גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זיכרון: קינת הרוכשים בשירת הים

משהו השתבש בתוכניות של עזרא הראל להפוך לגורם המוביל במלונאות בזיכרון יעקב, ומעבר לסכסוך עם המועצה המקומית על מטלות ציבוריות, יש כאן גם ביטוי לעוד פרויקט בעייתי שבנק דיסקונט מימן בלי הזהירות הנדרשת. כרגיל, הרוכשים משלמים את המחיר ב

ראשית יולי תבקש הוועדה המקומית זיכרון יעקב מבית המשפט המחוזי בחיפה לנתק את זרם החשמל ליחידות הנופש המלונאיות של פרויקט שירת הים במתחם מלון עדן אין. הסיבה: מלון הדירות אוכלס למרות שלא ניתן לו טופס איכלוס. הוועדה המקומית מקווה, שניתוק זרם החשמל יהווה לחץ על היזמים, חברת הרטן בשליטת עזרא הראל, למלא אחר הוראות הוועדה.

אם שואלים את הוועדה המקומית לסיבת אי מתן טופס האיכלוס, היא תמהר לומר שחברת הרטן, בעלת הפרויקט, אינה מבצעת את המטלות שהיוו חלק מהסכם הפיתוח. בין המטלות - הסדרת צומת מסוכנת בכניסה לפרויקט. מנכ"ל הרטן, מיכאל ברנע, טוען, שהוא מסרב לבצע את הצומת מאחר והוועדה מחייבת אותו לבצע מטלות שאינן סבירות, ביניהן הקמת בית כנסת ופיתוח שצ"פ (שטח ציבורי פתוח). סיבה נוספת היא ויכוח שיש לו עם המועצה המקומית בענייני ארנונה.

רוכשי הדירות בשירת הים יאמרו, לעומת זאת, שהרטן מסרבת להשלים את מטלות הפרויקט כי בנק דיסקונט סגר לה את הברז, והחברה אינה רוצה להשתמש בהון עצמי. מי שסובל מכך הם כמובן רוכשי הדירות, שחלקם מסרבים לקבל לידיהם את הדירות כל עוד לא יקבלו טופס איכלוס כחוק.

כל מי שמקורב לפרויקט שירת הים יודע, שהתביעה נגד חברת חשמל והרטן היא קצה קצהו של סכסוך ענק, בין הרטן, שהיא בעלת רוב חדרי המלון בזיכרון יעקב, לבין המועצה המקומית זיכרון יעקב, כשברקע נמצא כל העת החוב של הרטן לבנק דיסקונט. הסכסוך מלווה בהאשמות הדדיות, בתביעות משפטיות במיליונים רבים, ובהרבה עגמת נפש לכל הצדדים.

אם לא די בכך, מתכננים מספר רוכשים בפרויקט, שטרם קיבלו את דירותיהם בהעדר טופס איכלוס, לתבוע את בנק דיסקונט, שהעניק ליווי פיננסי. לטענתם, הבנק התרשל בכך שלא תבע ערבויות עבור כספו, הסתבך, ובכך פגע גם בהם. אלה טוענים, שהבנק ידע שהפרויקט בקשיים, ולמרות זאת לא עשה את הצעדים הדרושים כדי להגן על רוכשי הדירות.

ראשיתה של הפרשה באוקטובר 1993, ימי הפריחה של ענף הנדל"ן. היזם עזרא הראל, רכש מתחם קרקע של עשרות דונמים בזיכרון יעקב. כחצי שנה אחר כך, באפריל 1994, רכש מבנק לאומי את המשכנתא של מלון חוות הברון במערב זיכרון במחיר 6.25 מיליון דולר במזומן. העלות האמיתית של המשכנתא שצברו מייסדי המלון, בן ציון ונתנאל זבולוני, היתה כ-15 מיליון שקל, ושווי המלון הוערך בכ-40 מיליון שקל, אך הבנק התעקש למכור והראל קנה במחיר מציאה.

בתום ששה חודשים נוספים רכש הראל את בית ההבראה ההסתדרותי, בית רמז, בשטח של 54 דונם במחיר 3.5 מיליון דולר בלבד. התוכנית היתה לבנות בסמוך לבית רמז פרויקט דירות נופש. למסע קניות זה צירף הראל גם את ידידו ג'ו אלמליח, באותה עת בעל השליטה ביואל ובישרמקו, שהשקיע בחברה כ-7 מיליון דולר. באוקטובר 1997 העבירה יואל את מניותיה בהרטן להראל ללא תמורה, ועם הבטחת שיפוי במקרה של תביעות מצד גורמים שלישיים.

כדי לשפץ את המלונות ולהגשים את התוכנית להקים דירות נופש, היה צורך בכסף נוסף. למשימה זו נבחר דוד ורדי, יהלומן מהרצליה פיתוח, ידידו של אלמליח. מי שהמליץ לורדי להשקיע בעסקה הוא ידיד נוסף, עמוס מר-חיים, אז יו"ר החברה לישראל ודירקטור בהרטן. כדי להוכיח את כדאיות העסקה, רשם מר חיים שטר חוב בסך 5 מיליון דולר. ורדי השתכנע, ורכש 16.5% מהרטן במחיר 3 מיליון דולר במזומן, לפי שווי חברה של 13 מיליון דולר. אחר כך יתבע ורדי לממש את שטר החוב של מר-חיים בטענה שסיבך אותו בפרויקט. מר-חיים וחתנו בנימין יקותאלי ישלמו לורדי בספטמבר 2000 7.5 מיליון שקל, בפשרה שהושגה בבית המשפט.

גרטן החלה לבצע את תוכניותיה. תחילה שופץ בית רמז וזכה בשם עדן אין. עוד לפני שהתחילו עבודות השיפוץ, רקם הראל עיסקה עם חברת החשמל להשכרת 50% משטחי המלון לצורך הדרכות והשתלמויות. להראל יש רומן ארוך עם חברת החשמל: כמה שנים קודם לכן הוא מכר למנהלי החברה את מתחם רוגוזין באשדוד, כשהוא גורף רווחים של 45 מיליון דולר. בחברת יואל של אלמליח האשימו אחר כך את הראל שחתם עם חברת חשמל על חוזה לא כלכלי להשכרת השטחים.

ב-1997 זוכים חוות הברון ועדן אין לתואר תיירן מצטיין. חברת הרטן לקחה על עצמה גם את ניהול הספורטן של זיכרון. במקביל התחילה הרטן בבניית פרויקט שירת הים, ששווק לאנשי תקשורת, ספורט, משפט ואחרים. בהרטן סיפרו, שהם הולכים לממן את הבנייה באמצעות הרווחים מהמלונות.

מרגע תחילת מסע השיווק זינקו המחירים מ-66 אלף דולר לדירת סטודיו ב-1994, לכ-110 אלף דולר ב-1995, והפרויקט הסתמן כהצלחה מסחררת. באפריל 1996, יחד עם כל ענף הנדל"ן, גם פרויקט זה החל לסבול מהעדר ביקושים, המכירות התדרדרו ומנהלי שיווק עזבו.

לאט לאט התחיל להתברר עומק הגירעון. פולר מהנדסים יועצים, החברה המלווה מטעם בנק דיסקונט, דיווחה על כך שהחברה אינה מתקדמת בפרויקט בקצב הדרוש. מהר מאוד נוצר גירעון שהביא לסכסוכים בין השותפים. ורדי תבע את מר-חיים. אלמליח עזב את הפרויקט, ואילו החוב לדיסקונט הלך ותפח. במקביל גברו תלונותיה של הוועדה המקומית.

יו"ר הוועדה המקומית זיכרון יעקב, איתמר בר-עזר: "מתחילת הדרך נוצרו בעיות עם פרויקט דירות הנופש. היו בעיות של היטלי השבחה, הדיירים התחילו לבקש שירותים מהמועצה למרות שהדירות נמכרו כדירות נופש, ובנוסף לכל הסיפור הרטן לא השלימה את הצומת. במשך הזמן הם נכנסו לקשיים, והחלו לתבוע את המועצה, בטענה שהסכם הפיתוח נכפה עליהם והם חתמו עליו תחת לחץ.

"מצד אחד אנחנו לא רוצים שהמקום הזה ייסגר, כי הוא מספק עבודה לאנשים רבים, אבל כשאין ברירה אז חייבים לפעול. אנחנו יודעים שמצב המלונאות קשה, אבל אנחנו לא יכולים שלא לגבות ארנונה ולוותר להם על מטלות להן התחייבו. בשבילנו כל הסיפור הזה הוא 'ברוך' גדול. היינו מוכנים לפשרות כואבות, אבל הבעיה היא שאי אפשר לגמור איתם".

הגירסה של הרטן שונה לחלוטין, והיא רצופה האשמות נגד הוועדה המקומית והמועצה המקומית, שבהן תולה הרטן את כישלונה. "הצומת הוא רק פינה קטנה בכל הסיפור", אומר המנכ"ל מיכאל ברנע. "הם מנהלים נגדנו קרב שמביא אותנו לפשיטת רגל. קיים פה אבסורד לפיו המועצה, שגובה ארנונה מ-113 הדיירים, הולכת לבית משפט בדרישה לנתק להם את החשמל. אנחנו המשקיע הגדול ביותר בזיכרון והמעסיק הגדול ביותר, ואילו המועצה מתעללת בנו. כשרכשנו את מתחם רמז היו בו עכברים ונחשים. השקענו כ-30 מיליון דולר בשיפוצים, ולמועצה יש רק טענות".

גלובס: אתה לא יכול להתכחש לכך שהצומת מסוכנת.

ברנע: "יש בינינו הסכם פיתוח ובו שלושה אלמנטים, שלגבי שניים מהם הוועדה במפורש סחטה אותנו. הם דרשו שנבצע את פיתוח השצ"פ ושנקים בית כנסת, והכל כי בר-עזר הוא נציג של ש"ס. הודענו שאנחנו מוכנים לבצע את הצומת, אבל לא את המטלות האחרות. הסכמנו אפילו להפקיד ערבות בנקאית עד לבירור ההליכים, אך הם מסרבים באופן עקבי. הוויכוח האמיתי שלנו נגדם הוא על הארנונה שהם טוענים שאנחנו חייבים להם.

"עד היום מכרנו 110 דירות מתוך 162 הדירות בפרויקט. 50 דירות אנחנו מחזיקים כמלאי מלונאי, אנחנו מתפעלים כ-400 דירות מלון בזיכרון. הסוף יהיה שלא נוכל להחזיק יותר את השיגעון הזה, ונאלץ לחסל את כל הפעילות המלונאית שלנו".

- איך אתה מגדיר את מצבה הכלכלי של החברה?

"מצבה של החברה לא איתן. החברה נמצאת בקשיים גדולים, תוצאה ישירה שלהתנהגות המועצה, שעצרה לנו את המכירות. יש לנו זכויות בנייה לעוד 200 יחידות דיור, אבל לא עולה על דעתנו לעלות על הקרקע. עד שהמועצה לא תתחלף לא נשקיע אפילו שקל נוסף. אתה לא יכול למכור לאנשים כיף, ולשלוח אותם במקביל לבית המשפט. בסוף לא תהיה לנו ברירה אלא להשכיר את המקום לעולים חדשים. מבחינת זיכרון זה יהיה אסון". - איך נתפס אצלכם סיפור זיכרון?

"זהו סיפור אומלל. היתה לנו הצלחה גדולה במכירת מתחם רוגוזין באשדוד לחברת החשמל, אבל זה בפרוש פרויקט לא מוצלח".

אומלל הרבה יותר הוא מצבם של רוכשי הדירות בפרויקט, שמבינים עתה שהם השקיעו את מיטב כספם בפרויקט שהסתבך. לדבריהם, הבעיה המרכזית היא לא היחסים בין הרטן למועצה, אלא בעובדה שכל הפרויקט שווה כיום פחות מ-40 מיליון שקל, בעוד שחובות הרטן לבנק דיסקונט מתקרבים ל-200 מיליון שקל (באפריל 1999 הגיש בנק דיסקונט בקשה למינוי כונס נכסים בטענה שהחברה חייבת לבנק 154 מיליון שקל). לדבריהם, הם לא מבינים לאן נעלם הכסף של הרטן, וכיצד יתכן שהחברה אינה מוכנה לקיים את התחייבויות שלקחה על עצמה.

לדברי הרוכשים, הבנק התרשל כאשר לא לקח ערבויות מהרטן, ועתה הוא מסרב להוסיף מימון, הצומת אינה נבנית, הוועדה מסרבת לתת טופס איכלוס, ומי שסובל הם רוכשי הדירות. אלה שואלים את עצמם, כיצד יתכן שבנק דיסקונט נהג בשלומיאליות כה גדולה, וסיבך גם אותם בהרפתקה שבינתיים סופה אינו נראה באופק.

עוד כתבות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

הוא עורך דין צמרת, היא תעשיינית מצליחה, עכשיו השותפות ביניהם נחשפת

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות