גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף
רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

לכנס של בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר, שעמד בסימן "אזהרות נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה", הגיעו ביום שלישי כ-300 איש. עובדי האגף בהווה נעדרו, באופן טבעי כעובדי מדינה, ממפגן המחאה כלפי שר האוצר בצלאל סמוטריץ', ולא שמעו גם את הביקורת כלפיהם מצד קודמיהם בתפקיד. אבל מי בלטו בהיעדרם מהכנס הם מרבית הבוגרים הצעירים יחסית של האגף, שכבת גילאי 40-50, כלומר אלה שעבדו שם בשנים האחרונות.

בקהל המוזמנים וברשימת הדוברים על הבמה נרשמה נוכחות דומיננטית של בני הדור הוותיק יותר, שכיהנו במשרות בכירות באגף לפני עשורים. ביניהם, היו כמה שתהו מדוע לא הגיעו הצעירים - והאם יש בכך משום הבעת מסר. בין הנוכחים הועלו מספר השערות: אחת מהם מטרידה, לפיה עובדים לשעבר חוששים להזדהות נגד הממשלה פן יתנקמו בהם בהתקדמות בקריירה. רבים מבוגרי אגף התקציבים עושים הסבה מהמגזר הציבורי למגזר העסקי. אולם, לא פעם הם חוזרים לשורות המדינה אל תפקידים בכירים, כמו ניהול רשויות, אגפים או משרדים. שלושה בכירים לשעבר באגף התקציבים הסכימו שהחשש מפני פגיעה מזכייה במכרז כזה או אחר עלול להסביר את ההיענות הפחותה לכנס מצד הצעירים.

"שינוי יסודי"

הסבר אפשרי אחר לתופעה הוא שבוגרי האגף הוותיקים והבוגרים החדשים פשוט אינם משתייכים לאותו המילייה. הכנס אורגן על ידי שניים מהוותיקים: דוד בועז, הממונה על התקציבים בשנים 1987־1991, ואברהם ביגר, בוגר האגף משנות ה־70. בין הדוברים התקיפים יותר בכנס בלט רם בלינקוב, שניהל את האגף ב־2008־2009 ושב לאוצר בממשלה הקודמת כמנכ"ל.

"הדבר החשוב בעיניי זה צורך בשינוי מהיסוד של החברה הישראלית, ואני פסימי", הוא אמר. "שומעים אנשים כמו סמוטריץ' שטוען שמה שאני אומר כאן זה שיח של 6 באוקטובר. אבל אנחנו צריכים להפסיק להיות נחמדים ולדבר בצורה של פוליטיקלי קורקט, כל עוד הצד השני מרשה לעצמו לצפצף עלינו. אני חושב שאנחנו צריכים להיות פשוט יותר אלימים במובן הלא פלילי. אני חושב שצריך להפסיק לתרום לגופים שמקבלים גם תרומות וגם כספים ציבוריים, כי כל שקל שאני תורם, משחרר כסף לשר גולדקנופף".

אי נוחות בהנהלת האגף

ההאשמות העקביות מצד דורות של בכירים באגף התקציבים מייצרות אי-נוחות מסוימת בתוך הנהלת האגף הנוכחית, בראשות יוגב גרדוס. אומנם, בין אנשי האוצר בהווה נשמעת גם הבנה, אם לא תמיכה מרומזת, באקט המחאה: "אנחנו יכולים להגיד את הדעות שלנו בדיונים הסגורים, אבל להם (בוגרי האגף - א"ד) יש את האפשרות לדבר בפומבי. יש שם אנשים מנוסים שהמדינה חשובה להם", אומר גורם באוצר. מצד שני, לדבריו, "מי שמאשים את הדרג המקצועי מחטיא את המטרה. צריך לתת לנו גב".

קודמיו בתפקיד של גרדוס טוענים שהאגף, המשמש כשומר הסף המרכזי של הקופה הציבורית, אינו שומר עליה באדיקות כבעבר אל מול החלטות שנויות במחלוקת של הממשלה. יש ביניהם גם שקוראים לו להתפטר בהפגנתיות, כפי שעשה הממונה הקודם על התקציבים, שאול מרידור, במחאה על בקשות מפוקפקות שקיבל משר האוצר דאז, ישראל כ"ץ.

גרדוס מעדיף להשאר כדי להשפיע מבפנים

גרדוס, שעומד בראש האגף מאז 2020, דווקא מצא את עצמו לא פעם עומד בלב מחלוקות מול שר האוצר, בצלאל סמוטריץ'. בתקופות מסוימות אף היו באוצר מי שהעריכו שגרדוס לא ישלים את הקדנציה שלו. אולם בשיחות עם סובביו הסביר גרדוס שהוא מעדיף להישאר למרות הקשיים כדי להשפיע מבפנים. לכנס מחר הוא אינו צפוי להגיע.

מאז הקמת הממשלה הנוכחית פירסמו גרדוס ואנשיו מספר אזהרות כלפי תוכניות של הממשלה, החל במהפכה המשפטית, דרך חלוקת הכספים הקואליציוניים למוסדות חינוך חרדיים שלא מלמדים ליבה וכלה בהתרעה מפני חוק הגיוס. כשהתכוון גרדוס לגעת בכספי המשרד להתיישבות של השרה אורית סטרוק, ממפלגתו של סמוטריץ' - זה כבר הביא לפיצוץ של ממש בין שר האוצר לדרג המקצועי שאחראי על התקציב. בכל זאת, בקרב ותיקי האגף סבורים שהביקורת של גרדוס הייתה רפה, "כדי לצאת ידי חובה ולא כדי לשנות מהלכים באמת".

דוד בועז, ממארגני האירוע ומי שכיהן כממונה על התקציבים בשנים 1987-1991, ציין כי "התארגנו קבוצה של יוצאי אגף התקציבים לדורותיהם, להפיק כנס יוצא דופן, משום שאנו נמצאים בחרדה עמוקה לגורל המשק והחברה הישראלית, כתוצאה ממדיניות הממשלה".

רוח הדברים מייצגת את הדעה הרווחת בקרב רבים מחברי הנהלת האוצר בעבר. לפני פחות מחודשיים, באירוע השנתי הרשמי של בוגרי אגף התקציבים, תכננו רבים מהם לנקוט צעדי מחאה כלפי סמוטריץ', שאמור היה להגיע אך בחר להיעדר בסופו של דבר. בנוסף, כ-200 מעובדי האגף בעבר חתמו בשנה שעברה על מכתב נגד מהלכיו של סמוטריץ'.

אולם, יש גם שרואים את הדברים אחרת. שמואל סלבין, שכיהן כמנכ"ל משרד האוצר בסוף שנות ה-90', הוזמן לכנס והחליט שלא לקחת בו חלק. "אני לא יכול לשאת מחשבה שעושים כנס עם אנשים בעלי עמדה חד-צדדית. אני מגיע מאסכולה תלמודית, שעל כל סוגיה מקיימים ויכוח, שרק דרכו ניתן להפרות את המחשבה", הוא אמר לגלובס.

סלבין מספר: "ראיתי את רשימת הדוברים בכנס. אם מזמינים רק אנשים בעלי עמדה אחידה, שחושבים שכל מה שהממשלה הזאת עושה הוא שלילי, אז מדובר בשיח פנימי שלא מביא פתרונות. יש ביניהם חברים טובים שלי שאני מאוד אוהב ומעריך, אבל כנס שאין בו חשיבה מאתגרת לא שווה כלום, זה מפגש פנסיונרים".

עוד כתבות

השקעות ריטייל / איור: Shutterstock

המשקיעים שמובילים את העליות בבורסה בת"א בשנתיים האחרונות

בעבר נחשבו משקיעי הריטייל ל"ידיים החלשות" בשוק המקומי, שממהרים למכור בעת חשש או חוסר ודאות ● אלא שמתחילת המלחמה לפני כשנתיים וחצי, הללו מפגינים חסינות ומספקים רוח גבית לשוק המניות המקומי: "הם מסתכלים לטווח ארוך יותר ומבינים שיש כאן הזדמנות"

מיצרי הורמוז / עיבוד: Shutterstock

"להורמוז אין חלופה": מה המשמעות של הצעד הדרמטי של איראן, ואיך תגיב ארה"ב

"להכרזה על סגירת מיצרי הורמוז יש יותר משמעות תודעתית מכל דבר אחר", כך אומר פרופ' יהושע קרסנה, מנהל הפורום לשת"פ אזורי במרכז דיין באוניברסיטת ת"א ● עוד מציין קרסנה, כי אם החסימה תימשך לאורך זמן, תהיה לה השפעה חמורה על השווקים "מחירי הנפט יזנקו, אולי אפילו ל-100 דולר"

עשן מיתמר מעל אזור תעשיית הנפט בפוג'יירה שבאיחוד האמירויות / צילום: Reuters, REUTERS

מדינות המפרץ פועלות נגד הזמן במאמץ להדוף את המתקפות של איראן

יש בידי מדינות המפרץ מספר מוגבל של מיירטים להגנה אווירית, לעומת מספר כמעט בלתי מוגבל של כטב"מים איראניים ● המלחמה בין רוסיה לאוקראינה הוכיחה שכטב"מים מסוגלים לגרום נזק קטסטרופלי למתקני אנרגיה דליקים כמו בתי זיקוק, תחנות שאיבה ומסופי נפט

פרסומים כוזבים / צילום: צילום מסך מרשת אקס, 02.23.26

האיראנים משקרים, והעולם מהדהד את זה

מאז תחילת מבצע "שאגת הארי", את הרשתות החברתיות שוטפים פרסומים כוזבים שמבקשים להאדיר את הישגי איראן ● אחד מהם אפילו הגיע אלינו ● המשרוקית של גלובס 

קלוד / צילום: Shutterstock

יתרונות ה-AI: הציוץ שהפתיע את פירמות עורכי הדין הגדולות בעולם

עו"ד ז'אק שפירו, המנהל משרד עורכי דין אמריקאי שמעסיק שני עובדים, הדגים בציוץ ברשת X איך באמצעות בינה מלאכותית גם משרד קטן יכול להתחרות בהצלחה במשרדים גדולים ● "פירמה קטנה שבנתה את עצמה סביב AI תצליח לא רק להתחרות בפירמות ענק - אלא גם לעקוף אותן בסיבוב"

כותרות העיתונים בעולם

מבוכה לסין: מערכת ההגנה לא הצליחה להגן על חמינאי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: טילים במיליוני דולרים משמשים לנטרל רחפנים איראניים זולים, מערכת ההגנה הסינית שנפרסה על פי דיווחים באיראן נכשלה במשימה, וחיזבאללה הצטרף למערכה נגד ישראל וישלם על כך ביוקר • כותרות העיתונים בעולם

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

תרחיש יום הדין של הכלכלה: מיצרי הורמוז נסגרים, מחיר הנפט מזנק

איום של משמרות המהפכה על חופש השיט בעורק הימי המרכזי של מדינות המפרץ מזניק את מחירי הנפט: ברנט קופץ ב-9% לכ-80 דולר ● אנליסטים מזהירים מתרחיש שידחוף את המחיר מעל 100 דולר לחבית

בניין שנפגע מטיל איראני בתל אביב / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מי זכאי לפיצויים ואילו מסלולים כבר נפתחו? עשינו סדר

בשלושת הימים הראשונים של המבצע הוגש מספר נמוך יחסית של תביעות לרשות המסים ● מי זכאי לפיצוי, מהו ה"מסלול המהיר" ומה אם הדירה השכורה נפגעה? ● גלובס עושה סדר

מיכלית גז נוזלי (LNG) בנמל קטאר / צילום: ap

בשל חסימת מיצרי הורמוז והמתקפות של איראן: קטאר עוצרת ייצור גז, דשנים וכימיקלים

על פי סוכנות הידיעות הקטארית, חברת האנרגיה הלאומית QatarEnergy הודיעה שהיא עוצרת את הייצור של חלק מהכימיקלים והמוצרים התעשייתיים המיוצרים במדינה ● קטאר היא יצואנית הגז השלישית בגודלה בעולם אחרי ארה"ב ורוסיה

דוכן של אחת החברות הישראליות בביתן הישראלי ב-MWC / צילום: תמונה פרטית

עם מתנדבים ותחת אבטחה: כך מציגים הישראלים בתערוכת הסלולר בברצלונה

על רקע הלחימה, רק 15 מתוך 25 החברות שתכננו להשתתף הגיעו לביתן הישראלי בתערוכת MSC בברצלונה, שפועל תחת אבטחה מתוגברת ● במקביל, נוצר גל יוזמות תמיכה: סיוע למשפחות מילואימניקים, פרויקט משותף של בנק לאומי ומלון פתאל למען האוכלוסיה המבוגרת והטבות חריגות מחברות הסלולר בארץ ובחו”ל ● אירועים ומינויים

טראמפ בנאומו הלילה / צילום: Reuters, via REUTERS

לראשונה במלחמה: חיזבאללה שיגר רקטות למרכז

טראמפ: ישראל לא דחפה אותי למלחמה, אם כבר אני דחפתי אותה ● איחוד האמירויות שוקלת לנקוט פעולה צבאית נגד איראן ● המהלך ששוקל טראמפ: "יחמש קבוצות נגד המשטר באיראן" ● מספר זירות של שברי יירוט במרכז; קטאר תקפה באיראן ● צה"ל השלים גל תקיפות נוסף בטהרן ובאיספהאן; במוקד: אתרים לייצור טילים בליסטיים ● צה"ל נכנס קרקעית ללבנון • עדכונים שוטפים

האם העליות בבורסה מוגזמות? / צילום: Shutterstock

האם העליות בבורסה מוגזמות? שאלנו את המומחים

פתיחת שבוע המסחר בעולם כשברקע המלחמה באיראן זעזעה את הבורסות ברחבי העולם, אך בתל אביב בניגוד למגמה נרשמו עליות חדות במיוחד ● מומחים מנתחים את הקפיצה הגבוהה היום בבורסה

משרד האוצר בירושלים / צילום: Shutterstock

שר האוצר: מתווה פיצוי לעסקים יפורסם בימים הקרובים

בתום פגישה עם בכירי רשות המסים ונשיאות המגזר העסקי, הודיע שר האוצר בצלאל סמוטריץ' כי מתווה הפיצויים לעסקים שנפגעו במבצע "שאגת הארי" יתבסס על המודל שיושם ב"עם כלביא" ● באוצר העריכו תחילה כי לא יהיה צורך בפיצוי אם הלחימה תהיה קצרה, אך במגזר העסקי דרשו ודאות

יגאל דמרי, יצחק תשובה, יאיר המבורגר / צילום: אייל פישר, גדעון לוין, גבע טלמור

הקבלן המוכר והטייקון שהסתבך: האנשים שהרוויחו מאות מיליונים ביום אחד

הזינוק החד בבורסה בת"א בעקבות המבצע באיראן, הקפיץ את שווי החזקותיהם של בעלי שליטה בשורת חברות בעשרות ובמאות מיליוני שקלים ● בין המרוויחים: יצחק תשובה, אהרון פרנקל, יעקב אטרקצ'י ושלמה אליהו ● וגם: האם הקפיצה של דמרי תשאיר אותה במדד הדגל?

יונית לוי-חדשות 12, מגי טביבי-חדשות 14, דוריה למפל-חדשות 13 / צילום: מתוך אתרי הערוצים

גם באמצע מלחמה: עם רייטינג מצרפי של מעל 50%, הקמפיינים נשארו על המסך

בניגוד לסבבים קודמים, במבצע "שאגת הארי" שיעור הרייטינג הגבוה של הערוצים המסחריים תורגם גם לנוכחות בהפסקת הפרסומות ● מי רשם את הזינוק הגדול ביותר בשיעור הצפייה, מי עלה ראשון בקמפיין מלחמה, ומה יקרה עם העונה החדשה של "האח הגדול" במוצ"ש

נוחי דנקנר / צילום: תמר מצפי

ביהמ"ש ידון בהתנגדות להסדר החוב החדש של נוחי דנקנר עם הבנקים

אחרי שבעל השליטה לשעבר באי.די.בי סיכם עם שישה בנקים כי יעביר להם 5 מיליון שקל, התובע הייצוגי בפרשת "הנפקת החברים" טוען כי היה על דנקנר להעביר 7% מהסכום לטובת התובעים ● דנקנר: "טענות מופרכות שיגרמו לי נזקים עצומים"

כלי רכב חדשים בנמל המפרץ / צילום: יח''צ

ההודעה של רשות הספנות שעלולה להוביל לעיכובים כבדים במסירות רכבים

רשות הספנות והנמלים הורתה לנמלים במפרץ חיפה ואשדוד שלא לאכסן כלי רכב חדשים נוספים ולפנות אותם תוך 3 ימים ● המשמעות: אוניות להובלת רכב יופנו לנמלים זרים ועלולים להיווצר עיכובים משמעותיים במסירות כלי הרכב

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מנכ״ל רשות שדות התעופה: תוך שבוע עד עשרה ימים נוכל להחזיר את כל הישראלים שתקועים בחו"ל

לאחר הערכת מצב עם גורמי מקצוע, המרחב האווירי יפתח בלילה שבין רביעי לחמישי, כך אמרה מירי רגב במסיבת עיתונאים הערב ● יותר מ־100 אלף ישראלים ממתינים בחו״ל, והחברות נערכות למבצע השבה רחב, אך בקצב מוגבל ותחת מגבלות ביטחוניות

שרית שטיינר מנהלת תיקים בכירה פעילים / צילום: סיון פרג

מנהלת ההשקעות שטוענת: אלה שני האירועים שיכולים להחליש את השקל

שרית שטיינר, מנהלת תיקים בכירה ב"פעילים", מעדיפה את הבורסה בת"א גם לאחר העליות החדות בעקבות המלחמה, בזמן שבוול סטריט "בלי AI הצמיחה מתונה בהרבה" ● מעריכה שהנדל"ן המניב והאנרגיה ייהנו אחרי המלחמה, לצד סקטור מניות הגז שהן "עוגן סולידי" בתיק

רמי לוי / צילום: יונתן בלום

ביהמ"ש אישר לנהל ייצוגית נגד רמי לוי על טעות בדוחות

התביעה הוגשה על ידי בעל מניות ברמי לוי שיווק השקמה, בשל נזק שספגו המשקיעים לאחר שהחברה דיווחה על טעות שהגדילה את הרווח שלה ב-44 מיליון שקל ● רשות ני"ע הטילה קנס אישי על לוי בפרשה ● החברה: "אוחזים בטענות הגנה טובות"