גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל מקורות חושף איך סייעו להציף מנהרות בעזה ואיך נערכים לתרחיש של הסלמה

חברת המים הממשלתית "מקורות" התגייסה בחודשים הראשונים למלחמה למשימה דחופה וחשאית - הצפת מנהרות הטרור בעזה ● בראיון מספר המנכ"ל עמית לנג על הניסויים שנערכו בארץ, והציוד שהוטס בדחיפות ● וגם: עד מתי יהיה ניתן לדעתו למנוע את התייקרות המים?

מנכ''ל מקורות, עמית לנג / צילום: מקורות
מנכ''ל מקורות, עמית לנג / צילום: מקורות

בחודשים הראשונים למלחמת חרבות ברזל, כשרקטות נורו לעבר כל רחבי ישראל והלחימה בעזה הייתה בעיצומה, התגייסה חברת המים הממשלתית "מקורות" למשימה לא שגרתית - סיוע לצה"ל במאמץ לנטרל את איום מנהרות הטרור. באופן חשאי ודחוף, הביאה החברה ציוד הנדסי ייעודי מחו"ל, ובמתקניה נערכו ניסויים במטרה לתת לכוחות הביטחון כלים חדשים להתמודדות עם המערכת התת־קרקעית המסועפת שפרש חמאס.

ניתוח | קודם תקום ועדה, אח"כ נראה: החורים במתווה החדש להבאת עובדים זרים 
"לא יודעת אם יהיה לי כסף לשלם שכירות": 4 משפחות מפונות מספרות על החיים שהשתנו 

כעת, בראיון לגלובס, חושף מנכ"ל מקורות עמית לנג את אחורי הקלעים של פרויקט הצפת מנהרות הטרור. בסוף ינואר האחרון התיר צה"ל לפרסום כי נעשה שימוש במערכות להזרמת מים למנהרות. מבלי להיכנס לפרטים מבצעיים, מספר לנג כי השימוש באמצעי ההצפה היה מוגבל, וסייע בעיקר במיפוי התוואי של המנהור. "עובדי מקורות לא נכנסו לתוך עזה, אבל נתנו לכוחות את כל הסיוע מסביב. עזרנו ליחידות סודיות ביותר עם תכנון מפורט, ייעוץ מקצועי והדרכה", הוא אומר.

 

"ערכנו עם הכוחות סימולציות והפעלנו כלים באחד האתרים שלנו כדי שהם יוכלו לראות באיזה עוצמות זה עובד, ולהגיע לתובנות לגבי מה שצריך לעשות. ביקשו מאיתנו להשיג ציוד ייעודי שמתאים לתרחישים האלה. התקשרנו מהר עם חברה בארצות הברית ותוך שבוע היה כאן ציוד בהטסה. אני גאה מאוד בתרומה של מקורות, ובכוחות הביטחון העריכו אותה מאוד".

"רק בתרחישי קיצון אספקת המים תיפגע"

במקביל לסיוע לצה"ל בהזרמת מים למנהרות, נדרשו עובדי מקורות לטפל בנפילות ישירות על תשתיות החברה בעורף. "ספגנו פגיעות במתקני מים בנגב וגם בצפון. לשמחתי, הצלחנו להימנע מפגיעה באספקת המים", אומר לנג. "עובדי מקורות מתועדים בסרטון שבו הם עומדים ליד הגדר עם עזה ומתקנים צינור. שומעים ברקע צרורות של יריות, אבל הם ממשיכים לעבוד. מולם עמדו טנק של צה"ל וסוללת עפר שהקימו כדי לא לחשוף אותם יותר מדי. מאוד נזהרתי עם עבודות תחת אש, כי חיי העובדים קודמים למים".

כוחות צה''ל סורקים מנהרות חמאס סמוך למעבר ארז / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

כיצד אתם נערכים לתרחישים של הסלמת הלחימה? תצליחו להזרים מים לברזים במצב שבו אין חשמל למשל?
"רוב הסיכויים שכן. רק בתרחישי קיצון איומים יכול להיווצר מצב של פגיעה באספקת המים. כרגע, המים נמצאים בגיבויים על גבי גיבויים. יש לנו גרביטציה (מגדלי מים - א"ד), יש לנו גם גנרטורים ואוגרים. לאחרונה הפעלנו גיבוי נוסף לשאיבת המים מהכנרת, ביחד עם חברת החשמל. נמצאות בסמוך לכנרת שתי טורבינות דיזל ישנות שלא הופעלו הרבה מאוד שנים. לאור המלחמה, כדי להבטיח שנוכל לספק מים באירועי חירום בלי קשר להתפלה, השמשנו את הטורבינות, שיכולות לספק לנו עוד 80 מגה־וואט ומוסיפות מאוד לביטחון שלנו".

"כמעט לא היו מים להרצליה"

רשות המים, הרגולטור של חברת מקורות, הייתה צפויה להודיע בימים אלה על התייקרות מתוכננת של 8% בתעריף המים לצרכן, על רקע עליית סל התשומות להפקת המים. שר האנרגיה אלי כהן דחה בכחודשיים את שימוע הרשות על התעריף החדש, וביקש למצוא דרכים למניעת ההתייקרות - בהן קיזוז עליית המחיר לצרכן ברווחי חברת מקורות. לנג מזהיר כי בטווח הארוך, מניעת ההתייקרות עלולה לפגוע באספקת המים לציבור.

למשך כמה זמן תוכלו לספוג את התייקרות החשמל ללא העלאת תעריף המים?
"מקורות היא חברה מגייסת עם תזרים חזק מאוד. בטווח הנראה לעין, של חודשים קדימה, לא תהיה בעיה תזרימית. מה גם שהכרת התשומות שלנו נשמרת חשבונאית, כלומר שבשלב מסוים כנראה ישלמו לנו את הכסף. אז נכון שבהגדרה, ברגע שאתה לא מייקר את המים זה בא על חשבון ההכנסות שלנו, אבל בסוף זה אמור להתאזן, כך שכרגע אני לא מוטרד יותר מדי. מצד שני, ברור שאם הם יחזיקו את הכסף למשך שנתיים או שלוש, אז כבר תיווצר בעיה.

"אם באמת יקטינו את העלייה בתעריף המים באופן פרמננטי, זה ישפיע על יכולת הגיוס שלי, על הדירוג שלי, וישפיע בהגדרה על היקף הפיתוח שמקורות תעשה. אני מאוד רוצה לעשות פיתוח, אבל אני גם מבין שבסוף אני אורגן ביצועי של הממשלה. אם השר או רשות המים, מי שקובע מדיניות, יגידו לי לצמצם את היקף פיתוח, אז זו הזכות שלהם. אני אציג בפניהם את המשמעויות. אגיד להם שבקיץ הבא, למשל, עלולות להיות בעיות שקשורות לאספקת מים כי לא נתתם לי לעשות פיתוח במערכות".

אתה מתגאה ביתירות המים הגבוהה של מקורות ובחוסנה הפיננסי של החברה. איך זה מתיישב עם אזהרה שבשנה הבאה כבר לא יהיה מספיק מים?
"זה יכול להתבטא בבעיות של אספקת מים במקומות מסוימים, כי הפיתוח הולך אחרי הביקוש, שתמיד הולך ועולה, עם רמת החיים והגידול הטבעי באוכלוסייה. יש אזורים שמתפתחים בקצב מהיר וצריך לפתח מערכות ובוסטרים גדולים יותר. בהרצליה כמעט ולא היו לי מים לשכונות החדשות, אם לא היו פותרים לי סטטוטורית קו במקום, אחרי שהסברתי להם שלא יוכלו לאכלס את השכונה. לכן, אין דבר כזה להגיד 'בואו נחגוג על ההכנסות של מקורות ולא נעשה פיתוח. זה בסוף יחזור כמו בומרנג. כנ"ל לגבי לקיחת דיבידנד ממקורות. אין קסמים, זה יבוא על חשבון התעריף או הפיתוח".

הציבור סובל מגל התייקרויות רוחבי. אתם לא יכולים להירתם למניעת התייקרות במים?
"אני מאוד מזדהה עם הרצון של השר לא להעלות תעריף בתקופה כזאת. הכל מתייקר וזה נורא. אני אסייע בכל מה שאני אוכל מבלי לפגוע בדברים החשובים של החברה. בין אם להמתין בתוכניות, או לתת משהו אולי מרווחים שאני יכול לתת. יש קצת רזרבות ברשות המים על העלאות שהם חייבים לנו. בהחלט אפשר להוריד מהן, אני לא אפגע מזה. ירצו עוד? נראה, נדבר. מקורות היא חלק מהמדינה והעוצמות שלה מאפשרות לסייע. אבל צריך לזכור שהיא רק 20% מתעריף המים".

"צריך להשקיע עוד כמה מיליארדים"

תוכניות הפיתוח של מקורות אמורות לפתור מספר כשלים במשק המים, בהם העובדה שב־2024 עדיין קיימים אזורים שלמים שמתבססים על קידוחים מקומיים. "ראשית, אני לא שבע רצון ממערך החיבורים הארצי שלנו, שעדיין לא מגיע לכל נקודה במדינה", אומר לנג. "צריך להשקיע עוד כמה מיליארדים טובים כדי שזה יקרה. בבקעת הירדן זה עומד להיפתר כי אני עובד על האישורים הנדרשים. בערבה הפיתרון הוא הגדלת מתקן ההתפלה באילת והזרמה צפונה. זה אתגר מאוד כבד כי הורגים אותנו מבחינה סביבתית בכניסה לים סוף. זה הולך קשה אבל כבר נמצא בביצוע וזה יקרה כי ההתפלה היא סם החיים לערבה".

קיימות תוכניות להזרמת מים לים המלח, בדומה למוביל ההופכי שחיברתם לכנרת?
"ים המלח הוא אירוע יותר מורכב בהקשרים האקולוגיים שלו. המליחות שם היא אחרת ולדעתי לא פתרו עדיין את הסוגייה של איזה מים צריך להזרים לשם כדי שזה לא יגרום נזק כפול בהקשר של הבולענים. היו על זה הרבה דיבורים עוד לפני שנים. אני זוכר רעיונות מהשנים שלי במשרד הכלכלה וגם מוקדם יותר במשרד האוצר. אבל תמיד זה נפל על השאלות האקולוגיות: איזה סוג מים צריך להזרים ומה יקרה אם יזרימו מים שהם במליחות שונה. לא פתרו את זה".

מעבר להפקת המים, אפיק הכנסות נוסף של מקורות הוא בשירותי ייעוץ וטכנולוגיה לחברות מים מקבילות של מדינות אחרות. "זה רווחי מאוד", אומר לנג, שלדבריו אין למקורות מתחרים בעולם בתחום של בניית תוכניות אב למשקי מים. בתוך כך מבשר לנג על פרויקטים חדשים של החברה בארגנטינה, בתכנון ניהול משאבי הטבע ומיצוי יכולות המים של המדינה.

עוד כתבות

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון מראה יציבות: ממשיכה במגמת צמיחה רבעון חמישי ברציפות

הרווח ברבעון השלישי עמד על 159 מיליארד דולר לעומת 148 מיליארד ברבעון הקודם ● הרווח למניה על 1.43 דולר למניה, ב-30% מעל הצפי וב-13% יותר מהרבעון השני ● הכנסות הענן צמחו ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● המניה מזנקת ב-4.5% במסחר המאוחר

המורדים החות'ים / צילום: Reuters, KHALED ABDULLAH

"מלוחמים בסנדלים לכוכבי רוק": איך הפכו החות'ים מאספסוף של מורדים לאיום עולמי?

המלחמה בעזה אפשרה לחמושים תימנים הנתמכים ע"י איראן להרחיב בריתות עם מיליציות עיראקיות, עם ג'יהאדיסטים אפריקאים ועם רוסיה ● לפי דוח של האו"ם, החות'ים בתימן הופכים "מקבוצה חמושה מקומית עם יכולת מוגבלת לארגון צבאי רב-עוצמה"

טראמפ צופה בסרטון של האריס במהלך עצרת בפנסילבניה / צילום: ap

האריס מכוונת ל"משאל עם" על טראמפ, שכבר מכין את מאה ימי השלטון הראשונים

סגנית הנשיא אומרת לרבבות בעצרת הסיכום שלה בוושינגטון שטראמפ "לא יציב ואחוז תאוות נקם", ובמקביל סקר חושף ש־44% מהאמריקאים חושבים שהוא "פשיסט" ● אולם, כ־50 מיליון כבר הצביעו, מה שמקטין את השפעת הרטוריקה של הימים האחרונים על תוצאות הבחירות

השופט יצחק עמית בדיון בבג''ץ / צילום: דוברות הרשות השופטת

מ"מ נשיא העליון על התערבות לוין לקיצוץ בתקני שופטים: "מהלך חסר תקדים"

"מעולם לא התערב שר המשפטים בתקציב הרשות השופטת. התערבות זו היא פגיעה בליבת הפרדת הרשויות ובעצמאות מערכת המשפט", כתב מ"מ נשיא ביהמ"ש העליון, השופט יצחק עמית ● בסביבת לוין מגיבים: "לטיפול בשורדי הנובה אין כסף. אבל לעוד 20 שופטים, לזה יש כסף. כל המדינה בקיצוצים - אבל הנהלת בתי המשפט לא"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; חומרים: shutterstock

סכומים בהיקף של מעל 500 מיליון דולר: סבבי הגיוס של חברות ההייטק הישראליות

בשבוע האחרון הכריזו שמונה חברות הייטק ישראליות על סבבי גיוסים, כאשר סך כל הגיוסים הגיע לסכום של 566 מיליון דולר ● את גל הגיוסים הובילה חברת הסייבר ארמיס עם גיוס בגובה של 200 מיליון דולר, לפי שווי של 4.3 מיליארד דולר

ראש ממשלת ספרד, פדרו סנצ'ז / צילום: Shutterstock

ספרד מבטלת חוזה לרכש נשק מחברה ביטחונית ישראלית, ומצהירה: נפסול נוספות

משרד הפנים הספרדי הודיע כי הוא מבטל חוזה לאספקת 15 מיליון כדורים בתמורה ל־7 מיליון אירו מחברת גרדיאן אחזקות ● עוד קבע כי חברות ישראליות ייפסלו מהתמודדות במכרזים בעתיד "כל עוד המלחמה נמשכת" ● בשלב זה, בענף לא מכירים צעדים דומים מצד אירופה

סאטיה נאדלה, ​מנכ''ל מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Ted S. Warren

דוח רבעוני חזק למיקרוסופט; היכתה את התחזיות בהכנסות מהענן

מיקרוסופט עקפה את התחזיות בשורת ההכנסות שגדלו בכ-16% בהשוואה לרבעון המקביל ● גם הרווח למניה היה גבוה מהצפוי ועמד על 3.30 דולר למניה ● המניה עולה בכ-1% במסחר המאוחר

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

OpenAI משיקה רשמית את מנוע החיפוש שלה

השירות החדש יספק נתונים בזמן אמת הכוללים תוצאות ספורט, מחירי מניות, חדשות, תחזיות מזג אוויר ועוד ● המהלך מכניס את החברה לתחום החיפוש המקוון, זאת לצד ענקיות כמו גוגל ומיקרוסופט, כמו גם חברת פרפלקסיטי

גבול ישראל-לבנון / צילום: Reuters, Joerg Boethling

התקדמות משמעותית בדרך להשגת הסדרה ביטחונית בגבול לבנון-ישראל

ארבעה עובדים זרים וחקלאי ישראלי נהרגו מפגיעת טיל במטולה ● בכיר בחמאס: דוחים את ההצעה להפסקת אש לטווח קצר תמורת שחרור חטופים ● דיווח בסוריה: "פיצוצים בעקבות תקיפה ישראלית במדינה" ● בצל המגעים להפסקת אש, מקורות בלבנון טוענים: "אם הוכשטיין יגיע ללבנון עם התנאים ישראלים, משימתו תידון מראש לכישלון" ● כוחות הביטחון פעלו בנור א-שמס, כלי טיס תקף חוליית מחבלים חמושים ● כל העדכונים

דיני ירושה / צילום: Shutterstock, Maxx-Studio

מה אומר הסדר "יורש אחר יורש", ואיך זה עובד בפועל?

חוק הירושה מאפשר למוריש לקבוע מה יקרה עם רכושו גם לאחר מותו של היורש הראשון ● אלא שהמציאות מציבה בפני ההסדר אתגרים ● מה קבע העליון, וכיצד זה עובד בשטח?

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מדוע זינקו מניות הבנקים אתמול והגיעו לשיאים חדשים?

מדד ת"א בנקים 5 ננעל אמש בשיא כל הזמנים, על רמה של 4,510 נקודות ● על רקע הזינוק במדד, התפוגג החשש כי ההפרשה הרוחבית שהמפקח על הבנקים עתיד לדרוש תשפיע על דוחות הרבעון השלישי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דני שדה, Shutterstock

בצל הביטולים בחברות הזרות, שחקן מפתיע מנסה להיכנס לענף התעופה בישראל

בחברות התעופה הזרות ביטולי הטיסות נמשכים, בחברות הישראליות מגבירים פעילות בשלל יעדים כדי לתת מענה ● ישראייר עוזרת להגביר את התחרות בקו לונדון ולמרות זאת אין בשורה לגבי המחירים, ארקיע טוענת שהכרטיסים שלה לווינה ולרומא יעזרו לישראלים להגיע ליבשת אמריקה בקלות ובזול ● וגם: במטה ההייטק מנסים לייצר אלטרנטיבה למחירים הגבוהים של אל על לארה"ב

אילוסטרציה: shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט: נאסד"ק ירד ב-2.6%, מדד מניות השבבים ב-4%

המדדים המובילים מחקו את כל העליות מתחילת החודש ובדרך וקטעו את רצף העליות החודשי הארוך מאז 2021 ● אחרי הנעילה: אמזון עקפה את הציפיות, אינטל עם ירידה נוספת במכירות וברווח, עלייה בתחזיות, רבעון סוער לאפל: הקנס הענק ששילמה פגע ברווח הנקי ● עוד בעונת הדוחות: אסתי לאודר ואובר לא עמדו בצפי ● ישראליות: למונייד זינקה ב-30%, מובילאיי זינקה למרות שמחקה 2.7 מיליארד דולר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: דני שם-טוב-דוברות הכנסת, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הפאזל השבור של תקציב 2025: בין הצעות פיקטיביות לקיצוצים לא מוגדרים

הצעת התקציב ל-2025 שתעלה הלילה לאישור, כוללת מסגרות ברורות: מגבלת הוצאה ממשלתית של 605 מיליארד שקל, גירעון של 4% תוצר ויעד התכנסות של כ-40 מיליארד שקל בקיצוצים וגזירות ● אולם בתוך המסגרת, תמונת התקציב מעורפלת בהרבה

נמל חיפה / צילום: Shutterstock

בנמלים צפויים תורי ענק עם סיום המלחמה, אז למה ההיערכות מתעכבת?

משרדי הממשלה צופים התאוששות במשק שתביא בין היתר לפעילות ערה בנמלי הים ● אבל היערכות מתאימה לתסריט הצפוי מותנית בהסדרת התחרות בנמלים, שמתנגדים לכך ● דוח של הכנסת מזהיר: "לעומס בנמלי הים יש השלכות כלכליות משקיות משמעותיות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הצעת תקציב המדינה לשנת 2025 היא בקושי טיוטה

איך נוכל לחסוך כסף על טסטים לרכב ● בנושא גיוס חרדים, נמשיך לחוג במעגלים ● והתקציב שיובא לאישור הלילה ממש לא אפוי ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מומחי מודיעין מנסים להבין איך ישראל תקפה באיראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: צילומי לוויין חושפים את הרס הבתים בדרום לבנון, האיראנים מכפילים את תקציב הביטחון השנתי, ובשבדיה שוקלים לדרוש הכרה בישראל כחלק מהדרישות לקבלת אזרחות • כותרות העיתונים בעולם

קמפיין בנק לאומי / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

גל תורן וקמפיין המילואימניקים של בנק לאומי כובשים את המקום הראשון בזכירות ובאהדה

קמפיין החתונות, שנמצא באוויר כבר כחודש, עלה השבוע עם מספר זוגות ובהשקעה של כ–700 אלף שקל לפי נתוני יפעת בקרת פרסום ● מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי סופר־פארם שנייה בזכירות, ו–KASHCASH שנייה באהדה ● הפרסומות הזכורות והאהובות

מטקס ציון עשור להנפקת סייברארק בנסדא''ק / צילום: ואניה סאוויק – נסדא''ק

לבנק ההשקעות ג'פריס יש המלצה חמה על מניות הסייבר מישראל

סייברארק, פאלו אלטו וצ'ק פוינט הן בין המומלצות של אנליסט ג'פריס ג'ו גאלו ● הוא סבור כי תקציבי אבטחת הסייבר לא ייפגעו, מעריך שהקונסולידציה בתעשייה תימשך, וצופה עלייה בתקיפות ● וגם: כיצד מושפע תחום הסייבר ממהפכת ה-AI ומהמלחמות?

מגדלי נאמן תל אביב / צילום: איל יצהר

היורשים שמיהרו למכור והשיפוץ הנדרש הביאו דירה במגדל יוקרתי למחיר "מציאה"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● במתחם המגורים מגדלי נאמן שבצפון תל אביב ובקרבה לים, נמכרה דירת 5 חדרים בשטח 138 מ"ר, בסכום של 5.45 מיליון שקל ● הדירה זקוקה לשיפוץ, אך גם לתוכנית הפיתוח של העיר הייתה ככל הנראה השפעה על המחיר