאנלה ייפתחו לתצוגה מקדימה, הדלתות לביתן הישראלי בכל זאת יישארו נעולות, בהוראת האמנית והאוצרות המייצגות את ישראל". צוין כי "האמנית והאוצרות של הביתן הישראלי יפתחו את התערוכה כאשר יושג הסכם הפסקת אש ושחרור החטופים", נכתב בשלט שהצוות הישראלי אמר כי הוא מתכוון להדביק על דלת הביתן. 'אני שונאת את זה', אמרה רות פתיר, האמנית שנבחרה לייצג את ישראל, בראיון על החלטתה שלא לפתוח את התערוכה, 'אבל אני חושבת שזה חשוב', אמרה. זאת, בעוד שהביאנלה, שתיפתח לקהל בשבת, היא הזדמנות ענקית לאמנית צעירה כמוה. המצב בעזה 'הרבה יותר גדול ממני', אמרה, ושיתפה כי הרגישה שסגירת הביתן היא הפעולה היחידה שהיא יכולה לנקוט".

צוין כי "למרות שישראלים רבים שותפים לרצונה של פתיר להסכם הפסקת אש והסכם לשחרור החטופים, קריאה להפסקת אש מצד אמן המייצג את המדינה באירוע בינלאומי חשוב עלולה לעורר ביקורת מצד מחוקקים ישראלים, אמרה תמר מרגלית, אוצרת ביתן בישראל". על העבודה נכתב כי לדברי האמנית, "היצירה, שעבודתה הסתיימה החודש, משקפת את העצב והתסכול שלה מהסכסוך".

מתוך הניו יורק טיימס, מאת אלכס מרשל. לקריאת הכתבה המלאה. 

עוד כתבות

בניין אינטל / צילום: Shutterstock

ישראל החליטה לבדוק כמה היא תלויה באינטל ואז גנזה את הדוח

לפני חמש שנים החלו באוצר לחקור את ההשלכות של סיטואציה שנראתה אז היפותטית למדי, בה אינטל תקפיא את השקעותיה בישראל ● אותו מחקר אמנם נגנז, אך התרחיש קרוב היום מתמיד, כשחברת השבבים מצויה במשבר ועשויה לחזור בה מתוכנית הפיתוח למפעל החדש בקרית גת ● כעת, הבכירים שגיבשו במהלך השנים את מדיניות המענקים וההטבות מודים בצורך בשינוי, ומחשבים את הסיכונים: "השוק הישראלי ייפגע"

מכוניות בנמל המפרץ / צילום: יח''צ

היערכות הנמלים למלחמה כוללת: רציפים לנמל המפרץ ועיקוף מוזר ליבואני הרכב

חברת נמלי ישראל ממליצה לשרי התחבורה והאוצר על שורת צעדים לנוכח התרחבות הלחימה, ובהם הענקת רציפים לנמל המפרץ ● בנוסף, הומלץ לקדם צו יבוא לנמל אילת באופן שיחייב פריקת רכבים בו, למרות שאוניות יצטרכו להגיע לים התיכון ולעבור במפרץ סואץ פעמיים

הרגשת התקיעות. ''אנחנו נגיע למישור, ואז נצטרך להשתנות, ניתקע, ואז נצטרך לחלץ את עצמנו'' / אילוסטרציה: Shutterstock

הקריירה שלו נתקעה, והוא הפך לחוקר מוביל שיסייע לכם לצאת ממצבים כאלה

ד"ר אדם אלטר כמעט הפך לשמאי, ואז לעורך דין. אבל התקיעות שהרגיש בקריירה שלו הובילה אותו לבסוף להתמקד בפסיכולוגיה ובמיוחד במחקר של קבלת החלטות ● בספר שפרסם לאחרונה הוא מונה 100 דרכים לצאת מהתקיעות ● לפעמים צריך בכלל להסתכל אחורה ולא קדימה, הוא אומר בראיון לגלובס

אילן בן ישי, יו”ר ועידן כץ, מנכ”ל ובעלים בנטו פיננסים / איור: גיל ג'יבלי

זו אחת הקריסות הדרמטיות בשוק ההון, ואלה ההשלכות שלה

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● הסדר החוב שמקדמת אחת מסוכנויות הביטוח הגדולות בשוק ההון צפוי לגלח עשרות אחוזים מהתחייבויותיה, עיקרן למשקיעים בקרן הנדל"ן וולת'סטון אותה שיווקה, אשר נחקרת ברשות ני"ע ● נטו פיננסים חייבת לסוכניה 5 מיליון שקל, וחלקם החלו לאחרונה להתקשר מול הגופים המנהלים את כספי הלקוחות - ללא תיווכה

