גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החל מ-234 אלף שקל: הרכב שמצליח לעורר סערה

רכב הפנאי החשמלי הקומפקטי של וולבו מצליח לשלב ביצועים רציניים מאוד עם טווח נסיעה שימושי ושלדה אירופית ● יש כמה מוזרויות בתא הנוסעים, אך החבילה הכוללת מרשימה מאוד

וולבו EX30 TWIN MOTOR / צילום: יח''צ
וולבו EX30 TWIN MOTOR / צילום: יח''צ

הניטרליות המסורתית ארוכת-השנים של שבדיה נשברה השנה המסורת בשתי חזיתות; היא הצטרפה לנאט"ו, ובמקביל וולבו השיקה את ה-EX30.

בלעדי | חסכונית וזולה: המכונית שעשויה לטלטל את השוק תגיע בקרוב לישראל
בלעדי | יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

החשמלית הקטנה הזו, שמיוצרת בסין, ניצבת במרכזה של מלחמת סחר סוערת בין אירופה וארה"ב ובין סין. האירופים והאמריקאים מתייחסים אליה בתור "סוס טרויאני". כלומר מכונית של מותג אירופי, בבעלות ענקית סינית (גילי), שנשענת על עלויות הייצור הנמוכות של סין כדי להשיג תמחור אגרסיבי ולכבוש את השווקים מ"המקומיים".

באירופה הצליחה ה-EX30 למכור מעל 15 אלף יחידות תוך חודשים בודדים מההשקה. בארה"ב היא תושק בקיץ, אבל היא כבר מחוללת סערה בשל מחיר התחלתי של 35 אלף דולר, כ-8,000 דולר פחות מטסלה Y.

בשוק הישראלי היא צריכה להתמודד עם פלח שוק רווי, שלפחות שתיים מהמתחרות הבולטות בו, זיקר X וסמארט 1, חולקות איתה פלטפורמה ומכללי הנעה דומים.

עיצוב חיצוני

הקלף החזק של המכונית הוא מותג פרימיום אירופי סולידי, שחביב מאוד על המעמד הבורגני המקומי, והעיצוב עושה לא מעט מאמצים לחזק את השיוך למותג. זו מכונית קצרה, 4.23 מ' בלבד, אבל היא רחבה ודי גבוהה, ויש לה קווים "שבדיים" רבועים ומוצקים. החרטום יורד מטה בקו אנכי ויש גם צמד פנסי חזית צרים ומפוצלים, על פי המסורת של וולבו.

גם הפרופיל משדר רושם חסון בזכות עמוד גג אחורי רחב, שמשות צד צרות יחסית וידיות דלתות בולטות בעיצוב מסורתי, שמנוגד לטרנד הידיות החשמליות הסמויות של הסינים. רק עיצוב החלק האחורי חסר הרמוניה, בשל פנסים קטנים ושמשה אחורית צרה.

פנים הרכב

הרושם הראשוני בתא הנוסעים הוא, שמהנדסי וולבו לקחו את הנושא הסביבתי קצת רחוק מדי. החומרים הארוגים ודיפוני הפלסטיק שמכסים את הדלתות, הקונסול המרכזי והמושבים, עשויים מחומרים דוגמת פוליאסטר ממוחזר ממסגרות של חלונות, סיבי בד, שנותרו כעודפים של תעשיית הג'ינסים וכך הלאה. זה ודאי ישמח פעילים סביבתיים, אבל פחות את מי שמצפים למרקמים עדינים ויוקרתיים למגע.

התא לוקח לקיצוניות גם את האסתטיקה הסקנדינבית המינימליסטית, ומציג סביבה "סטרילית" עם קווים ישרים, צורות גיאומטריות פשוטות ומערך פיקוד נטול מתגים וכפתורים כלשהם, למעט כמה מתגים כמעט נסתרים על ההגה. אפילו מתגי הפעלת החלונות מוזערו, והועברו למשענת היד המרכזית. הפריט המכני היחיד, שמפאר את התא, הן ידיות כרום גדולות לפתיחת הדלתות, שמפוסלות ממתכת קרירה. מנגד, איכות הייצור גבוהה מאוד, כפי שניתן לצפות מוולבו, ובידוד הרעשים במהירויות גבוהות מצוין.

בשם המינימליזם ויתרו המעצבים גם על לוח המחוונים הדיגיטלי המקובל, וכל המידע ופונקציות התפעול מרוכזים במסך 12.3 אינץ' אנכי ודקיק, שממוקם מימין לנהג. לנהגי טסלה לא תהיה בעיה עם הסידור הזה, אבל לקוחות מבוגרים ושמרנים - ולוולבו יש לא מעט כאלה - ייאלצו לעבור תקופת הסתגלות. האם באמת חייבים להסתיר את מפשיר השמשות ובקרת מראות הצד בתת-תפריטים סמויים?

למרבה המזל, מערכת ההפעלה הייעודית לרכב של גוגל היא אחת המתקדמות והידידותיות ביותר שבהן נתקלנו עד היום, והתגובה מיידית.

למרות הממדים הקומפקטיים התא מרגיש די מרווח. מרחב הרגליים והראש מאחור אולי לא נדיב כמו בזיקר X ובסמארט 1, אבל שימושי בהחלט עבור מבוגרים בגודל ממוצע.

כצפוי, תא המטען מספק את המינימום ההכרחי עם נפח של 318 ליטר. המתחרות הקוריאניות, וחלק מהמתחרות הסיניות, מציעות נפח שימושי יותר עבור משפחות עם אורח חיים פעיל.

מנוע וטווח נסיעה

ה-EX30 מוצעת בישראל גם בגרסאות חד-מנועיות שיש להן הספק מכובד של 272 כ"ס. אולם למבחן שלנו התייצבה הגרסה הבכירה עם שני מנועים בהספק משולב של 428 כ"ס ומומנט של 54 קג"מ. אלה נתונים רציניים מאוד למכונית קומפקטית, וגם נתון התאוצה נשמע דמיוני כמעט: אפס ל-100 קמ"ש ב-3.6 שניות. להשוואה, קצת יותר מהיר מפרארי "אנזו", בנטלי GT וכו', שעולות יותר מ-2 מיליון שקל.

בנהיגה רגועה קשה מאוד לדעת איפה מסתתרים כל כוחות הסוס האלה. המכונית מתנהלת לה בעצלתיים בכבישים עירוניים, עם תגובת דוושה די רדומה וצבירת מהירות חלקה ותרבותית. אולם בעיטה רצינית יותר לדוושת התאוצה, או הפעלת המצב הספורטיבי, שחבוי בתת-תפריט כמעט נסתר במסך המרכזי, פותחות את דלתות האורווה לרווחה ומשחררות את הסוסים.

התאוצות אכן מסעירות, והמכונית מתעופפת לעבר האופק כמו טיל בליסטי. אבל החובה הציבורית מאלצת אותנו להמליץ למי שאינם מורגלים בתאוצות כאלה, להפגין שיקול דעת. מצד שני אין דבר יותר משעשע מלעמוד ברמזור עם הקובייה השבדית האנונימית, לצד מכוניות ספורט רועשת ומוחצנת, ולראות כיצד היא נעלמת במראה האחורית עם התחלפות הרמזור לירוק.

לגרסה החזקה סוללה של 69 קילוואט, שאמורה לספק עד 450 ק"מ. זה נתון די שמרני, ובמזג אוויר מתון נראה שטווח של כ-400 ק"מ הוא ריאלי. מנגד, בקיץ הישראלי, עם מזגן במלוא העוצמה וגג זכוכית שפועל כמו סולריום, נראה שאפשר לצפות לכ-300-350 ק"מ לכל היותר. הטעינה תומכת בקצב מכובד של 153 קילוואט.

על הכביש

ה-EX30 אומנם מיוצרת בסין, אבל כל ההנדסה והפיתוח שלה בוצעו בשבדיה, וזה מורגש מאוד בתחום הדינמי. ההיגוי במצב ברירת המחדל אומנם די קליל ומנותק, אבל במצב ספורט ההיזון החוזר משתפר, והתחושה הופכת להיות "אירופית". אחיזת הכביש טובה מאוד, נטיית הגוף בפניות מהירות מזערית, ובניגוד להרבה חשמליות כבדות המתלים משחררים מעט מאוד תנודות גוף מיותרות. גם נוחות הנסיעה טובה מאד, עם נטרול מעודן ובוגר של מהמורות גדולות, תופעה שאינה רווחת בכלי רכב קומפקטיים וכבדים. אומנם בקרת משיכה די אגרסיבית אינה מאפשרת להשתעשע עם הרכב בסחיפות כוח, אבל זו בהחלט שלדה שראויה לביצועים.

מחיר

מחיר גרסת הבסיס של EX30 חד-מנועית מתחיל בכ-180 אלף שקל ומחיר גרסת הביצועים הדו-מנועית מתחיל ב-234 אלף שקל, ומגיע עד 240 אלף. סמארט בראבוס המקבילה עולה 240 אלף שקל, ואילו זיקר X עם אותה מערכת הנעה עולה 35 אלף שקל פחות, אבל סביר להניח שהמחיר לא משקף עדיין את עליית המס.

כך או כך, ה-EX30 היא מכונית פנאי חשמלית מוצלחת, חזקה וראויה בהחלט למסורת ולמוניטין של המותג.

חלק מהמתחרות

סמארט בראבוס

240 אלף שקל, למכונית מרווחת עם תא נוסעים איכותי ומאובזר היטב והתנהגות חדה. שני מנועים מאיצים את הרכב ל־100 בפחות מ־4 שניות והטווח עומד עד 400 ק"מ

סמארט בראבוס / צילום: יח''צ

סרס 5 דו־מנועי

240 אלף שקל לגרסת שני מנועים בהספק משולב של 576 כ"ס ותאוצה ל־100 ב־4.2 שניות. הרכב גדול משמעותית מהוולבו ויש לו תא נוסעים מפואר וטווח של 483 ק"מ

סרס 5 דו־מנועי / צילום: יח''צ

עוד כתבות

ג'יימי דיימון, מנכ''ל ג'יי.פי מורגן / צילום: ap, Seth Wenig

הוא בדרך כלל נביא זעם, אבל דווקא ביחס להשלכות המלחמה הוא אופטימי

מנכ"ל ג'יי. פי. מורגן, בנק ההשקעות הגדול בעולם, אמר בראיון ל-CNBC כי הוא אופטימי לגבי האפשרות שהמבצע הצבאי נגד איראן יוביל לשלום במזרח התיכון ● לצד זאת, ג'יימי דיימון הזהיר כי "ישנה אדישות רבה בשווקים" וסימן התפרצות מחודשת של האינפלציה בארה"ב כסיכון מרכזי

עליות בבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

האם החגיגה בבורסת ת"א תימשך גם מחר?

האם המשקיעים בת"א הגיבו באופטימיות יתר? תשובה לשאלה הזו צפויה להתקבל עם שובו של המסחר בבורסה מחר ● "ת"א נסחרה אמש בבועת אופטימיות, כשהמשקיעים מתמחרים את ההישג האסטרטגי ואת אשרור מעמדה של ישראל כמעצמה אזורית" ● "העליות המקומיות יצרו פער ארביטראז' משמעותי מול המגמה השלילית בעולם"

אהרון פרנקל, חיים כצמן ויאיר המבורגר / צילום: עידן חסון, אריק סולטן, גבע טלמור

חיים כצמן, אהרן פרנקל ומשפחות האצולה של שוק הביטוח: שלושת המרוויחים הגדולים של היום בת"א

הזינוק במחיר המניות בת"א הקפיץ את שווי החזקותיהם של בעלי השליטה בשורת חברות בעשרות ולעתים אף מאות מיליוני שקלים ● בין המרוויחים: חיים כצמן שחוזר לחייך אחרי תקופה ארוכה של ירידות במניה, אהרון פרנקל שגורף רווחים על ההשקעה המחודשת בתמר פטרוליום, והטייקונים של שוק הביטוח שהחגיגה במניותיהן מסרבת לגווע

יונית לוי-חדשות 12, מגי טביבי-חדשות 14, דוריה למפל-חדשות 13 / צילום: מתוך אתרי הערוצים

גם באמצע מלחמה: עם רייטינג מצרפי של מעל 50%, הקמפיינים נשארו על המסך

בניגוד לסבבים קודמים, במבצע "שאגת הארי" שיעור הרייטינג הגבוה של הערוצים המסחריים תורגם גם לנוכחות בהפסקת הפרסומות ● מי רשם את הזינוק הגדול ביותר בשיעור הצפייה, מי עלה ראשון בקמפיין מלחמה, ומה יקרה עם העונה החדשה של "האח הגדול" במוצ"ש

מיכלית גז נוזלי (LNG) בנמל קטאר / צילום: ap

מחיר הגז והנפט מזנק, אלו הישראליות שמרוויחות

מחירי הגז והנפט מזנקים בעקבות המתקפות האיראניות על נסיכויות המפרץ והחסימה החלקית של מיצרי הורמוז ● הזינוק במחירים הקפיץ את מניות האנרגיה הישראליות, שחלקן נהנות גם מהחוזים ארוכי הטווח על הגז המקומי

פרסומים כוזבים / צילום: צילום מסך מרשת אקס, 02.23.26

האיראנים משקרים, והעולם מהדהד את זה

מאז תחילת מבצע "שאגת הארי", את הרשתות החברתיות שוטפים פרסומים כוזבים שמבקשים להאדיר את הישגי איראן ● אחד מהם אפילו הגיע אלינו ● המשרוקית של גלובס 

פטריק דרהי / צילום: Reuters, Daniel Pier

רשות התחרות נגד פטריק דרהי: הצעד שמרחיק את רכישת רשת 13

לגלובס נודע כי ברשת 13 פנו לרשות התחרות בבקשה לקבל אישור להזרמת ביניים של מימון ע"י פטריק דרהי עד לקבלת האישורים הרגולטוריים הנדרשים, אך הרשות דחתה את הבקשה ● בתוך כך, גם הרשות השנייה מעמידה קשיים בפני העסקה, ובינתיים קבוצת ההיייטקיסטים בראשות אסף רפפורט משפרת את הצעתה

מטה אמזון / צילום: Shutterstock

העדיפו את המפרציות על פני ישראל ומשלמות את המחיר

מדינות המפרץ הפכו בשנים האחרונות ליעד מועדף לחוות השרתים של ענקיות הטכנולוגיה בזכות אנרגיה זולה והטבות מס, בזמן שהאטרקטיביות של ישראל ירדה בשל המלחמה ● כעת, המתקפות על האמירויות, בחריין וסעודיה חושפות את הסיכון הביטחוני באזור, כאשר אמזון מדווחת על פגיעה בשירותי הענן

מיצרי הורמז / צילום: ap, Kamran Jebreili

העולם יכול להתמודד עם הצעד הזה של משמרות המהפכה ל״שבוע, שבועיים״

האיראנים הודיעו אמש על סגירת מיצרי הורמוז, צעד שנחשב קיצוני ובעל השלכות כלכליות רבות ● המשמעות, ההשלכות וממה המומחים מוטרדים? גלובס עושה סדר

נתב''ג / צילום: Shutterstock

שרת התחבורה: השמיים בישראל לא יפתחו לפני שבוע הבא, בינתיים ניתן להגיע דרך טאבה

בתום הערכת מצב בנתב"ג הבהירה השרה כי פתיחת המרחב האווירי לא צפויה לפני השבוע הבא ותתבצע בהדרגה ובתיאום ביטחוני ● עד אז, המעבר היבשתי בטאבה ממשיך לשמש חלופה מרכזית לשבים ארצה

כותרות העיתונים בעולם

מבוכה לסין: מערכת ההגנה לא הצליחה להגן על חמינאי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: טילים במיליוני דולרים משמשים לנטרל רחפנים איראניים זולים, מערכת ההגנה הסינית שנפרסה על פי דיווחים באיראן נכשלה במשימה, וחיזבאללה הצטרף למערכה נגד ישראל וישלם על כך ביוקר • כותרות העיתונים בעולם

השקעות ריטייל / איור: Shutterstock

המשקיעים שמובילים את העליות בבורסה בת"א בשנתיים האחרונות

בעבר נחשבו משקיעי הריטייל ל"ידיים החלשות" בשוק המקומי, שממהרים למכור בעת חשש או חוסר ודאות ● אלא שמתחילת המלחמה לפני כשנתיים וחצי, הללו מפגינים חסינות ומספקים רוח גבית לשוק המניות המקומי: "הם מסתכלים לטווח ארוך יותר ומבינים שיש כאן הזדמנות"

יגאל דמרי, יצחק תשובה, יאיר המבורגר / צילום: אייל פישר, גדעון לוין, גבע טלמור

פיננסיירים, ברוני הנפט וטייקוני הביטוח: המרוויחים מיום המסחר ההיסטורי בת"א

הזינוק החד בבורסה בת"א בעקבות המבצע באיראן, הקפיץ את שווי החזקותיהם של בעלי שליטה בשורת חברות בעשרות ובמאות מיליוני שקלים  בין המרוויחים: יצחק תשובה, אהרון פרנקל, יעקב אטרקצ'י ושלמה אליהו ● וגם: האם הקפיצה של דמרי תשאיר אותה במדד הדגל?

מטוס U-2 ממריא מעל בסיס אקרוטירי בקפריסין / צילום: Reuters

המדינה שמצאה את עצמה בלב מלחמה: מה קורה בקפריסין?

לאחר שנים שבהן הצהירה על ניטרליות, קפריסין נקלעת כעת בעל כורחה לעימות המתרחב במזרח התיכון, עם שיגורי טילים לעבר האי, פינוי אזורים סמוכים לבסיסים הבריטיים וביטול אירועים מדיניים, כשהחשש בשלטונות הוא מהפיכתה לזירה פעילה במאבק מול איראן

שרית שטיינר מנהלת תיקים בכירה פעילים / צילום: סיון פרג

מנהלת ההשקעות שטוענת: אלה שני האירועים שיכולים להחליש את השקל

שרית שטיינר, מנהלת תיקים בכירה ב"פעילים", מעדיפה את הבורסה בת"א גם לאחר העליות החדות בעקבות המלחמה, בזמן שבוול סטריט "בלי AI הצמיחה מתונה בהרבה" ● מעריכה שהנדל"ן המניב והאנרגיה ייהנו אחרי המלחמה, לצד סקטור מניות הגז שהן "עוגן סולידי" בתיק

טיל בליסטי באיראן. האם טהרן חותרת להסכם אמיתי? / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

אנשי מערכת הביטחון לשרי הקבינט: "בסוף המבצע לא יושמד האיום הבליסטי"

דיווח: איחוד האמירויות וקטאר ביקשו סיוע מבנות הברית שלהן בהדיפת המתקפות האיראניות ● שר ההגנה האמריקאי: לא תוחמים בזמן את המבצע ● ארה"ב תקפה את אתר הגרעין באספהאן ● מפקד הזרוע הצבאית של הג'יהאד האיסלאמי בלבנון חוסל בתקיפת צה"ל ● קטאר: הפלנו מטוסי קרב איראניים ● קפריסין: הכטב"ם בבסיס הבריטי שוגר ע"י חיזבאללה ● עדכונים שוטפים

מייסדי חברת גלואט / צילום: gloat

הסטארט-אפ הישראלי שמפטר 20% מעובדיו

חברת ה־HR Tech הישראלית גלואט מבצעת קיצוצים בכוח אדם בחברה ובמקביל מתמקדת בפיתוח כיוון חדש, סביב הטמעת בינה מלאכותית בארגונים ● זאת בין היתר, לאחר שחלק מלקוחות מוצר הדגל לא חידשו חוזים

אייפון 17e החדש / צילום: אתר החברה

אפל חושפת דגם אייפון מוזל ומשדרגת את האייפד אייר

החברה חורגת מאירועי ההשקה המסורתיים שלה ומציגה אייפון 17e מוזל עם יכולות Apple Intelligence והבטחות לחיי סוללה ארוכים, ואייפד אייר עם תמיכה ב-Wi-Fi 7 ● השבבים במכשירים פותחו בין היתר גם במרכז הפיתוח הישראלי ● המחיר ההתחלתי: 599 דולר

עסקים שנפגעו בעקבות הנפילה בקרית אונו / צילום: פרטי

המלחמה תוכר ככוח עליון? האותיות הקטנות בחוזים שכדאי להכיר

מחירי הנפט מטפסים, השמיים נסגרים והמשק שוב בפלונטר חוזי ● אחרי שהשנה האחרונה סדקה את המוסכמה לפיה מלחמה אינה "כוח עליון", המומחים מסבירים מתי ניתן להשתמש בטיעון זה ● מי זכאי להשבה כספית על ביטולים וכיצד הפכה חובת תום הלב למגן האחרון של החוזים?

מיצרי הורמוז / עיבוד: Shutterstock

"להורמוז אין חלופה": מה המשמעות של הצעד הדרמטי של איראן, ואיך תגיב ארה"ב

"להכרזה על סגירת מיצרי הורמוז יש יותר משמעות תודעתית מכל דבר אחר", כך אומר פרופ' יהושע קרסנה, מנהל הפורום לשת"פ אזורי במרכז דיין באוניברסיטת ת"א ● עוד מציין קרסנה, כי אם החסימה תימשך לאורך זמן, תהיה לה השפעה חמורה על השווקים "מחירי הנפט יזנקו, אולי אפילו ל-100 דולר"