גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein
נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

הסנאט האמריקאי אישר את חבילת העתק לישראל כחלק ממדיניות החוץ האמריקאית שדוגלת בסיוע לבעלות ברית כנגד איומים חיצוניים. כעת כל מה שנדרש היא חתימה של הנשיא ג'ו ביידן שצפויה להיות מהירה מכיוון שהוא זה שדחף לכך מלכתחילה.

ההצבעה עברה ברוב של 65 בעד מול 12 נגד את ההצבעה הראשונים, כאשר היה צורך ב־60 תומכים. בשעות הקרובות צפויה להתקיים ההצבעה הסופית, שלאחר אישורה - יישאר האשרור של הנשיא ג'ו ביידן.

כמה כסף כולל הסיוע, מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? גלובס עושים סדר.

פרשנות | החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר
כותרות העיתונים | בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

כמה כסף יעבור לישראל, ומה הוא כולל?

חבילת הסיוע כוללת 26.4 מיליארד דולר לזירה הישראלית. מתוכם, 14 מיליארד דולר סיוע צבאי לישראל. בה בעת, החבילה כוללת 60.8 מיליארד דולר סיוע לאוקראינה, בדגש על השלמת אמל"ח; וכן, 8.1 מיליארד דולר עבור טייוואן.

הסיוע לישראל "כולל בעיקר תוכניות רכש ארוכות-טווח ורב שנתיות. כמו למשל מטוסים ומסוקים" אומר מוטי בסר, ששירת כיועץ הכלכלי לרמטכ"ל. "הסיוע הזה מגיע בעקבות המלחמה, ונוסף על הסיוע האמריקאי השנתי הקבוע, שעומד על בין 3.5 ל-4 מיליארד דולר בשנה. אך בשלב זה עוד לא ברור לכמה שנים פרוס הסיוע הזה". 

על פי פירוט של רשת CNN, הסיוע יכלול 4 מיליארד דולר לרכש וחימוש של מערכות כיפת ברזל וקלע דוד ליירוט איומים על ישראל, כמו גם 1.2 מיליארד למערכת מגן אור (הקרויה באנגלית Iron Beam ) שנועדה ליירוט פצצות מרגמה ורקטות באמצעות לייזר - בשיטה זולה בהרבה ביחס לכיפת ברזל. 

סוללת כיפת ברזל / צילום: דובר צה''ל

בנוסף, יוקצו 4.4 מיליארד דולר לחידוש המלאים שארה"ב כבר העבירה לישראל, כמו פגזי ארטילריה ופצצות. כלומר, מדובר לא בהעברות ישירות לישראל, אלא דווקא להצטיידות-מחדש בנשק שארה"ב כבר העבירה. "חלק מההעברות הן בכסף, ואחרות בחימוש", מסבירה טליה לנקרי, שהייתה סגנית יו"ר המועצה לביטחון לאומי. "בחודשיים הראשונים, ארה"ב העבירה לישראל אמצעי לחימה וחימושים על חשבון המלאים שלהם".

3.5 מיליארד דולר נוספים הוקצו ע"י ארה"ב ל"מערכות נשק מתקדמות" דרך התוכנית הרגילה של ארה"ב לסיוע צבאי זר. עם הכסף הזה ישראל תוכל לקנות למשל מטוסים ומסוקים מהתעשייה האמריקאית. כמו כן, הסיוע האמריקאי כולל שני שינויים רגולטוריים: האחד, גמישות רבה יותר בשליחת ציוד מהמלאים האמריקאיים לישראל, והשני - איסור על סיוע הומניטרי דרך אונר"א. 

כמה כסף תעביר ארה"ב לסיוע הומניטרי? 

מעבר לסיוע הצבאי לישראל, ארה"ב הקצתה 9.2 מיליארד דולר לסיוע הומניטרי. הוא יכלול "סיוע במזון, מחסה ושירותים בסיסיים לאוכלוסיות מוכות אסון". באופן טבעי, חלק ניכר מהסיוע יועבר לעזה כחלק מהסיוע ההומניטרי שישראל אישרה את העברתו. אך כאמור - לא דרך אונר"א שטיפלה עד היום ברוב הפעילות ההומניטרית בעזה, בשל השתתפות רבים מעובדיהם בטבח ה-7 באוקטובר. לפי רותם אורג, מומחה לפוליטיקה ומדיניות חוץ אמריקאית ומנהל עמותת "הברית הישראלית-דמוקרטית", ייתכן ויהיה ניתן לנתב חלק מהכסף עבור שיקום עוטף עזה וסיוע לתושבי צפון הארץ המפונים. על פי אורג, כספים נוספים יופנו לכוחות האמריקאים במזרח התיכון - למשל בבסיסים בעיראק ובמאבק נגד החות'ים בתימן. כך שסך הכל, ארה"ב החליטה להוציא על פעילותה במזה"ת כ-26 מיליארד דולר. 

איך יתחלקו כספי הסיוע בין התעשייה הצבאית הישראלית והאמריקאית?

קשה לענות על כך בשלב זה, אך על פי הילה חדד-חמלניק, שהייתה שותפה בפיתוח מערכת כיפת ברזל המקבלת מיליארדי דולרים נוספים, "כלל האצבע לגבי מערכות הגנה הוא שחצי מהסיוע מגיע לתעשייה הישראלית וחצי לתעשייה האמריקאית. כספי סיוע הומניטרי, מצד שני, הוא אמריקאי באחוזים גבוהים בהרבה". בעוד שמערכות נשק רבות הן מייצור אמריקאי, מערכות הגנה מתנהלות בפיתוח וייצור משותף ישראלי-אמריקאי, ובשל כך יגיעו לתעשיות בשני הצדדים. 

מה האינטרס האמריקאי מאחורי הסיוע?

על פי רותם אורג, "ארה"ב מחויבת לביטחון של ישראל כמו שהיא מחויבת לביטחון של אוקראינה. האמריקאים אומרים - אנחנו רוצים לתמוך במדינות דמוקרטיות, שבסוף רוצות לחיות בשלום, מול תוקפנות של מדינות שכנות. זה דורש תמיכה גם בפן ההגנתי וגם בפן ההתקפי. אבל, ואת זה אמרו לי גורמים בקונגרס, הם אומרים שאם הם נותנים לנו כסף - הם רוצים יותר שקיפות ויותר נשיאה באחריות. זה מתחבר לאירוע של נצח יהודה, שאנחנו רואים במקביל". 

גדוד נצח יהודה מואשם בפגיעה באזרחים פלסטינים ביו"ש, בין השאר במקרה בו עומר אסעד בן ה-80 נכפת במשך לילה שלם בתנאים ירודים למרות גילו ומצבו הבריאותי - מה שהוביל במישרין למותו. על פי הסנקציות האמריקאיות, נשק שנקנה באמצעות כספי הסיוע האמריקאי לא יוכלו להגיע לגדוד, והוא לא יוכל להשתתף באימונים משותפים עם צבא ארה"ב. ההחלטה האמריקאית עוררה סערה במערכת הפוליטית הישראלית, וראש הממשלה נתניהו כינה את המהלך "שיא האבסורד ושפל ערכי". עם זאת, מציין רותם אורג "הסיוע האמריקאי מגיע ללא התניות, דבר חריג לטובה מבחינת ישראל, אבל זה לא צ'ק פתוח".

עוד מוסיף אורג, "הנושא של תמיכה בבעלות ברית הוא אסטרטגיה אמריקאית שמלווה אותנו עשרות שנים, וביתר שאת מאז ממשל אובמה. האמריקאים כבר לא רוצים להילחם פיזית, מה שנקרא Boots on the ground, אלא לחזק שותפים, שהם יילחמו בכוחות עצמם עם סיוע אמריקאי. לפי האסטרטגיה הזאת ארה"ב סייעה לכורדים, למורדים סונים מתונים בסוריה, לטיוואן, וכמובן גם לישראל. כשהטענה היא שאם נחזק מספיק את בעלות הברית, הם יוכלו להגן על עצמם בכוחות עצמם, מה שימנע את הצורך לשלוח חיילים אמריקאים למזרח התיכון ולאוקראינה". 

מה עוד כולל סיוע החוץ האמריקאי?

הסיוע האמריקאי כולל גם סיוע צבאי לאוקראינה ולאירופה (מול רוסיה) ולטיוואן ולחזית ההודו-פסיפית (מול סין). 

על פי רשת CNN, הסיוע לאוקראינה ולאירופה ככלל יגיע ללא פחות מ-61 מיליארד דולר. 23 מיליארד דולר מתוכם ישמשו למילוי מחדש של המחסנים האמריקאים בשל העברת נשק לאוקראינה, 11 מיליארד לפעילות האמריקאית באירופה, ו-14 מיליארד דולר לרכש מערכות נשק מתקדמות לאוקראינה, דוגמת סוללות "פטריוט" ומערכות טילים כמו "היימארס". 

הסיוע לחזית ההודו-פסיפית הוא הקטן ביותר מבין שלוש חבילות הסיוע, ועומד על כ-8 מיליארד דולר. 3.3 מיליארד מתוכו ישמש לתשתיות לצוללות האמריקאיות באזור, 2 מיליארד לסיוע צבאי ישיר לטיוואן ובעלות ברית נוספות באזור, ו-2 מיליארד נוספים לחידוש מלאים בעקבות אספקת נשק אמריקאי לטייוואן ושאר בעלות הברית האמריקאיות שם.

בנוסף, חבילת החוקים שאושרה בבית הנבחרים האמריקאית כוללת חוק שיכריח את בעלת השליטה ברשת טיקטוק, "בייטדנס" למכור את רשת שיתוף הסרטונים - אחרת היא תיאסר להפצה בחנויות האפליקציות בארה"ב. אותו חוק ממש כולל גם הידוק הסנקציות על איראן, בניסיון למנוע ממוצרים וטכנולוגיה אמריקאית להגיע לאיראן. סנקציות נוספות יוטלו גם על חמאס, הג'יהאד האסלאמי וקבוצות טרור פלסטיניות נוספות. החוק גם יאפשר לממשל האמריקאי להחרים ולחלט נכסים רוסיים שהוקפאו בעקבות הפלישה הרוסית לאוקראינה. נכסים אלו יוכלו לשמש למימון סיוע נוסף לאוקראינה, בשיתוף פעולה עם מדינות ה-G7 שנכסים רוסיים מוקפאים נמצאים בתחומן. בסך הכל, ניתן לראות את האסטרטגיה האמריקאית במבט כולל - מאבק בציר יריביה הגאו-פוליטיים: סין, רוסיה ואיראן. 

עוד כתבות

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שיודע אילו מילים בוטים רוסיים אוהבים

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נמשכות העליות בוול סטריט; נאסד"ק קופץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עולה ביותר מ-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ●  לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו לא לעצור את הנפט לישראל

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו