גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד
וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

בספר בראשית הכריזו בוני בבל: "הבה נבנה לנו עיר ומגדל וראשו בשמים ונעשה לנו שם פן נפוץ על פני כל הארץ". היזמים ההיסטוריים הללו הבינו שערים יכולות לחבר בין האנשים, אבל אלוהים העניש אותם על יהירותם.

במשך שנים רבות אחר כך, המבנים הגבוהים ביותר בערים היו הכנסיות והמקדשים. בעשורים האחרונים, מרבית העולם נמצא בדרך למעלה. אבל יש יוצאים מן הכלל: רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באיחוד האירופי. מדוע נותרה אירופה כל כך נמוכה ביחס לשאר העולם?

לאור הביקוש הגובר לנדל"ן בערים, גורד השחקים נראה כמתת משמים. אך ממשלות ומתכנני ערים מציגים סיבות שונות לכך שמבנים צריכים להיבנות בגובה מסוים ולא מעבר לו. מגבלות הגובה של בניינים בערים משתנות מעיר לעיר. הן תלויות בגורמים כמו ערכים אסתטיים ושיקולים בטיחותיים, כמו קירבה לשדה תעופה. סיבות אחרות הן הגנה משריפות, הגנה על הנוף, הגנה על אופי השכונה, שמירה על אור ואוויר ועוד.

חלק מהערים משתמשות במגבלות גובה כדי לשמור על הבולטות של מבנים או אתרים היסטוריים חשובים. לעובדה שאירופה נותרה נמוכה יחסית ישנם כמה גורמים. המרכזי בהם הוא רגולציות מורכבות, וההגנה על מורשת תרבותית וכן על אופייה של העיר.

אתונה. לא לחסום את הנוף של הפרתנון

למשל, בסנט פטרסבורג, במשך 200 שנה - בניינים חדשים לא הורשו להיות גבוהים יותר מארמון החורף. ארמון החורף הוא נקודת ציון מכרעת בעיר, והממשלה לא רצתה שמבנים אחרים יאפילו עליו. מגבלות הגובה הוסרו בשנות ה־60, ומאז נבנו בסנט פטרסבורג בניינים גבוהים רבים.

בסינגפור מגבלות הגובה מגיעות מטעמים בטיחותיים. הקרבה לבסיס חיל האוויר Paya Lebar מגבילה את גובהם של בניינים רבי־קומות רבים. הגבלת הגובה מטילה מכסת גובה של 280 מטר על מבנים. מרכז Tanjong Pagar בגובה 290 מטר הוא כיום הבניין היחיד שפטור מהגבלת הגובה ובמקביל הפך לבניין הגבוה ביותר בסינגפור.

ברומא, במרכז העיר, בניינים לא יכולים לעבור גובה של 136 מטר, כגובהה של בזיליקת פטרוס הקדוש. באופן דומה, אתונה מגבילה מבנים ל־12 קומות כדי לא לחסום את הנוף של הפרתנון. עם זאת, ישנם כמה בניינים שחורגים ממגבלות הגובה הללו: מגדל אתונה, מגדל פיראוס, מגדל אפולו, מרכז אטרינה וה־OTE. מגדל אתונה, עם 25 קומות וגובה 103 מטר, הוא המבנה הגבוה ביותר בעיר.

אז נכון, עם הזמן נבנים בניינים בודדים החורגים מן המגבלות. אך בדרך כלל הם שנויים במחלוקת ולרוב מתקבלים בזעם.

פריז: סיבוב הפרסה של העיר

אולי המקרה המפורסם ביותר לבניין שנוי במחלוקת ששינה את סביבתו הוא מגדל מונפרנס בפריז.

כאשר הברון האוסמן בנה מחדש את פריז ביסודיות באמצע המאה ה־19 בהוראת נפוליאון השלישי, הוא עשה דברים שלא יעלו על הדעת בעידן דמוקרטי יותר: הוא גירש תושבים עניים רבים, הרס את בתיהם ובנה תחתיהם את השדרות הרחבות שהפכו את פריז למונומנטלית. הוא פירק ציוני דרך עתיקים, כולל חלק גדול מהאיל דה לה סיטה.

פריז. הבנייה החדשה צומחת בפריפריה

הוא הוציא 2.5 מיליארד פרנקים על מאמציו, שהיו פי 44 מהתקציב הכולל של פריז ב־1851. ההוצאה הגבוהה הפכה את פריז מעיר עתיקה וקצת רעועה לאתר נופש עירוני עבור הבורגנות ההולכת ומתרחבת.

הברון האוסמן גם הגביה קצת את פריז. בתקופת בית בורבון הוגבלה הבנייה ל־16.5 מטר, וכעת עלתה מגבלת הגובה לכ־19 מטר. ובכל זאת, יחסית לערים שנבנו במאה ה־20, פריז של האוסמן נשארה נמוכה, כי תושבים היו צריכים לטפס במדרגות. מגבלות הגובה הוסרו ב־1967, ובנייתו של גורד השחקים הראשון של פריז, מגדל מונפרנאס שגובהו 210 מטר, הושלמה ב־1973. אבל השינויים האלה כרסמו בפריזאים, שהתרגלו לעיר סטטית, ומגדל מונפרנס ספג תיעוב נרחב.

צרפת היא מדינה בעלת רגולציה כבדה, וכאשר מנהיגיה מחליטים שאינם רוצים שינוי - שינוי לא יתרחש. ב־1974, בעקבות הביקורת סביב מגדל מונפרנס, הוטלה הגבלת גובה של 37 מטרים בלבד במרכז פריז.

אבל בעוד שהכללים האלה הגבילו את הגובה בפריז הישנה, ​​הם מאפשרים לבניינים לצמוח בפריפריה. כיום, רוב גורדי השחקים של פריז נמצאים במתחמים צפופים יחסית אך מרוחקים כמו לה דפנס, שנמצאת במרחק של כחמישה קילומטרים צפונית־מערבית לשער הניצחון. לה דפנס אנכית כמו שמרכז פריז שטוח. יש בו יותר מ־3 מיליון מ"ר של שטחי מסחר ותחושה של פארק משרדים אמריקאי.

לה דפנס נותנת מענה לצורך לאזן בין שימור לבין צמיחה. אנשים העובדים שם עדיין יכולים להגיע לפריז הישנה בתוך כ־20 דקות במטרו או תוך שעה ברגל. בנוסף, ערים כמו פריז גם מוכיחות שצפיפות אוכלוסין אינה מצריכה בניינים רבי־קומות. למרות אופייה כעיר של בניינים בני 8-10 קומות, בפריז יש יותר אנשים לכל מייל רבוע מאשר בניו יורק. ברצלונה, שגם בה יש בעיקר בניינים בגובה בינוני, מתהדרת גם היא בצפיפות גבוהה יותר מבירת גורדי השחקים של אמריקה.

היעדר בנייה חדשה למגורים במרכז פריז משמעו שדירות קטנות יכולות להימכר במיליון דולר או יותר, וחדרי מלון עולים לרוב יותר מ־500 דולר ללילה. אם אתם רוצים לגור או להתארח במרכז העיר, תצטרכו לשלם על זה. נכון להיום, העיר מתקדמת מעלה בזהירות, כשרק קומץ מבנים אמורים לחרוג ממגבלת הגובה, ורשויות העיר הגבילו אותם לפריפריה של מרכז העיר.

לונדון: הכנסייה כבר לא הכי גבוהה

לונדון עברה את אחד השינויים הרדיקליים ביותר בקו הרקיע שלה מכל עיר אירופית בעת המודרנית. במשך מאות שנים, קתדרלת סנט פול האיקונית התנשאה מעל רובע העסקים המרכזי של העיר.

לאורך המאה ה־20, לצד ההתקדמות בטכנולוגיית הבנייה, לונדון פעלה לשמור על הנראות של קתדרלת סנט פול מרחבי העיר. אבל המגזר הפיננסי המשגשג הוביל לשינוי של קו הרקיע, והקתדרלה היא כעת רק חלק אחד מהנוף העירוני. בעשורים האחרונים היא צברה כמה שכנים מרשימים, כולל כמה מגורדי השחקים הגבוהים באירופה.

לונדון. שינוי רדיקלי בקו הרקיע

ישנם עדיין אזורים שבהם הבנייה לגובה מוגבלת במטרה לשמור על נוף ברור של הקתדרלה, מה שמעורר מחלוקת. מכיוון שהעיר זקוקה ליותר נדל"ן מסחרי ונכסים יקרים, הגבלת שטחים אלה הופכת ליותר ויותר יקרה. אך גם לבנייה הגבוהה יש מחיר, מעבר לפגיעה במורשת. במקרה אחד חמור במיוחד, הזכוכית המעוקלת של גורד שחקים בלונדון הגבירה את אור השמש, וגרמה למכוניות ולאופניים בקרבת מקום להינמס.

וושינגטון: שלוות הנוף הדמוקרטי

בגלל מעמדה המשפטי הייחודי של העיר, מגבלות הגובה של וושינגטון נקבעו על ידי הקונגרס באמצעות חוק גובה הבניינים ב־1899, שלאחר מכן הוכנסו בו התאמות ב־1910. שום בניין בוושינגטון אינו יכול להיות גבוה יותר מהקפיטול של ארצות הברית. כשמישהו מקומי מבקש שינוי במגבלות הגובה, הוא חייב לקבל אישור מהממשלה הפדרלית.

תומכי החוק טוענים שהגבלות גובה שומרות על אופייה של הבירה ושומרות על קו רקיע בסגנון אירופאי. המתנגדים מציינים כי הגבלת הגובה עשויה להיות תורמת מרכזית למצוקת הדיור בעיר ועלולה לפגוע בדינמיות הכללית שלה. ככלל, המתנגדים להגבלות הגובה גם מעלים את השאלה האם זה צודק להגביל את הבנייה של ארכיטקטורה חדשה בגלל גילו של אתר קיים. הם גם מציינים את הביקוש הרב לדיור באזורים צפופים.

כך או כך, החוק הבטיח את הבולטות של אנדרטת וושינגטון ושל בניין הקפיטול, וגם מימש חזון של עיר שבה, כפי שכתב פיליפ קניקוט בוושינגטון פוסט, בניינים "נטועים בפאר ובשלווה בנוף הדמוקרטי במקום לשאוף לבולטות ביער הדרוויניסטי של גורדי שחקים מסחריים".

ונקובר: מגנים על הטבע, רואים את ההרים

בערים רבות בקנדה יש ​​הגבלות דומות כדי להבטיח שגם אתרים במרכז העיר ונופי טבע יהיו מוגנים. תושבי ונקובר נוהגים לספר על "המחשוף" של העיר שלהם, בהתייחס למדיניות המשמרת את הנוף כך שאנשים יוכלו להסתכל בין בניינים ולראות את ההרים. במונטריאול, מגבלות גובה מונעות מבניינים להיבנות מעל 200 מטר כדי להגן על הנוף של הר רויאל.

אמנם בלי הרים, אך גם לחלק מהניו יורקרים היה חזון דומה. אבל אז, ב־1915, בין ברודווי לרחוב נסאו, בלב מרכז העיר ניו יורק, בנתה חברת Equitable Life Assurance בניין משרדים בגובה של כ־47 מטר, אשר הטיל צל על הרחובות הסמוכים. הבניין גרר את זעקתם של מתנגדי הבנייה לגובה, שרצו לראות עוד קצת שמש. ברית פוליטית התאחדה והעבירה את פקודת הייעוד של העיר מ־1916, שאפשרה לבניינים להתרומם רק אם יוותרו על היקפים. המבנים הרבים בניו יורק שהולכים ונהיים צרים ככל שהם גובהים, נבנו כדי לעמוד בדרישות של התקן ההוא.

מומבאי: יחס הרצפה מגביל את הצפיפות בעיר

לעומת פריז, ברצלונה ומנהטן, בחלק גדול בשאר העולם, הטיעון להגבלת הבנייה לגובה חלש בהרבה. ובשום מקום מגבלות הפיתוח לא גרמו יותר נזק מאשר במומבאי.

בהודו, ממשלות ערים מטילות מגבלות גובה באמצעות הגבלות על "יחס שטח הרצפה" (FAR) של בניינים. ה־FAR מחושב על ידי חלוקת שטח הרצפה הכולל של הבניין בשטח חלקת הקרקע עליו הוא יושב, וגבול עליון של יחס זה מגביל למעשה את גובה הבניין.

