גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

LBO: פרדוקס ההיי-טק והכלכלה החדשה

מיליארדי דולרים רבים מוזרמים לקרנות המתמחות בו; ומנכ"לים של חברות ענק מחד ויזמים חדשים מאידך מתחילים להסתכל בצורה רצינית יותר ויותר לעברו. התחום הותיק-חדש, שבישראל יכונה, בוודאי, "כרומטיס - ההזדמנות"

בארה"ב מכונה תחום חדש-יחסית זה "פרדוקס ההיי-טק והכלכלה החדשה". מיליארדי דולרים רבים מוזרמים לקרנות המתמחות בו; ומנכ"לים של חברות ענק מחד ויזמים חדשים מאידך מתחילים להסתכל בצורה רצינית יותר ויותר לעברו. זהו תחום ה-equity and leveraged buyout Tech private funds - LBO), שבישראל יכונה, בוודאי, "כרומטיס - ההזדמנות".

נניח שחברה ישראלית נמכרת לענק טכנולוגיה בינלאומי בחמישה מיליארד דולר. ונניח שהחברה פיתחה טכנולוגיה מצוינת ויוצאת דופן. ונניח ששנה לאחר מכן אותו ענק מחליט לסגור את אותה חברה ולמכור את הטכנולוגיות שלה ב-50 מיליון דולר. הזדמנות? למשקיעים מסוימים - ודאי. אם, לדוגמא, מחיר מניות חברה ישראלית מסוימת המוחזקת על-ידי קונצרן גדול ירדו ממחיר של כ-35 דולר לחמישה דולר בתוך שנה ולשווי של כ-400 מיליון דולר. ואם לחברה הזו יש טכנולוגיות מצוינות, כסף בקופה והנהלה סבירה. ואם הבעיה שלה - לבד מטעויות עבר - נובעת מעצם היותה ציבורית, כשמופעל על מנהליה לחץ מתמיד להראות ביצועים. הזדמנות? למשקיעים מסוימים - ודאי ובוודאי.

כמות מילים אדירה וטונות של ביקורת (בדיעבד - יש להוסיף) נשפכו כבר על ההנפקות הציבוריות "הלא בשלות" של חברות היי-טק בשלבים מוקדמים מדי של חייהן. ירידות השערים החדות בנאסד"ק (שאין איש מכנה אותן מפולת, משום מה) פגעו באותן חברות, שמיהרו מדי להנפיק את מניותיהן בשוויים גבוהים ביותר. ישנן עשרות, אם לא מאות דוגמאות לחברות שמניותיהן קרסו ביותר מ-90% למחירים מגוחכים ממש. חלק גדול מהירידות בוודאי מוצדק (שוב, בדיעבד), בגלל ערכי שוק שנופחו ללא כל פרופורציה בתקופת ההייפ הגדולה, אולם בין הנפגעות ישנן לא מעט חברות עם טכנולוגיה מבטיחה, מזומנים בקופה ולעתים אף תזרים מזומנים חיובי. ולהזדמנות הזו יש מי שמחכה.

תופעת ה-LBO היא תופעה ותיקה יחסית. ההקשר להיי-טק הינו חדש.

לרובנו זכורים בוודאי סכומי הכסף האדירים בהיקפים של מאות מיליארדי דולרים שהזינו את תעשיית ה-LBO מתחילת שנות ה-80 ולמעשה עד ימינו. מקורות כסף אלה הגיעו ממשקיעים מוסדיים גדולים ובינוניים, קרנות השקעה גדולות וגם (ואולי בעיקר) אג"ח זבל, שהיה לאמצעי מימון מאסיבי בעיקר בשנות ה-80. מהות עסקאות ה-LBO פשוטה יחסית. בשלב הראשון, מוצאת קבוצת משקיעים מטרה בדמות חברה ציבורית שנסחרת בשווי נמוך יחסית (לדעת המשקיעים) משוויה האמיתי, או ששווי סך חלקיה עולה בהרבה על השלם. או-טז משתלטת הקבוצה בצורה ידידותית או עוינת, בעזרתם האדיבה של הבנקים וקרנות ההשקעה וכאמור אג"ח הזבל. בשלב השני, מחקו המשקיעים את מניות החברה ממסחר בבורסה על-ידי הצעת רכש נדיבה. בשלב השלישי, כחברה פרטית, היו המשקיעים משביחים את שוויה באמצעות שורה ארוכה של מהלכים, ובשלב הרביעי, היו מנפיקים את אותה חברה בשווי משמעותי בהרבה מאותו שווי בו היא נרכשה בגלגולה הקודם. אין לשכוח שהיו כמובן כשלונות רבים, אולם המשקיעים היו לוקחים זאת בחשבון בתמונת השקעתם הכוללת.

וכך קיבל ה-LBO בעידן ההיי-טק משמעות חדשה. לפי נתוני Thomson Financial Securities Data נעשו 44 עסקאות LBO בחברות טכנולוגיה בשווי כולל של למעלה משמונה מיליארד דולר בשנת 2000 בלבד, וזאת אך ורק בחברות ציבוריות - דבר המביא להערכת היקף כל עסקאות ה-LBO בטכנולוגיה, בארה"ב לבדה, בלמעלה מ-20 מיליארד דולר. תופעה זו הולכת וגדלה ומקבלת מימדים גדולים יותר ויותר ככל שירידות השערים הולכות ונמשכות. בניגוד לחלק ניכר מעסקאות ה-LBO המסורתיות שהיו בשנות ה-80, כמעט כל העסקאות "הטכנולוגיות" הינן ידידותיות ומערבות בדרך כלל את הנהלות החברות הנרכשות. מתוך עסקאות ה-LBO המוזכרות לעיל פחות מרבע היו עוינות, וביותר משני שליש הנהלות החברות היו חלק מהרוכשים. עסקאות LBO בתחום הטכנולוגיות טובות כמעט לכל הצדדים:

למשקיעים - הרוכשים את מיטב חברות הטכנולוגיה בפחות מגובה המזומנים שבקופתן, וכך מקבלים את הטכנולוגיה "בחינם". קריסת מחירי מניות הטכנולוגיה הביאה, כאמור, לכמות מציאות בלתי רגילה בשוק, ורכישת חברות וטכנולוגיות במחיר מציאה קורצת לכולם. המשפט האלמותי "When blood is in the street - it s time to buy" לא נעלם מעיני אותם משקיעים המחכים למעט דם ברחובות ואז קונים.

לחברה - עצם כניסת משקיעים חדשים לחברה, שרכשו ומחקו את מניות החברה הנרכשת ממסחר בבורסה, מוריד לחץ עצום של צמיחה תמידית, עמידה ביעדים, דו"חות רבעוניים, שיחות עם אנליסטים, טלפונים ממשקיעים ועוד ועוד לחצים, שבתקופה של ירידות שערים רק הולכים וגדלים. הפיכת החברה לפרטית שוב מורידה ממנה את כל הלחצים הציבוריים ומפנה את זמן מנהליה (שלא לדבר על הקיצוץ המאסיבי בהוצאותיה, מעצם היותה שוב פרטית) לייעול החברה. למנהלים ולעובדי החברה - מעבר ליתרונות שצוינו לעיל, העובדים והמנכ"לים נמצאים שוב בחברה פרטית, עם אופציות "במחירי התחלה", המפנים את זמנם העיקרי שוב לעבודה בחברה תוך קבלת חלק מה"אקשן".

המפסיד העיקרי מעסקאות אלה הוא (כרגיל) הציבור הרחב שרכש מניות במחירי "חלום" ונאלץ למכור אותן כעת במחירי מציאות ואף פחות מכך. לפי נתונים אחרונים הושקעו החל מאמצע שנת 2000 סכום העולה על 15 מיליארד דולר בקרנות חדשות מסוג ה-LBO לטכנולוגיות. גם בהנחה שמרנית של מימון 1:1 (לרוב מדובר על שיעור של 1:2) מבנקים ומגורמים פיננסיים, הרי שמדובר בשוק כסף חדש המייצג סכום עתק של כ-30 מיליארד דולר, והוא מחפש השקעות ורכישות של טכנולוגיות חדשות, פרטיות וציבוריות.

קרנות השקעה כמו Silver Lake Partners (גייסה 2.5 מיליארד דולר) Francisco Partners (‏3 מיליארד דולר), המנוהלת ע"י סנדי רוברטסון, היו"ר לשעבר של רוברטסון סטיבנס, CVC Equity Partners ורבות אחרות מצליחות לגייס סכומי כסף אדירים במהירות יחסית תוך "ההבטחה" ל-IRR גבוה בשל ההזדמנויות הרבות שיש כיום בשוק.

לישראל, יש להניח, משקיעים אלה יגיעו בקרוב. קרנות השקעה אלו, המכירות זה מכבר את ישראל ואת יכולותיה הטכנולוגיות על שלל מאות ואלפי חברות הסטרט-אפ שלה, יבדקו בוודאי לא מעט הזדמנויות פרטיות כציבוריות.

חברות כמו ג'קאדה, סרגון ואמ-סיסטמס ורבות אחרות מהוות בדיוק את מה שאותן קרנות מחפשות - חברות עם טכנולוגיה מצוינת, הנהלה טובה וקופת מזומנים. ביחד עם חברות ציבוריות אלו ישנן חברות פרטיות רבות שניתנות לרכישה היום במחירים מצחיקים (ומי שמעוניין לדעת מי הן - מוזמן להרים טלפון למחלקות ההיי-טק בבנקים הגדולים). חברות שזה מכבר גייסו או אפילו נמכרו בשווי ענק ניתנות היום לרכישה או להשקעה במחירי סוף עונה. אין ספק שככל ששוק המניות ימשיך להראות ביצועים לא מרשימים, וביחד עמו השוויים ילכו וירדו, ימשיכו ההזדמנויות לקרוץ למשקיעי ה-LBO החדשים. להערכתי, שוק חדש זה של הון פרטי ו-LBO כתחליף להנפקות ציבוריות ואקזיטים אקזוטיים מהווה היום ובעתיד הקרוב תחליף מוצלח לחברות טכנולוגיות רבות. מקור מימון זה החדש יחסית, מהווה בעיקר תחליף לחברות בתחומים טכנולוגיים מעניינים - שבשל חולשת השוק לא יכולות לגייס אותו הון ציבורי או להראות את שוויין האמיתי.

יתרה מזאת, תחום זה בוודאי יתקן עיוותים רבים (תוך ניצול העיוותים) הקיימים בשוק לחברות הנסחרות בשווי נמוך במיוחד ולא ריאלי. הצעות רכש והשתלטויות ידידותיות (אך גם עוינות) יקרבו את שווי החברות לשוויין האמיתי, וכרגיל - ככל שירבו השחקנים המתוחכמים לרכוש, להשקיע ולהשתלט - הציבור הרחב (גם המקצועיים והמוסדיים שבציבור הרחב) יגיע בגל שאחרי.

הכותב הוא ראש תחום בנקאות להשקעות בקבוצת מנורה גאון שוקי הון

עוד כתבות

כוונת SMASH X4 של סמארט שוטר מותקנת על נשק / צילום: אתר החברה

גם ניצן אלון מכר מניות במיליונים: ההנפקה של יצרנית הכוונות מקיבוץ יגור

יצרנית הכוונות סמארט שוטר השלימה גיוס של 200 מיליון שקל, כחלק מהנפקה ראשונית של מניותיה ● במסגרת המהלך, בעלי המניות הזרים והמייסדים מכרו מניות בהיקף של כ-60 מיליון שקל ● וגם, עם כמה כסף נפגש האלוף במילואים ניצן אלון?

אזור הפגיעה הישירה בבית שמש / צילום: דוברות מד''א

הפגיעה הישירה במקלט בבית שמש: "תרחיש נדיר אבל אפשרי"

המהנדס הראשי של פיקוד העורף לשעבר: "בשימוש בטילים מהסוג שראינו לאחרונה, פגיעה ישירה הופכת לשאלה של 'מי ישב איפה ובאיזו תנוחה'"

אהרון פרנקל, חיים כצמן ויאיר המבורגר / צילום: עידן חסון, אריק סולטן, גבע טלמור

חיים כצמן, אהרן פרנקל ומשפחות האצולה של שוק הביטוח: שלושת המרוויחים הגדולים של היום בת"א

הזינוק במחיר המניות בת"א הקפיץ את שווי החזקותיהם של בעלי השליטה בשורת חברות בעשרות ולעתים אף מאות מיליוני שקלים ● בין המרוויחים: חיים כצמן שחוזר לחייך אחרי תקופה ארוכה של ירידות במניה, אהרון פרנקל שגורף רווחים על ההשקעה המחודשת בתמר פטרוליום, והטייקונים של שוק הביטוח שהחגיגה במניותיהן מסרבת לגווע

המומחים מסבירים - כך חיסול חמינאי ישנה את המציאות / צילום: Shutterstock

"תם עידן באיראן": המומחים מעריכים - כך המשטר יקרוס

החיסול ההיסטורי של המנהיג העליון עלי חמינאי דוחף את איראן לצומת של הכרעות ● מי יהיה היורש, איך מדיניות החוץ האיראנית תשתנה - ומה יקרה למנגנון הדיכוי הפנימי? ● המומחים מנתחים את ההתפתחויות ומעריכים: בלי השינויים האלה, המשטר האיראני יקרוס ● גלובס עושה סדר

פטריק דרהי / צילום: Reuters, Daniel Pier

רשות התחרות נגד פטריק דרהי: הצעד שמרחיק את רכישת רשת 13

לגלובס נודע כי ברשת 13 פנו לרשות התחרות בבקשה לקבל אישור להזרמת ביניים של מימון ע"י פטריק דרהי עד לקבלת האישורים הרגולטוריים הנדרשים, אך הרשות דחתה את הבקשה ● בתוך כך, גם הרשות השנייה מעמידה קשיים בפני העסקה, ובינתיים קבוצת ההיייטקיסטים בראשות אסף רפפורט משפרת את הצעתה

מטוס חיל האוויר בדרך לתקיפה באיראן / צילום: דובר צה''ל

המשקיעים האופטימיים בעולם? מאחורי היום הבלתי נתפס בבורסת תל אביב

הבורסה המקומית עשתה היסטוריה ביום המסחר הראשון מאז שנפתחה המלחמה עם איראן: בניגוד לשוקי המניות כמעט בכל מדינה בעולם, תל אביב הפגינה אופוריה של ממש עם עליות חדות ושיא חדש ● מה מוביל לאופטימיות החריגה בארץ, ואיזה מניות זינקו יותר מכולן

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

100 דולר לחבית? כך עלולה סגירת הורמוז לשנות את שוק הנפט העולמי

התקיפה הובילה לצניחה של 70% בתנועת המיכליות בעורק התחבורה הראשי, ולעלייה של 50% בפרמיות הביטוח ● המומחים מעריכים כי השוק כבר תמחר את רוב הסיכונים, בעוד אופ"ק מגדילה התפוקה כדי למתן את המחיר ● כעת - כל העיניים נשואות לפתיחת המסחר

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

ענקית התעופה שמתגברת טיסות חילוץ לישראלים

ברקע השעיית הטיסות הישירות לישראל והגבלות המרחב האווירי, ויזאייר מוסיפה כמעט 30 טיסות שבועיות לשארם א-שייח' כנתיב חלופי דרך סיני ● גם בלו בירד, טוס וארקיע מתגברות פעילות במצרים, בעוד שאל על נמנעת בשל אזהרת המסע

חלון הראווה של חנות iBags שנופץ / צילום: אורון גנץ

המילואימניק גילה: העסק נפגע מהדף מטיל ואז נבזז

בעלי רשת חנויות iBags ראה דרך מצלמות האבטחה שחלונות הראווה של הסניף התל אביבי שלו נופצו מההדף של אחד הטילים האיראנים - ולהפתעתו גילה כי לאחר מכן שלושה אנשים נכנסו לחנות הפרוצה ובזזו אותה

מה לעשות עם תיק ההשקעות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

"הזדמנות קנייה לא נורמלית"? המומחים חלוקים מה לעשות עם תיק ההשקעות

לקראת פתיחת המסחר בת"א, המלצות מנהלי השקעות נעות בין "לא להגדיל סיכון" ו"להימנע ממכירת חיסול", לבין "חשיפה גבוהה להשקעות בשוק הישראלי" ו"צמצום של רכיבי המט"ח בתיק (השקל־דולר בדרך לקידומת 2)" ● ומה ניתן ללמוד מהתנהגות השוק במבצע "עם כלביא"

מייסדי חברת גלואט / צילום: gloat

הסטארט-אפ הישראלי שמפטר 20% מעובדיו

חברת ה־HR Tech הישראלית גלואט מבצעת קיצוצים בכוח אדם בחברה ובמקביל מתמקדת בפיתוח כיוון חדש, סביב הטמעת בינה מלאכותית בארגונים ● זאת בין היתר, לאחר שחלק מלקוחות מוצר הדגל לא חידשו חוזים

טילים הערב בירושלים / צילום: Mahmoud Illean

שיגורים לרחבי הארץ; מצב החירום בעורף הוארך עד 12 במרץ

חיל האוויר השלים יותר מ-30 תקיפות נגד מערך הטילים הבליסטיים של המשטר האיראני ● שרי הממשלה מאשרים במשאל טלפוני את הארכת מצב החירום המיוחד בעורף לעוד 12 יום ● 9 הרוגים ועשרות פצועים בפגיעה ישירה באזור בית שמש ● צה"ל בגל הפצצות בטהרן; נתניהו: "התקיפות רק יתגברו" ● כ-100 אלף משרתי מילואים גויסו ● "טראמפ: הטבענו 9 ספינות איראניות" ● עדכונים שוטפים

קיר סטארמר, רה''מ בריטניה, ועמנואל מקרון, נשיא צרפת / צילום: Kin Cheung, Tschaen Eric/Pool/ABACA

אירופה פוחדת להיכנס למלחמה, ומתרכזת במסרים פייסניים ובחילוץ אזרחים

מדינות אירופה הבליגו על התקפות איראניות על כוחותיהם הפרושים במפרץ ובמזרח התיכון ● הן קראו ל"הרגעת הרוחות" על ידי "כל הצדדים" ואף שיגרו שורת מסרים מתונים המנסים להבהיר לאיראן כי לא יתערבו ● אם לא תשתנה, ההשלכות של מדיניות הפייסנות האירופית עשויות להיות רחבות

רונן גינזבורג, מנכ''ל דניה / צילום: רני חכם

הדוחות שהרסו למניה הזו את החגיגה בבורסת ת"א

בעוד שמדד הנדל"ן זינק במעל 6% בתל אביב, מניית דניה סיבוס היא בין המניות הבודדות בסקטור שנסחרה היום בירידות, בעקבות דוחות כספיים מעורבים שפרסמה ● בעוד שהחברה דיווחה על שיא בצבר ההזמנות, בגובה 22 מיליארד שקל, הרווח הנקי של החברה רשם ירידה של 3%

האם העליות בבורסה מוגזמות? / צילום: Shutterstock

האם העליות בבורסה מוגזמות? שאלנו את המומחים

פתיחת שבוע המסחר בעולם כשברקע המלחמה באיראן זעזעה את הבורסות ברחבי העולם, אך בתל אביב בניגוד למגמה נרשמו עליות חדות במיוחד ● מומחים מנתחים את הקפיצה הגבוהה היום בבורסה

ביג פאשן גלילות / צילום: טלי בוגדנובסקי

קנס מלחמה: קונים ליד הבית ומשלמים עוד 30%. וגם: המוצר שהביקוש אליו זינק

כמו במערכה האיראנית הקודמת, גם הפעם ביג היו הראשונים להודיע על הקלות, מליסרון והכשרת היישוב הצטרפו, אך בעזריאלי טרם התקבלה החלטה ● ברשת הסטוק מדווחים על עלייה ברכישת מוצרים לבית, ובעולם הקולנוע והחשמל על ביקושים למסכי טלוויזיה קטנים

קלוד / צילום: Shutterstock

יתרונות ה-AI: הציוץ שהפתיע את פירמות עורכי הדין הגדולות בעולם

עו"ד ז'אק שפירו, המנהל משרד עורכי דין אמריקאי שמעסיק שני עובדים, הדגים בציוץ ברשת X איך באמצעות בינה מלאכותית גם משרד קטן יכול להתחרות בהצלחה במשרדים גדולים ● "פירמה קטנה שבנתה את עצמה סביב AI תצליח לא רק להתחרות בפירמות ענק - אלא גם לעקוף אותן בסיבוב"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

שרת התחבורה: השמיים בישראל לא יפתחו לפני שבוע הבא, בינתיים ניתן להגיע דרך טאבה

בתום הערכת מצב בנתב"ג הבהירה השרה כי פתיחת המרחב האווירי לא צפויה לפני השבוע הבא ותתבצע בהדרגה ובתיאום ביטחוני ● עד אז, המעבר היבשתי בטאבה ממשיך לשמש חלופה מרכזית לשבים ארצה

סקטורים בבורסה שעשויים להרוויח מהלחימה ומה יקרה למניות הנדל''ן / צילום: Shutterstock

המניות שעלו במאות אחוזים בחסות המלחמה, והאם יש להן עוד לאן לעלות?

למרות שתמונת המערכה הצבאית טרם התבהרה, מנהלי ההשקעות מסמנים מרוויחים ומפסידים פוטנציאליים ● בצד החיובי: מניות התעשיות הביטחוניות, רשתות מזון וחברות אנרגיה ● עלולות להיפגע: רשתות מלונות, מרכזי מסחר ומניות התעופה ● ומה התחזית למניות הבנייה?

מעבר הגבול בטאבה / צילום: יוד צילומים

אל על לא תפעיל טיסות חילוץ דרך מצרים - כך תוכלו בכל זאת לחזור לישראל

בחברות התעופה הישראליות נערכים לקראת מבצעי חילוץ ישראלים מחו"ל לנתב"ג ● על פי ההערכות, מדובר בלמעלה מ-100 אלף ישראלים שיזדקקו לחילוץ ● באל על ובישראייר נערכים קודם כל לחילוץ לקוחות החברה ללא עלות ● בארקיע מפרסמים מועדים חדשים לטיסות חילוץ