גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקטנה וחורשת המזימות

מאז סאראייבו 1914 העולם נזהר - אלא שבצפון קוריאה, במקום אקדח יש טיל גרעיני

 קים ג`ונג און / צילום: רויטרס
קים ג`ונג און / צילום: רויטרס

זה 100 שנה שהדיפלומטיה הבינלאומית קיבלה עליה את המשימה למנוע "סאראייבו". זו הייתה הטראומה של 1914: רצח יורש העצר של אוסטריה-הונגריה, שהתחיל מפולת מסחררת, והסתיים חודש אחד אחר כך במלחמת העולם הראשונה.

"סאראייבו" היא תמיד מקום קטן ונידח, בשולי המפה, הרחק ממרכז תשומת-הלב. ב"סאראייבו", תהיה אשר תהיה, ארץ קטנה חורשת מזימות נגד שכנותיה, ומוכנה להתגרות גם במעצמות הגדולות. הקטנה והחורשת רוצה משהו הגדול ממידותיה: להרחיב את גבולותיה, או להתעשר, או לפחות לזכות בהרבה תשומת-לב.

מנצחי מלחמת העולם הראשונה הקימו את חבר-הלאומים, ומנצחי מלחמת העולם השנייה הקימו את האו"ם, כדי לסכל את אפקט סאראייבו. אם הצלחה או כישלון נמדדים במלחמות-עולם, הנה מאז 1945 הרקורד היה לא-רע. מלחמות איומות פרצו בכל מיני מקומות, מיליונים מתו בהן - אבל אף אחת מהן לא התפתחה לכלל גוג-ומגוג. מישהו עצר ברגע האחרון, אם מפני שחשב על נכדיו, ואם מפני שלא העז לתת את הפקודה.

"סאראייבו" לא הייתה מחויבת המציאות כל זמן שהתמלאו לפחות שני תנאים: הקטנה וחורשת המזימות יכלה רק להקניט, או לשרוט; והגדולה יכלה להרשות לעצמה להתאפק, או הייתה מסוגלת להתאפק. מ-1949 ואילך, כאשר ארצות-הברית איבדה את המונופול הגרעיני שלה, סף החרדה של העולם נמדד בשיעור ההתקרבות שלו אל מלחמה גרעינית. סאראייבו בתור שכזאת הפכה לשחקנית משנה.

חלום הביעותים, שכמעט לא עלה על הדעת, היה התמזגות של תרחיש המלחמה הגרעינית עם אפקט סאראייבו. זאת אומרת, תארו לעצמכם שסרביה הקטנה וחורשת המזימות של 1914 אינה מכוונת אקדח בראונינג אל ראשו של הארכידוכס פרדיננד, אלא מכוונת טיל גרעיני. ותארו לעצמכם שבראשה עומד מלך רצחני, שאינו חושש מן האימפקט. אדרבא, האימפקט מדבר אל לבו.

הרמזים הרציונליים פסקו

צפון קוריאה, כמובן. היא התחילה להסתווג כ"מדינה מטורפת", עם המירכאות או בלעדיהן, עוד באמצע המאה שעברה. פלישתה לדרום קוריאה בקיץ 1950 הציתה מלחמה בין ארצות-הברית לסין. המלחמה פסקה שלוש שנים אחר כך, אבל לא הסתיימה. המנהיג המייסד של צפון קוריאה חזר ואיים לחדש אותה. הוא לא חידש, אבל זמן קצר לפני מותו, ב-1993, צפון קוריאה ניסתה את הטיל הראשון שלה. צילומי לוויין אישרו שיש לה תוכנית מתקדמת לפיתוח נשק גרעיני.

הנשיא ביל קלינטון שקל התקפת מנע ב-1994, אבל השתכנע שלא כדאי. הסיבה העיקרית הייתה הוודאות שצפון קוריאה תנחית מכה ארטילרית אנושה על אזור סיאול, עיר הבירה של דרום קוריאה, הנמצאת בטווח האש של הצפון. מאות אלפים היו מתים.

קרבת סיאול אל קו האש מוסיפה להיות סיבה לזהירות עד עצם היום הזה.

בנו של המייסד הוסיף להשתעשע בתוכניות גרעיניות ובליסטיות, אבל בייחוד כדי לסחוט ויתורים וטובות הנאה. מדלן אולברייט, שהייתה מזכירת המדינה של קלינטון, יצאה בשליחותו לפיונגיאנג ב-2000. הייתה לה פגישה לבבית להפליא עם בנו של המייסד, והוא אמר לה: "זה ברור, מאחר שאיננו מייצאים טילים כדי להרוויח כסף, היצוא יופסק אם אתם תבטיחו פיצוי".

לשון אחר, אף כי הטירוף כבר עמד בעיניה, צפון קוריאה עדיין הייתה מסוגלת לנהל שיחה עניינית, עם רמזים רציונליים. זה פסק ב-2010, כאשר הבן נפח את נשמתו. הנכד, קים ג'ונג און, המחזיק בשלטון זו השנה השביעית (הוא בן 33), קרוץ מחומר אחר. מאז עלה לשלטון רגלו לא דרכה בחו"ל, והוא לא פגש אף מנהיג זר אחד. כמעט מיום שלטונו הראשון הוא לא חדל לתבוע את זירוז התוכנית הגרעינית והבליסטית.

ואף כי התוכנית חוזרת ונתקלת בקשיים, היא מתקדמת. הטיל שנורה השבוע יהיה מסוגל לפגוע באי גואם, בדרום האוקיאנוס השקט, השייך לארצות-הברית. שם נמצא הבסיס הקדמי החשוב ביותר של ארצות-הברית בשערי אסיה. תיאורטית, לוויין ששוגר לחלל החיצון בשנה שעברה מעיד על טווח שיגור פוטנציאלי של 10,000 ק"מ, בואך סן פרנסיסקו.

יש הערכות מנוגדות על יכולתה הצבאית הקונבנציונלית של צפון קוריאה. אמנם יש לה הצבא הרביעי בגודלו בעולם, מיליון חיילים בשירות פעיל, עוד שבעה מיליון במילואים, אבל הערכות בארצות-הברית מגבילות את אורך הנשימה של הצבא הזה ל-30 יום. אחר כך יאזלו התחמושת והדלק.

ההשתוקקות אל האיחוד

מה באמת רוצה קים ג'ונג און? התשובה יכולה להיות רק משוערת. הוא כמובן רוצה להבטיח את שיור משטרו. אבל את זה היה יכול לקבל מבלי לטווח בליסטיים על קליפורניה. העולם החיצון היה להוט לעשות איתו עסקים בנסיבות נורמליות. דרום קוריאה הייתה יוצקת מיליארדים על ידיו. היא אמנם התחילה לצקת.

אבל זה בדיוק מה שהוא רוצה: את דרום קוריאה. השושלת שהקים סבא הייתה טבועה בחותם ההשתוקקות אל האיחוד. בשם האיחוד יצא סבא למלחמת השווא ב-1950, שהמיטה חורבן על שני חלקי קוריאה. האיחוד העניק תירוץ לדיכוי, למחסור ולמשמעת ברזל.

מה שמחזיר אותנו אל סאראייבו המקורית: האסון עצום-הממדים של מלחמת העולם הראשונה המיט חורבן על אירופה, וזרע כמובן את זרעי הפורענות הבאה. אבל סרביה השיגה את מבוקשה: קרם עור וגידים האיחוד הדרום-סלאבי ששאלה נפשה. הוא לא היה קם אלמלא התמוטט הסדר הישן. איזה מחיר עומד קים הנכד לגבות מעמו ומשכניו תמורת איחוד קוריאה? הייתכן שהוא מנסה להפחיד את הדרום קוריאנים, כדי שייפלו בזרועותיו, על-פי תנאיו?

בעמוד הבא עוסק אבירם חניק מסיאול במצב הרוח של דרום קוריאה. שם היו בשבוע שעבר בחירות, שיש להן הפוטנציאל להפיג מתח. מי לא היה רוצה לחזור במנהרת הזמן ליוני 1914, ולהזיז את האקדח בשנייה האחרונה. הנה ההזדמנות.

עוד כתבות

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; ענקית מוצרי היוקרה הצרפתית קרינג צוללת ב-10%

מדד הנג סנג עלה ב-2% ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?