גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  סיקור מתוך ועידותועידת ישראל לעסקים 2018

אחריות ומיזמים חברתיים: איך עושים את זה אחרת?

פאנל בנושא אחריות חברתית נערך היום בוועדת ישראל לעסקים של "גלובס" ■ מרים כבהא, נציבת שוויון הזדמנויות: "בכל העולם, כשמדברים על מקומות עבודה מגוונים אתנית, משיגים רווח כלכליים גדולים יותר"

מרים כבהא / צילום: תמר מצפי
מרים כבהא / צילום: תמר מצפי

בימים אלה של שחיתות מכיוון השלטון, מיזמים חברתיים מספרים איך אפשר לעשות את זה אחרת, בדיון "אחריות חברתית" שהתקיים בוועידת ישראל לעסקים של "גלובס" תחת הכותרת "האם החברתי יכול להיות גם עסקי ולהצליח?".

בדיון השתתפו ססיל בליליוס, מייסדת קרן ההשקעות אימפקט פירסט; דיוויד ברונר, בעלים Dr. Bronner ; יואל חשין, מייסד ויו״ר B Community 2; שרי נוריאל, מנכלית ציונות 2000; ירון נוידרפר, מנכ"ל סושיאל פייננס; מרים כבהא, נציבת שיוויון הזדמנויות בעבודה, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים ואלה אלקלעי, יו"ר IBI ניהול תיקים. את הדיון הנחה אנדרה טבקוף, עורך דעות וקהילה ב"גלובס".

מהדיון עלה כי האחריות החברתית היא נושא שמעניין בשנים האחרונות יותר ויותר משקיעים. "יש הבנה שהשקעה ממשלתית אינה מספיקה ושצריך להגיע למטרות האלה בכל מני דרכים פיננסיות בעיקר. ישראל נכנסה קצת באיחור אבל יש כבר 120 מיליארד דולר בתוך התעשייה הזאת." אמרה ססיל בליליוס, מייסדת קרן ההשקעות אימפקט פירסט.

לדבריה, לרעיון השקעות האימפקט יש שלושה יסודות: "דבר ראשון, מדובר בהקשעה בחברות שהכוונה שלהן היא לעשות אימפקט. הכוונה הזאת צריכה להיות עמוק בתוך ה-DNA של החברה. דבר שני זה השקעה שמביאה רווחים פיננסיים. הדבר השלישי הוא הנושא של מדידה והערכה של האימפקט החברתי. כמו שמודדים יעדים כלכליים ולפי זה בודקים איך ממשיכים ומה מתקנים, ככה צריך למדוד גם אימפקט. אם אנחנו לא מסמנים בתחילת הדרך את הבעיה ודרכים לפתור אותה, אז אנחנו לא יכולים בסוף לבחון אם הגענו ליעדים שהצבנו."

"דוגמה להשקעה שעשינו לאחרונה זה חברת אנג׳לסנס" בלילוס אמרה. "החברה באה לפתור בעיה להורים לילדים שלוקים באוטיזם. הם נוטים לשוטט ולהעלם, וההורים שלהם לא יודעים איפה הם אם הם לא נמצאים לידם כל רגע." המוצר של אנג׳לסנס הוא מוניטור שנועד לעזור להורים לילדים אוטיסטיים לדעת איפה הילדים נמצאים בלי שיהיו איתם בכל רגע נתון, וכך לאפשר להם יותר עצמאות. "זו דוגמה לחברה שהיא גם רווחית ועצמאית, גם מייצגת את ישראל בעולם, וגם עושה אימפקט. אנחנו רוצים שישראל תהפוך מהסטארטאפ ניישן לאימפקט ניישן."

בפאנל דיבר גם דיוויד ברונר, הנכד של ד"ר ברונר, ובעלי Dr. Bronner . ד"ר ברונר הוא יהודי שהגיע מגרמניה לארה"ב ואיבד רבים מבני משפחתו בשואה. דיוויד ברונר סיפר שהטרגדיה הזאת גרמה לסבו להתחיל לקדם את רעיון ה"ALL ONE" - כולנו אחד, שמנחה את חברת הסבונים עד היום. ברונר סיפר שהחברה שמה דגש על קיימות סביבתית ועל העסקה הוגנת, ובעיקר על הוגנות לספקים. לדבריו, הם פועלים ישירות מול החוואים כדי לחסוך את עלויות התיווך, ובכך מרוויחים היכרות אישית עם התוצרים ותהליך הייצור ומוודאים שמדובר בייצור הוגן ובריא לסביבה. אחת הדוגמאות שהביא דיוויד היא שד"ר ברונר עובדת עם ייצרני שמן זית פרטיים מישראל ומג'נין. "יש לנו שמן זית יהודי, מוסלמי ונוצרי, וזו דוגמה נפלאה לחזון 'כולנו אחד' של סבא שלי".

"כשאנחנו לוקחים אחריות על הבחירות הצרכניות שלנו אנחנו יכולים לשנות את המציאות בכדור הארץ." אמר ברונר. הוא הסביר שהאג'נדה ההוגנת של החברה משרתת גם מודל עיסקי: "כשאתה נלחם את המלחמה שחשובה לצרכנים שלך ומספק את המוצרים שהלקוחות רוצים אז אתה מקבל מזה תשומת לב. אנחנו כל הזמן בחדשות. בנוסף, אנשים באים לעבוד אצלנו בשביל הרבה פחות כסף ממה שהיו מרוויחים אצל המתחרים, כי הם מזדהים עם המשימה שלנו. אנחנו יכולים להרשות לעצמנו להעסיק את הכשרונות הכי גדולים בזכות זה שאנחנו ממוקדי משימה."

ירון נוידרפר, מנכ"ל סושיאל פייננס סיפר על מודל השקעה חדש - איגרת ההון החברתי: "זה מכשיר השקעה יחודי שבו הכסף שמגוייס ממשקיעים משמש להשקעות חברתיות הארדקור ועם היעדים החברתיים מושגים, הממשלה תחזיר את הכסף למשקיעים. הממשלה רוצה לעשות את זה כי יש לה תועלת כלכלית מהקלה בבעיה חברתית. כך כולם יוצאים נשכרים, ואם זה מצליח גם המשקיעים."

לדבריו, "מי שחושב שאי אפשר לעשות גם חברתי וגם תשואה, חברת המדדים הבינלאומית MSCI בדקה ומצאה שרמת התשואה למשקיע בחברות עם ערך חברתי או סביבתי גבוה מדיד, גבוהה יותר בשנים האחרונות." ניתן לראות את השינוי הזה החל מ-2008, לדבריו, "מתי שהעולם הבין שמי שרק רוצא לעשות כסף על חשבון העובדים, על חשבון הלקוחות, דינו להיעלם."

יואל חשין, מייסד ויו״ר 2 B Community , כינה את המגמה של השקעות אימפקט "המהפכה הקופרניקנית בעולם העסקים". לטענתו, כמו שקופרניקוס העביר את העולם מתפיסה בה כדור הארץ עומד במרכז, לתפיסה בה השמש עומדת במרכז, כך השקעות האימפקט עוברות מהתמקדות באינטרסים של בעלי המניות לתפיסה שמתמקדת בקידמה. לדבריו "אין אף ניאו-ליברל או איש עסקים רציני שיספר שתכלית החברה היא להשיג רווחים למען רווחים. הרווחים אינם אלא אמצעי".

לטענתו "כדי לחולל שינוי משמעותי ועמוקאי אפשר לפנות רק למשקיעים ולתאגידים. גם הצרכנים ולא רק המשקיעים מספקים את הקפיטל. התאגדות צרכנית יכולה נניח להחליט יחד לא להכנס במהלך יום אחד לעסקים שאינם נגישים לנכים. התוצאה תהיה שבעלי עסקים יעשו הכל כדי להנגיש את העסקים שלהם. זו רק דוגמה אחת. אנחנו יכולים לחולל כך שינוי גם ביחס לעובדים וביחס לאיכות סביבה."

הדיון נגע גם בנושא של מוביליות חברתית: "בחורה ערבייה שלמדה, השקיעה והצטיינה, ועדיין שוק העבודה סגור בפניה היא אחת ממאות מקרים דומים שמגיעים לפתחה של נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה בכל שנה", סיפרה מרים כבהא, נציבת שיוויון הזדמנויות בעבודה במשרד הרווחה.

לדבריה, למרות שהחוק בארץ מאוד מתקדם, התופעה קיימת במימדים רחבים. "החלטנו לבדוק מה קורה בשוק העבודה ועד כמה הוא מגוון לגבי חמש האוכלוסיות המודרות ביותר: נשים, ערבים, יוצאי אתיופיה, חרדים ובני 45 ומעלה. אנחנו רואים שערבים ויוצאי אתיופיה משולבים אבל בעיקר בענפי צווארון כחול, עם פערי שכר מדהימים. גם נשים משולבות אבל עם פערי שכר שמגיעים, בענף הביטוח ל-55%."

לדברי כבהא, "היום בכל העולם, כשמדברים על מקומות עבודה מגוונים אתנית, משיגים רווח כלכליים גדולים יותר. מכון מקינזי בדק ומצא שלמקום עבודה מגוון יהיה רווח כלכלי של בין 35-15% יותר ממקום עבודה שאינו מגוון."

שרי נוריאל, מנכ"לית "ציונות 2000", קראה למעסיקים לעבור מגישה פאסיבית לגישה אקטיבית: "המון מקבלי החלטות אומרים שהם רוצים חרדים באירגון, או חברות קטנות מהפריפריה. הם אומרים 'תביאו אותם ונעבוד איתם'. בשטח ובמציאות צריך להסתכל על הפרקטיקות היומיומיות של האירגון ולהבין שאם אנחנו לא מפרקים את החסמים האלה אנשים לא יצליחו להשתלב."

אלה אלקלעי, יו"ר ניהול תיקים IBI , טענה שהשקעה במודלים שעושים אימפקט סביבתי וחברתי היא בטוחה ומשתלמת יותר. לטענתה, המודל העסקי של חברות מתחומי האנרגיה המתכלה אינו יציב, ולכן הם דורשים יותר התערבות רגולטורית. "אם בוחנים אנרגיה מתחדשת מול אנרגיה מתכלה, רואים שלא צריך סובסידיות בשביל להשקיע באנרגיה מתחדשת, ומצד שני צריך עיוות של רגולציה בשביל לשמור על השוק של אנרגיה מתכלה." הסיבה לכך, לדבריה, היא שהביקוש לאנרגיה מתחדשת הוא אין סופי, ולכן תמיד יש מקום להיצע בתחום. "רוחות השינוי כאן, אנחנו חווים אותן סביבנו, במקום לבנות חומות - סעו עם הרוח".

עוד כתבות

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס ח'ליל אל-חיה קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● "לעובדים היה קשה לתפקד דווקא כשהבינה המלאכותית התפוצצה"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים