גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock
חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

דוח סטארט-אפ ניישן סנטרל: תחום ההייטק בישראל מתאושש, אבל הביומד לא

שוק ההייטק מתאושש, כך על-פי דוח סיכום הרבעון הראשון של 2024 שפורסם על-ידי ארגון Startup Nation Central. אבל לא כל תתי-הסקטורים המרכיבים אותו מתאוששים באותה המידה. 

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק
RevitalVision רשמה הצלחה בניסוי קליני במוצר לשיפור הראייה

בכלל תעשיית ההייטק ניכרה התאוששות ברבעון הראשון של 2024 לעומת הרבעון הרביעי של 2023 - אומנם נקודת מוצא נמוכה מאוד, אבל אבל כותבי הדוח בראשות יריב לוטן, סמנכ"ל ב-SNC, מציינים כי ההתאוששות מביאה את סקטור ההייטק הישראלי למצב מקביל לזה האמריקאי. אבל כאמור, ההתאוששות אינה רוחבית. הסקטור שמניע את ההתאוששות הוא סייבר, וגם תחומי האקלים והאגריטק נראים טוב יותר מבעבר. אולם תחום הביומד מקרטע, יחד עם הפינטק, האנטרפרייז והמידע, וזאת בהשוואה לרבעון הראשון של 2023.

ברבעון הראשון של 2024 גויסו רק 113 מיליון דולר לחברות ביומד ישראליות פרטיות, הרבעון החלש ביותר מתחילת הספירה של SNC, ב-2018, חלש יותר בסקטור הביומד אפילו מן הרבעון הרביעי של 2024, אז גויסו 197 מיליון דולר.

סבב הגיוס הגדול ביותר ברבעון היה של חברת Empathy שגייסה 47 מיליון דולר. האקזיט הגדול ברבעון היה c2i, שנמכרה ב-95 מיליון דולר. מספר החברות המגייסות היה גם הוא הנמוך ביותר מתחילת איסוף הנתונים ב-2018: רק 19 חברות ביומד גייסו הון ברבעון.

המקום בו חברות ביומד בלטו לטובה ברבעון הראשון היה התאוששות החברות שנסחרות בבורסות ציבוריות. השינוי מגיעה אחרי תקופה קשה לחברות ביומד ציבוריות קטנות, לא רק לישראליות ביניהן. אך ברבעון נרשמו גיוסי ההון של ביומיקס (50 מיליון דולר) ודריו הלת' (22 מיליון דולר), שני סבבים בסכומים יפים יחסית לשווי החברה. הסכום הכולל של הון שגייסו חברות ישראליות ציבוריות ברבעון, 76 מיליון דולר, הוא גבוה יותר מהרבעון הרביעי של השנה שעברה ומשני הרבעונים האחרונים של 2022, כלומר נמוך אבל לא שיא שלילי.

המשקיעים הפעילים ביותר בסקטור ברבעון הנוכחי היו: Ehealth Ventures, Index Ventures, יסמין לוקאץ', Team8 ו-IBF. החברות שזכו לצפיות הרבות ביותר באתר SNC הן כולן חברות המשלבות בין ביומד קלאסי למידע. אלה הן חברות הבריאות הדיגיטלית טייטוקר, לומן ו-Sweetch, וחברות פיתוח התרופות באמצעים חישוביים NucleAI ו-Cytoreason.

אקזיט לבלקין ויז'ן מקבוצת ביולייט

חברת ביולייט, הנסחרת בתל אביב ומתמחה בהשקעות בתחום רפואת העיניים, עדכנה על מכירת חברת בלקין ויז'ן לענקית רפואת העיניים אלקון. ביולייט דיווחה כי היא מחזיקה כ-4% מהחברה ותקבל 9 מיליון שקל מיידית, ועוד 10.5 מיליון עם השגת אבני-דרך מסוימות, זאת לעומת שווי של 3.6 מיליון שקל לפיו הייתה רשומה החזקתה של ביולייט בבלקין וי'זן בכ-3.6 מיליון שקל.

מנתונים אלה ניתן להבין כי העסקה כולה מבוצעת בתמורה מיידית של 60 מיליון דולר לבלקין, ותמורה כוללת אפשרית של כ-335 מיליון דולר.

בעקבות ההודעה עלתה מניית ביולייט ב-65%. החברה נסחרה הבוקר טרם העליות לפי שווי של 17.5 מיליון שקל.

לביולייט יש מספר החזקות בתחום רפואת העיניים, ביניהן דיאגנוסטיר שעשויה להתמזג לתוך חברה בבורסה של קנדה לפי שווי של 55.5 מיליון דולר עד סוף הרבעון הנוכחי.

בלקין ויז'ן פיתחה מכשיר מבוססס לייזר לטיפול בגלאוקומה. בדצמבר האחרון קיבלה החברה אישור שיווק למוצר בארה"ב. החברה הוקמה ב-2013 תחת השם בלקין לייזר, על-ידי רופא העיניים פרופ' מיכאל בלקין, כדי להציע לייזר לטיפול גלאוקומה שהוא פשוט יותר לשימוש ולכן יכול להיות נגיש למספר רב יותר של רופאי עיניים, ובעקבות זאת ליותר מטופלים.

בפברואר השנה גייסה החברה 12.3 מיליון דולר. עד אז גייסה כ-40 מיליון דולר, וקיבלה גם מענק של 17.5 מיליון דולר מהאיחוד האירופי. מנכ"לית החברה היא דריה למאן בלומנטל.

במקביל לדוחות, נובוקיור פתחה קו אשראי של 400 מיליון דולר

חברת נובוקיור פרסמה בסוף השבוע את הדוחות שלה לרבעון הראשון של שנת 2024. היה זה רבעון של צמיחה, בהיקף של 13% ל-139 מיליון דולר. החברה מייחסת את השיפור לתחילת פעילות בצרפת ויותר החלטות שיפוי ביטוחי חיוביות למוצריה בארה"ב, שהיא עדיין השוק הגדול ביותר לחברה. למרות העלייה בהכנסות וירידה בהוצאות הפיתוח וההנהלה-כלליות, החברה רשמה גידול בהוצאות השיווק ובסופו של דבר הפסד של 39 מיליון דולר.

בעקבות הדוחות עלתה מניית נובוקיור  כ-15%, והיא נסחרת לפי שווי של 1.59 מיליארד דולר.

בקופתה של נובוקיור 870 מיליון דולר, והיא שרפה 31 מיליון דולר. למרות כרית המזומנים הנוחה, החברה הודיעה על הסכם אשראי בהיקף של 400 מיליון דולר, וזאת כדי שתוכל לשלם בהדרגה את האג"ח שלה, שהונפקו ב-2020 בהיקף של 575 מיליון דולר לתשלום ב-2025.

בדצמבר ביצעה החברה תהליך רה-ארגון, במסגרתו פיטרה כ-200 עובדים וצמצמה את מספר התחומים בהם היא עורכת ניסויים קליניים כרגע. הניסויים הקליניים הם יקרים ואחראים חלקית להמשך הפסדיה של החברה למרות הצלחתה במכירות. מאידך המוצרים הקיימים שלה כבר הגיעו לרוויה מסוימת בשוק האמריקאי, העיקרי שלה, והיא מחפשת מקורות צמיחה חדשה.

גם אחרי הקיצוץ וההתמקדות, יש לה עוד חלומות. במהלך הרבעון דיווחה כי השלימה בהצלחה את שלב III של הניסוי הקליני שלה בגרורות מוחיות של סרטן הריאות. בנוסף נערכת החברה להגשה לאישור של המוצר שלה Optune Luna, לשוק הענק של סרטן ריאות מסוג NSCLC. זוהי ההתוויה שטלטלה את מניית החברה, כאשר נובוקיור הכריזה על הניסוי כהצלחה, ואילו השוק לא היה בטוח שהתוצאה החיובית באמת רלוונטי לשוק. כעת ה-FDA, מינהל המזון והתרופות האמריקאי, יצטרך להכריע האם הניסוי מספיק לאישור, וזה צפוי לקרות במחצית השנייה של 2024. לאחר מכן, השוק יאמר את דברו.

לחברה יש עוד ניסוי בטיפול בחולי גליבלסטומה יחד עם כימותרפיה, וכן ניסוי מתקדם, שלב III, בסרטן הלבלב, שתוצאותיו צפויות ברבעון הרביעי של 2024.

Remepy גייסה 10 מיליון דולר, מגובה בדירקטורים נפתלי בנט וד"ר דני בר-זוהר

חברת פיתוח התרופות Remepy הודיעה היום על השלמת סבב גיוס של 10 מיליון דולר במסגרת סבב גיוס Seed. את סבב הגיוס הובילה קרן NFX, בהשתתפות Vine Ventures ו-Psymed Ventures, המצטרפים על המשקיעים הקיימים Tech Aviv, Samsung Next, Fresh Fund ו-97212. הגיוס הנוכחי מביא את סך גיוסי החברה ל-15 מיליון דולר.

חברת Remepy נוסדה לפני כשנה על-ידי היזמת הסדרתית ד"ר מיכל צור, בעבר ממייסדות החברות קולטורה וסאטויה, אותה יזמה יחד עם ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט, שגם מכהן בדירקטוריון החברה. צור הקימה את Repemy יחד עם היזם הטכנולוגי אור שובל ועם פרופ' אמיר עמדי שמנהל את מכון המוח וההדמיה באוניברסיטת רייכמן.

החברה פועלת כדי לשלב בין תרופה לבין אפליקציה דיגיטלית ייעודיות שמשפרת את אפקט התרופה, ומציעה למשל תרגולים קוגניטיביים, פסיכולוגיים והתנהגותיים. החברה הדגימה בניסויים קליניים ראשוניים את האפקט הפיזיולוגי של האפליקציות הדיגיטליות שלה באמצעות סריקות fMRI (סריקה הבוחנת את פעילות המוח), בדיקות דם ושאלונים רפואיים.

אל דירקטוריון החברה יצטרף גם ד"ר דני בר-זוהר, ראש תחום מחקר ופיתוח ומנהל רפואי ראשי בחברת Merck. לדבריו, "לחברה יש חזון מרתק עבור תרופות היברידיות הכוללות רכיבים טיפוליים של תוכנה שנועדו לשפר את היעילות של תרופות. כרופא ומפתח תרופות, מרתק אותי לראות את הנתונים הקליניים של Remepy, אשר מראים כיצד התערבויות דיגיטליות ייחודיות אלה יכולות לווסת את המערכת החיסונית, לחולל שינויים משמעותיים באלסטיות של המוח ולייצר שינויים התנהגותיים".

נקטין מגייסת 10 מיליון דולר לפעול בתחום הם של נוגדנים משולבים בתרופות

חברת התרופות נקטין גייסה כ-10 מיליון דולר בהובלת קרן GIBF, קרן הפועלת לחיבור בין חברות ביומד ישראליות לבין השוק הסיני. החברה מפתחת תרופות לטיפול בסרטן מהקטגוריה החמה של ADC (Antibody Drug Conjugates), בה בוצעו מספר רכישות גדולות לאחרונה. המוצר המוביל של החברה נמצא בשלב 1 של הניסויים הקליניים.

החברה פועלת במנגנון ביולוגי ייחודי אשר לדבריה יכולים להיות יעילים בסוגי סרטן שקשה לטפל בהם. המוצר הראשון שלה פונה למנגנון ה-PVR, המאפיין סוגים שונים של סרטן, והימצאותו מנבאת תגובה גרועה לתרופות האימונותרפיה המובילות, כך שישנו צורך רב בשוק בתרופות הפועלות בדרכים חדשות על מנגנון זה.

בחברה משקיעים גם הקרנון אמון, פרגרין, IBF, אינטגרה ושתי הקרנות הייעודיות Myeloma Investment Fund ו-Cancer Focus Fund.

עוד כתבות

טנקי Leopard 2 במפעל נשק גרמני. ''מוכנות מיידית'' / צילום: Associated Press, FABIAN BIMMER

ספינות קרב, טילים ונשק לייזר: מי המדינה שמובילה במרוץ החימוש העולמי?

המציאות הגלובלית החדשה שמה קץ לעשורים של שלום - ושלחה מדינות רבות למסע התחמשות ● באירופה מתארגנים לעימות כולל עם רוסיה, איראן מתקדמת לגרעין, ואפילו אוסטרליה הכריזה על חיזוק המערך הצבאי ● בשנה החולפת ההוצאה העולמית על ביטחון רשמה את הזינוק החד ביותר זה 15 שנה ● גלובס מציג את המהלכים הגדולים בדרך למלחמה הבאה

המחירים משתוללים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה בשליטה? בינתיים המחירים משתוללים

בעולם הסטרילי של הפרסומות מתחילים להכיל ● קבוצות השוליים מדברות על ממלכת יהודה וישראל ועל בגידה מבפנים ● והאינפלציה עוד לא מסונכרנת עם המצב בשטח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

שגריר ארה''ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית / צילום: כדיה לוי

שגריר ארה"ב בישראל מדבר על הפוטנציאל של החברה הערבית והסיכוי לעסקה עם סעודיה

"שילוב החברה הערבית הוא לא רק הדבר הנכון לעשות, אלא גם הדבר החכם לעשות", אמר שגריר ארה"ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס ● לו התייחס לנורמליזציה הפוטנציאלית עם סעודיה: "עד שלא תהיה רגיעה במלחמה יהיה קשה להוביל את זה לקו הסיום" ● ולגבי המצב בין ישראל וארה"ב, אמר: "מה שקרה בשבועיים האחרונים לא שינה מהותית את היחסים"

מיירט הלייזר ''דראגון פייר'' / צילום: יוטיוב

הטיל הקטלני החדש של רוסיה, וישראל מקדימה את בריטניה ביירוט לייזר

ארה"ב מקדמת את שדרוג טילי הכתף וטילי השיוט הזעירים שלה ● רוסיה הופכת את טילי השיוט שלה לקטלניים יותר ● וספינות מלחמה חדשות של בריטניה יכללו את מערכת יירוט הלייזר "דראגון־פייר" ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי המניות שמושכות את בורסת ת"א כלפי מעלה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מדד המחירים לצרכן באפריל הפתיע לרעה בפעם השלישית ברצף. זה מה שחושבים האנליסטים ● כל הפרטים על השינוי הדרמטי בשעות המסחר שמקדמת הבורסה בת"א ● וגם: מחקר חדש מגלה אילו אפיקי השקעה מניבים את התשואות הגדולות ביותר בטווח הארוך

טיילור סוויפט. השפעה של 330 מיליון דולר על ה־NFL / צילום: ap, Lewis Joly

השיעור הכלכלי שחברות המדיה יכולות ללמוד מטיילור סוויפט

שוק המדיה חווה האטה שתחייב את שלושת מנועי הצמיחה הגדולים שלו - רשתות חברתיות, חברות סטרימינג וחברות גיימינג - לשנות אסטרטגיה ולשתף פעולה ביניהם, כך עולה מדוח חדש של פירמת הייעוץ דלויט ● הסיפור של סוויפט ובן הזוג כוכב ה־NFL מוכיח עד כמה מהלך כזה יכול להיות רווחי

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: חולצו גופותיהם של שני לוק, יצחק גלרנטר ועמית בוסקילה

הגופות חולצו במבצע מיוחד של צה"ל ושב"כ ברצועת עזה ● סמל בן אבישי, מנהריה, מפלוגת התקשוב של חטיבת הצנחנים, נפל בקרב בצפון רצועת עזה ● צה"ל מאשר - חוסל בכיר בארגון טרור בלבנון שעבד עם חמאס ● לוחם צה"ל נפצע קשה בהיתקלות עם מחבלים בצפון הרצועה ● בית הנבחרים של ארה"ב אישר חוק שימנע עצירת משלוחי נשק לישראל ● עדכונים בולטים

תחנת כוח אשכול / צילום: יוסי וייס חברת החשמל

דליה השיגה מימון לתחנת הכוח אשכול

חברת דליה חברות אנרגיה בע"מ, בשותפות עם חברות נוספות, חתמו על הסכם למימון רכישת תחנת הכוח אשכול בהיקף כולל של כ־9.15 מיליארד שקל לא כולל מע"מ ● רכישת האתר, שממוקם בחלקו הצפוני של אזור התעשייה באשדוד, כוללת את תחנת הכוח הקיימת וגם שטחי נדל"ן עבור מסחר ותעשייה באזור מבוקש בין נמלי אשדוד

כוחות איחוד והצלה בזירת תאונה. ''לרענן את מערך הבטיחות בתאגידים'' / צילום: חילוץ והצלה

כך תשפיע הרפורמה בתקנות הבנייה על האחריות לתאונות בענף

הרפורמה מבקשת לשנות את מדרג בעלי התפקידים באתרי הבנייה, כך שתוטל לראשונה אחריות ישירה בדין לבטיחות באתרים על שורת בעלי תפקידים נוספים

צומת גלילות / צילום: שלומי יוסף

המוסד רוצה תחנת רכבת, ומשרד התחבורה שוכח את השיקולים המקצועיים

אתמול נחשף בגלובס כי במשרד התחבורה בוחנים לשנות את תוכניות המטרו כך שיעמדו בבקשת המוסד לתחנת רכבת צמודה למטה הארגון ● מדובר בעוד הוכחה לבעיה הקשר ביותר בתכנון התחבורה בישראל: העדפת לחצים מגוונים ושיקולים פוליטיים על שיקולים מקצועיים

עו''ד ד''ר גיל-עד נועם במהלך הדיון / צילום: Reuters, Yves Herman

ישראל לבית הדין בהאג: משמעות עצירת המלחמה - 132 חטופים ירקבו במנהרות חמאס

אחרי שבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג קיים דיון בבקשה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה, המשלחת הישראלית השיבה על טענותיה ● המשנה ליועמ"שית למשפט בינלאומי, עו"ד ד"ר גיל-עד נועם, העומד בראש המשלחת: "לקרוא למשהו 'רצח עם' שוב ושוב, לא הופך את זה לרצח עם" ● במהלך הדיון נקראו קריאות ביניים והדיון הופסק למספר שניות

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

המערב חוסם את יצרני הרכב הסיניים, והם נוהרים לישראל. אלה הדגמים שבדרך

הרגולטורים בארה"ב ובאירופה פועלים להקים סכרי מיסוי כדי לרכך את חדירת יצרניות הרכב הסיניות לשווקים במערב ● אל מול הסביבה העוינות הזו, שוק הרכב הישראלי נתפס בסין כמעין "אתר בטא" ידידותי להשקת כלי רכב חדשים במערב, חלקם עם פוטנציאל לשנות את חוקי המשחק ● השבוע בענף הרכב

יחידת המודיעין של צה''ל וסימני השאלה / צילום: איל יצהר

התחקיר עוד לא הושלם אבל המינויים כבר מעוררים סערה: מה עובר על היחידה היוקרתית של חיל המודיעין

יחידת המודיעין מתמודדת עם לא מעט סימני שאלה שטרם זכו למענה מאז 7 באוקטובר ● בכירים לשעבר בצבא מתארים אותה כחבולה ומפולגת ברקע הכישלון המודיעיני הקשה והפרסומים על אודותיה בתקשורת הזרה ● בשלב זה, תחקיר רשמי ומלא טרם נערך ובכירי 8200 לא הודיעו על פרישתם בעקבות המחדל, אולם כבר כעת זהות יורשיהם מעוררת סערה חדשה בצמרת הצבא

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

הנפת דגל ישראל על אדמת רפיח סימנה נקודת שבר ביחסים עם מצרים

היחסים בין ישראל לשותפה הביטחונית מצרים הגיעו לשפל תקדימי עם ההשתלטות על מעבר רפיח, צעד שבעיניים מצריות נתפס ככיבוש ● הנשיא אל־סיסי מנסה למצב את עצמו כמבוגר האחראי באזור, אך יש מחירים שהוא לא יכול לשלם

צילומים: מרים אלסטר/פלאש90, חיים צח/לע''מ, AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

החנינות פורחות בימי המלחמה: "ימים קשים מצדיקים את הפעלתן"

מתנדבי זק"א שפינו גופות, מילואימניקים שלחמו ברצועה ומי שאיבדו קרובים בנובה הם חלק משורה של אנשים שקיבלו חנינה מאז ה־7.10 ● מה זה אומר על הרעיון הבסיסי של שלטון חוק, ומה הסיכוי שהאנשים שחננו יחזרו לסורם?

תצוגה מקדימה למכירת תיקי בירקין בלונדון. המחיר מגיע למאות אלפי דולרים / צילום: Reuters, Yui Mok

ההשקעה המפתיעה שזינקה יותר מזהב בעשור האחרון

מי חשב שלקוחות נובורישים יסכימו להוכיח שהם ראויים לרכוש תיק, לחכות ברשימה המתנה אינסופית ולשלם עשרות אלפי דולרים? אלא שזה לא תיק, זה בירקין, והוא עשוי להתגלות כהשקעה הכי משתלמת בשוק

טורטליני מלוחייה. מנה מזיכרונות הליקוט של הילדות / צילום: חיים יוסף

המסעדה התל אביבית שמציגה אלגנטיות אירופאית עם טוויסט מקומי

חברי הילדות שגדלו בעמק יזרעאל עומדים מאחורי המטבח הקלאסי המשודרג של אלנה, ומציעים מנות שהן בול מה שצריך למפלט מושלם

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel / צילום: אלן ציפלסקי

שוקלים לרכוש מכונית חשמלית? את האזהרה הזו אתם חייבים לשמוע

שיחה עם ד"ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel ● על הסדר העולמי החדש, הבחירה בין המחנה האמריקאי לזה הסיני, מה מסוכן במכוניות החשמליות שמגיעות מסין ועתיד יחסי ישראל-ארה"ב ● האזינו

גידול קקאו בשמורה בניגריה. הבצורת הקשה זה 20 שנה / צילום: Associated Press, Sunday Alamba

לשלם הון או להסתפק בתחליף זול? העתיד המריר של תעשיית השוקולד

גל התייקרויות הקקאו, על רקע היבול העגום במערב אפריקה, אולי התחלף בירידות חריפות - אך המחסור צפוי להימשך והמומחים לא מעריכים שהמחירים ישובו לקדמותם ● בינתיים יצרניות הממתקים הגדולות כבר מקטינות אריזות, משנות מתכונים ומשלבות יותר תוספות בחטיפים

הביטלס / צילום: ap

על אחיזה קטנה נוספת באגדת הביטלס, באיחור של 50 שנה


הסרט Let It Be, שצולם בזמן ההקלטות האחרונות והדרמטיות של הביטלס כלהקה, עלה לאחרונה בדיסני פלוס ● הסרט צולם כבר בשנות ה-70 אך כעת הוא חוזר למסך באיכות צפייה וסאונד נדירות