מומבאי. להגביל את צפיפות האוכלוסייה

דרך השליטה ב־FAR, המטרה של המתכננים ההודים הייתה להגביל בעקיפין את צפיפות האוכלוסייה. זאת מתוך אמונה שצפיפות "מוגברת" גורמת לאובדן איכות הסביבה ולעומס תנועה מוגבר. בנוסף, צפיפות גבוהה יותר תציב דרישות גדולות יותר לתשתיות עירוניות, שערי הודו, המושפעות מיכולות טכניות חלשות ומהכנסות לא מספקות ממסים, אינן מצליחות לספק.

עוד כתבות

MG4 X-RANGE / צילום: יח''צ

הסינית שהצליחה במקום שבו הרבה אחרות נכשלו. ובמחיר סביר

הגדלת הסוללה והארכת הטווח למשפחתית החשמלית של MG שדרגה אותה ● היא לא חפה מבאגים אבל מציעה פתרון שימושי והגיוני למשפחות ולנהגי ציים

ירוחם. עוד אפשר למצוא מציאות / צילום: גיא ליברמן

איפה בישראל אפשר עוד למצוא דירות בפחות מחצי מיליון שקל?

במרכז הארץ כבר אין טעם לחפש דירות זולות עד כדי כך, אבל בצפון ובדרום עוד אפשר למצוא מציאות שבדרך כלל זקוקות לשיפוץ וכאלה שלא תמיד יהיה קל להשכיר ● האזינו

הימ''מ / צילום: דוברות המשטרה

הסודות של ימ"מ: הכירו את יחידת המשטרה שעקפה את חברותיה הצבאיות בסיבוב

לוחמי שב"כ וימ"מ עומדים היום מאחורי החילוץ המרגש של החטופים נועה ארגמני, אלמוג מאיר, אנדרי קוזלוב ושלומי זיו, ועל כן החלטנו לפרסם מחדש את הכתבה הזו על הימ"מ ● יחידת העלית של המשטרה, בשיתוף עם שב"כ וכוחות נוספים, הייתה גם מאחורי החילוץ של החטופים פרננדו סימון מרמן ולואיס הר בפברואר

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ריאל מדריד הוכתרה בשבוע שעבר כאלופת אירופה. וזה לא נגמר בזה

בכמה סעיפים הואשם דונלד טראמפ, מהו מנעלן, באיזו מפלגה החל דוד לוי את דרכו בכנסת ומיהי המדינה היחידה שאירחה את אולימפיאדת הקיץ אך סיימה ללא מדליית זהב? ● הטריוויה השבועית 

תקרובת גבינות ביקב היוגב / צילום: נועם יעקובי

גבינת בושה מקורמלת בדבש ויין שנין בלאן נהדר: יקב הבוטיק בעמק יזרעאל שעושה כבוד לחג

פוקאצ'ה חמימה בלאבנה סמיכה, יוגורט עם סיומת קרמל שרוף, ירקות שנולדו מפיתוחים מקומיים וורדים צהובים לאות הזדהות ● שבועות במושב היוגב

הצוללת. הילה ויסברג ואסף גלעד בשיחה עם רונן ניר / צילום: באדיבות PSG

הבכיר שבטוח: לישראל יש סכנה קיומית שמגיעה מכיוון מפתיע

"המהפכות הבאות בעולם לא בהכרח יתאימו לחוזקות של ישראל. נצטרך לשנות כיוון" ● שיחה עם רונן ניר מקרן PSG על השינויים הכלכליים, הגיאופוליטיים והטכנולוגיים שישפיעו על עתיד ההייטק המקומי, ולמה בעצם כדאי שהוא יפסיק להיות הקטר של המשק ● האזינו

אסמעיל הנייה, ראש הלשכה המדינית של חמאס / צילום: Reuters

כך מאיימת קטאר על בכירי חמאס על מנת שיסכימו לעסקה

על פי דיווח בוול סטריט ג'ורנל קטאר איימה על צמרת חמאס בסנקציות כלכליות ובמעצר ולא רק בגירוש מדוחא והכל בלחץ אמריקאי ● בינתיים האיומים לא נושאים פרי

פקד ארנון זמורה ז״ל מפקד ולוחם בימ״מ אשר נפצע באורח אנוש במבצע החזרת החטופים הבוקר בעזה. / צילום: דוברות המשטרה

לוחם הימ"מ ארנון זמורה נהרג בחילוץ החטופים

במבצע מורכב מלב עזה: חולצו ארבעה חטופים חיים ● רצף אזעקות בזרעית שבגבול לבנון • דובר צה"ל עדכן כי עשרות תשתיות טרור ברצועה הותקפו • צבא ארה"ב: השמדנו 5 כטב"מים ו-2 טילים בליסטיים של החות'ים • דיווח באיראן: בחריין הודיעה על רצונה וכוונתה לקדם נורמליזציה עם טהראן • צה"ל חיסל מחבל מרכזי מראשי מנגנון הביטחון הכללי של חמאס ברפיח ● עדכונים שוטפים

צילום: AP - Adel Hana, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המסמכים שחושפים: כך קיבל רב המרצחים יחיא סינוואר חנינה מממשלת ישראל

יחיא סינוואר, האיש שחתום יותר מכל על זוועת 7 באוקטובר, היה אמור לסיים את חייו בכלא אך שוחרר בעסקת שליט ● גלובס חושף לראשונה את תיק החנינה של מנהיג חמאס: מגיליון ההרשעות, דרך סירובו לחתום על התחייבות שלא ישוב לטרור ועד לחתימה של נשיא המדינה ושר המשפטים

אנדריי קוזלוב, אלמוג מאיר, שלומי זיו ונועה ארגמני ששוחררו מעזה

במבצע מורכב מלב עזה: חולצו ארבעה חטופים חיים

הותר לפרסום כי במבצע מורכב של צה"ל, שב"כ ומשטרת ישראל (ימ"מ) חולצו הבוקר (ש׳) ארבעה חטופים ישראלים, נועה ארגמני, אלמוג מאיר, אנדרי קוזלוב ושלומי זיו, אשר נחטפו על ידי חמאס לרצועת עזה ממסיבת הנובה ב-7 באוקטובר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות בת"א; מדד הבנקים עולה ב-1.4%, פסגות מזנקת ב-15%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.8% ● פסגות נכנסת לתחום חדש – התעשייה הביטחונית ● השקל בשפל של חודש וחצי מול הדולר ● דואליות: זוז פאואר בפער ארביטרז' חיובי של 20%, סייברוואן ב-9% ● הפניקס: הגירעון הממשלתי בישראל צפוי להישאר ברמה גבוהה בשנים הקרובות, יצריך התאמות נוספות ● וול סטריט: מניית אנבידיה פוצלה ביחס של 10 ל-1, מנכ"ל החברה מוכר מניות ● ארה"ב: המשקיעים התאכזבו מדוח התעסוקה, הורדת הריבית מתרחקת

מוישי לוינגר / צילום: שמואל ברוק

"במלחמה יצאנו בקמפיין גוועלד לגיוס חרדים"

מוישי לוינגר, מייסד משרד הפרסום הדיגיטלי החרדי הראשון, שעובד גם עם משרד הביטחון והמשטרה, מאמין שבקהילה שלו יש ביקוש עז לאינטרנט שטרם נוצל ● בראיון לגלובס, הוא מספר על הקמפיין שהוביל בזמן המלחמה לגיוס חרדים לצבא, מנתח מה מפספסים המותגים הגדולים, ומגלה איך מוכרים מותג בלי לצעוק את המוצר

מזכ''ל האו''ם, אנטוניו גוטרש / צילום: Reuters, Fatih Aktas

פגיעה קשה בשם של צה"ל - והשלכות משפטיות: משמעות ההחלטה של האו"ם

מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש הודיע לשגריר ארדן על ההחלטה להכניס את ישראל ל"רשימה השחורה" של הארגון • ברשימה המפוקפקת חברות בין היתר מדינות כמו רוסיה, וארגוני טרור רצחניים כמו דאעש • ההחלטה הזו עלולה לפגוע קשות בישראל, בעיקר בזירה הבין-לאומית

הסטארט-אפים הישראליים שגילו איך להפוך את הזבל שלנו לזהב / צילום: Shutterstock

הסטארט-אפים הישראלים שגילו איך להפוך את הזבל שלנו לזהב

במשך שנים חיפשו מדינות העולם איפה להטמין את האשפה שלהן ● אלא שכעת משתרשת ההבנה שמה שנזרוק היום לא בטוח יהיה פה מחר ● התעשייה שצומחת סביב התפיסה הזאת נותנת אותותיה גם בישראל ● מחלבון אלטרנטיבי ועד גז בישול - שש חברות שיודעות להפוך פסולת למשאב יקר

מותג הסניקרס היפני Asics / צילום: Shutterstock

מותג הסניקרס היפני חוזר עם להיט חדש וגם המשקיעים נהנים

מנייתה של יצרנית נעלי הריצה היפנית הוותיקה זינקה במאות אחוזים, אולי הודות לאימוץ של עיצובים שחורגים מסטנדרט היופי המקובל

מזכ''ל האו''ם, אנטוניו גוטרש / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ישראל הוכנסה רשמית ל"רשימה השחורה" של האו"ם

ארדן בתגובה להחלטה להכניס את ישראל ל"רשימה השחורה" של האו"ם: "המזכ"ל הוא חלק מ'רשימה שחורה' של בכירי או"ם שבמקום להגן על אזרחים חפים מפשע, הוא מגן על ארגוני טרור" ● נציגי המתווכות לחמאס - "מאוכזבים מהתנהלותכם בסוגיית החטופים" ●  כטב"ם שחצה מלבנון נפל בשטחים פתוחים במרחב עמק יזרעאל • עדכונים בולטים

איך לעשות זהב מהזבל שלנו / צילום: Shutterstock

כך הפך הזבל ממטרד שרוצים להיפטר ממנו למרכיב חשוב בחוסן המדינתי

העולם נאבק להיפטר מכמויות הפסולת האדירות, אבל מה אם בעצם לא מדובר באשפה אלא במשאבים יקרים ובחומרי גלם שיחסרו לנו? ● יותר ויותר חברות מגלות את הפוטנציאל הגלום בכלכלה המעגלית, וגם ישראל נכנסת לתמונה • פסולת יקרה, פרויקט מיוחד 

הבניין ברחוב בן יהודה. ההבדל במצב התכנוני הוסיף לשווי הנכס 437 אלף שקל / צילום: יוגב מנחם

שלוש חניות צמודות בתל אביב או קרבה לרכבת הקלה: מה שווה יותר

בעל נכס ברחוב בן יהודה בתל אביב הגיש תביעת פיצויים מנת"ע, כי עבודות הרכבת הקלה חוסמות את הגישה ל-3 חניות צמודות ● למה הוא לא יפוצה? כי לפי בדיקת השמאית בתיק, הקרבה העתידית לתחנת "גורדון" שווה יותר מהחניות

אייל פסו, אורן הולצמן ואמנון שעשוע / צילום: יח''צ גאוזי, MATT MONFREDI, שלומי יוסף

קבלת פנים קרה למניה החדשה, וזו שזינקה: מה עשו הישראליות בוול סטריט

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● אודיטי העלתה את התחזיות שלה לרבעון השני ודיווחה על תוכנית לרכישה עצמית של מניות ● יצרנית הזכוכית החכמה גאוזי החלה להסחר בוול סטריט אך נחלשה בשני ימי המסחר הראשונים ● מניית מובילאיי זינקה ביום שישי ב-15.6% במחזור גבוה וללא כל דיווח מצד החברה

עצמאות הפד בסכנה. פאוול וטראמפ / צילום: Reuters, Carlos Barria

למה התוכנית של טראמפ להשתלט על הריבית מסכנת דווקא את מעמדו של הדולר

המשקיעים באג"ח של ממשלת ארה"ב בעשורים האחרונים בעיקר נתנו לפדרל ריזרב לעבוד בשבילם, וזכו לרווחים נאים כמעט ללא סיכון ● החשש לחזרת הנזילות והאינפלציה וחוסר השקט הגיאו-פוליטי גרמו להם לחפש מקלט בזהב ובביטקוין ● האם מניות הטכנולוגיה יהפכו לסחורות החדשות של עידן האינפלציה, ולמה התוכנית של טראמפ להשתלט על הריבית מסכנת דווקא את מעמדו של הדולר