גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לראשונה: בג"ץ חייב את המשטרה לחקור בנייה לא חוקית ביו"ש

בג"ץ קבע כי על משטרת ישראל לפתוח בחקירה פלילית בגין בנייה לא חוקית במאחז היובל שנמצא ביישוב עלי ● ההכרעה בעתירה, שהוגשה ע"י תנועת "שלום עכשיו", נדחתה מאז 2018 עקב הצהרת המדינה כי תוקם יחידת אכיפה ייעודית שתחקור חשדות לבנייה לא חוקית - שהקמתה בסוף בוטלה

היישוב עלי ביהודה ושומרון / צילום: מיכאל יעקובסון
היישוב עלי ביהודה ושומרון / צילום: מיכאל יעקובסון

בג"ץ קבע היום (ה') כי על המשטרה לפתוח בחקירה פלילית בגין בנייה לא חוקית במאחז היובל, המצוי בתחום היישוב עלי. זו הפעם הראשונה שהבנייה בהתנחלויות ובמאחזים תיחקר במישור הפלילי מאז החלו בשנות ה־ַ90 תופעת המאחזים הלא חוקיים.

פסק דין תקדימי של העליון מצמצם את הגדרת הידועים בציבור
זה עורך הדין שייצג את הממשלה בבג"ץ חוק הגיוס

השופטות דפנה ברק־ארז ורות רונן קיבלו את העתירה מול דעתה החולקת של השופטת יעל וילנר, שפסקה כי יש להסתפק בצו שיחייב את הרשויות עצמן להחליט האם לפתוח בחקירה. על רשויות המדינה הוטל לשלם 20 אלף שקל לעותרת.

ההכרעה בעתירה נדחתה מאז הוגשה בשנת 2018, בשל הצהרת המדינה כי תוקם יחידת אכיפה ייעודית שתחקור חשדות להפרות דיני התכנון והבנייה מעבר לקו הירוק. הממשלה השתהתה בהקמת היחידה במשך שש שנים, ובספטמבר 2023 הודיעה כי ההחלטה להקים את היחידה בוטלה.

השופטת ברק־ארז קבעה כי למרות שהמדינה אישרה כי יחידות הדיור נבנו ללא היתרים, עד היום לא ניתנה תשובה מדוע שלא תיפתח חקירה פלילית. "באין כל תשובה עניינית לשאלה מדוע לא תיפתח חקירה, נותרנו עם דחייה גורפת ובלתי מוסברת של בירור החשדות הנוגעים לביצוען של עבירות תכנון ובנייה באזור", כתבה.

בנוסף, ברק־ארז הדגישה כי לא ניתן לקבל מצב שבו הצהרות חוזרות ונשנות של המדינה, שהביאו למחיקת עתירות, יסתיימו בלא כלום. "כדי שניתן יהיה לכבד את הצהרת המדינה, צריכה המדינה לכבד אותן בעצמה", ציינה ברק־ארז.

"משהיחידה הייעודית לא קמה ואף לא תקום - המסקנה לפיה יש לבצע את החקירה באמצעים אחרים היא מתבקשת", הוסיפה השופטת רונן, וקבעה כי "מדובר בשלב זה בחקירה בלבד, כך שהסעד הוא זהיר ואף עולה בקנה אחד עם העובדה שמדובר, כאמור, בבנייה בלתי ‏חוקית".

השופטת יעל וילנר, שהייתה בדעת המיעוט, סברה כי כל עוד אין החלטה לפתוח בחקירה פלילית, בית משפט אינו ממיר את שיקול-דעתם של הגורמים המוסמכים בשיקול־דעתו. "מחדלם של הגורמים המוסכמים מלקבל החלטה בחלוף זמן כה רב, מצדיק להורות להם לקבל החלטה אם לפתוח בחקירה בתוך פרק זמן קצוב", ציינה והציעה לחייב את המשטרה להחליט אם לפתוח בחקירה בתוך 90 ימים.

פתח לעוד חקירות פליליות של בנייה בלתי חוקית?

העתירה הוגשה על־ידי תנועת "שלום עכשיו" באמצעות עו"ד מיכאל ספרד נגד מפקדת כוחות צה"ל בגדה המערבית, מפקד מחוז ש"י במשטרה, היועץ המשפטי והמועצה האזורית של מטה בנימין והוועד המקומי של עלי.

תחילה התבקשה הפסקת הבנייה ומניעת אכלוס המבנים, אך המדינה הודיעה על כוונה להכשיר את הבנייה בדיעבד, ומאז 2019 התמקדה העתירה בדרישה לפתוח בחקירה פלילית. המשיבים לא חלקו על כך שהבנייה לא חוקית, אלא טענו כי תוקם יחידת האכיפה.

תנועת "שלום עכשיו" הגישה בשנים האחרונות חמש עתירות נוספות בדרישה לפתוח בחקירה פלילית. שתי עתירות נדחו בשל טענת המדינה על הקמת היחידה. עתירות נוספות עוסקות בבנייה לא חוקית בגבעת הרואה, בקרני שומרון, בשבות רחל ובשדה בועז. בתנועה אומרים כי משמעות פסק הדין היא שהמשטרה תחקור כעת מקרי בנייה לא חוקית נוספים בהתנחלויות ובמאחזים.

עו"ד מיכאל ספרד, שייצג את תנועת "שלום עכשיו" יחד עם עו"ד אלון ספיר, מסר בתגובה: "הבנייה הבלתי חוקית במאחזים ובהתנחלויות היא פשע מאורגן בממדי ענק. הגיע הזמן שרשויות אכיפת החוק יבצעו את המוטל עליהן. חבל שהיה צריך התערבות שיפוטית כדי להבהיר למשטרה ולפרקליטות שאין מישהו מעל החוק, גם אם מדובר במתנחלים".

שי גליק, מנכ"ל "בצלמו", מסר בתגובה לפסק הדין: מדובר (בעוד) יום שחור בתולדות בג"ץ. בג"ץ קבע כי יש לחקור בצורה פלילית, כאחרוני העבריינים, יהודים שכל חטאם הוא שבנו בתים בארץ ישראל. בזמן שהבנייה הערבית בישראל וביהודה ושומרון משתוללת, בעיני בג"ץ הפושעים והעבריינים הם דווקא היהודים שבנו לעצמם כמה בתים. בג"ץ מחליף את היועמ"ש, את הפרקליטות ואת המשטרה, והוא משמש כשוטר, חוקר ותליין. הגיע הזמן לרפורמה אמיתית, ששופטים לא יחליפו את המשטרה, את הפרקליטות ואת גורמי האכיפה".

עוד כתבות

בניין עיריית תל אביב־יפו / צילום: Shutterstock

חשד לשחיתות בהיקף מאות מיליוני שקלים, במעורבות משפחות פשע: עובדים בעיריית ת"א נעצרו

13 חשודים, בהם עובדי אגף התברואה בעירייה, נעצרו בחשד לעבירות שחיתות ציבורית, הלבנת הון וקיזוז חשבוניות פיקטיביות ● מהחקירה עולה כי עובדים בחברות ניקיון המספקות שירותים לעירייה פעלו להטיית מכרזים, תוך מתן שוחד וטובות הנאה לעובדי אגף התברואה ולמקורביהם

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

המדיניות שהורידה את אנליסט וזו שסידרה לאלטשולר את התשואות

לאחר הירידות בשוקי ההון בחודש אפריל, נרשמו עליות חדות במדדי וול סטריט מתחילת החודש הנוכחי בעוד הבורסה בת"א מדשדשת ● המומחים מעריכים כי שנת 2024 תסתיים בתשואה חיובית לחוסכים, אבל הדרך לשם, הם מזהירים, תהיה תנודתית במיוחד ● וגם: כך התהפכה טבלת התשואות ואילו גופים הצטיינו

חנן מור / צילום: אייל טואג

אחרי חצי שנה: ביהמ"ש אישר את הסדר החוב בחנן מור

עיקרי הצעת ההסדר הם השלמת פרוייקטים של בניה, מכירה ואכלוס של מאות יחידות דיור, מה שיאפשר פירעון חובות לחלק מהנושים ● כחלק מהליך זה מדולל חנן מור, ושותפו מאור, לאחוזים בודדים בחברה הציבורית ●  בית המשפט: "המרת החוב להון יאפשר לקבוצה לצאת לדרך חדשה תחת מינוף מוקטן"

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

עליות קלות באירופה; המסחר באסיה ננעל בעליות


הניקיי עלה ב-1% ● פאלו אלטו תדווח היום לאחר הנעילה, צים מחר - מה צפוי ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע על השווקים, ובפרט על שוק הנפט • אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית" • מיטב: "ממליצים להגדיל חשיפה למניות אירופה על חשבון ארה"ב" • יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

גבול לבנון / צילום: ap, Hussein Malla

צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון - בהם מבנים צבאיים

שר הביטחון בביקור בבסיס יחידה 8200: "אנחנו יודעים בהרבה מאוד מקרים איך האויב חושב ואיך האויב נערך" • נתניהו נפגש עם ראשי רשויות בצפון, סירב להסביר איך יחזרו התושבים לבתיהם - אבל הבטיח: "הצפון ישגשג" • במקביל, הירי ליישובי הצפון לא נפסק • הותר לפרסום: מ"פ בצנחנים מת מפצעיו לאחר שנפצע קשה בהתיקלות עם מחבלים ברצועה • כל העדכונים מכל החזיתות

אמיר ירון. צילום: איל יצהר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ניצחון לחברות התשלומים מול בנק ישראל: יוכלו להתחייב לריבית קבועה

למרות התנגדותו של בנק ישראל, רשות לניירות ערך אישרה את חוק התשלומים שצפוי להכנס לתוקף ביוני ● חברות תשלומים יוכלו להציע ללקוחות שיפקידו אצלן כספים ריבית מובטחת ● הרשות: "חברות התשלומים נועדו לקדם תחרות מול מערכת הבנקאית ולכן נדרש לאפשר להן להציע ללקוחותיהן ריבית, בדומה לזו שהמערכת הבנקאית"

אפריל האדום של הפנסיה וההשתלמות / צילום: Shutterstock

אחרי שנה בצמרת, בית ההשקעות שמוצא את עצמו בתחתית טבלת התשואות לפנסיה

הירידות בשוקי ההון בעולם הובילו את המסלולים הכלליים לירידות של כ-1.5% ואת מסלולי המניות לירידות חדות יותר של כ-3% • אלטשולר שחם, מור ומנורה מבטחים בלטו לטובה כשמנגד אנליסט עם ירידות חדות • מה עשו המסלולים שעוקבים אחרי ה-S&P 500?

הרכבת הקלה, הקו האדום / צילום: יוסי כהן

הזרים חוששים, והחברות הישראליות בדרך להשתלט על הרכבת הקלה

הוועדה לצמצום הריכוזיות המליצה לאפשר את השתתפותן של אלקטרה ושפיר במכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול של הרכבת הקלה ● מנגד, חברות בינלאומיות חוששות לגשת למכרז על רקע אי הוודאות הביטחונית והכלכלית בישראל

אילוסטרציה: shutterstock

מארה"ב, דרך הודו ועד אוסטרליה: רוב שוקי המניות בשיא כל הזמנים

שוקי המניות ב-14 מתוך 20 הכלכלות המובילות בעולם נמצאים כעת בשיא כל הזמנים או קרובים אליו ● מה חושבים על כך האנליסטים?

דב קוטלר, המנכ''ל היוצא של בנק הפועלים / צילום: כדיה לוי

ברקע מכתב המפקח: הפועלים עם רווח של 1.9 מיליארד שקל ויחלק 40% כדיבידנד

שבועיים אחרי שמנכ"ל הבנק דב קוטלר הודיע על פרישה, הפועלים מפרסם דוחות ומגלה תשואה להון של 14.6% ברבעון הראשון של השנה ● בתיאום עם בנק ישראל יחלק הפועלים דיבידנד של 775 מיליון שקל, ימים ספורים אחרי שהמפקח על הבנקים קרא לחלוקת רווחים שקולה על רקע המלחמה

מיינה הודית בפארק הירקון בתל אביב / צילום: י.ש

פחות פרפרים, יותר מינים פולשים: המצב המדאיג של הטבע בישראל

מיני הטבע בישראל נמצאים תחת מתקפה רב חזיתית: פולשים, זיהום, צמצום שטח, אקלים ועוד. גם המלחמה כנראה לא עוזרת ● תמר דיין, יו"ר מוזיאון הטבע: "מספר קטן של ממצאים חיוביים מראה שכשמתאמצים אז יש תוצאות"

רסול סעדה, ד''ר ספא אבורביעה, מוחמד ח'לאילה, רנין מרדי ושאדי חדאד, בפאנל בין פשיעה לצמיחה / צילום: תמר מצפי

"יש בחברה הערבית 30% צעירים, זה הון אנושי עצום"

בפאנל שעסק בפשיעה בחברה הערבית, שוחחו מומחים ודנו בשורשי הבעיות במגזר ובמניעים לצמיחה ● "ארגוני הפשיעה מעניקים משמעות ותחושת שייכות"

אלונה בר און, מו''לית גלובס / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "לתקשורת יש תפקיד בקישור בין מגזרים"

בפתח כנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, התייחסה מו"לית העיתון לתפקידה של התקשורת בתקופה זו ועל השאיפה לסקר את כל חלקי החברה בעיתון ● בר און: "מטרת העיתונות לספק גיוון, לא להבליט את מי שהכי קיצוני או רק את מי שדומה לי"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: Shutterstock

"האייל הזומבי": מחקר חדש מוכיח כי המחלה לא מסוכנת לבני אדם

OpenDNA חתמה על הסכם שיווק עם מקסון, והמנכ"ל סוגר מעגל ● מחקר חדש בארה"ב: "תסמונת האייל הזומבי" לא מסוכנת כרגע לבני אדם ● השבוע בביומד 

רקפת רוסק עמינח / צילום: רון קדמי

התפקיד החדש של רקפת רוסק עמינח בחברת השבבים הישראלית

רוסק עמינח, מנכ"לית בנק לאומי לשעבר, מונתה ליו"ר סטארט-אפ השבבים היילו לאחר פטירתו של היו"ר הקודם והמשקיע הראשון בחברה, זהר זיסאפל ● במרץ האחרון הרחיבה היילו את סבב הגיוס שלה שהחל ב-2021 לפי שווי של 1.13 מיליארד דולר

מערכות הגנה אוויריות בתרגיל פולני. ורשה חתמה על הסכמי רכש בעשרות מיליארדים / צילום: Reuters, Kacper Pempel

עם הסכמים בעשרות מיליארדים: המדינה שמתכננת להקים את הכוח הצבאי הגדול ביותר באירופה

פולין מתכננת להכפיל את מספר החיילים שלה והיא אף הזמינה את מדינות נאט"ו לאחסן נשק גרעיני בשטחה ● בנוסף לכך חתמה ורשה על הסכמי רכש צבאי בעשרות מיליארדי דולרים בשאיפה לבנות את הצבא הגדול באירופה ● צעדים אלו מסמנים את המתיחות באירופה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה: "צריך להבין שהתחיל עידן חדש - העידן שלפני המלחמה"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

תשבור שיאים? מה צפוי בדוחות החברה הלוהטת בעולם

ביום רביעי הקרוב, ענקית השבבים אנבידיה צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● עפ"י ההערכות, החברה צפויה להציג דוחות חזקים שידחפו את מחיר המניה שלה לשיא חדש

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"החשב יפקח": היועמ"שית מבקשת מבג"ץ לדחות את העתירה בעניין מימון מעונות רה"מ

לעמדת גלי בהרב־מיארה, אין מקום להתערב בהחלטת ועדת הכספים לממן את שני מעונות ראש הממשלה, גם לנוכח הפרשנות שיש לתת לה והן בשל האישור הנדרש של החשב, בנוסף לזה של מנכ"ל משרד רה"מ

אילוסטרציה: Shutterstock

העתיד כבר כאן: ניסינו את המודל החדש של ChatGPT וחזרנו לדווח

העוזר הקולי החדש של OpenAI יהיה מותאם אישית למשתמש, יכיר את ההעדפות שלו ויידע גם לבחור את האינטונציה המתאימה בהתאם לאופי השיחה ● בעקבות הסערה שהתעוררה ברשתות עם הצגת המודל החדש, בדקנו את המודל הזמין כיום בשוק

מוחמד מוחבר, צפוי להיות ממלא מקום הנשיא באיראן / צילום: Reuters, Pacific Press

הנשיא החדש של איראן: כך הוא יתמנה ומי המועמד הצפוי

כאשר נשיא מת או אינו כשיר למלא את תפקידו, החוק באיראן קובע כי ממלא מקומו יהיה הסגן הראשון ● עם מותו של איברהים ראיסי, מדובר בסגנו מוחמד מוחבר ● בחירות לנשיאות יש לקיים תוך פרק זמן מקסימלי של 50 יום