גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT
בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

בשנים האחרונות האנטישמיות בעולם נמצאת בעלייה מחודשת. אירועי השבעה באוקטובר והמלחמה ברצועת עזה שבאה בעקבותיהם הציתו אף הם גל חדש של אנטישמיות, גם במדינות שנחשבו נקיות יחסית משנאת יהודים כמו ארה"ב וקנדה, לעיתים תחת כסות אנטי־ציונית. דוח האנטישמיות השנתי של אוניברסיטת תל אביב בשיתוף עם הליגה נגד השמצה, ארגון יהודי־אמריקאי ותיק - ממפה את התופעה. השנה מחבריו קבעו: "העולם עד לגל הגרוע ביותר של תקריות אנטישמיות מאז תום מלחמת העולם השנייה".

דעה | לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה
לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה 

הנתונים מדאיגים. על פי הדוח, בארה"ב (בה מתגוררים כ־6 מיליון יהודים), נרשמה כמות התקריות האנטישמיות הגבוהה ביותר שתועדה אי פעם על ידי הליגה נגד השמצה: 7,523 תקריות בשנת 2023. מדובר גם בשנה השלישית ברצף של עלייה במספר התקריות: ב-2022 תועדו 3,697 תקריות, וב־2021 תועדו 2,717 תקריות "בלבד". הנתונים גם עדיין לא מביאים בחשבון את גל האנטישמיות שהתגבר בחודשים הראשונים של 2024 על רקע הימשכות המלחמה.

תקריות מכל הסוגים נמצאות במגמת עלייה: כמות ההטרדות המילוליות יותר מהכפילה את עצמה, תקריות הוונדליזם עלו מ־1,288 ב־2022 ל־2,106 ב־2023, וגם מקרי התקיפה הפיזית זינקו. למעשה, כמות מקרי התקיפה הפיזית בידי אנטישמים בארה"ב זינקה בלא פחות מ־164% מאז 2019.

יש לציין - תקריות אלו אינן כוללות קריאות אנטי־ציוניות או כאלה שתומכות ב"התנגדות" אלימה למדינת ישראל.

הבדל דורי ניכר

נתונים אלו מגובים גם על ידי מחלקות המשטרה של ניו יורק, לוס אנג'לס ושיקגו, הערים עם ריכוז היהודים הגדול ביותר בארה"ב, בהן מדווחים על עלייה במספר הפשעים על רקע אנטישמי. בניו יורק, למשל, דיווחה המשטרה על 325 פשעים על רקע אנטישמי ב־2023, לעומת 261 ב־2022. לא רק התקריות האנטישמיות בפועל עולות, אלא גם התפיסות האנטישמיות בציבור. בכל שנה, הליגה נגד השמצה מפרסם שאלון בו הנסקרים מבקשים לענות עם כמה סטריאוטיפים אנטישמיים הם מסכימים.

אלו כוללים למשל "ליהודים יש יותר מדי כוח בארה"ב", "ליהודים לא אכפת ממה קורה עם אחרים" ו"יהודים משתמשים יותר בפרקטיקות מפוקפקות", "יהודים נאמנים יותר לישראל מאשר לארה"ב" ו"יהודים מתאמצים לשכור לעבודה בעיקר יהודים אחרים". בסקר שבוצע ב־2024, לא פחות מ־24% מהאמריקאים ענו "כן" על לפחות 6 מתוך 14 סטריאוטיפים, הרמה הגבוהה ביותר מאז סקר הליגה נגד השמצה מ־1964.

מדובר בשינוי רדיקלי ממגמת הירידה שהייתה עד היום, שב־2014 הגיעה עד כדי 9% בלבד שענו "כן" ל־6 סטריאוטיפים ומעלה. כלומר, תוך עשור כמות בעלי סנטימנט אנטישמי על פי הליגה נגד השמצה כמעט ושילשה את עצמה. בניגוד לעבר, האנטישמיות מתרכזת בעיקר אצל צעירים: המילניאלז מסכימים עם 5.4 סטריאוטיפים אנטשימיים בממוצע, בני דור ה־Z (הצעירים עוד יותר) מסכימים עם 5, לעומת דור ה־X שמסכימים עם 4.2, והבומרים שמסכימים עם 3.1 בלבד.

בהתייחסות לרשתות החברתיות נכתב כי הן "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה". כך ב־2023 נרשמה עלייה של 41% בפוסטים האנטישמיים, עלייה של 912% בתגובות האנטישמיות, ו־1375% בשמות משתמש אנטישמיים.

מכתבי איומים לבתי ספר

בצרפת, בה חיים 442 אלף יהודים, נרשם ב־2023 זינוק של פי 3.8 בתקריות האנטישמיות ביחס לשנת 2022. כאשר משווים את החודשים אוקטובר עד דצמבר בלבד, מתקבל זינוק בסדר גודל של מ־107 תקריות בלבד ב־2022, ל־1,242 תקריות בחודשים שמייד אחרי פרוץ מלחמת חרבות ברזל.

בין השאר, אנונימיים שלחו מכתבי איומים ל־20 בתי ספר יהודיים בפריז. גם בקנדה, בריטניה וארגנטינה, המדינות הבאות עם האוכלוסיה היהודית הגדולה ביותר, נרשמו עליות משמעותיות בתקריות האנטישמיות - מלבד במונטריאול בה הכמות דומה לשנה שעברה.

ברוסיה נרשמו אירועים בודדים בלבד של תקריות אנטישמיות, אם כי הליגה נגד השמצה כינתה נתונים אלו "מפוקפקים" בשל הנטייה של המשטר ברוסיה להסתיר ולעוות מידע.

האנטישמיות בדרום אפריקה משולבת עם אנטי־ציונית, ועלתה דרמטית בשנה האחרונה. שש תקיפות על בסיס אנטישמי תועדו בקהילה היהודית הקטנה שמונה 51 אלף איש, לעומת אפס ב־2022.

המנהיג היהודי המקומי דייויד סאקס אמר כי "ה־7 באוקטובר והשלכותיו שמו ללא ספק עוד לחץ על הקהילה היהודית, בייחוד בזמן שהאתגרים החברתיים, הכלכליים והפוליטיים גורמים לרבים להטיל ספק בעתידם ארוך הטווח במדינה".

"זו לא סוגיה מופשטת"

ג'ונתן גרינבלט, המנכ"ל העולמי של הליגה נגד השמצה אמר עם פרסום הדוח: "בעקבות המתקפה הנוראה של החמאס על ישראל ב־7 באוקטובר התרחש צונאמי של שנאה נגד קהילות יהודיות בכל העולם. רמות חסרות תקדים של אנטישמיות נראו ברחובות של לונדון, ניו־יורק, פאריס, סנטיאגו, יוהנסבורג וערים אחרות.

"הדוח השנה מדאיג מאוד. הרמות חסרות התקדים של האנטישמיות שהוא מתעד כוללות גם את ארצות הברית, שבה מספר התקריות האנטישמיות היה הגבוה ביותר שתועד בידי 'הליגה נגד השמצה'".

עוד הוסיף גרינבלט: "אנטישמיות אינה סוגיה מופשטת. היא איום ממשי על החיים היהודיים באמריקה וברחבי העולם, וההיסטוריה מלמדת אותנו שאין לנו אפשרות להישאר אדישים ברגעים כאלה. עלינו להיות מפוכחים ביחס לאיומים שנשקפים כלפינו ולהתמודד אתם בנחישות".

עוד כתבות

כוחות איחוד והצלה בזירת תאונה. ''לרענן את מערך הבטיחות בתאגידים'' / צילום: חילוץ והצלה

כך תשפיע הרפורמה בתקנות הבנייה על האחריות לתאונות בענף

הרפורמה מבקשת לשנות את מדרג בעלי התפקידים באתרי הבנייה, כך שתוטל לראשונה אחריות ישירה בדין לבטיחות באתרים על שורת בעלי תפקידים נוספים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות קלות; וולמארט שברה את שיא כל הזמנים לאחר הדוחות

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● האיחוד האירופי פתח בחקירה נגד מטא ● ברק עילם, מנכ"ל נייס פורש מתפקידו • יפן: התוצר הגולמי ירד ב-0.5%, יותר מהצפי ● אוסטרליה: עלייה בשיעור האבטלה ● וגם, התעלומה שנפתרה: נחשפה המניה שוורן באפט רוכש בסתר כבר חצי שנה

דב קוטלר בכנס הפוטנציאל והתשואה של החברה הערבית בישראל / צילום: כדיה לוי

דב קוטלר מדבר לראשונה על הפרישה, בריחת גופים מממנים זרים והפוטנציאל של החברה הערבית

מנכ"ל בנק הפועלים הפורש השתתף בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס והתייחס למצב הכלכלי של ישראל ● "יחסית למלחמה אנחנו בהחלט במצב סביר, אבל השאלה היא התשקיף קדימה ואותי הוא מטריד", אמר דב קוטלר ● "יש לבנק 20 סניפים בחברה הערבית. אין ספק שבהרגלי הצריכה של עולם האשראי, יש הבדלים משמעותיים אבל יש גם התקדמות וצריך להשקיע גם בחינוך"

המחירים משתוללים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה בשליטה? בינתיים המחירים משתוללים

בעולם הסטרילי של הפרסומות מתחילים להכיל ● קבוצות השוליים מדברות על ממלכת יהודה וישראל ועל בגידה מבפנים ● והאינפלציה עוד לא מסונכרנת עם המצב בשטח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

יחידת המודיעין של צה''ל וסימני השאלה / צילום: איל יצהר

התחקיר עוד לא הושלם אבל המינויים כבר מעוררים סערה: מה עובר על היחידה היוקרתית של חיל המודיעין

יחידת המודיעין מתמודדת עם לא מעט סימני שאלה שטרם זכו למענה מאז 7 באוקטובר ● בכירים לשעבר בצבא מתארים אותה כחבולה ומפולגת ברקע הכישלון המודיעיני הקשה והפרסומים על אודותיה בתקשורת הזרה ● בשלב זה, תחקיר רשמי ומלא טרם נערך ובכירי 8200 לא הודיעו על פרישתם בעקבות המחדל, אולם כבר כעת זהות יורשיהם מעוררת סערה חדשה בצמרת הצבא

יו''ר המחנה הממלכתי, בני גנץ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גנץ באולטימטום לנתניהו: "תוכנית פעולה חדשה עד ה-8.6 או שנפרוש מהממשלה"

יו"ר המחנה הממלכתי תקף את רה"מ בהצהרה ואמר: "בתקופה האחרונה דבר מה השתבש. החלטות חיוניות לא התקבלו. מעשים מנהיגותיים הנדרשים כדי להבטיח ניצחון לא נעשו" • ראש האופוזיציה לפיד: "גנץ צריך להודיע הערב שהוא פורש מהממשלה האיומה בתולדות המדינה, שהוא לא יסייע עוד לנתניהו להישאר בשלטון, ושהוא קורא לבחירות"

גידול קקאו בשמורה בניגריה. הבצורת הקשה זה 20 שנה / צילום: Associated Press, Sunday Alamba

לשלם הון או להסתפק בתחליף זול? העתיד המריר של תעשיית השוקולד

גל התייקרויות הקקאו, על רקע היבול העגום במערב אפריקה, אולי התחלף בירידות חריפות - אך המחסור צפוי להימשך והמומחים לא מעריכים שהמחירים ישובו לקדמותם ● בינתיים יצרניות הממתקים הגדולות כבר מקטינות אריזות, משנות מתכונים ומשלבות יותר תוספות בחטיפים

צבי סוכות, הציונות הדתית / צילום: יאיר דב

כמה המתיחות מול הבית הלבן תקדימית, ומה העבר מלמד על חומרת המצב כעת?

העימות עם ממשל ביידן על הכניסה לרפיח העלה את שאלת היחסים עם ידידתנו הגדולה ● ההיסטוריה מלמדת שהיו התנגשויות אינטרסים בין ישראל לארצות הברית מאז שנות החמישים - אבל האופן בו האמריקאים הגיבו לחציית קווים ישראלית השתנה בהתאם לסכנה הקיומית לישראל

ד''ר קלאוס בוגסו / צילום: מהאלבום הפרטי

המדען שהמציא את הציפרלקס מודה: "היה רגע שבו התרופה נגד דיכאון כמעט נגנזה"

ד"ר קלאוס בוגסו, כימאי רפואי שנחשב "בעל ידי הזהב" בפיתוח תרופות נוגדות דיכאון, הוא בין האחראים הבולטים למהפכה בטיפול במחלה שלוותה בבושה ובסטיגמות ● רק במלחמה הנוכחית זינק מספר המטופלים בתרופות נוגדות דיכאון ב־10%־20% ● בראיון לגלובס, הוא מספר למה לקח כל כך הרבה זמן להוציא את התרופה לשוק ומדוע קשה לפתח מוצר שיעזור לכולם

טנקי Leopard 2 במפעל נשק גרמני. ''מוכנות מיידית'' / צילום: Associated Press, FABIAN BIMMER

ספינות קרב, טילים ונשק לייזר: מי המדינה שמובילה במרוץ החימוש העולמי?

המציאות הגלובלית החדשה שמה קץ לעשורים של שלום - ושלחה מדינות רבות למסע התחמשות ● באירופה מתארגנים לעימות כולל עם רוסיה, איראן מתקדמת לגרעין, ואפילו אוסטרליה הכריזה על חיזוק המערך הצבאי ● בשנה החולפת ההוצאה העולמית על ביטחון רשמה את הזינוק החד ביותר זה 15 שנה ● גלובס מציג את המהלכים הגדולים בדרך למלחמה הבאה

נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל / צילום: ניב קנטור

הילד שמכר קרח בנתניה הוא היום מנהל בכיר בחברה הלוהטת בעולם. כך הוא עשה זאת

להייטק הוא הגיע כמעט בטעות, וב־2017 הציעו לו לבנות מאפס את הפעילות העסקית של אנבידיה ● כיום נתי אמסטרדם מלא בגאווה על הדרך שעבר, ולא מודאג ממצב הענף הישראלי: "יש פה הרבה טאלנטים ורעב גדול להצלחה. זה לא ישתנה לעולם" ● שיחה קצרה עם נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל

רון בנימין ז''ל / צילום: דוברות מטה החטופים

החטוף רון בנימין נרצח על ידי חמאס, וגופתו הושבה לישראל

תוך שעות ספורות הופעלו ארבע אזעקות מחשש לחדירת כלי טיס עוין בגליל העליון ובאצבע הגליל • צה"ל: הלחימה בג'באליה, במזרח רפיח ובמרכז הרצועה נמשכת - יותר מ-70 מטרות הותקפו • הלילה: תקיפה אווירית חריגה בג'נין, חוסל המחבל שביצע את הפיגוע בחרמש • עשרות אלפים מפגינים ברחבי הארץ להשבת החטופים ונגד הממשלה ● עדכונים שוטפים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

סמוטריץ' רוצה להחריב את קשרי הסחר עם טורקיה, אך עלול לדרוס הסכם עם האיחוד האירופי

סמוטריץ' הודיע על כוונתו להחיל מכס של 100% ממחירו של כל מוצר המיובא מטורקיה, בנוסף למכסים הקיימים ● המשמעות של המהלך: דריסה של הסכם PAN-EURO-MED CUMULATION שבו חברות ישראל וטורקיה, אבל גם האיחוד האירופי ומדינות נוספות

טורטליני מלוחייה. מנה מזיכרונות הליקוט של הילדות / צילום: חיים יוסף

המסעדה התל אביבית שמציגה אלגנטיות אירופאית עם טוויסט מקומי

חברי הילדות שגדלו בעמק יזרעאל עומדים מאחורי המטבח הקלאסי המשודרג של אלנה, ומציעים מנות שהן בול מה שצריך למפלט מושלם

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Denes Erdos, Jacob King, Brendan Smialowski)

מה יציל את אוקראינה מתבוסה ומה יעשו דגלים פלסטיניים לעצמאות סקוטלנד

אוקראינה מתחננת לשבע סוללות פטריוט ובלינקן פורט על גיטרה ● האם האינפלציה בארה"ב יורדת מאוחר מדי ● במרחק 17,000 ק"מ מצרפת, המחוז הצרפתי עולה באש ● לאומנים סקוטיים עם דגלי פלסטין ● ראש ממשלה אחד נורה, השני יצא לפנסיה לאחר 20 שנה ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון / צילום: Associated Press, Martin Meissner

אז רוב העולם נגדנו או בעדנו? מסקנות מהמקום החמישי של עדן גולן

האירוויזיון מלמד אותנו פרק חשוב על חוכמת ההמונים מול חוכמת המומחים, ולפיו הקולקטיב יודע יותר טוב ● גם בסוגיית דירוג האשראי של ישראל, האנשים בשטח מיטיבים לתמחר את הסיכונים ● ומה לישעיהו ליבוביץ ולכל זה

שגריר ארה''ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית / צילום: כדיה לוי

שגריר ארה"ב בישראל מדבר על הפוטנציאל של החברה הערבית והסיכוי לעסקה עם סעודיה

"שילוב החברה הערבית הוא לא רק הדבר הנכון לעשות, אלא גם הדבר החכם לעשות", אמר שגריר ארה"ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס ● לו התייחס לנורמליזציה הפוטנציאלית עם סעודיה: "עד שלא תהיה רגיעה במלחמה יהיה קשה להוביל את זה לקו הסיום" ● ולגבי המצב בין ישראל וארה"ב, אמר: "מה שקרה בשבועיים האחרונים לא שינה מהותית את היחסים"

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: חולצו גופותיהם של שני לוק, יצחק גלרנטר ועמית בוסקילה

הגופות חולצו במבצע מיוחד של צה"ל ושב"כ ברצועת עזה ● סמל בן אבישי, מנהריה, מפלוגת התקשוב של חטיבת הצנחנים, נפל בקרב בצפון רצועת עזה ● צה"ל מאשר - חוסל בכיר בארגון טרור בלבנון שעבד עם חמאס ● לוחם צה"ל נפצע קשה בהיתקלות עם מחבלים בצפון הרצועה ● בית הנבחרים של ארה"ב אישר חוק שימנע עצירת משלוחי נשק לישראל ● עדכונים בולטים

הביטלס / צילום: ap

על אחיזה קטנה נוספת באגדת הביטלס, באיחור של 50 שנה


הסרט Let It Be, שצולם בזמן ההקלטות האחרונות והדרמטיות של הביטלס כלהקה, עלה לאחרונה בדיסני פלוס ● הסרט צולם כבר בשנות ה-70 אך כעת הוא חוזר למסך באיכות צפייה וסאונד נדירות

אתר בנייה. ''יותר מ־90% מכוח האדם במקצועות 'הרטובים' היו בידי עובדים פלסטינים'' / צילום: Shutterstock

חומרים תוצרת הארץ ושימוש בטכנולוגיה: איך להוציא את ענף הבנייה לעצמאות

אירועי מלחמת "חרבות ברזל" הבהירו היטב עד כמה היה ענף הבנייה תלוי שנים בגורמים לא יציבים ● האתגר העצום שאיתו הוא מתמודד עשוי לסייע בשינוי החשיבה: "המדינה צריכה להיות עצמאית גם בבנייה"