גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תודעה של עבדים

קצת עגום שאחד מהמיתוסים המכוננים שלנו הוא כולו פסיביות, פחד ושמחה לאיד

תודעה של עבדים / איור: תמיר שפר
תודעה של עבדים / איור: תמיר שפר

א.בשביעי של פסח, לפי המסורת, התרחשה קריעת ים סוף, וזה נחמד מאוד, כי אני כותב את המילים האלה מהחוף של עקבה שעל שפת ים סוף תוך כדי שאני בוהה בו ומחכה בסבלנות שייקרע. אם וכאשר זה יקרה, מבטיח לעדכן בזמן אמת באתר האינטרנט של "גלובס" תחת הכותרת: "צפו! חייל מצרי מנסה לרדוף אחרי בני ישראל - לא תאמינו מה קרה אחר כך".

קראתי כמה מהמחקרים שנעשו במטרה להפריך או להוכיח את קריעת ים סוף. אני יודע שהסברה היא שאם דבר כזה קרה, הרי שהוא לא קרה פה, אלא בימה רדודה צפונית לדלתת הנילוס, ימת בלה שמה, שמזמן חרבה והפכה למדבר; שלידתו של המיתוס יכולה להיות תוצאה של רוחות מזרחיות, צונאמי או רעידת אדמה גדולה. ראיתי אפילו שחוקרים הצליחו לאשר, בתנאי מעבדה, את האפשרות שרוח הנושבת יום שלם במהירות של 100 קמ"ש תוכל לדחוף את המים כשני מטרים אחורנית - מה שיאפשר מעבר של עבד עברי גבוה ונאה - ואז, אם היא תפסיק באחת, יחזרו המים - מה שיכול להטביע בקלות סוס על רוכבו המצרי.

הוכחת מיתוסים והפרכתם הן שעשוע אינטלקטואלי ראוי, אבל לא הרבה יותר. עדיף המיתוס על פשרו.

ב.בעיניי, כל המיתוס של קריעת ים סוף נתפס הפוך לגמרי מהדרך שבה אמור היה להיתפס. אני תמיד משתומם כשאנשים אומרים על דברים קשים או מעצבנים שחייבים לעשות שהם "כקריעת ים סוף". פקק תנועה? קריעת ים סוף. פרנסה? קריעת ים סוף. אהבה? קריעת ים סוף. משא ומתן קואליציוני? קריעת ים סוף. רבי אלעזר בן עזריה - שהיה בחור על הכיפק בסך הכול - הלך הכי רחוק לטעמי ובמסכת פסחים השווה את קריעת ים סוף לעצירות, לא עלינו, ואת העצירות השווה ליום המוות. לא יודע מה נתנו להם לאכול שם בסנהדרין, אבל זה מסביר הרבה מאוד מהנטייה ההלכתית להחמיר.

לא מן הנמנע יהיה להסיק שדיאטה אחרת הייתה מולידה יהדות אחרת, כי האדם הוא אולי תבנית נוף מולדתו, אבל בסוף - ותסלחו לי על הצרפתית - מה שמייצר גוף האדם, מלבד בני אדם נוספים, זה לא הרבה יותר ממילים וקקי, קקי ומילים.

בכל מקרה, אני הקטן מבין את המיתוס של קריעת ים סוף באופן שונה לגמרי. בחייאת, מה היה כל-כך קשה בקריעת ים סוף? הרי בינינו, בני ישראל, לא עשיתם כלום. לקחו אתכם, הוציאו אתכם, הובילו אתכם וכשהעניינים התחילו להסתבך עם המצרים ואתם בכיתם למשה - הופ! קרה נס וקרעו לכם את הים, רק תעברו בתוכו בחרבה ואל תדאגו למצרים, זה בטיפול.

אז כשאת אומרת משהו כמו "אל תשאלו איזה פקקים היו לי בדרך לארוחת החג, ואז גם חיפשתי חניה 40 דקות - ממש קריעת ים סוף", את מעוותת לגמרי את המיתוס: קריעת ים סוף זה אם באורח פלא היה מתפנה לך נתיב משל עצמך, כולל גל ירוק, כולל כל השירים שאת אוהבת ברדיו, כולל חניה שמורה בסוף הדרך. אם עמדת בפקקים כל הדרך, ברדיו היו רק שירים מעצבנים ובסוף גם לא הייתה חניה - קרה לך בדיוק ההפך מקריעת ים סוף. לי זה נשמע יותר כאילו את חיילת מצרית בצבא פרעה מאשר עבד עברי היוצא לחירות.

