גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך הפכה יטבתה ממחלבה קטנה בלב המדבר לאחד המותגים החזקים במשק?

לקראת יום העסקים הקטנים מספר ינון ניר, מנכ"ל מחלבת יטבתה, על הדרך שעברה המחלבה מאז הקמתה - ועד להפיכתה לעסק שעשוי לסיים את 2008 עם מחזור של 380 מיליון שקל

תעודת הוקרה על מפעל חיים תוענק היום (ד') בכנסת למחלבת יטבתה, שבבעלות משותפת של קיבוץ יטבתה ושטראוס. המוקירים: הרשות לעסקים קטנים ובינוניים. הטיימינג: יום העסקים הקטנים והבינוניים בכנסת. סיבת ההוקרה: מחלבה קטנה ופריפריאלית שהפכה במרוצת השנים מרעיון קצת הזוי לאחד מ-30 המותגים החזקים במשק, ובכך היא מהווה מודל לחיקוי לעסקים קטנים רבים.

בראיון בלעדי לרגל האירוע, מגולל ינון ניר, מנכ"ל מחלבת יטבתה ובן הקיבוץ, את סיפור המחלבה מראשיתה, מה הפך אותה לאטרקטיבית בעיני שטראוס ואיך זה לנהל מפעל קיבוצי בסטנדרטים של חברה גלובלית. ניר - שיחגוג בתחילת חודש הבא יום הולדת 70 ובסוף השנה עשור לכהונתו כמנכ"ל מחלבת יטבתה - לא מצטנע. "מוקירים את מי שבאמת מגיע לו, ולהצלחה של יטבתה שותפים חברי הקיבוץ, העובדים ושטראוס", הוא אומר.

"היינו קיבוץ צעיר שחיפש פרנסה"

קיבוץ יטבתה הוקם בסוף 1957 על-ידי צעירים כבני 20, חברי גרעין הנח"ל "עין רדיאן" של התנועה המאוחדת. ניר, לימים מנכ"ל הענף המכניס ביותר של הקיבוץ, נמנה על חבורת המייסדים שקיבלו על עצמם את האתגר להקים יישוב חקלאי בלב המדבר, המרוחק 40 ק"מ מאילת ו-320 ק"מ מתל-אביב. "היינו צעירים בקיבוץ צעיר שחיפשו מקור פרנסה", משחזר ניר, "בעזרתו של משה הס מקיבוץ חולדה, ששימש אז כמלווה משקי ליטבתה, עלה הרעיון להקים מחלבה שתעבד תוצרת חלב ותשווק את מוצריה לאילת, שהיתה באותם ימים יישוב קטן שניבאו לו גידול מהיר. המשימה הכבדה הוטלה על חברנו, אורי חורזו, שנהרג מאוחר יותר בתאונת דרכים. היום זה נראה טבעי, אבל אז בראשית שנות ה-60, גידול פרות חולבות בתנאי אקלים קשים היתה משימה קשה שלא ניתנת לתיאור. התנאים של אז הם לא התנאים של היום".

ב-1962 - על אף אזהרות המומחים שטענו כי בעומס החום הכבד של הערבה אי-אפשר לגדל פרות חלב - נוסדה מחלבת יטבתה. העלויות הגבוהות של הייצור וההובלה לאילת, הקשו מאוד על הקיבוץ הצעיר ואילצו את חבריו למצוא סבסוד. אמנון גרינברג, חבר קיבוץ יטבתה, מנהל מו"פ חקלאי של הערבה הדרומית וחובב היסטוריה של ראשית ההתיישבות בערבה, מספר כיצד הושג המימון המיוחל: "חברי יטבתה, בהובלתו של חורזו, ניסו להשיג מימון ממשרד החקלאות ומהסוכנות היהודית. הם לא הצליחו, ובצר להם פנו לפנחס ספיר, שר המסחר והתעשייה דאז. הסיפור מספר שהם ביקשו להיפגש איתו אבל המזכירה שלו אמרה להם שאין לו זמן אלא בנסיעה במונית מירושלים לתל-אביב. שלושה צעירים מקיבוץ יטבתה ישבו איתו במונית. הם דיברו ודיברו והוא נרדם. כשהתעורר הוציא את הפנקס שלו ורשם 'נא לתת לאנשים הנכבדים מקיבוץ יטבתה מחלבה'. עם הפתק הזה הם הלכו לפקידי הסוכנות והשאר היסטוריה".

בשנה הראשונה להקמתה ייצרה המחלבה 500 אלף ליטר חלב, סל המוצרים המצומצם שלה כלל חלב, לבן, אשל ושמנת, ומצבת כוח האדם מנתה ארבעה עובדים בלבד. היום מיוצרים במחלבה 62 מיליון ליטר בשנה; היא חולשת על נתח שוק של 63% בשוק משקאות החלב (המגלגל כ-400 מיליון שקל בשנה) ו-49% בשוק החלב המועשר (המגלגל כ-250 מיליון שקל בשנה); סל המוצרים שלה כולל 30 מוצרים שונים; מצבת כוח האדם מונה 130 עובדים; ומחזור המכירות שלה עומד על 350 מיליון שקל. גם הרפת גדלה בהתאמה, מארבע פרות ל-700. "הבידוד והריחוק הגיאוגרפי הקשו עלינו מאוד. היו לנו המון רגעים קשים, אבל מעולם לא הרמנו ידיים. היתה לנו את העקשנות להמשיך ולהצליח. לא סתם המחלבה מהווה מאז ועד היום מקור פרנסה מרכזי של הקיבוץ", אומר ניר (ענף רווחי אחר של הקיבוץ, מפעל "ערדג", שעסק בגידול דגים בים סוף, נאלץ לסגור את שעריו בעקבות פגיעה בשונית האלמוגים. לדברי ניר סגירתו נתנה מכה קשה לקיבוץ - ס' פ').

"ניסינו עם תנובה ובסוף סגרנו עם שטראוס"

לשאלה איך מחלבה קטנה ומרוחקת כמו יטבתה שרדה לאורך השנים, משיב ניר בפשטות, "לא קפצנו מעל הפופיק. המחלבה צמחה עם הביקושים. פרצנו בהדרגה מגבולות אילת לבאר-שבע, אחר-כך למרכז הארץ ובסוף לצפון הארץ. בתחילת שנות ה-90 השגנו פריסה ארצית. באותן שנים קרה לנו עוד משהו, הבנו שהעולם משתנה ושאין מקום לקטנים. הבנו שאנחנו חייבים לחפש שותף אסטרטגי. ניסינו עם תנובה ובסוף סגרנו עם שטראוס" (בנובמבר 1997 רכשה שטראוס 50% מיטבתה, כולל זכות הכרעה, תמורת 100 מיליון שקל - ס' פ').

* למה שטראוס ולא תנובה?

"הממונה על ההגבלים העסקיים ביקש שנבדוק גם מול שטראוס, ובהסכמת תנובה פנינו אליהם. בחרנו בשטראוס משתי סיבות עיקריות: יכולות שיווק ותרבות ניהול עסקי, שהיו חסרים לנו. ראינו בשטראוס פרטנר טוב. לא טעינו בבחירה. השידוך עם שטראוס מוצלח ומחזיק כבר עשר שנים" (מנכ"ל תנובה, אריק רייכמן, אמר בעבר ל"גלובס" כי "הממונה נטה חסד לשטראוס כי רצה לקיים תחרות במוצרים הגנריים שיטבתה מייצרת" - ס' פ').

* האם כל חברי הקיבוץ היו בעד שטראוס?

"היו כמה חברים שהאמינו יותר בתנובה. אצלנו בקיבוץ יש הרבה דברים שאפשר לשפר, אבל את העניין הזה עשינו נכון".

* איך מפעל קיבוצי עובד בהרמוניה עם חברה גדולה כמו שטראוס?

"מחלבת יטבתה מתנהלת מצד אחד כיחידה עסקית נפרדת, ומצד שני כחלק מחטיבת הבריאות של שטראוס. המחלבה מנוהלת על-ידי דירקטוריון בו חברים שלושה נציגי שטראוס ושלושה חברי קיבוץ. שטראוס מאפשרת לנו לנהל את המחלבה באופן שלנו, אך רוב ההחלטות העקרוניות מתקבלות במשותף".

* מהו הקושי העיקרי בניהול עסק עם מבנה בעלות כזה?

"תמיד יותר קל לקבל החלטות לבד. אבל הגב, הידע, הסיוע המקצועי והיתרונות של שותפות עם חברה גלובלית כמו שטראוס, מחפים על הקשיים. אני חושב שהקושי טמון בעיקר באחריות לעמוד ביעדים ובתקציבים. עמידה ביעדים גורמת למתח גדול, אבל אני שמח לומר לך שאנחנו עומדים בהם וזוכים להוקרה נאה משטראוס. מערכת היחסים שלנו עם שטראוס - עם המשפחה ועם החברה - בנויה על אמון. אני לא יודע מבחינה סטטיסטית כמה מיזוגים ושותפויות מצליחים, אבל נדמה לי שאם אנחנו יחד עשר שנים אז אנחנו בכיוון הנכון".

"כינוס מותגים זה הדבר הנכון"

לשאלה מה דעתו על רה-הארגון בשטראוס - שינוי מבנה החטיבות וכינוס המותגים - משיב ניר: "בהתחלה לא חשבנו שרה-הארגון מתאים לנו. חששנו שברגע שההחלטות יצאו מכאן ויעברו למקום אחר, זה יפגע בנו. צריך לזכור, שכמחצית מהעובדים במחלבה הם חברי קיבוץ שלא מקבלים שכר, ומה שמניע אותם זו גאוות יחידה. דיברנו על זה עם שטראוס, ולשמחתנו הם הבינו אותנו. באשר לכינוס מותגים, זה הדבר הנכון ביותר. האסטרטגיה של מותג אחד הולכת ופושטת בהרבה מקומות, כולל בשטראוס. זה מאפשר לנו לבנות מותג חזק בעלויות נמוכות יותר".

* מה הופך מפעל קטן לאטרקטיבי, ל"אקזיט"?

"העובדה שקבוצה רצינית כמו שטראוס הסכימה להשקיע ולהיכנס כשותפה, מראה שיצרנו מותג חזק וידוע בכל הארץ שהביא לרווחים סבירים. סוד ההצלחה, כמו בכל דבר, זה האנשים. חברי יטבתה, הם אנשים שכנראה קורצו מחומר אחר. מדובר באנשים שהשקיעו את כל כולם במפעל מבלי לקבל משכורת. בזכות החומר האנושי הטוב וההתמקדות בתחום אחד, הצלחנו להרים מפעל טוב שמצא חן בעיני שטראוס".

* באיזו שיטת ניהול אתה דוגל ודואג ליישם? האם אתה מצליח לשמור על האינטרסים של הקיבוץ במחלבה?

"אני מאמין בלעבוד עם האנשים הנכונים ולהקשיב לעובדים ולהצעות שלהם. בדרך כלל, לעובדים יש תשובות לכל הבעיות בעסק, אבל אנחנו המנהלים לא כל-כך מקשיבים להם. וגם, להבהיר לעובדים מה אנחנו כמנהלים רוצים מהם, ולא לצעוק עליהם סתם. ביטבתה יש לנו, מעבר לבעלי מניות וחברי הנהלה, 'פורום עובדים' שמתכנס אחת לכמה חודשים כדי לשמוע רעיונות והצעות ייעול. באשר לאינטרסים, לשני הצדדים - הן לקיבוץ והן לשטראוס - יש אינטרס משותף שהמחלבה תצליח. לכן, אין פה שום בעיה והראיה, המותג יטבתה מתחזק".

* מה צפי המכירות לשנת 2008?

"את 2007 סיימנו עם 350 מיליון שקל ואת 2008 אנחנו צפויים לסיים עם 380 מיליון שקל".

* איפה הייתם היום אילולא השותפות עם שטראוס?

"הרבה פחות חזקים מהיום. קשה להחזיק לאורך זמן אם אתה לא חלק מקבוצה גדולה. כמחלבה קטנה קשה הרבה יותר לחדור, למשל, לרשתות שיווק. הרשתות יכולות לשחק עם עסק קטן אבל לא עם עסק גדול. פעם גם חשבנו שקיבוץ זו קבוצה גדולה עם חוסן פיננסי, אבל היום אנחנו יודעים שזה לא ככה".

* האם מתסכל אותך לנהל מפעל מבלי לקבל שכר?

"אני חי בקיבוץ שיתופי, לטעמי שיתופי מדי. עם זאת, אני לא מתוסכל. אני אומר תודה ונהנה מהפרגון ומהתוצאות. החלק שלנו ברווחים של המחלבה מגיעים לאגודה השיתופית יטבתה ומפרנסים את הקיבוץ".

עוד כתבות

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?