גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפעימה הראשונה: ייתכן שיריית הפתיחה של המלחמה הקרובה בעיראק תהיה בכלל ירייה אלקטרונית

ה-E-bomb, פצצה המייצרת פעימה אלקטרומגנטית קטלנית, יכולה להשבית באופן "נקי" מערכות נשק, ובכלל זה גם טילי סקאד. הבעיה: היא עלולה לשתק מערכות אזרחיות חיוניות

בימי הבועה העליזים נפוצה אצל החברות התכונה להוסיף לשמותיהן, או לפחות לשמות המוצרים שלהן, את הקידומת E. קידומת זו סימלה שמדובר במערכות מבוססות מחשב - מערכות מתקדמות, השייכות לעידן המידע, כאלו שהמניות של החברות שמאחוריהן מזכירות את הביצועים של הודיני.

מאז כבר למדנו ש-E-אפשר לעשות כסף מכלום, וששווי הוא לא דבר וירטואלי, לפחות לא לאורך זמן. כך גם נעלמו הקידומות האופנתיות ממותגים רבים. אבל בחודשים האחרונים נוצרת התחושה שישנן כוכבות חדשות בשמי ה-E. והכוכבות הללו עשויות לתת את הופעת הבכורה שלהן לא פחות מאשר בשמי בגדאד, אם וכאשר יעניק בוש לצבאו את האור הירוק.

קוראים להן E-bombs - ה-E מסמלת הפעם Electromagnetic - והן שייכות למשפחת נשקי ה-High Power Microwave) HPM). באופן רשמי, טכנולוגיית נשקי ה-HPM אינה קיימת עדיין, אם כי איש לא מכחיש שהידע הבסיסי לייצור נשקים כאלו ישנו. כך או כך, אם בשל דליפות במערכת הביטחון האמריקנית ואם בשל הדלפה מכוונת מצד הממשל כחלק ממאמצי ההרתעה, התקשורת עוסקת לאחרונה יותר ויותר ב"נשק הסודי של ארה"ב".

בבסיסו, מדובר בנשק שמסוגל ליצור אפקט פעימה אלקטרומגנטית. אפקט זה נצפה לראשונה בראשית הניסויים בפצצות אטום, שיצרו - בין שאר התופעות ההרסניות - גם פעימה אלקטרומגנטית בעוצמה גבוהה ולזמן קצר ביותר, של כמה מאות ננו-שניות. הפעימה מתחילה בנקודת הפיצוץ ומתפשטת במעגל, כאשר היא נחלשת עם ההתרחקות מהמרכז.

לאפקט הזה השפעה הרסנית במיוחד על מכשירי חשמל ואלקטרוניקה. בשל העוצמה הגבוהה, נשרפים חוטי חשמל וכבלי תקשורת, ולמעגלים מודפסים נגרם נזק בלתי הפיך. הנזק לגופים אלקטרוניים כל כך גדול, עד שנדרשת לכל הפחות החלפה של מרבית הרכיבים כדי להפעילם מחדש. לרוב, המכשיר אינו בר תיקון. גם ניסיון להגן על הציוד בצורה זו או אחרת עשוי להיתקל בקשיים, מכיוון שבמרבית המקרים חוטי החשמל ו/או התקשורת המובילים אליו ישמשו כאנטנה להעברת האנרגיה ההרסנית.

כאשר היה מדובר באפקט אחד מיני רבים של פצצת האטום, לא היתה לכך משמעות רבה: מצד אחד, הנזק שגורמת הפצצה עצמה גדול במידה כזו, שאין משמעות לנזק שגורמת הפעימה האלקטרומגנטית; מצד שני, מאז 1945 אף אחד עוד לא השתמש בפצצת אטום מעבר לניסויים, ולא סביר שישתמשו בפצצה כזו כנשק מן המניין.

אבל אם היתה האפשרות ליצור את הפעימה מבלי לגרום לנזק פיזי לסביבה, הרי שמדובר לכאורה באמצעי "נקי" לשיתוק האויב. הדבר נכון במיוחד בימים בהם הצבא צועד על מעבדיו, וכאשר המערכה על המידע (Information Warfare, ובקיצור IW) מכריעה לעיתים מלחמות. במלחמת המפרץ הקודמת, למשל, התרכזו ההתקפות האוויריות של האמריקנים בימים הראשונים בעיקר בהשמדת מערכות איסוף המידע של העיראקים. ואת זה בדיוק עושות ה-E-bombs: הן מייצרות פעימה אלקטרומגנטית בת כמה אלפי וואט, ששורפת מעגלים חשמליים ואלקטרוניים ברדיוס הנמדד במאות מטרים מנקודת המרכז. יתרון נוסף הוא האופי השקט של הפעולה, כך שבמכשירים רבים כלל לא ניתן לדעת אם הם נפגעו או לא, עד שמנסים להפעיל אותם. ואם נכונות השמועות, אותן השמועות שהממשל מקפיד לא לאשר, אלו יהיו הפצצות הראשונות שיפלו על בגדאד.

מסוכן לבעלי קוצבי לב

השימוש בפצצות כמקור ליצירת הפעימה אינו מקרי. זאת, למרות שניתן לייצר אפקט דומה גם באמצעות מתקן הנמצא על מטוס, רכב קרקעי או מל"ט, אשר חולפים באיזור בו רוצים לפגוע, וממשיכים לדרכם.

כרגע עומדות בפני אפשרות זו שתי בעיות עיקריות: ככל הנראה אין עדיין אפשרות למקד את הפגיעה לכיוון מסוים (יכולת המיקוד היא ההבדל העיקרי בין ה-E-bombs לבין החברים המתקדמים יותר במשפחת נשקי ה-HPM); וישנו קושי להגן על נושא המתקן עצמו מפני הפגיעה. סביר להניח שאף טייס שקול בדעתו לא ישגר פעימה אלקטרומגנטית ביודעו כי בעוד שנייה כל מערכות המטוס שלו ישבקו חיים. להטיל פצצה ולהסתלק מהאיזור לפני שתופעל, זה כבר דבר אחר.

בעיה אחרת עוסקת ביכולת - למעשה בחוסר היכולת - להעריך את רמת הפגיעה בצד השני, כאשר מדובר בנשק ששורף מעגלים חשמליים אך משאיר את המחשב, ובוודאי את החדר בו הוא נמצא, שלמים ותקינים למראה. כאן ישנו פרדוקס מסוים, כאשר מדובר בנשק שמטרתו המוגדרת היא לפגוע ביכולת איסוף וניתוח המידע של הצד השני.

אך השאלה המרכזית, כמו במקרים רבים, היא שאלת הפגיעה באזרחים. לכאורה, מדובר בנשק שניתן להפעילו במרכז העיר, לשבש מערכות חיוניות ולהוציא מכלל פעולה טילים שסדאם חוסיין אולי החביא בחסות שכונות מגורים, וכל זאת מבלי לגבות חיי אדם. אבל רק לכאורה.

ראשית, מדענים אומרים כי נשק מסוג זה ניתן לניצול לרעה, כאשר עוצמת הפעימה תוגבר מאלפי וואט למיליוני וואט. בעוצמה של מיליון וואט, ייגרם מוות מיידי לבני האדם במרכז שטח הפגיעה, כאשר הנוזלים בגופם יתאיידו באחת. שנית, גם בעוצמות עליהן מדברים כיום זהו גזר דין מוות לכל בעלי קוצבי הלב, ולרבים מהשוהים בבתי חולים באיזור ההשפעה האלקטרומגנטית. לאלו ניתן להוסיף, לדוגמא, נהגים שיאבדו שליטה על הרכב באמצע הנסיעה, עוברי אורח שייקלעו למסלול נסיעתם ונוסעים תמימים במעליות שיצנחו לפתע לקרקע.

"רב הנסתר על הגלוי"

ד"ר עוזי ארד, ראש המכון למדיניות ואסטרטגיה, המרכז הבינתחומי הרצליה, מסביר את חשיבות הלוחמה האלקטרונית בשדה הקרב של המאה ה-21: "כאשר אתה רוצה לפגוע ביכולת של צבאות לתפקד, ולפגוע במערכות פיקוד, שליטה ובקרה, הדרכים לעשות זאת הן על ידי פגיעות ביחידות הללו או על ידי שיבוש התקשורת. כאשר אתה משבש תקשורת, אתה משבש מערכות. זו דרך מודרנית יותר להשיג דברים שבעבר היית צריך לעשות בדרכים יותר גסות.

"יש הרבה דרכים לעשות זאת, לא רק באמצעות מחשבים ואמצעים אלקטרוניים שונים. אני מניח שבתחום זה רב הנסתר על הגלוי, משום שיש פה גם תוכניות פיתוח בהן האמריקנים כנראה שומרים טכנולוגיות לעצמם. צריך לזכור שיריב שיודע שיופעלו נגדו אמצעים כאלו יכול להתכונן, הן על ידי יצירת מערכות חליפיות עצמאיות והן על ידי מעבר למערכות פחות מתוחכמות. לפעמים, כמה שהדבר יותר פרימיטיבי הוא יותר חסין. בנוסף, ישנם אמצעי הגנה אחרים".

"גלובס": ובהקשר העיראקי?

ארד: "סביר להניח שבתחום הלוחמה האלקטרונית, האמריקנים ינסו לנצל את העליונות שלהם, ולהשיג אפקט של קרב כמה שיותר חסכוני בהרס וכמה שיותר מכריע בתוצאות שלו, על ידי ניצול האלקטרוניקה והטכנולוגיה המתקדמת. מאחר שאחד מיעדי הלחימה עשוי להיות חילופי המשטר, אזי פגיעה בצינור השליטה והתקשורת של המשטר היא ממש לב העניין".

כמה הצבאות משקיעים היום בפיתוח אמצעים מסוג זה מתוך כלל תקציבי הפיתוח שלהם?

"אני לא יודע. זה לא מופיע בספרות ולא ניתן להכליל. אלו לא דברים שאתה מוצא בטבלאות של מכוני מחקר אסטרטגיים. אתה פשוט לא מוצא את התקציבים האלה. אלו אמצעים שלעיתים התקציבים שלהם חבויים בתוך פעילויות אחרות, מה גם שהאמצעים עצמם לא דורשים תקציבי מיליארדים. אני מעריך שמשקיעים הרבה, אבל לא יכול להגיד כמה. אני לא חושב שבספר התקציב האמריקני יש סעיף 'צרכים ללוחמה אלקטרונית'. זה מתפזר בין מכשירים ואמצעים שונים".

רב סרן שמועתי, גם בדיגיטלי

כאמור, אף גורם רשמי לא מתייצב בגלוי ואומר שברשות ארה"ב, או ברשות מדינות אחרות, ישנו נשק כזה. מומחי ביטחון שונים מדברים על פיתוח הנמצא בשלבים כאלו או אחרים. חלקם מעריכים כי היישום אפשרי בתקופה של עד עשור, וחלקם טוענים שהפיתוח נמצא בשלבים אחרונים, ושייתכן שבאפשרות ארה"ב להפעילו במתכונת מוגבלת כבר במערכה הקרובה.

בממשל מכחישים את קיומו של נשק HPM, אך לא באופן גורף, תוך הקפדה לשמור על עירפול ועל גישה של "הכל אפשרי". והשמועות, כבר אמרנו, רוחשות בשטח. במקומות שונים, אגב, מזכירים גם את ישראל כמפתחת אמצעים דומים, אם כי לצרכי הגנה מפני טילים ולא להתקפה.

מי אחראי להתעוררות בתקשורת בחודשים האחרונים סביב ה-E-bombs, הדלפות "אמיתיות" או יזומות?

"אל"ף, זה שבעידן המודרני יש מלחמת מידע, שאחד הביטויים שלה הוא הדלפות ולוחמה פסיכולוגית כדי לעצב דעת קהל וליצור אפקטים תודעתיים אצל היריב, זה ידוע. בי"ת, זה שהאמריקנים מקדישים לכך תכנון ומחשבה, אנחנו גם יודעים. גימ"ל, הרבה מהפעולות הללו הן סודיות, ואדם שלא נמצא בעניינים לא יודע מתי זו הדלפה ומתי הדלפה מכוונת. אפשר לומר שמשחקים בערבוביה שני הדברים.

"עקב ההתעניינות התקשורתית והציבורית הטבעית, יש הרבה מאוד פרסומים. מכיוון שכך, עיתונאים גם עושים שיעורי בית, מסתכלים על טכנולוגיות, הולכים לספרות מקצועית ועושים אחד ועוד אחד. לכן, חלק מהפרסומים הם תוצאה של הטיפול התקשורתי. אבל בוא לא נתפלא אם הממשל האמריקני, וגורמים שיש להם עניין בנושא, מזינים לעיתים הדלפות, ולעיתים מנסים לשלוט עליהן בדרכים מתוחכמות - הן ביצירת ספין והן בתפיסת טרמפ על הפרסומים. כאשר הגורמים שעושים זאת הם מאוד מתוחכמים, הם יכולים לתעתע בציבור בריבוע".

בתוך אותם פרסומים מוזכרת גם ישראל. מדובר בדוגמא לטרמפ על הפרסומים?

"אני לא מאמין. כמו רוב האנשים, גם אני לא יודע, כי מאופי הדברים אלו אמצעים חסויים והמדינה מקפידה על כך. זה שאנשים עושים ספקולציות ולעיתים קולעים ולעיתים לא, זה דבר אחר. אבל לא ישראל הולכת להקיז דם, לשלם מיליארדים ולהיכנס למערכה שמאוד קשה לוודא את תוצאותיה, כאשר מיליוני אנשים עובדים על הכנתה. הרי רק הכוחות שיושבים באיזור מגיעים לרבע עד חצי מיליון איש, אז תחשוב כמה עובדים על זה בעורף. כשמדובר בסדרי גודל כאלה של מערכים ושל צורך להשיג מטרות, אז עושים את הדברים שאנחנו משערים שהם עושים.

"ישראל, לעומת זאת, אינה שחקן פעיל במערכה הזו, ואין לה מטרה שהיא הולכת לפעול לטובתה. היא שחקן צד שרוצה להגיע הביתה בשלום ומנסה לצמצם נזקים לעצמו, משום שגם לפני עשר שנים התקיפו אותו על לא עוול בכפו. בעצם היא פאסיבית-מתגוננת, ובמצב כזה אתה לא צריך להיכנס למהלכים מתוחכמים ומסובכים כמו שעושה צד פעיל, שחותר להשגת מטרות ויעדים מאוד מורכבים".

uri-ravin@globes.co.il

עוד כתבות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד