גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

מהם גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות החברתיות? / אילוסטרציה: גלובס
מהם גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות החברתיות? / אילוסטרציה: גלובס

בשבוע שעבר התיר בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב לחברת־בת של קופת חולים כללית לפטר עובד בשל פרסומים ("סטטוסים") שהעלה לוואטסאפ בשבוע שלאחר אירועי ה־7 באוקטובר, שכללו פסוקים מהקוראן.

אף על־פי שלפסק הדין כבר קדם עיסוק של בתי הדין לעבודה בהתבטאויות של עובדים, יש הטוענים כי הוא משרטט מחדש את גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות החברתיות. הגם שהמילה האחרונה לא נאמרה - לא בבית הדין הארצי לעבודה ולא בבית המשפט העליון אם הדברים יגיעו לשם - שווה להתעכב עליו.

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע בית המשפט?
התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל
בגלל תמונות באינסטגרם: מתמחה בבית המשפט העליון סיימה את תפקידה אחרי חודש בלבד

"עיתוי רגיש"

מונתסר עבאסי עבד במחלקת מעבדות של חברת כללית הנדסה רפואית זה 12 שנים והיה העובד הוותיק ביותר בצוות שלו. מפסק הדין עולה כי עד האירועים המתוארים לא נשמעו טענות כלפיו. הוא מתגורר במזרח ירושלים, ששיעור התעסוקה בה ככלל נמוך (על־פי נתוני מכון ירושלים מ־2022, שיעור ההעסקה מעל גיל 24 עומד על 53% בלבד), ולטענתו, מאז נפטר אחיו לפני שלוש שנים, הפך למוסלמי דתי. ב־13, ב־14 וב־15 באוקטובר הוא פרסם שלושה סטטוסים בוואטסאפ (טקסט שאנשי הקשר שלו יכולים להיחשף אליו, הנמחק לאחר 24 שעות).

אלה כללו פסוקים מהקוראן, שתרגומם המדויק ומשמעותם שנויים במחלוקת בין הצדדים. מה שאינו במחלוקת על־פי פסק הדין הוא שבאחד הפסוקים שצוטטו נכתב כי "אילו רצה אללה, היה גובר הוא עליהם, אך הוא חפץ להעמידכם במבחן זה מול זה. הנהרגים במלחמה למען אללה - הוא לעולם לא יוריד מעשיהם לטמיון". כן אין מחלוקת על כך שבפרשנות שצורפה הופיעה המילה ג'יהאד, ושפסוק אחר שהוזכר עוסק בכך שכאשר האל תופס את "העושק", הוא לא משחרר ומכה אותו מכה כבדה ועזה.

בעקבות תלונות של שתיים מעובדות החברה, נערכה בדיקה בעניינו של העובד, ובהמשך לה נערך שימוע שסופו בפיטוריו. הוא לא התנצל על הדברים, לדבריו מאחר שמדובר בדברי קודש. החברה קבעה כי הפרסומים כוללים התבטאות מפורשת התומכת בג'יהאד וקוראת לפעולה בדרכי ג'יהאד, פעילות אנטי־ציונית ופגיעה במדינה או באזרחיה, כך שמדובר בתכנים שיש בהם סממנים ברורים של הסתה, וציינה כי היא "רואה התבטאויות מסוג זה בחומרה רבה ואינה מגלה כל הבנה או סובלנות לכך".

העובד הגיש תביעה נגד החברה וכן צו למניעת פיטוריו, אך השופטת קארין ליבר־לוין ונציגי הציבור אמירה שפיצר ודב פסט אישרו את הפיטורים. פסק הדין כולל פרשנות של פסוקי הקוראן על בסיס מומחים מטעם הצדדים, ניסיון התחקות אחר כוונת
העובד והבנתם של העובדים את הטקסטים שפרסם, וכן דיון בהתנהלות החברה, בהסכם הקיבוצי החל בנסיבות, ובחופש הביטוי.

"ראינו שהפרשנות של הפרסומים יכולה להיות כזאת המקושרת להבעת אהדה לטרור, ואף ארגונים העוינים את מדינת ישראל משתמשים בפסוקים הללו לצורך כך", נכתב בפסק הדין. "בנסיבות האלה, כאשר עובד מפרסם בעיתוי כה רגיש פרסומים היכולים להתפרש כעידוד של מעשים נגד המדינה, נכון שהמעסיק יבחן את הדברים, ואף ראוי שהעובד שלטענתו לא התכוון להסית או להעביר מסר שיש בו פגיעה כלשהי, יבין שיש מי שמשתמש בפרסומים הללו לצורך הסתה; ומאחר שהפרסום נועד כדי להעביר מסר, ככל שיש אפשרות שהועבר מסר שגוי שלא על דעת התובע, יש מקום לקחת זאת בחשבון ולהביע התנצלות על האפשרות לפגיעה ברגשות האחר, ודאי בעיתוי בו בוצע הפרסום".

בית הדין לא קיבל את החלטת העובד שלא לחזור בו.

איפה מניחים את הגבול

פסק הדין עורר מחלוקת - וגם שאלה לגבי ההשלכות הפוטנציאליות שלו על מקרים דומים. "זה פסק דין שיש בו מורכבות גדולה, משום שהוא עוסק לא רק בענייני משפט אלא גם בענייני פרשנות והקשר תרבותי - נושא מרובד ומעמיק", מסבירה עו"ד נטע ברומברג, ראשת מחלקת דיני עבודה במשרד ברנע, ג'פה לנדה.

"לא סתם אחד המומחים מטעם המעסיק קרא לזה 'הדקדוק הפנימי'. זה מאוד טעון בימים האלה ומעלה שאלות מאוד מהותיות של איפה אנחנו מניחים את הגבול בין אמירה לגיטימית של עובד ברשת חברתית, שלאו דווקא מכוונת לקולגות במקום העבודה, לבין אמירה לא לגיטימית. כמו בהרבה מקרים, מילת המפתח כאן היא איזון".

את האיזון מיקם בית הדין האיזורי בתוכן הביטויים מן הקוראן. "במקרה הנוכחי התרגום התפרש כקריאות הסתה לטרור, שמוגדרות כפשע שנאה", מסבירה עו"ד דפנה שמואלביץ, המתמחה גם היא בדיני עבודה. מדבריה עולה כי התוצאה במקרה הזה שונה ממקרים אחרים, מאחר שעובדותיו שונות - הן בהתנהלות של העובד והן בזו של המעסיק. "העובדים המתלוננים אף הגישו תלונה במשטרה נגד העובד, שמצויה בחקירה", אמרה.

בכך אגב, טוענת ברומברג, נבחן המקרה הזה גם מעניינו של המורה מאיר ברוכין, שבית הדין ביטל את פיטוריו. "במקרה הנוכחי ההתנהגות של המעסיק הייתה מאוד מובנית. הוא לא ישר שולח את העובד הביתה. הוא קודם כל לוקח אותו לשיחה ובודק בדיוק מה כתב ומה עמד מאחורי זה, ואז עושה שימוע ובאמת מקשיב - ואת זה בית הדין מחפש. בפסיקה של בתי הדין לעבודה הכלל שעובר כחוט השני הוא שמעסיק רשאי לפטר, ואם הפיטורים לא נגועים בטעם פסול או באפליה - הם תקפים".

לעמדתה של שמואלביץ, פסק הדין מדגיש כי "מי שמעביר לציבור מסר שנתון לפרשנות, ובפרט נתפס כמסית לטרור, צריך לעמוד בפני אותו ציבור ולהשמיע דעה ברורה ביחס לכוונתו תמת־הלב. הסבר חשאי אצל המעסיק לא מרפא את הפגיעה בחברים לעבודה שהיו עדים להתבטאות המקורית. ניתן להסיק כי כאשר העמדה המסיתה הושמעה ברשת חברתית ונחשפה בפני צדדים שלישיים, כגון לקוחות, ספקים ונותני שירותים, יידרש העובד לפרסום הבהרה במתכונת זהה. בכל מקרה, חזרה מדברים הנעשית בסתר מותירה צלקת פתוחה במרקם יחסי העבודה, שגם כך נתון ללחצים בעת החירום. ערעור היציבות והלכידות במקום העבודה מצדיק כשלעצמו את החלטת הפיטורים".

נטל ההוכחה גבוה מספיק?

עו"ד גלעד ברנע, מומחה למשפט חוקתי, סבור מצדו כי "פסק הדין לוקה בשגיאות מהותיות בניתוח הראיות, בהסקת המסקנות מהן ובאי־יישום נטל ההוכחה הנדרש בטענת הסתה לאלימות או טרור בהליך אזרחי".

לעמדתו, דיון בפרסומיו של עבאסי כלל לא מאפשר לקבוע ברף הראייתי הנדרש כי מדובר בהסתה. "לא ניתן לקבוע ברמת ההוכחה הנדרשת כי הפרסומים - שהם ציטוטים מן הקוראן שהוא טקסט דתי בן מאות שנים - עולים כדי הסתה לאלימות או טרור. לעניין הוכחת הסתה בהליך אזרחי נדרש נטל הוכחתי מוגבר".

עוד הוא טוען כי כלל לא ניתן משקל ראוי לזכות החוקתית לחופש ביטוי דווקא בעתות מלחמה. "תוכן ונימת פסק הדין מהדהדים פסקי דין מסוגו של פסק הדין בעניין Dennis v. United States, שניתן בימים בהם הציבור האמריקאי היה רדוף חששות וחשדות של ניסיונות קומוניסטים לערער המשטר בארה"ב. פסק דין שנהפך שנים אחרי כן בפרשת Brandenburg v. Ohio".

האם פסק הדין הזה יישאר רק בגדריו של עבאסי וכללית? ברומברג סבורה כי התשובה לכך היא לא. "המבחן האמיתי של פסק הדין לא יהיה במקרה הספציפי הזה, אלא במקרה הבא, של כהן או לוי", היא אומרת. "מקום עבודה ככלל הוא לא מקום דמוקרטי, אבל המדינה היא מדינה דמוקרטית, ובמדינה מותר לפרסם בוואטסאפ או בפייסבוק אמירות, גם אם הן לא נעימות לאוזן".

יחד עם זאת, היא מדגישה כי היא מבינה את פסק הדין, בשל אופי הפרסומים שהיו לדבריה, כעולה מפסק הדין, מאוד אגרסיביים. יחד עם זאת, היא מציינת, "אני חושבת שאנחנו צריכים לחשוב על הרגע הבא שבו אדם יפרסם משהו אחר, שיר נניח. נכון שבית הדין האזורי לא קובע הלכות, אבל צריך לראות איך המקרה הפרטני הזה ישפיע על אחרים".

את עבאסי ייצג עו"ד לואי זרייק, ואת כללית הנדסה ייצגו עורכי הדין גלית גולן-רותם ואפרים יצחקוב ממשרד פירון.

עוד כתבות

האם העליות בבורסה מוגזמות? / צילום: Shutterstock

האם העליות בבורסה מוגזמות? שאלנו את המומחים

פתיחת שבוע המסחר בעולם כשברקע המלחמה באיראן זעזעה את הבורסות ברחבי העולם, אך בתל אביב בניגוד למגמה נרשמו עליות חדות במיוחד ● מומחים מנתחים את הקפיצה הגבוהה היום בבורסה

מטה אמזון / צילום: Shutterstock

העדיפו את המפרציות על פני ישראל ומשלמות את המחיר

מדינות המפרץ הפכו בשנים האחרונות ליעד מועדף לחוות השרתים של ענקיות הטכנולוגיה בזכות אנרגיה זולה והטבות מס, בזמן שהאטרקטיביות של ישראל ירדה בשל המלחמה ● כעת, המתקפות על האמירויות, בחריין וסעודיה חושפות את הסיכון הביטחוני באזור, כאשר אמזון מדווחת על פגיעה בשירותי הענן

בניין שנפגע מטיל איראני בתל אביב / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מי זכאי לפיצויים ואילו מסלולים כבר נפתחו? עשינו סדר

בשלושת הימים הראשונים של המבצע הוגש מספר נמוך יחסית של תביעות לרשות המסים ● מי זכאי לפיצוי, מהו ה"מסלול המהיר" ומה אם הדירה השכורה נפגעה? ● גלובס עושה סדר

קלוד / צילום: Shutterstock

יתרונות ה-AI: הציוץ שהפתיע את פירמות עורכי הדין הגדולות בעולם

עו"ד ז'אק שפירו, המנהל משרד עורכי דין אמריקאי שמעסיק שני עובדים, הדגים בציוץ ברשת X איך באמצעות בינה מלאכותית גם משרד קטן יכול להתחרות בהצלחה במשרדים גדולים ● "פירמה קטנה שבנתה את עצמה סביב AI תצליח לא רק להתחרות בפירמות ענק - אלא גם לעקוף אותן בסיבוב"

ישראלים מוצאים מקלט בחניונים תת־קרקעיים / צילום: Reuters, Oren Ziv

מחקרים מגלים: על מה לא כדאי לדבר עם השכנים במקלט

כשהטילים משבשים את החיים ומפלס המתח והחרדה בעלייה, חזרנו למחקרים שיעזרו לנו לקבל החלטות תחת לחץ ועייפות, להתמודד עם החרדה של הילדים ולהתנהל ברוגע מול אנשים שחושבים אחרת מאיתנו במקלט או בממ"ד

מטוס חיל האוויר בדרך לתקיפה באיראן / צילום: דובר צה''ל

המשקיעים האופטימיים בעולם? מאחורי היום הבלתי נתפס בבורסת תל אביב

הבורסה המקומית עשתה היסטוריה ביום המסחר הראשון מאז שנפתחה המלחמה עם איראן: בניגוד לשוקי המניות כמעט בכל מדינה בעולם, תל אביב הפגינה אופוריה של ממש עם עליות חדות ושיא חדש ● מה מוביל לאופטימיות החריגה בארץ, ואיזה מניות זינקו יותר מכולן

פגיעת רסיסי טיל איראני בבית במרכז / צילום: מד''א

רצף שיגורים מאיראן: דיווחים על נפילת רסיס במרכז, נזק לבניין בפתח תקווה

צה"ל נכנס קרקעית ללבנון • בית בכפר יובל שבגליל נפגע מירי: 4 שהו במבנה, 1 נפצע קל משברי זכוכיות • חיל האוויר הגיב בגל תקיפות בדרום המדינה, 160 מטרות חיזבאללה הושמדו • דיווח - המוסד וכוחות מיוחדים של ישראל ביצעו פעולות קרקעיות באיראן • פיצוצים בטהראן, באספהאן ובתבריז • עדכונים שוטפים

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

ענקית התעופה שמתגברת טיסות חילוץ לישראלים

ברקע השעיית הטיסות הישירות לישראל והגבלות המרחב האווירי, ויזאייר מוסיפה כמעט 30 טיסות שבועיות לשארם א-שייח' כנתיב חלופי דרך סיני ● גם בלו בירד, טוס וארקיע מתגברות פעילות במצרים, בעוד שאל על נמנעת בשל אזהרת המסע

מייסדי חברת גלואט / צילום: gloat

הסטארט-אפ הישראלי שמפטר 20% מעובדיו

חברת ה־HR Tech הישראלית גלואט מבצעת קיצוצים בכוח אדם בחברה ובמקביל מתמקדת בפיתוח כיוון חדש, סביב הטמעת בינה מלאכותית בארגונים ● זאת בין היתר, לאחר שחלק מלקוחות מוצר הדגל לא חידשו חוזים

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

למרות העליות: חלק מהמשקיעים היו מעדיפים לשכוח את היום הזה

הבורסה בת"א זינקו ביותר מ-4%, שיא עליות ליום בודד מאז הקורונה ● הפער מול המשקיעים ב-S&P 500 מגיע היום ל-6.5%, בגלל הזינוק בשקל והירידות בוול סטריט ובאירופה ● מדובר על יותר מ-250 מיליארד שקל שלא יזכו ליהנות מהתשואה הזו

רונן גינזבורג, מנכ''ל דניה / צילום: רני חכם

הדוחות שהרסו למניה הזו את החגיגה בבורסת ת"א

בעוד שמדד הנדל"ן זינק במעל 6% בתל אביב, מניית דניה סיבוס היא בין המניות הבודדות בסקטור שנסחרה היום בירידות, בעקבות דוחות כספיים מעורבים שפרסמה ● בעוד שהחברה דיווחה על שיא בצבר ההזמנות, בגובה 22 מיליארד שקל, הרווח הנקי של החברה רשם ירידה של 3%

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; פלנטיר זינקה בכ-6%, אנבידיה בכ-3%

הנאסד"ק התאושש מירידה חדה ועולה בכ-0.3% ● משמרות המהפכה הודיעו כי מיצרי הורמוז סגורים וכי ספינות שינסו לחצות באזור יותקפו, מחירי הנפט זינקו ● הביטקוין התאושש גם הוא והתקרב לרף ה-70 אלף דולר ● תשואות האג"ח הממשלתיות האמריקאיות קפצו ● מדד הפחד בוול סטריט עלה לרמתו הגבוהה מאז נובמבר 2025 ● מחיר הזהב עלה, מחיר הכסף צנח ● הדולר התחזק בעולם

כלי רכב חדשים בנמל המפרץ / צילום: יח''צ

ההודעה של רשות הספנות שעלולה להוביל לעיכובים כבדים במסירות רכבים

רשות הספנות והנמלים הורתה לנמלים במפרץ חיפה ואשדוד שלא לאכסן כלי רכב חדשים נוספים ולפנות אותם תוך 3 ימים ● המשמעות: אוניות להובלת רכב יופנו לנמלים זרים ועלולים להיווצר עיכובים משמעותיים במסירות כלי הרכב

שרית שטיינר מנהלת תיקים בכירה פעילים / צילום: סיון פרג

מנהלת ההשקעות שטוענת: אלה שני האירועים שיכולים להחליש את השקל

שרית שטיינר, מנהלת תיקים בכירה ב"פעילים", מעדיפה את הבורסה בת"א גם לאחר העליות החדות בעקבות המלחמה, בזמן שבוול סטריט "בלי AI הצמיחה מתונה בהרבה" ● מעריכה שהנדל"ן המניב והאנרגיה ייהנו אחרי המלחמה, לצד סקטור מניות הגז שהן "עוגן סולידי" בתיק

עשן מיתמר מעל טהרן לאחר התקיפה הישראלית, אתמול / צילום: ap, Vahid Salemi

"עידן של זהב כלכלי": רוצים לדעת למה הבורסה קפצה? תקראו את הכתבה הזו

בעוד שקשה לחזות אם המלחמה באיראן תסמן פרק ביטחוני חדש, בשוק ההון כבר מנסים לשרטט את המפה הכלכלית של היום שאחרי ● לצד העמקת הגירעון והחשש מעיכוב בהורדת הריבית, בבתי ההשקעות מעריכים כי ישראל עשויה לצעוד לקראת "עידן זהב": עם ירידה משמעותית בפרמיית הסיכון, שער שקל־דולר שחותר לקידומת 2 והסתערות של משקיעים זרים ● גלובס צולל לתחזיות המומחים והשאלות הפתוחות

מעבר הגבול בטאבה / צילום: יוד צילומים

אל על לא תפעיל טיסות חילוץ דרך מצרים - כך תוכלו בכל זאת לחזור לישראל

בחברות התעופה הישראליות נערכים לקראת מבצעי חילוץ ישראלים מחו"ל לנתב"ג ● על פי ההערכות, מדובר בלמעלה מ-100 אלף ישראלים שיזדקקו לחילוץ ● באל על ובישראייר נערכים קודם כל לחילוץ לקוחות החברה ללא עלות ● בארקיע מפרסמים מועדים חדשים לטיסות חילוץ

כותרות העיתונים בעולם

מבוכה לסין: מערכת ההגנה לא הצליחה להגן על חמינאי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: טילים במיליוני דולרים משמשים לנטרל רחפנים איראניים זולים, מערכת ההגנה הסינית שנפרסה על פי דיווחים באיראן נכשלה במשימה, וחיזבאללה הצטרף למערכה נגד ישראל וישלם על כך ביוקר • כותרות העיתונים בעולם

השקעות ריטייל / איור: Shutterstock

המשקיעים שמובילים את העליות בבורסה בת"א בשנתיים האחרונות

בעבר נחשבו משקיעי הריטייל ל"ידיים החלשות" בשוק המקומי, שממהרים למכור בעת חשש או חוסר ודאות ● אלא שמתחילת המלחמה לפני כשנתיים וחצי, הללו מפגינים חסינות ומספקים רוח גבית לשוק המניות המקומי: "הם מסתכלים לטווח ארוך יותר ומבינים שיש כאן הזדמנות"

מיצרי הורמוז / עיבוד: Shutterstock

"להורמוז אין חלופה": מה המשמעות של הצעד הדרמטי של איראן, ואיך תגיב ארה"ב

"להכרזה על סגירת מיצרי הורמוז יש יותר משמעות תודעתית מכל דבר אחר", כך אומר פרופ' יהושע קרסנה, מנהל הפורום לשת"פ אזורי במרכז דיין באוניברסיטת ת"א ● עוד מציין קרסנה, כי אם החסימה תימשך לאורך זמן, תהיה לה השפעה חמורה על השווקים "מחירי הנפט יזנקו, אולי אפילו ל-100 דולר"

אייפון 17e החדש / צילום: אתר החברה

אפל חושפת דגם אייפון מוזל ומשדרגת את האייפד אייר

החברה חורגת מאירועי ההשקה המסורתיים שלה ומציגה אייפון 17e מוזל עם יכולות Apple Intelligence והבטחות לחיי סוללה ארוכים, ואייפד אייר עם תמיכה ב-Wi-Fi 7 ● השבבים במכשירים פותחו בין היתר גם במרכז הפיתוח הישראלי ● המחיר ההתחלתי: 599 דולר