הסרט Wise Guy / צילום: HBO באדיבות yes דוקו

היוצר של "הסופרנוס" יושב על ספת הפסיכולוג ומספק זהב טהור

הדוקו לכבוד 25 שנה ל"הסופרנוס" חושף עוד טפח מהסדרה שהמעריצים מעולם לא הפסיקו לדבר עליה ולא התאוששו מהסוף שלה ● איתה התפוגג לו החלום האמריקאי ותפיסות על גבריות "של פעם"

רמי לוי / צילום: יונתן בלום

רמי לוי רוצה להגיע לרמת אביב והרצליה, ממנה יורשת וזועם על משבר העגבניות

רמי לוי סימן מזמן את בתו יפית כיורשת הפוטנציאלית של אימפריית הקמעונאות, אבל בשבוע שעבר זה הפך לרשמי כשהודיע על מינויה למנכ"לית משותפת ● הוא מצדו לא מתכוון להתנצל על זה: "משפחה מחזקת את העסק" ● יחד הם מתכוונים להגדיל את הרשת, אחרי שנה לא פשוטה שכללה גם ירידות ברווחים ● בראיון הוא זועם על מחירי העגבניות ובטוח שמשרדי החקלאות והאוצר פוגעים בצרכנים

מימין: אייל נצר וגלעד אלמוג, מייסדי סופרפליי / צילום: זוהר שטרית

בגיל 38: צמד החברים מבית הספר היסודי שחתמו השבוע על אקזיט ענק, על משחק קוביות

סופרפליי הישראלית, שנמכרה לפלייטיקה בעסקה הגדולה ביותר שביצעה ענקית הגיימינג, הוקמה ב–2019 על ידי יוצאי פלייטיקה עצמה ● לשניים, שהכירו בבית הספר, לא היה רקע בגיימינג, אבל זה לא הפריע להם לבנות חברה שנמכרה במחיר שיכול להגיע ל–2 מיליארד דולר

זירת פיצוץ בחנות טלפונים בלבנון / צילום: Reuters, Hassan Hankir

בנורבגיה מופתעים לגלות שהקשר לזימוניות המתפוצצות של חיזבאללה עובר באוסלו

המשטרה הנורבגית חוקרת את מעורבות של חברה בשם "נורטה גלובל" בגל פיצוצי הזימוניות בקרב חברי חיזבאללה השבוע ● הבעלים והמנהל של החברה הוא אזרח נורבגי בשם רינזן הוז, שלפי מסמכיה מתגורר באוסלו ● במדינה הופתעו לגלות על הקשר האפשרי, והפרשה תופסת את הכותרות הראשיות

Theodor by Brown Hotels / צילום: אסף פינצ'וק

ישראל קנדה תרכוש את רשת מלונות בראון בכ-100 מיליון שקל

חברת הנדל"ן חתמה על מזכר הבנות לרכישת פעילות ובתי המלון של רשת בראון ● בנוסף מנוהל מו"מ למיזוג פעילות זו לשלד בורסאי של רוזן וטוכמאייר שיהפוך לחברה-בת בתחום המלונאות ● ראובן אלקס, שותף ומנכ"ל ישראל קנדה מלונות: "האסטרטגיה העתידית שלנו היא להתרחב מעבר לים"

המאצ'י צרוב עם אגס מוחמץ / צילום: אסף קרלה

האיזאקאיה התל אביבית גייג'ין: מינימליזם יפני מסורתי עם טוויסט עכשווי

טיפול מוקפד וניצוץ של חדשנות יוצרים בר אוכל יפני בועט ומלא שיק ● כדי לשבוע מהמנות המדויקות תצטרכו להזמין הרבה מהן

ארוחת בוקר בארץ קדם / צילום: גליה בן חיים

בייגל ירושלמי וגבינות מהמשק: ארוחת בוקר מפנקת במקום לא צפוי

יקב משפחתי שמגיש קברנה בחצר הבית, פסל נודע שמושך מבקרים מהעולם, מסלול בין פריחת חצבים וגן אירועים שהוא גם מסעדה ● יום בעגור וגבעת ישעיהו ● חגית אברון תופרת יום

מתוך קמפיין מזרחי טפחות / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

כמעט שנה למלחמה: שתי הפרסומות הזכורות ביותר עוסקות בתמיכה בנפגעיה

הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי־טפחות, שקורא לתמוך בבעלי עסקים קטנים, ואחריה בנק דיסקונט עם קרן התמיכה בילדים - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת האהובה ביותר עלתה כבר לפני חצי שנה, ושייכת לביטוח 9

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

משבר הדיור מעמיק: התחלות הבנייה ברבעון השני צנחו לשפל של ארבע שנים

ברבעון השני החלה בנייתן של כ־12,900 דירות בלבד • נתוני הלמ"ס מציגים ירידה של כ־24% בהיקפי גמר הבנייה • מספר הדירות בבנייה פעילה נותר גם הוא גבוה, על אף שירד ביחס לפרסום הקודם

אדם נוימן / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

חברת הנדל"ן של אדם נוימן רוכשת שלושה מבנים בערב הסעודית

חברת הנדל"ן פלואו רכשה את שלושת המבנים בשיתוף עם משקיעים מקומיים, בסכום שלא פורסם לציבור ● הפרויקט כולל שלושה בנייני דירות שיכילו כ-920 יח"ד, כאשר פלואו תשמש הן כבעלים והן כחברת ניהול, בדומה למודל העסקי של החברה בארה"ב

פסטיבל נובה לאחר הטבח / צילום: ap, Erik Marmor

איך יכול להיות שבבור של חיל האוויר לא ידעו מה קורה ב-7 באוקטובר?

התחקיר שלפיו מפקד חיל האוויר גילה על מסיבת הנובה רק 10 שעות לאחר המתקפה, חשף תרבות ארגונית קלוקלת ● מכשירים שניתן לצותת להם אסורים בדיונים הכי אקוטיים לביטחון המדינה, אבל זה לא אומר שאי אפשר לקבל מודיעין גלוי ● איך קרה שהמידע מלמטה לא זורם, ואזרחים עם פייסבוק יודעים יותר מאשר בכירי המפקדים, ומה אפשר לעשות להבא

צילומים: רפי קוץ, רויטרס, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המינוי, ועונשו: הלקח שאפשר ללמוד מההסתבכות של משה כחלון

הבעיה בפרשה של יונט התחילה כבר במינוי של כחלון ● הלהט"בים מרגישים מופקרים על ידי המשטרה ● וארגנטינה יכולה ללמד את ישראל על יעד הגירעון ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

איך תשפיע הורדת הריבית בארה''ב על שוקי המניות / צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

"סיכון על": איך תשפיע הורדת הריבית בארה"ב על שוקי המניות

המשקיעים בוול סטריט מעכלים את הפחתת הריבית החדה, והחוזים העתידיים בארה"ב נסחרים בעליות חדות ● בהפניקס בית השקעות מעריכים כי הנהנות העיקריות מהפחתת הריבית יהיו חברות קטנות (Small-cap) ומניות הערך ● במקביל, ביוליוס בר מזהירים כי התנודתיות בשווקים צפויה להישאר גבוהה

מתקפת הביפרים: בעיתונות הבריטית מדווחים על "סצינות שלקוחות מסרט אימה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: חשש שארה"ב תגביל יצוא נשק לישראל, הפיצוצים בלבנון בכותרות הראשיות בבריטניה והחלטת האו"ם שמסמלת את ירידת כוחה של ארה"ב  ● כותרות העיתונים בעולם 

תקלה מסתורית בוואטסאפ תקפה מספר רב של משתמשי אייפון בארץ / צילום: Shutterstock, Wachiwit

תקלה בוואטסאפ: האפליקציה קורסת למשתמשי אייפון

באג מסתורי גורם לכך שאפליקציית וואטסאפ באייפון קורסת בכל הפעלה ואינה נטענת ● לא ברור מה גרם לתקלה והאם יש קשר לעדכון שיצא השבוע למערכת ההפעלה של האייפון, ה-iOS 18 ● מניטור האתר downdetector, עולה כי התקלה מתרחשת בעיקר בישראל

רחפן סיני. האם יש סיכון בשימוש בו? / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

"לישראל אין עצמאות ייצור של רכיבים": התלות שעלולה להפוך לסכנה

ארגון חיזבאללה רכש ביפרים מחברה מוכרת, ובפועל קיבל מטעני חבלה ● בקרב מומחים בארץ יש מי שחושש מהשימוש הרחב באמצעים טכנולוגיים לא מאובטחים, בין אם מדובר ברחפנים, אמצעי תקשורת או קורקינטים שמשדרים לסין