אם כבר, ראוי היה להשתמש במכתם "קשה כקריעת ים סוף" כביטוי למשהו שקרה בלי שהיית צריך להתאמץ עבורו באמת: "בוא'נה, גבר, אתה לא מאמין: היום מצאתי מאתיים שקל על המדרכה - קריעת ים סוף, אחי!"; "אבא לא רצה לקנות לי, אבל עשיתי לו כזו סצנה של קריעת ים סוף באמצע החנות שלא הייתה לו ברירה". כך, ורק כך, צריך להשתמש בביטוי.

לא יודע מה איתכם, גם אני לא הייתי מתנגד שמישהו יקרע עבורי איזה ים פה ושם, אבל מאחר שזה לא יקרה - תנו לי לקרוע את הימים שלי בעצמי, זה הרבה יותר מספק.

ג.יש עוד דרך אחת להשתמש בביטוי "קריעת ים סוף", והיא אפילו יותר בעייתית: השמחה לאידם של המצרים הטבועים. לדאבוני, מדובר בדבר החוזר על עצמו בכל דור ודור ומה שקריעת ים סוף אחת עושה, לא יעשו גם אלף פסוקים כמו "בנפול אויבך אל תשמח".

אבל האמת חייבת להיאמר: לשמוח בנפול אויבך זה אנושי, גם אם מכוער (כמו אלה שעולצים למראה המתרחש בסוריה), ואם יש הוכחה אחת שאני מוכן לשקול ברצינות לקיומו של אלוהים היא תגובתו הכועסת למלאכים שרצו לעשות מסיבה אחרי שהכול נגמר: "מעשה ידיי טובעים בים ואתם אומרים שירה?!", גוער בהם אלוהים, וזו דרישה כל-כך לא אנושית, שרק אלוהים יכול לדרוש אותה.

זה קצת עגום שאחד מהמיתוסים הכי מכוננים שלנו הוא מיתוס שכולו פסיביות, פחד, חוסר אמונה עצמית ושמחה לאיד. תודעה של עבדים. להגנתם של אמותינו ואבותינו אפשר לומר שמדובר בתקופה מאוד משונה: רק לפני שבוע יצאו ממצרים, את התורה עוד לא קיבלו, הכול מאוד אינטנסיבי. אם יש חבורה שמגיע לה נס, זו החבורה הזו.

ד.ואפרופו זה, אומרים שבכל דור ודור חייב אדם לראות את עצמו כאילו הוא יצא ממצרים. אני מת על המשפט הזה, יש בו כל-כך הרבה חוכמה ויופי, במיוחד אם מורידים את שתי המילים האחרונות ואומרים: "בכל דור ודור חייב אדם לראות את עצמו כאילו הוא" - ושכל אחד ישלים את החסר.

במשפט הזה אני רואה את לידתה של האמפתיה ואת כל מה שעושה את האדם למה שהוא - יצור שמשווה דברים זה לזה, יצור שזוכר, יצור שמדמיין, יצור שיכול, חייב, לשים את עצמו במקום של אדם אחר, יצור שעובר מדור לדור, משאיר עקבות בתת המודע הקולקטיבי, כי כולנו רקמה אנושית אחת.

ודוק: "חייב אדם", לא "כדאי לאדם". זו לא רשות, חברות וחברים. כי אם לא תראה את עצמך מדי פעם כאילו אתה מישהו אחר - אתה פשוט לא בנאדם. להיות בנאדם שלם, אני חושב, זה לדעת לראות ולהבין ולאהוב את האדם בחולשתו, בשפלו, בצרתו, כמו גם בשיאו, בשמחתו, בעוצמתו. בלי אמפתיה אין כלום.

ה.ים סוף, אני מעדכן, טרם נקרע לשניים, וזאת אף שאני ממשיך לשבת מולו, לשתות בירה ולחכות שייבקע. אני יכול לחכות ככה עד הצ'ק אאוט, למרות שלאט-לאט אני מבין שבעצם אני עושה משהו אחר לגמרי: אני שומר על הים שלא ייקרע. אני זה שמחזיק את הים בחתיכה אחת. חשוב לשמור על העולם, שלא ישתנה. גל מלחך את החוף, ועוד אחד, ועוד אחד. כל המתרחצות והמתרחצים תלויים בי. המון אחריות.

בינתיים אני עושה את העבודה, אבל מתישהו בקרוב יגיע זמן הצ'ק אאוט ואצטרך למצוא מחליף שימלא את מקומי כשאחזור הביתה, מישהו שאני יכול לסמוך עליו שישמור על העולם וידאג שימשיך לנהוג כמנהגו, בלי שטויות על-טבעיות. אני לא דואג: לא צריכה להיות שום בעיה למצוא אחד כזה; כי אם אני יכול - כל אחד יכול.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?