גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

את מי טבע רוכשת? הפעם זה יהיה ברופיות

עיתון הודי "שידך" לטבע את אורובינדו ההודית ע"פ שווי של כ-400 מ' ד' * עיתון הודי אחר מציין כי טבע שכרה את דיבינדר בראר, לשעבר מנכ"ל רנבקסי, חברת התרופות ההודית הגדולה ביותר, לחיפוש מועמדות לרכישה * אורי הרשקוביץ, לידר: "העסקה הגיונית. כל המתחרות בטבע עושות כך"

ספורט לאומי החביב על אנליסטים, משקיעים, עיתונאים וכל מי שיש לו מה לומר הוא הצמדת זוג חברות, אחת נרכשת והשנייה רוכשת. כמו בחיים, גם בשוק נחמד פעמים רבות לראות קונסולידציה. זה הרמוני, ולא טוב היות החברה לבדה. החודשים שלאחר מכן הם מבחן תוצאת האמת: האם אומנם השמועה/הערכה קרמה עור וגידים או שמא חלפה עם הרוח.

שם פופולארי בבורסת ההימורים הוא ענקית התרופות הגנריות הישראלית טבע (סימול: TEVA). ככלות הכל, עם היסטוריה של רכישות קדחתניות (בהן רכישת ענק בשנה שעברה של סיקור, תמורת 3.4 מיליארד דולר) ועם 1.6 מיליארד דולר כיום בקופה, הרי שטבע היא מועמדת מובילה לביצוע מהלכי מיזוג. מובן שמיזוג הוא תהליך ארוך וכואב, אבל הניסיון של טבע יוצר את התחושה - שאיננה מקסם שווא - כי הרכישות הן טובות לחברה, מביאות אותה למימדים גדולים ומאפשרות לה להשיג את מטרתה להכפיל מכירות כל ארבע שנים ואת הרווח תוך זמן קצר יותר.

כמעט שאין חברת תרופות ששמה לא הוזכר ליד זה של טבע בשלב זה או אחר. ישנם שמות שתמיד עולים מחדש, כמו אימפקס, באר לבורטוריז או אפילו חברות גדולות יותר. אך הימים האחרונים הביאו איתם לא רק שמות חדשים לארסנל, אלא גם מיקום גיאוגראפי שלא דובר בו רבות בעבר בהקשר של טבע - הודו.

שמה של טבע כבר נקשר בעבר בתת היבשת, כאשר שילמה 8 מיליון דולר עבור חברת JK Group ההודית, ספקית חומרי הגלם. מאז ביצעה השקעות של מיליוני דולרים במדינה. השמועה הנוכחית, לפיה טבע בוחנת את רכישת רנבקסי, חברת התרופות ההודית הגדולה ביותר, אינה חדשה, אם כי נראה כי כרגע כי היא לא עומדת על הפרק. ובכל זאת, נראה כי הפעם יש התגייסות של ממש למצוא לטבע זיווג, כלה או חתן - תלוי בנקודת המבט.

במה מדובר? העיתון אקונומיק טיימס ההודי פרסם ידיעה לפיה טבע ומיילן נמצאות שתיהן במרוץ לרכישת חלקים בחברת Aurobindo פארמה, חברה ששווייה הנוכחי הוא 350 מיליון דולר בבורסה הראשית של הודו. לפי העיתון, טבע הגישה באחרונה הצעה לרכישת 26% ממניות החברה, אך בעלי המניות שלה לא מעוניינים למכור יותר מ-25%. בעלת המניות העיקרית באורובינדו היא קרן השווקים המתעוררים של טמפלטון ולפי ההערכות, היא זו שמובילה את המיזוג. מהדיווח עלה כי בחברה רוצים לקבל 400 רופי למניה, טבע מוכנה לשלם 325-350 רופי למניה וזאת לעומת מחיר של 303 רופי בו נסחרת המניה כיום. כלומר, טבע מוכנה לשלם עבור כרבע מהחברה 380-410 מיליון דולר, בעוד בעלי המניות שלה דורשים כ-470 מיליון דולר.

אורובינדו הכחישה שמשקיעה זרה אמורה להיכנס לתמונה, אבל הידיעה כבר עוררה גלים בהודו וגם, כמובן, תקוות בשוק התרופות המקומי, שמוערך בכ-10 מיליארד דולר לשנה. ההכנסות השנתיות של החברה הן 300 מיליון דולר והרווחים מסתכמים בכ-30 מיליון דולר לשנה הקלנדרית 2004.

בסיסה של Aurobindo הוא בהידרבאד שנחשבת לאחד משלושת מרכזי ההיי-טק הגדולים במדינה (השניים האחרים הם מומביי ובנגלור). אורובינדו, שהוקמה ב-1986, מייצרת חומרי גלם פעילים (API) וכן תרופות גנריות, ויש לה פורטפוליו המורכב מאנטיביוטיקות שונות, תרופות ייעודיות לגסטרואנתרולוגיה, תרופות נוגדות אלרגיות ותרופות לטיפול במחלות לב ובמערכת העצבים הראשית. החברה מייצרת 65 חומרים פעילים לתרופות שאינן אנטיביוטיקה ו-55 חומרים נוספים בתחום האנטיביוטיקה ומוכרת את המוצרים ביותר מ-100 מדינות. היא נבחרה על ידי פורבס ב-2004 ל"חברה הטובה ביותר באסיה המתעוררת שיש לה הכנסות של מתחת למיליארד דולר", ונחשבת למבטיחה.

גל ראשון של מיזוגים

"זהו גל ראשון בקונסולידציה ההודית", הכריזו העיתונים המקומיים בהודו. בתת היבשת כמעט ולא התרחשו מיזוגים, למרות שיש שם לא מעט חברות תרופות מוצלחות, כמו רנבקסי, Glenmark Pharma, Dr. Reddy's או Cipla.

שני השמות האחרונים נרשמו כאן לא רק לשם הדוגמה. בימים האחרונים, ליבה את האש גם העיתון Businessworld ההודי (Rediff.com), כאשר ציין כי טבע עשויה לקנות את Aurobindo או את אחת מן השתיים האחרונות - DRL או Cipla. הסיכויים הטובים ביותר, צוין בכתבה, הם לרכישת Aurobindo. "ייתכן שלא יחלוף זמן רב לפני שתיחתם עסקה", נכתב בכתבה מאת גאורי קמאת'. שמות נוספים שהוזכרו באחרונה בפורומים שונים הן Orchid ו-Intas. כלומר, לא חסר מה לקנות בהודו.

העיתון מוסיף לכל הקלחת הזו פרט מעניין: מי שנשכר על ידי טבע לעשות את ציד הראשים ולחפש לה מועמדות מתאימות לרכישה, הוא מנכ"ל רנבקסי לשעבר, דיבינדר (די.אס) בראר. בעיתון ציינו עוד, כי מנהלים בכירים של טבע ביקרו באחרונה מספר פעמים בהודו, ודי ברור שלא היה זה כדי לראות את האור באחד האשראמים. עד כאן, מכל מקום, הפרסומים בעיתונות המקומית ההודית.

דן זיסקינד, המנהל הפיננסי הראשי של טבע, אמר היום בכנס של CIBC, כי טבע אינה מגיבה בכל הפעמים שבהן מפורסמים שמות פוטנציאליים לרכישה, וכך גם הפעם. הוא הסכים לומר, עם זאת, שמודל לפיו טבע תרכוש אחוזים מסוימים מחברה, אינו משהו שהיא ביצעה בעבר.

טבע, יש לציין, שומרת על חשאיות בכל הנוגע לתוכניותיה בהודו וגם לגבי ההשקעות שביצעה שם עד כה. גם בעניין הרכישה היחסית קטנה שביצעה בעבר וכן ההשקעות הנוספות שביצעה, בהיקפים של מיליוני דולרים, לא דיברה החברה עם התקשורת. מקורות בשוק מציינים, כי טבע רכשה פעילויות נוספות של חומרי גלם במספר מקומות, בהם במדינת אוטר פראדש וכי היא מגייסת עובדי מו"פ בקצב מסחרר. למעשה, שנים רבות היא כבר רוכשת חומרי גלם בהודו, אם כי לא בהיקפים גדולים. נראה כי כעת, היא עשויה להעלות הילוך מבחינת פעילותה שם.

אורי הרשקוביץ, אנליסט בבית ההשקעות לידר ושות' מציין, כי האופציה ההודית נראית טבעית. "ייתכן שהרכישה תיעשה בצורת השקעה: החברה ההודית תפתח עבור טבע 20-30 תרופות וחומרי גלם ובתמורה טבע תשקיע באקוויטי. בשנה האחרונה, נחתמו מעל ל-10 שיתופי פעולה בהודו הכוללים שחקנים הודים גדולים, כמו רנבקסי או DRL, ומן הצד השני חברות כמו איווקס, ווטסון, מיילן או באר, אך טבע לא ביצעה שום הסכם מהותי. היא לא חייבת לעשות כן, אבל זה הגיוני. כל החברות המתחרות בה עושות כך". ההסכמים הללו, נציין, מקיפים יותר מ-200 מוצרים. על פי רוב, טבע אינה מבצעת השקעות אקוויטי באחוזים גבוהים בחברות זרות, אלא מעדיפה, בסופו של דבר, לרכוש את החברה.

מדוע הודו כה חשובה לחברות התרופות? התשובה, למעשה, נכונה גם להיי-טק ונוגעת להוזלת עלויות הייצור. כדי להמשיך ולתחזק את הצמיחה שלה ולהגדיל את הפער לעומת מתחרותיה, טבע צריכה לנצל את עלויות היצור הנמוכות בהודו כדי לרכוש שם חומרי גלם וליהנות מאלמנט שאין לכל מתחרותיה: אינטגרציה אנכית. מאחר וטבע בעצמה מייצרת API ואת התרופות עצמן, היא אינה חולקת את הרווח הגולמי עם שותפות אלא זוכה בכולו. יתרה מכך, פעמים רבות היא זו שמוכרת API למתחרותיה. אם תמשיך למכור להן במחירים הנהוגים כיום ותקנה את חומרי הגלם ההיוליים ביותר בהודו, הרי שתוכל לזכות ברווחים נאים.

מגמה נוספת שמאפיינת את השוק ההודי היא, שחברות הפארמה הגדולות בו, נמצאות בגפן בארה"ב. כלומר, רנבקסי (חברה של כ-5 מיליארד דולר) או Cipla (חברה של 2 מיליארד דולר), כבר מזמן אינן חברות הודיות בלבד - הן ממש מתחרות בטבע בארה"ב. העלויות אצלן נמוכות במקרים רבים, ולכן הן יכולות, באופן תיאורטי, לבוא לשוק עם גרסאות גנריות במחירים נמוכים מאלה של טבע.

DRL, Cipla או Aurobindo - כל השידוכים עליהם מדברים בהקשר של טבע הם הגיוניים. בשבועות או החודשים הקרובים יתברר מה היה נכון - אם בכלל. ככלות הכל, מאז רכישת דורום, הזרוע האיטלקית של פייזר, בדצמבר האחרון, טבע לא פתחה את הארנק והשוק ממתין למוצא פיו של ישראל מקוב, נשיא ומנכ"ל החברה. *

עוד כתבות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר