גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה-Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock, Magali Gomez Paz
כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock, Magali Gomez Paz

השבוע הגיעה לסיומה העונה השלישית של "בלואי" בפרק ארוך במיוחד (28 דקות), ולאור חרושת שמועות שייתכן שמדובר בסוף הסדרה, ההפקה הודיעה שאחרי "הפסקה ארוכה" בהחלט מתוכננים עוד פרקים. יש להחלטה להמשיך מיליארדי סיבות טובות: בלואי סיימה את 2023 עם כמעט 44 מיליארד דקות צפייה בדיסני+ על פי נתוני נילסן - במקום השני של כל התוכניות וכל שירותי הסטרימינג אחרי Suits בת 9 העונות, שהייתה זמינה לקהל גם ב-Peacock וגם בנטפליקס.

הבינה המלאכותית חותכת עלויות ומעלימה את הפגמים של השחקנים על המסך הגדול
על נוסטלגיה ו"רטרומאניה": החיפוש אחר ביטחון ונחמה בימים מעורערים

אבל ילדים הרי יצפו כמעט בכל דבר במשך שעות, אז איך דווקא בלואי השיגה מספרים פנומנליים כאלה? עבור מי שלא מכיר, להלן תקציר: מדובר בסדרה מצוירת באנימציה דו-ממדית, המספרת על משפחתה הבורגנית של כלבת בקר אוסטרלית בשם בלואי, אחותה הקטנה בינגו, אמה צ'ילי ואביה בנדיט (שרבים יודו שהוא הכוכב האמיתי של הסדרה). בפרקיה הקצרצרים (9 דקות) הסדרה מתארת סיטואציות משפחתיות יומיומיות בדרך משעשעת, עתירת ניואנסים ולרוב גם מרגשת, ותוך כדי חוקרת תמות אנושיות כמו יצירתיות, פתרון בעיות, מערכות יחסים, וחשיבות ה"משחק" בחיי היומיום של משפחה. הסיטואציות המתוארות בסדרה כל כך אוניברסליות ואותנטיות, והטיפול בהן כה רגיש ומדויק, עד שרבים סבורים שבלואי היא בכלל "סדרה למבוגרים שגם ילדים יכולים לצפות בה".

ההצלחה של בלואי לא מסתכמת באהדת הקהל והיא זוכה לביקורות משבחות מקיר לקיר: הניו יורק טיימס הכתיר את הפרק Sleepytime מהעונה השנייה כ"אחד מהפרקים הכי טובים בטלוויזיה ב-2020", הרולינג סטון שיבץ אותה ברשימת 100 הסיטקומים הגדולים של כל הזמנים, ובגרדיאן הכריזו שהיא "ככל הנראה סדרת הטלוויזיה הטובה בעולם". הסדרה זכתה במגוון פרסים, כולל פרס האמי הבינלאומי לסדרות ילדים. ההצלחה הגורפת הזו שווה כמובן הרבה מאוד כסף במכירות של פיג'מות, בובות, פוסטרים, ספרים, מוצרי מזון ממותגים ומה לא. ההערכות הן שמכירות המרצ'נדייז של בלואי עוברות את ה-2 מיליארד דולר כרגע.

נסקה בלי קידום מהותי

ומי אוסף את כל הכסף הזה? הרעיון לבלואי צץ במוחו של יוצר הסדרה ג'ו בראם אחרי ששיחק עם שתי בנותיו. הוא הציע את הרעיון לסטודיו לודו, חברת הפקות עצמאית, קטנה ואיכותית מבריסביין אוסטרליה. הוא הגיע עם קליפ בסיסי של דקה אחת שכבש את ליבם, ולודו הסכימה לממן פיילוט ב-13 אלף דולר אוסטרלי. כדי להשיג את המימון הדרוש להפקת הסדרה כולה, אך גם לשמור על עצמאות יצירתית, היא סגרה עסקת מימון עם שתי רשתות ציבוריות, ABC האוסטרלית ו-BBC הבריטית, שהעמידו את החלק הגדול מ-6 מיליוני הדולרים שנדרשו כדי להפיק את העונה הראשונה שעלתה לשידור באוסטרליה ב-2018. ההסכם הבטיח ל-BBC זכויות הפצה בינלאומיות (למעט אוסטרליה) וזכויות מרצ'נדייז, ולצד זאת הבטיח ללודו עצמאות יצירתית ואפשר לבראם להשאיר את ההפקה באוסטרליה ולגייס שחקני קול עם מבטא אוסטרלי מודגש, שהיה חשוב לו מאוד.

העסקה הייתה קריטית לסדרה לא רק כלכלית, אלא הזניקה את בלואי ממעמד של תוכנית מקומית לעולמית באמצעות גוף משדר בעל תדמית "איכותית". ב-2019 תאגידי הבידור הגדולים כבר קרקרו סביבה. עסקה עם ניקלודיאון (של פאראמונט גלובל) נפלה כי היא רצתה לשנות את שם הסדרה, אחרים רצו להחליף את המבטא האוסטרלי וזה היה קו אדום של לודו ובראם. זה השאיר לדיסני פתח, בעיקר כי אחת המנהלות הבכירות שם, ג'יין גולד, ממוצא אוסטרלי והיא טענה והוכיחה (באמצעות קבוצות מיקוד) שהמבטא לא יפריע לילדים אמריקאים. היא חתמה על הסכם עם BBC והסדרה עלתה לשידור בדיסני+ בדיוק שנה לאחר מכן, ביוני 2020.

דיסני לא התייחסה לסדרה ברצינות, והייתה עסוקה בקידום "המנדלוריאן" של מלחמת הכוכבים או "לוקי" של מארוול, ובלואי לא קיבלה שום דחיפה שיווקית משמעותית מצידה. לאט לאט, בלואי עקפה את כל מותגי העל האלה, והפכה לתוכנית החשובה ביותר של דיסני+. חלקה של בלואי בהר ההכנסות קטן, אך הפרקים שלה היו אחראיים ל-29% מסך הצפייה הכולל בדיסני+ בסדרות (ללא סרטים) ברבעון האחרון של 2023, ובבריטניה, BBC STUDIOS הודיעה בסוף 2023 שלראשונה בתולדותיה היא חצתה את רף ה-2.5 מיליארד פאונד בהכנסות, בעיקר הודות לבלואי.

צנזורה ו"העלמת" פרקים

לא הכל ורוד בין דיסני ללודו בכל הקשור לחופש יצירתי. אם ל-ABC ול-BBC לא הייתה בעיה עם אופי ההומור והגישה הכללית של יוצרי הסדרה לעולם, בדיסני הרגישה חלק מהדברים הפכו להיות עניין לא קטן. סצנות של סוס עושה צרכים על הרצפה צונזרו כך ש"הפסולת" לא תראה על המסך; מאחד הפרקים הוסרה והוחזרה המילה "חלציים" (Groins) בטענה שהיא לא מוכרת לילדים בארה"ב; ומפרק אחר נמחקה סצנה בה בנדיט, האבא, יורד מהמשקל בחדר האמבטיה ומקטר על כך שהוסיף כמה ק"ג. הרשת געשה והאשימה את הסדרה בשמנופוביה ובעידוד הפרעות בדימוי גוף אצל ילדים והורים. כעבור שבועיים, הודיעה דיסני שהסצנה התמימה לחלוטין הוסרה מהפרק.

נציגי ה-Woke בתקשורת לא שתקו מול בלואי. ב-2021, עיתונאית אוסטרלית בשם בוורלי וואנג כתבה מאמר עבור רשת השידור האוסטרלית ABC שמשבח לא מעט את בלואי על עדינותה ועל שמחת החיים שלה, אך גם מבקר אותה בדרך מעוררת השתאות כשנזכרים שמדובר בסדרה על כלבים בכל מיני צבעים: "האם בלואי יכולה להיות יותר ייצוגית? איפה הכלבים המוגבלים, קווירים, עניים, מגוונים מגדרית, כלבים צבעוניים ומשפחות כלבים חד-הוריות? אם הן מסתובבות שם ברקע, הביאו אותן לחזית". לזכות דיסני אפשר לומר שרוב הסצנות שצונזרו הוחזרו, אבל הצד השמרני השפיע על החלטותיה. כך למשל פרק שלם ומשעשע למדי מהעונה השנייה, בו בנדיט משחק עם בינגו ובלואי משחק תמים שכולל "שחזור" לידת תינוק לא עלה לפלטפורמה מעולם.

למרות ביקורות באוסטרליה על כך שהרשת (ABC) והקרנות הציבוריות שמימנו את בלואי לא זוכות לנתח מההכנסות, העובדה שהסדרה מומנה בכסף ציבורי אפשרה לבראם ולסטודיו לשרוד את כל הביקורות והצנזורים שרוב התאגידים היו נכנעים להם. כשהוא נשאל על הפרק שדיסני צנזרה הוא משך בכתפיו וענה בפשטות "אני אוהב אותו. זה פרק משעשע".

את דיסני מעסיקה העובדה שבעסקת המקור הייתה לה הזדמנות לרכוש רישיון להשתמש בבלואי בפארקים שלה אך היא לא עשתה זאת, וכעת ילדים זוכים לפגוש בדיסנילנד את דארת' ויידר אבל לא את בלואי ובינגו, וזו מתחילה להיות בעיה עבורם. "בלואי הוא חלק חשוב מהעסק שלנו", אומרים בדיסני, והשמועות הן שהמנכ"ל בוב איגר כבר בוחן אפשרות לרכוש את הזכויות על הסדרה והמותג במלואן. בלודו אומרים ש"בלואי לא למכירה" - אמירה שתשתנה בוודאי כשהצ'ק הנכון ירשם. מבלי לספיילר, אפשר להגיד רק שסיום העונה השלישית, שמסביר למה דברים קורים בדיוק איך שהם צריכים לקרות, משאיר את כל האופציות פתוחות להמשך, שוודאי יגיע. 

עוד כתבות

כיכר המדינה. לב אזור הביקוש / צילום: באדיבות י.ח דמרי

כיכר המדינה בת"א עובר מתיחת פנים. כמה יעלו הדירות החדשות?

באיזור כיכר המדינה ניתנו בחמש השנים האחרונות 199 היתרים להתחדשות עירונית ● אייל כ"ץ, בעלי חברת תיווך: "יש התאוששות בשוק בעיקר בפרויקטים חדשים והרבה לקוחות מחפשים לשלם 10% עכשיו ו־90% בסוף, ולהוציא שלל הטבות מהיזמים"

בניין בית הדין הארצי לעבודה / צילום: רפי קוץ

15 שופטים חדשים מונו לבתי הדין לעבודה. הרשימה המלאה

הוועדה טרם מינתה שופטים לבתי המשפט בירושלים - למחוזי ולשלום, וזאת עקב מחלוקת והיעדר הסכמה על זהות השופטים שימונו

יו''ר הפד, ג'רום פאוול / צילום: Reuters, Amanda Andrade-Rhoades

הפד למד להיזהר: בלי ודאות שהאינפלציה נבלמת לא יוריד ריבית

לאחר שנכווה מטעויות העבר, הבנק המרכזי של ארה"ב נוקט זהירות וסבלנות, והציב רף נוקשה יותר מבנקים מרכזיים אחרים

REXTON KGM 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-260 אלף שקל: רכב השטח הקוריאני הגדול שעבר שדרוג

הרקסטון הוותיק של סאנגיונג, כיום KGM, עבר שדרוג עם שאיפות פרימיום ● יש לו תא נוסעים מפנק, אך הוא עדיין בעיקר רכב שטח

יוליה שמאלוב ברקוביץ / צילום: שלומי יוסף

עובדי חדשות 13 לדירקטוריון: "תדהמה ושאט נפש ממינוי יוליה שמאלוב-ברקוביץ'"

עיתונאיות ועיתונאי חדשות 13 שיגרו מכתב חריף לדירקטוריון, בו הביעו התנגדות למינוי יו"ר הרשות השנייה לשעבר ליו"ר החברה ● לפי המכתב, "המינוי כה פסול ומופרך, עד כי מתעוררת תהייה שמא דירקטוריון החברה פעל במודע בניגוד לטובתה העסקית והציבורית" ● רשת 13: "ועדת האיתור פעלה במקצועיות ובתהליך סדור"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

עזבו את היורדים מהארץ ותתחילו לדאוג מהכסף הענק שבורח מכאן

הישראלים מעבירים לקרנות הפנסיה החדשות כ-5 מיליארד שקל להשקעה מדי חודש, רובם המוחלט מוזרם לחו"ל ● ברמת החוסך, מתבקש לפזר סיכונים, אולם זו הסיבה המרכזית להיכחדות התעשייה הישראלית, ולכך שמי שקונה נייר בתל אביב עלול להיתקע איתו כשירצה למכור

נחתים אמריקאים בתרגיל. התאמנו בסביבת טייוואן לפחות שנה / צילום: Reuters, EyePress News

חיל הנחתים האמריקאי כבר התחיל להתכונן למלחמה שתפתח סין

חיילי הנחתים של ארה"ב מוטסים במסגרת תרגילים צבאיים למקומות מרוחקים שמהם הם עשויים יום אחד להילחם בסין ● הכוחות לומדים איך לעכב את הסינים כדי לקנות זמן לתגבורת אמריקאית, לומדים איך לתקשר ביניהם ולהישאר מוסווים ויודעים איך ליצור הסחה: "כל חיישן שסין מגייסת כדי לחפש כוח של חיל הנחתים, הוא חיישן שלא מחפש מטרה אחרת" ● חזית סין-טייוואן, פרויקט מיוחד

השבוע בעולם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: Sutturstock, AP- Geert Vanden Wijngaert, Ludovic Marin

הימין הקיצוני חוגג את ״אירופה החדשה״ והדנים מוזהרים מפני ראמן

הימין הקיצוני מנצח בגדול באירופה ● רישי סונאק מנסה טריק ישן: הורדת מסים ● רוסיה מעצבנת את ארה"ב בחופי קובה ● יתושי דנגי מתאזרחים באירופה, ודנמרק אוסרת יבוא ראמן קוריאני בטענה להרעלה ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

נשיא צרפת, עמנואל מקרון / צילום: Associated Press, christophe Simon

שלטים גדולים יאסרו על כניסת ישראלים: כך נראה החרם הצרפתי על ישראל

החלטת בית משפט בצרפת לאסור באופן גורף על כניסת חברות ישראליות לתערוכת הנשק יורוסאטורי, מסמנת שפל חסר־תקדים ביחסים המסחריים בין שתי המדינות ● על פניו, צרפת עדיין מחויבת להצהרות בנוגע לסיום שלטון חמאס בעזה ולשחרור החטופים - אך בפועל, המעשים שלה מציבים את ישראל מחוץ לגבול הלגיטימיות

ד''ר שי מרצקי, מנכ''ל ומייסד בונוס ביוגרופ / צילום: עופר וקנין

התביעות הייצוגיות נגד מייסד בונוס ביוגרופ סביב החקירה הפלילית בעניינו נדחו

שי מרצקי, בעל השליטה ומנכ"ל חברת הביומד בונוס ביוגרופ, רכש לפני שנתיים 166 אלף מניות של החברה, ערב עדכון מדדי הבורסה ● הבקשות לתביעות ייצוגיות הוגשו בשנת 2022, ושנתיים לאחר מכן פתחה הרשות לניירות ערך בחקירה גלויה באותו עניין

נעמי גיסר, מנכ''לית ברוקר הביטוח Marsh McLennan ישראל / צילום: סמדר כפרי

"גם אם הייתי זוכה בלוטו, הייתי ממשיכה לעשות אותו דבר"

כמעט כל המשפחה של נעמי גיסר עסקה בביטוח, ואת הקריירה שלה בתחום היא התחילה יום אחרי השחרור מהצבא ● 25 שנה אחרי היא כבר מבטחת את רכוש המדינה ומנסה לשמור על אופטימיות: "מאז 7 באוקטובר אנחנו מזהים ירידה בתיאבון של מבטחים גלובליים, אבל אחרי המלחמה נראה הרבה יותר השקעות"

ברודקום. הציגה תוצאות מרשימות לרבעון / צילום: Shutterstock, Michael Vi

הפתיעה את השוק: מניית השבבים שמזנקת היום בוול סטריט

ענקית השבבים ברודקום סיימה רבעון מוצלח כשרבע מהכנסות החברה הגיעו מתחום הבינה המלאכותית ● בחברה סיפקו תחזית חיובית גם לעתיד ומנייתה מזנקת במסחר המוקדם ● בדומה לאנבידיה, גם בברודקום הכריזו על פיצול מניות

הקשיים של זוגות ידועים בציבור בדרך להכרה / איור: גיל ג'יבלי

הקשיים המשפטיים של זוגות ידועים בציבור נערמים

פסיקות שניתנו לאחרונה מערערות על מצבם של הידועים בציבור, ולכל הפחות מציבות את זכויותיהם בסימן שאלה ● זוגות רבים נדרשים להוכיח את הסטטוס שלהם בפני רשויות כדי לקבל זכויות שנשואים מקבלים אוטומטית, כמו הנחה בארנונה, וכדי למצות אותן נתקלים בחומת ביורוקרטיה: "הכל תלוי בפקיד שנופלים עליו"

פעילות כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

שמונה לוחמי הנדסה נפלו בפיצוץ כלי רכב משוריין בדרום הרצועה

שמונת החיילים נספו לאחר שהכלי ההנדסי בו שהו נפגע ממטען חבלה והתלקח ● אחד החיילים שנפלו הוא סרן ווסים מחמוד, סמ"פ בחטיבה 401 ● הפגנות ברחבי הארץ למען השבת החטופים ולהקדמת הבחירות, איילון נחסם לתנועה ● דיווח: ארה"ב ממתינה לסיום הפעילות הישראלית ברפיח, כדי לקדם עסקת חטופים ● עדכונים בולטים

דירות חדשות / צילום: Shutterstock

עוד 110 אלף שקל לדירה: האזור המפתיע שהוביל בעליות המחירים

בהיעדר פעילות ממשלתית בתחום, הציבור לא מאמין שמחירי הדירות ירדו - וגם הריבית הגבוהה לא עוצרת אותו מלחזור לקנות דירות ● התוצאה - מחירי הדירות חזרו לעלות לאחר שב-2023 רשמו ירידה ● זהו המחוז שהוביל את עליית המחירים

שרקוטרי בהופמן / צילום: גיל אבירם

ראשון לציון מקבלת דחיפה משני מקומות נהדרים בהובלה נשית

רתם לב־ארי פתחה את הופמן בעיר היין, שדווקא בה "אין מקום שווה לקנות או לשתות יין", והמעדנייה של עדי בלכר עושה חשק לטעום הכל

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה היה השם שנקבע בצה"ל למבצע אנטבה?

מה משותף לציורים המעטרים את שטרות האירו, במה עוסקים אומני קינצוגי ביפן ומהי אוסטקהקה? ● הטריוויה השבועית

משחק הפתיחה יורו 2024 / צילום: Reuters, Christian Charisius

אליפות אירופה בכדורגל יוצאת לדרך: מי מנצחת במגרש הכלכלי?

טורניר יורו 2024 יוצא הערב לדרך על אדמת גרמניה שתארח לבדה את התחרות ● במשחק הפתיחה היא תשחק מול נבחרת סקוטלנד ● מי הפייבורטית לזכות, ולמי מבין השתיים שישחקו הערב כלכלה חזקה יותר?

אהוד ברק / צילום: איל יצהר

חברת הסייבר של מפקד 8200 לשעבר ואהוד ברק בדרך לאקזיט. ממה מוטרדת הרוכשת?

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לגלובס נודע כי פאראגון, חברת הסייבר ההתקפי הישראלית, מנהלת משא ומתן למכירת השליטה בה בתמורה לסכום שנע בין 700 מיליון דולר ל-1.1 מיליארד דולר ● העסקה מהדהדת את רכישת NSO על־ידי פרנסיסקו פרטנרס. מדוע הרוכשת חוששת מרגע אישור העסקה?

היצרנים הסיניים מגבירים את זרם המכוניות לישראל / צילום: shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אירופה מטילה גזרות על יצרני הרכב הסיניים: איך זה ישפיע על ישראל?

ההודעה הדרמטית על המכסים הכבדים שיוטלו באירופה החל מיולי על יבוא של כלי רכב חשמליים מתוצרת סין צפויה להאיץ את ההגעה שלהם לישראל ● הנה כמה מהבולטים מתוך שפע הדגמים שיגיעו אלינו בהמשך השנה, רגע לפני העלאת מס הקנייה בינואר הקרוב ● השבוע בענף הרכב